אחרי שנתיים שבהן התיירות העולמית התמודדה עם משבר הקורונה, העולם חוזר למסלול המוכר של עומסים בשדות התעופה, מלונות מלאים וחופים הומים. אך לצד ההתרגשות לחזור לכל אותם יעדים מסביב לעולם, נדמה שיש משהו שכנראה תמיד יישאר איתנו - עוקץ התיירים. 

תיירים הם לעתים קרובות המטרות האהובות על נוכלים מקומיים - שלא מכירים את האזור ולא יודעים את המנהגים, וכנראה שנושאים איתם הרבה כסף מזומן. אפילו המטיילים המנוסים ביותר יכולים לסיים כקורבנות של נוכלות, לכן חשוב לדעת אילו סוגי הונאות קיימים ברחבי העולם. 

>> אלה 40 השיטות הכי נפוצות לעקוץ תיירים מסביב לעולם

בדיוק בשביל זה, החלטנו לבדוק בעזרת קהילת הגולשים של "טיסות סודיות" בפייסבוק, באיזה עוקצים הם נתקלו במהלך החופשה. בפוסט שפורסם בעמוד הפייסבוק נכתב כך: "זהירות עוקץ! ספרו לנו על העוקץ הכי מעצבן שנתקלת בו בחו"ל והיית רוצה להזהיר אחרים מפניו!". יותר מ-950 תגובות היו לפוסט, בו הגולשים הציפו סיפורים שונים שחוו על בשרם ושכדאי שגם אתם תכירו.

ברצלונה ספרד (צילום: Kevin Hellon, shutterstock)
תיירים הם לעתים קרובות המטרות האהובות על נוכלים. שדרת לה רמבלה, ברצלונה | צילום: Kevin Hellon, shutterstock

 

עושים עליכם סיבוב: הונאת נהגי המוניות בחו"ל

אחד מסוגי העוקצים שחזרו על עצמם בתגובות שוב ושוב היה איך לא - עוקץ המוניות הקלאסי. מנהגי מוניות שנוסעים בדרכים ארוכות במיוחד, כאלו שמחליפים שטרות במהירות וטוענים שלא קיבלו מספיק כסף ואפילו כאלה שפשוט מסיעים ליעד אחר בכוונת תחילה. 

בהתייחסות לנושא, קובי כתב כי בזמן שטייל באיטליה נהג מונית הצליח לעקוץ אותו לאחר שדרש תשלום נוסף: "נהג מונית ברומא. נסיעה שעלתה כמה עשרות יורו. שילמנו בשטר של 200 אך הוא החליף את השטר ל-20 ודרש כסף נוסף. כשאמרנו שנתנו 200 הוא התחיל לצעוק ולאיים שיקרא למשטרה. הצליח לערער את הביטחון ולעקוץ...פעם הבאה אומרים בקול הנה שטר של 200".

מוניות רומא (צילום: Marius GODOI, shutterstock)
שימו לב לשטרות וחזרו על הסכום בקול רם. מוניות ברומא | צילום: Marius GODOI, shutterstock

"ידוע שנהגי המוניות לוקחים אותך לחנות של מכרים שלהם ושם כולם רמאים"

גם רושל סיפרה על עוקץ שחוותה, אך הפעם בזמן שטיילה בתאילנד: "טיילנו להנאתנו בבנגקוק ומונית לקחה אותנו לחנות תכשיטים יוקרתית. היו שם תכשיטים מדהימים והחלטתי לקנות לעצמי שרשרת עם אבני רובי מהממות! שמחתי לגלות כמה החנות זולה לרכישה של שרשרת רובי מהממת. ורכשתי לעצמי שרשרת יפהפייה! יצאנו משם והמשכנו לטייל בבנגקוק. לאחר כשעה ישבתי והמתנתי לבעלי על מדרגות בשמש הקופחת. ואז שמתי לב שהצבע של הרובי לא אחיד, גירדתי עם הציפורניים וגיליתי חתיכות פלסטיק שקופות שנצבעו בטוש". 

לכך הגיבה אחת הגולשות וסיפרה כי מדובר בתופעה שכיחה: "בבנגקוק ידוע שנהגי המוניות לוקחים אותך לחנות של מכרים שלהם ושם כולם רמאים, אתה שואל על איזה מקום, אומרים היום יום בודהה הכול סגור, אני אקח אותך למקום שפתוח וזה של המכרים שלהם".

אחת השיטות המוכרות ביותר לעוקץ מוניות, היא כמובן הארכת מסלול הנסיעה בדרכים עוקפות בזמן שהמונה ממשיך לעבוד. כך קרה למשל לחבריו של אבי: "הייתי ביפן בנסיעת עבודה, יצאנו לאחד המקומות המאוד תיירותיים שם ושני חברה שהיו איתנו רצו לחזור ועלו על מונית שהייתה נראית קצת ישנה (ביפן הרוב חדש ומתוקתק) אחרי רבע שעה החלטנו גם לחזור. הגענו למלון והחברה האחרים עדיין לא הגיעו, נסיעה של 40 דקות עשו להם בשעה וחצי. זה היה ממש מפתיע כי בטוקיו אין כמעט פשע שלא קשור ליאקוזה". 

מונית תאילנד (צילום: Chantal de Bruijne, shutterstock)
אחת התלונות השכיחות לעוקץ תיירים. מוניות בתאילנד | צילום: Chantal de Bruijne, shutterstock

 

חיוך (לא) תמים: אין מתנות חינם

מרכזי הערים המתויירות בעולם מלאים באינספור נוכלים שקודם יציעו שירות ללא תשלום, צילום חווייתי או מתנה שלרוב מתחילים עם חיוך מזמין, אך מסתיימים בדרישת תשלום עקשנית. 

במקרה של דותן היה מדובר באישה מקומית שנחלצה לעזרתה תחילה, אך לא מבלי לבקש תמורה: "בוושינגטון די.סי בסאבווי ניגשה גברת כשהסתבכנו עם המכונה של הכרטיסים ועזרה לנו. כשהעודף יצא מהמכונה היא פשוט לקחה אותו (זה היה שטר גדול, אז הרבה עודף) ואמרה שזה תשלום על העזרה שלה".

גם קימי הזהירה מעוקץ עם התחלה נעימה: "בשווקים במרוקו יש נשים שיתחילו לפתח שיחה ואז ולצייר לכם על היד עם חינה, ולא יפסיקו גם שמבקשים מהן שלא…ואחר כך ידרשו על זה 30 דולר ולא יתנו לכם ללכת אם לא תשלמו".

תיירים מצטלמים עם תוכי פולין (צילום: astudio, shutterstock)
זכרו כי מה שמתחיל בחיוך לרוב יסתיים בדרישת תשלום | צילום: astudio, shutterstock

"אף אחד לא ייתן סתם ככה להצטלם עם התוכי/קוף/בובה שלו, אף אחד לא ייתן צמיד מתנה ולא ייקלע צמות בחינם בחוף"

שיטה נוספת לעוקץ תיירים שחוזרת בתגובות הגולשים היא דרישת תשלום לאחר צילום של אתר, אדם, בעל חיים ועוד. על כך הגיב טל: "מצטלמים בשער 'הניצחון' בברלין. איזו סבתא מחופשת נדחפת לנו לתמונה, ואז התחילה לדרוש מאיתנו כסף. נתתי לה יורו על המאמץ והיא התחילה לקלל אותנו ולצעוק, קראתי לשוטר שהיה ליד והוא העיף אותה צ'יק צ'ק. ראינו אותה עוד פעמיים במהלך הטיול והיא התרחקה מאיתנו כל פעם". 

"מעולם לא נפלתי בזה אבל רואה כל כך הרבה תיירים גם ישראלים ביניהם שלא מבינים שאין דבר כזה חינם", כתבה נטלי והוסיפה, "אף אחד לא ייתן סתם ככה להצטלם עם התוכי/קוף/בובה שלו, אף אחד לא ייתן צמיד מתנה ולא ייקלע צמות בחינם בחוף (הכל זה דוגמאות אמיתיות שראיתי). ואם כבר בא לכם לעשות את זה אז תדעו שתצטרכו לשלם על זה או לסרב בנימוס".

חייכו, אכלתם אותה: עוקץ תיירים במסעדות

אחד המוקדים המרכזיים לעוקץ תיירים הוא במסעדות, שחלקן מנצלות את העובדה שהאורחים שלהן אינם דוברים את השפה המקומית, עדיין לא שולטים במטבע המקומי או פשוט רעבים מספיק כדי שיפספסו את כל הסימנים להונאה המתקרבת. 

"בטומי גאורגיה. נכנסים למועדון ויושבים ליד שולחן, מלצר מתחיל למלא את השולחן במזטים מבלי שהזמנו כלום. בסוף קיבלנו חשבון של 1200 שקל", כתב ניר והמשיך, "לא הסכמנו לשלם גם כשהם איימו שיזמינו משטרה. כשראו שאנחנו מתעסקים עם הטלפון ומצלמים את שם המקום אמרנו להם שאנחנו מדברים עם חברים שיזמינו משטרה סגרו איתנו על 100 שקל וסילקו אותנו לשמחתנו משם. מסתבר שזו תופעה ידועה שם".

נופר ציינה בתגובתה כי "בפראג מגישים לחם למרכז השולחן, זה נראה כאילו זה על חשבון הבית. מבחינתם ברירת המחדל זה שהזמנתם לחם. צריך לבקש לפנות אותו או פשוט לא לגעת בו".

מלצר מסעדה פריז (צילום: Elena Dijour, shutterstock)
כדאי לבדוק את התפריט בקפידה. פריז | צילום: Elena Dijour, shutterstock

"שילמנו 100 יורו על שתי מנות ושתייה. לחם דחפו לנו ללא בקשתנו וחייבו אותנו פעמיים. מים ביקשתי בכוס הביאו שני בקבוקים וישר פתחו אותו שלא נוכל להחזיר"

במקרה של דליה הסכום שדרשו במסעדה בפריז הסתכם בכמה מאות שקלים על מוצרים שלא ביקשה: "היינו מאורסים טריים ופעם ראשונה שלא בדקנו דירוגים של מקום בגוגל וזרמנו. שילמנו 100 יורו על שתי מנות ושתייה. לחם דחפו לנו ללא בקשתנו וחייבו אותנו פעמיים. מים ביקשתי בכוס הביאו שני בקבוקים וישר פתחו אותו שלא נוכל להחזיר. ממש עוקץ ברור לתיירים שמגיעים ומוקסמים מפריז שלא שמים לב ולא מתקטננים על בקבוק מים פה או לחם שם שיהיו חיוב נוסף. כמובן שמחירי המנות נופחו בסוף והוספו דברים שלא הזמנו כדי להגיע ל 100 יורו".

שוטרים וגנבים: עוקץ על מדים

לרוב שוטרים לבושים במדים יהיו התחנה הראשונה של התיירים שזה הרגע נעקצו. אך במקרים מסוימים דווקא אלו הלבושים במדי המשטרה המקומית יהיו הנוכלים בעצמם. אם זה מרגיע באופן כלשהו, הם כנראה כלל לא שוטרים, כמובן.

כך, שיר סיפרה על עוקץ שחוו אביה וחברו בעת שטיילו בספרד: "סיפור שקרה לאבא שלי וחבר טוב לפני שנים בספרד: אדם שהיה לבוש במדי שוטר ואף הציג תעודה, ביקש מהם לראות דרכונים, ולקח את האשראי של החבר של אבי".

שוטרים בברצלונה ספרד (צילום: Volodymyr Baleha, shutterstock)
שימו לב לחפצים גם אם מדובר בשוטרים. ברצלונה | צילום: Volodymyr Baleha, shutterstock

"מישהו התחזה לשוטר סמוי בפראג, ביקש את הדרכון וסירב להחזיר עד שנשלם לו כסף. עבר שוטר ליד, הרמתי את הקול והוא מהבהלה החזיר את הדרכון וברח"

כך גם קרה למאור שבמהלך הטיול פגש "שוטרים" שדרשו לוודא שהוא אינו נושא עליו סמים: "בברצלונה במקום שתיירים לא מגיעים אליו לפני איזה 10 שנים. ניגשים אליי ולחבר שלי בפינת רחוב שני אנשים שמציגים תעודות שוטר. עושים חיפוש של סמים עלינו, ומבקשים גם לבדוק את הכסף שלנו שהוא לא מזויף. בזריזות ידיים הם עוברים על השטרות ומחזירים אותם לארנקים, ועוזבים אותנו לשלום. שאנחנו בודקים את הארנקים, אז מגלים שחסרים לנו כמה שטרות".

מתברר שמדובר בשיטה ידועה שמתרחשת במדינות רבות ברחבי העולם, כשהנוכלים מנצלים את העובדה שהתיירים סומכים על כך שאכן מדובר בשוטרים לכל דבר. "מישהו התחזה לשוטר סמוי בפראג, ביקש את הדרכון וסירב להחזיר עד שנשלם לו כסף. עבר שוטר ליד, הרמתי את הקול והוא מהבהלה החזיר את הדרכון וברח", כתב שי.