לפי נתונים של ארגון התיירות העולמי של האו"ם (UNWTO), רק 98,000 אנשים ביקרו בליכטנשטיין בשנת 2019. הנסיכות הזעירה שנמצאת בלב אירופה ללא מוצא לים בין אוסטריה לשוויץ, הציגה צמיחה של 14.7 אחוז מ-2018 ל-2019, כשיותר נופשים גם נשארו ללון במדינה, אבל ליכטנשטיין נותרה המדינה הכי פחות מתויירת באירופה ויש לכך סיבות רבות.



מדוע ליכטנשטיין היא המדינה הכי פחות מתויירת באירופה?

מצד אחד, ליכטנשטיין היא מדינה קטנה יחסית בשטח של 160.5 קמ"ר, ובאופן טבעי במדינות קטנות יותר המספר המוחלט של האורחים נמוך בהשוואה למדינות הגדולות. עם זאת, עדיין קיימות באירופה מדינות קטנות משמעותית שעדיין יש בהן יותר תיירים במונחים אבסולוטיים. לשם השוואה: לנסיכות מונקו יש שטח של קצת פחות מ-2 קמ"ר, אך ביקרו בה 363 אלף תיירים בשנת 2019 על פי UNWTO. גם סן מרינו קטנה משמעותית מליכטנשטיין עם שטח של 61.2 קמ"ר, אבל היו בה 111 אלף מבקרים ב-2019.

ואדוץ ליכטנשטיין  (צילום: RossHelen, shutterstock)
פחות תיירים ממונקו. ואדוץ, ליכטנשטיין | צילום: RossHelen, shutterstock
ליכטנשטיין  (צילום: 1777177, shutterstock)
במרכז אירופה בין אוסטריה לשווייץ | צילום: 1777177, shutterstock

אז חייבות להיות סיבות אחרות לכך שליכטנשטיין היא המדינה הכי פחות מתויירת באירופה. הסבר נוסף הוא שלתיירות יש פחות חשיבות בה בהשוואה למגזרים כלכליים אחרים. על פי נתוני הממשל הלאומי של ליכטנשטיין, במדינה יש רק 33 בתי מלון, 63 דירות נופש, שני אתרי קמפינג ואכסניית נוער אחת שנרשמו ברחבי הנסיכות בשנת 2019.

אלו מצטרפים גם לשבעה מחנות של בקתות הרים, כשבסך הכל היו 1,357 מיטות זמינות בליכטנשטיין. לשם השוואה: במונקו הקטנה בהרבה, היו רק 12 מלונות באותה שנה, אבל לפי נתוני הממשלה המקומית, אלה לבד הציעו 5,528 מיטות, וזאת בלי לכלול גם את דירות הנופש השונות.

ליכטנשטיין  (צילום: Gaid Kornsilapa, shutterstock)
אין הרבה מקומות לינה לתיירים | צילום: Gaid Kornsilapa, shutterstock

הגעה לא פשוטה

סיבה אפשרית נוספת לכך שלא הרבה מבקרים מגיעים לליכטנשטיין יכולה להיות המסע שנדרש כדי להגיע אליה. למדינה אין נמל תעופה משלה, כשהנמלים הקרובים ביותר הם ציריך או פרידריכסהאפן (Friedrichshafen). משם לוקח כשעה וחצי נסיעה ברכב לוואדוץ (Vaduz), בירת נסיכות ליכטנשטיין.

רכבת ליכטנשטיין  (צילום: Robert Buchel, shutterstock)
ההגעה לליכטנשטיין לא פשוטה כל כך | צילום: Robert Buchel, shutterstock

נסיעה ברכבת אפשרית, אך גם היא כרוכה במספר שינויים. לפי פורטל הרכבות rail.cc, לליכטנשטיין אין חברת רכבות משלה ויש לה רק שלוש תחנות לאורך המסלול מפלדקירך (אוסטריה) לבוקס (שוויץ). לפיכך, המבצע מנוהל על ידי הרכבות הפדרליות האוסטריות (ÖBB).

לכן המסע קשה יותר מאשר למקומות רבים אחרים – והתמריץ לנסוע לליכטנשטיין מכל המקומות, כנראה קטן מאשר למונקו, למשל, המוכרת יותר בעולם.

אוטובוס ליכטנשטיין  (צילום: Tatsiana Hendzel, shutterstock)
אפשר להגיע לכאן בנסיעה באוטובוס, ברכב או ברכבת | צילום: Tatsiana Hendzel, shutterstock

מה יש לליכטנשטיין להציע?

ליכטנשטיין מתגאה בנופים ותרבות מגוונים, והיא ממוקמת על נהר הריין בין הקנטון השוויצרי סנט גאלן למדינת וורלברג שבאוסטריה. ישנם יקבים גדולים בעמק הריין, עם יותר מ-100 כורמים שמייצרים בו יין, לפי אתר התיירות הרשמי.

ליכטנשטיין -  (צילום: BearFotos)
נופים מרהיבים של מרכז אירופה | צילום: BearFotos
תושבים ליכטנשטיין  (צילום: zivot_dobrodruhov, shutterstock)
תרבות מקומית מגוונת | צילום: zivot_dobrodruhov, shutterstock

טירת ואדוץ, המשמשת כמקום השלטון של הנסיכות, מתנשאת מעל הבירה, שגם היא שוכנת על נהר הריין. הארמון נמצא בבעלות פרטית של משפחת הנסיכות ולכן למרבה הצער אינו פתוח לקהל הרחב. יש עדיין כמה מוזיאונים ומבנים קדושים בואדוץ, אבל לא כדאי לצפות למגוון גדול מדי מהעיר, כי היא קטנה מאוד ומונה קצת פחות מ-5,500 תושבים.

ואדוץ ליכטנשטיין  (צילום: trabantos, shutterstock)
העיר ואדוץ קטנה עם מעט מאוד תושבים | צילום: trabantos, shutterstock

יעד הטיולים וספורט החורף החשוב ביותר בליכטנשטיין הוא מאלבון (Malbun). המקום נמצא בגובה של כ-1,600 מ' מעל פני הים, עם סביבה נופית של הרים גבוהים ועמקים, כשבכל עונות השנה הנוף משתנה מירוק בקיץ ומושלג בחורף. זהו היעד המרכזי לסקי, אך באופן יחסי מדובר במדינה די יקרה לנופש, לכן יש לקחת בחשבון שלא מדובר בחופשה קלה למי שמחפש טיול בתקציב נמוך.

סקי ליכטנשטיין  (צילום: umwelttrenz, shutterstock)
הרים גבוהים שמתאימים לחופשת סקי | צילום: umwelttrenz, shutterstock