בין אם אתם עומדים לבקר בבית הכנסת מספר פעמים בשבועות הקרובים ובין אם אפילו לא פעם אחת, תמיד מעניין לשטוף את העיניים במה שקורה אצל אחינו, יהודי התפוצות. סידרנו לכם הצצה לכמה מבתי הכנסת המעניינים והיפים בעולם, בכולם ישמע ממש בקרוב קול השופר.

תפילה בסטייל: בית הכנסת עימנו-אל, ניו יורק, ארה"ב

סמוך לשדרה החמישית בניו יורק, בית הכנסת "עימנו-אל" נותן פייט בתחום השיקיות לחנויות של H&M. המבנה מתנשא לגובה של למעלה מ-30 מטרים, התקרה מעוטרת בסגנון אינדיאני-משהו והעיצוב כולו משלב שימוש בפסיפס, שיש, זכוכית ועץ.
החלון המרהיב ביותר מבין 60 החלונות המעוטרים הוא זה המורכב מ-12 שמשות, המסמלות את 12 שבטי ישראל. לאורך החלון הצדדי תבחינו בויטראז' של תיבת נח ומגדל בבל, המורכב מחלקי חלונות של בתי כנסת מהעולם.

בית הכנסת עימנו-אל ניו יורק ארצות הברית - בתי כנסת (צילום: האתר הרשמי)
ויטראז'ים ושיק. בית הכנסת עימנו-אל בניו יורק | צילום: האתר הרשמי

רגע, זה לא מסגד?: בית הכנסת בפירנצה, איטליה

לאחר שמונה שנים של תכנון ובניה נחנך בית הכנסת הגדול של פירנצה, שכיפת הטורקיז שלו ניכרת לעין מכל נקודת תצפית בעיר. המבנה משלב למעשה מאפייני ארכיטקטורה איטלקית ואסלאמית, והוא בנוי בצורת צלב, בדומה למסגדים רבים.
במלחמת העולם השנייה שימש בית הכנסת כ"מוסך" לרכבי מלחמה, וניצל מהרס בזכות התנגדות עיקשת של האיטלקים.

בית הכנסת בפירנצה איטליה - בתי כנסת מרשימים (צילום: Daniel Ventura)
מחוץ לתמונה: כיפת טורקיז מרשימה. בית הכנסת בפירנצה | צילום: Daniel Ventura

אחוות דתות: בית הכנסת סנטה מריה לה-בלאנקה, טולדו, ספרד

סנטה מריה נבנה על ידי ארכיטקטים איסלאמים בשטח מלוכה נוצרית לשימושם של יהודים, ואת זהות מתכנניו ניתן לחשוף באמצעות העובדה שאין בו "עזרת נשים". המבנה ידוע בסמלו את שיתוף הפעולה בין שלוש הדתות במשך שנים, ובמאה ה-15 הפך לכנסיה בהסכמת התושבים.

בית הכנסת סנטה מריה, טולדו איטליה -בתי כנסת מרשימי (צילום: האתר הרשמי)
אוקיי, בסדר, שיהיה כנסיה. בית הכנסת סנטה מריה בטולדו | צילום: האתר הרשמי

נשים מייסדות: בית הכנסת אל גהריבה, תוניס

על חופה של תוניס ניצב בית כנסת צבעוני, שסביב הקמתו קיימות אגדות רבות. האחת מספרת על מתבודדת חסודה בשם גהריבה שמתה בשריפה בביתה, אך למרבה הפלא גופתה נמצאה בשלמותה, ולא נפגעה מהאש. תושבי השכונה קברו אותה באזור המבנה, שמאוחר יותר נקרא על שמה. אגדה אחרת מספרת על אבן שנפלה מגן עדן, מלווה באישה מסתורית, שהדריכה את התושבים לבניית בית כנסת במקום בו נפלה האבן. מבחוץ נראה המבנה תוניסאי לכל דבר, בצבעי לבן וכחול, אך מבפנים מעוצב באופן יהודי-מסורתי, מעוטר בפסיפס ומכיל מבני עץ כהים.

בית הכנסת אל גריבה תוניס - בתי כנסת מרשימים (צילום: האתר הרשמי)
אגדה או אמת, המבנה יפייפה. בית הכנסת אל גהריבה בתוניס | צילום: האתר הרשמי

חפשו אותי במתנ"ס: בית הכנסת הגדול, סידני, אוסטרליה

באוסטרליה מוכר בית הכנסת של סידני כמקור לגאווה לאומית, לא רק בשל מראהו המרשים אלא בעיקר בשל הפעילות החברתית הענפה שהוא מקיים. השם "בית הכנסת הגדול" לאו דווקא ניתן לו נוכח גודלו הפיזי, אלא משום שעם הקמתו בוצעו בו פולחנים דתיים בסגנון דומה לאלו שבבית הכנסת הגדול של לונדון.

הקהילה היהודית באזור לא מקיימת בבית הכנסת רק תפילות, אלא גם מנהלת בו תנועת נוער ותכנית חינוכית לאמהות ובנות-מצווה. מקהלת בית הכנסת מורכבת מגברים בכל הגילאים, אפילו כאלה שטרם השתנה להם הקול – זוהי התחלופה האידיאלית לנשים, כנראה. המקהלה נחשבת מקצועית במיוחד, והיא מופיעה אפילו בחתונות.

בית הכנסת בסידני אוסטרליה - בתי כנסת מרשימים (צילום: Sardaka)
לנו הוא נראה די גדול מכאן. בית הכנסת הגדול בסידני | צילום: Sardaka

ישן או חדש? בית הכנסת הישן-חדש, פראג

 שמו של בית הכנסת ה"ישן חדש" ניתן לו במאה ה-16, לאחר שנים בהן נחשב ל"בית הכנסת החדש" בפראג, כאשר נבנו בתי כנסת נוספים באזור והפכו אותו ל"ישן".
אחת האמונות גורסת כי בית הכנסת נבנה מאבנים ששימשו בבית המקדש שנחרב בירושלים, וכאשר ייבנה זה מחדש, האבנים יוחזרו אליו. זהו בית הכנסת העתיק ביותר באירופה שעדיין נחשב לפעיל, ומבין המבנים הגותיים האחרונים שנותרו בפראג. תקרת המבנה עודנה כוללת אבנים מתקופת ימי הביניים.

בית הכנסת בפראג - בתי כנסת מרשימים (צילום: האתר הרשמי)
ובקומת הגג: הגולם מפראג. בית הכנסת הישן-חדש בפראג | צילום: האתר הרשמי

עברית בהודו: בית הכנסת מטנצ'רי, קוצ'ין, הודו

הסוחרים היהודים העשירים של הודו בנו את בית הכנסת בשנת 1568, ומאז הוא הספיק להיהרס ולהיבנות מחדש בשנת 1662. המבנה משלב מאפיינים ממספר תרבויות וכולל רצפות מעוצבות מסין ושנדליר בלגי. הקהילה היהודית שנותרה באזור כוללת משפחות בודדות בלבד, אך הן שומרות על הדת ומנהגיה באדיקות ואף משמרות את השפה העברית. השפעתן באזור הייתה כל כך גדולה, עד שהשכונה סביב אזור מגוריהן קיבלה את הכינוי "ג'ו-טאון".

בית הכנסת בקוצ'ין הודו - בתי כנסת מרשימים (צילום: האתר הרשמי)
כמו צ'אינה טאון, רק של יהודים. בית הכנסת מטנצ'רי בקוצ'ין | צילום: האתר הרשמי

מניין בקושי: בית הכנסת של קהילת "כולנו", מפוטו, מוזמביק

ארגון "כולנו" נוסד במטרה לאגד קבוצות יהודים קטנות באזורים שונים בעולם: בית הכנסת של הארגון בבירת מוזמביק, מפוטו, מארגן תפילות ופעילויות לקהילה של כ-15 יהודים בלבד. המבנה לא מרהיב ואין לו מראה ייחודי, אבל אותם 15 יהודים חשובים מספיק בשביל שהוא ימשיך להתקיים. תמצאו ביניהם את היועץ של ראש הממשלה המוזמביקני, את ראש מטה הסיוע האמריקאי במוזמביק, את דירקטור הבנק הגדול במוזמביק ואת מנהלת אירגון הבריאות העולמי המקומי. יש כבוד.

בית הכנסת מוזמביק אפריקה - בתי כנסת מרשימים (צילום: האתר הרשמי)
מעטים אבל חשובים. בית הכנסת במפוטו | צילום: האתר הרשמי
>> כבר לא מוצ'ילר, עוד לא פנסיונר: טיולים לבני ה-40