שבעה ימי אבל הוכרזו בטורקיה בעקבות רעידת האדמה העוצמתית. הרשויות מעריכות כי מספרי ההרוגים יגיעו לכ-20 אלף בימים הקרובים. בעקבות הרעש נהרסו אלפי מבנים, ורבים מצאו עצמם חסרי בית. אבל זו ממש לא הפעם הראשונה שבה טורקיה נאלצת להתמודד עם אסון שמתרחש בעקבות רעידת אדמה, והיא גם לא היחידה שנמצאת בסכנה מתמדת. 

בהתבסס על National Oceanic and Atmospheric Administration, פלטפורמת הסטטיסטיקה המקוונת הגרמנית Statista מציגה באיזו תדירות התרחשו רעידות אדמה "משמעותיות" ברחבי העולם בין השנים 1900 ו-2021. המאפיינים המרכזיים הם עשרה הרוגים או יותר, לפחות מיליון דולר בנזקים לרכוש, או בעוצמה גדולה מ-7.5. 



המדינות עם הסיכון הגבוה ביותר לרעידות אדמה:

  1. סין
    החומה הסינית (צילום: zhu difeng, shutterstock)
    המקום הכי מועד לרעידות אדמה. סין | צילום: zhu difeng, shutterstock

    לפי Statista, אף מדינה לא חוותה רעידות אדמה משמעותיות כמו סין בתקופת הסקר של 121 שנים. המדינה שוכנת על הלוח הטקטוני האמורי, הידוע גם בשם הלוח הסיני, ונמצאת תחת השפעת לוחות שונים מסביב (למשל ההודי והאירו-אסייתי). אם יש התנגשויות, הן גורמות לרוב נזק גדול במחוזות סיניים המאוכלסים בצפיפות. רעידת אדמה היסטורית אירעה בשאנשי (Shǎnxī) בשנת 1556, ולפי ההערכות כ-830,000 אנשים מתו כתוצאה מאסון הטבע.
  2. אינדונזיה

    ג'קרטה אינדונזיה (צילום: Creativa Images, shutterstock)
    במקום השני והבעייתי. ג'קרטה, אינדונזיה | צילום: Creativa Images, shutterstock

    אינדונזיה היא המדינה השנייה עם הסיכון הגבוה ביותר לרעידות אדמה. רעידת האדמה סומטרה-אנדמן בדצמבר 2004 היא בלתי נשכחת, כאשר הייתה זו רעידת האדמה השלישית בעוצמתה שנמדדה אי פעם והגיעה לעוצמה של 9.1 בסולם ריכטר. רעידת הים והצונמי כתוצאה מכך גבו את חייהם של 230,000 אנשים. 

  3. איראן

    טהראן (צילום: Leonid Andronov, Shutterstock)
    מבנים חלשים. איראן | צילום: Leonid Andronov, Shutterstock

    איראן שוכנת על קו שבר כביכול, כלומר על צומת של שבר סלעי, ולכן גם היא נמצאת באזור סיכון לרעידות אדמה. לדוגמה, הרי הזגרוס האיראניים נוצרו כשהלוח האירו-אסייתי והערבי התנגשו, וכתוצאה מכך היו רעידות אדמה יומיומיות. ההשפעות כאן הן לרוב הרסניות, מה שניתן להסביר על ידי בניית החימר האיראנית האופיינית. רבים מהמבנים כאן, במיוחד באזורים כפריים, כל כך לא יציבים שהם קורסים גם עם רעידות אדמה חלשות יותר. יעיד על כך מקרה עצוב משנת 2003, אז ברעידת אדמה בעיר באם (Bam) בעוצמה של 6.6, הביאה למותם של כ-34,000 בני אדם.


  4. יפן

    טוקיו יפן (צילום: Takashi Images, shutterstock)
    יושבת על נקודה מסוכנת. יפן | צילום: Takashi Images, shutterstock

    מספר לוחות טקטוניים נפגשים ביפן: הלוח האירו-אסיאתי במערב, הלוח הפיליפיני בדרום, הלוח הפסיפי במזרח ולוח אוחוצק בצפון. מדינת האי שוכנת בתוך האזור הוולקני הפעיל ביותר בעולם, המכונה טבעת האש הפסיפית. בסביבות 90 אחוז מרעידות האדמה בעולם ו-65 אחוז מהצונמי, מתרחשים באזורי רעידת אדמה על טבעת האש של האוקיינוס השקט. לכן, מגיל צעיר היפנים ערוכים להתרחשות של רעידות אדמה. למדינה יש מכשירי מדידה רגישים במיוחד, כך שניתן לרשום ולדווח על רעידות אדמה חלשות אפילו יותר בשלב מוקדם.
  5. טורקיה 

    טורקיה  איסטנבול (צילום: Nick N A, Shutterstock)
    לא הפעם הראשונה, וכנראה גם לא האחרונה. טורקיה | צילום: Nick N A, Shutterstock

    טורקיה גם מושפעת לעתים קרובות מרעידות אדמה, שחלקן אלימות. המדינה שוכנת ברובה על הלוח האנטולי, הנדחק מערבה, ונתונה לסחף יבשתי מתחת לים מרמרה. איסטנבול, במיוחד, ממוקמת באזור שמועד לרעידות אדמה. לטורקיה יש מערכת סייסמוגרפית מתקדמת שמתעדת רעידות אדמה בעוצמה נמוכה למדי.

    אולם בפועל, הרעידות תמיד מותירות הרס גדול יותר בעקבותיהן, בעיקר בגלל שחלק גדול מהמבנים לא בנויים מספיק חזק כדי לעמוד בהן. בשנת 1999 כ-18,000 בני אדם איבדו את חייהם באזור גולקוק (Gölcük).


מה לעשות בזמן רעידת אדמה בזמן חופשה?

חיפוש מחסה

היכן מקומות המקלט המתאימים בחדר המלון או בבית הנופש? זה יכול להיות מתחת לשולחן או מיטה יציבה. אם האדמה רועדת, כדאי לחפש מחסה מתחת לרהיט, גם אם הוא זז ולהחזיק אותו כל עוד הרעד נמשך. אפשר גם לשכב על הרצפה ליד קיר פנימי, והרחק מקירות חיצוניים, חלונות, מראות, תמונות, רהיטים כבדים, מדפי ספרים ונברשות שעלולים להוות סכנה פוטנציאלית. כמו כן, יש להגן על הראש והפנים עם ידיים שלובות.

רעידת אדמה טורקיה 1999 גולקוק (צילום: ENRIC MARTI, ap)
רעידת האדמה בגולקוק. טורקיה, 1999 | צילום: ENRIC MARTI, ap

קבעו נקודת מפגש עם המשפחה והשותפים לטיול

בתחילת החופשה, כדאי לקבוע תוכנית כדי שכל בני המשפחה או הנוסעים ידעו היכן הם יכולים להיפגש שוב במקרה חירום אם ייפרדו זה מזה במהלך רעידת האדמה. באופן אידיאלי, יש להסכים על נקודת מפגש מחוץ לאזור האסון. צריך לזכור שתקשורת דרך האינטרנט והטלפון עלולה להיפגע כתוצאה מהנזק. עם זאת, חשוב להישאר בבניין עד שיחלוף הטלטול, גם אם לעתים קשה להעריך זאת. המומחים מדגישים שהדבר המסוכן ביותר הוא לצאת מהמבנה בזמן רעידת האדמה. חפצים נופלים או זכוכית שבורה מהווים סכנת פציעה.

עם זאת, יש יוצא מן הכלל אחד: אם אתם בקומה הראשונה וליד דלת חיצונית שמובילה ישירות לגינה או לשטח פתוח כאשר רעידת האדמה מתחילה, עליכם לצאת החוצה. עם זאת, אסור לברוח לסמטה צרה, כאשר מקומות שבהם אין סיכון לנפילת חפצים הם הטובים ביותר.