רוסיה היא אחת מיעדי התיירות המעניינים ביותר בשנים האחרונות. מדובר במדינה שעד לשנות התשעים היתה סגורה ומסוגרת בפני המערב – אין יוצא ואין נכנס ומעל להכל, מסך ברזל אפוף מסתורין סביב כל מה שקורה מעבר אליו. עם נפילת ברית המועצות ופתיחת השערים לשני הכיוונים מרוסיה ואליה, המדינה עברה תהליך איטי ומעניין – ממדינה שמעטים חשבו עליה בהקשר של טיולים למדינה על מרכזים עירוניים תוססים שמושכים אליהם מבקרים מכל העולם, הרכבת הטרנס סיבירית שמהווה הרפתקה מעניינת וטבע פראי שאין כמותו בעולם. לכל אלה הצטרפה לאחרונה החגיגה הגדלה בעולם - המונדיאל.

 >> לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש

אלא שרוסיה, בשונה מיתר היעדים שאנחנו מכירים היא עדיין לא מזרח ולא מערב. בזמן שהערים הגדולות שבה התפתחו מאוד ונחשבות בטוחות, ישנם לא מעט מקומות שנשארו מאחור. אלה הדברים שכדאי להיזהר מהם אם אתם מבקרים בה במהלך המונדיאל ובכלל.

האזורים המסוכנים

ההנחה היא שהתיירים ברוסיה עדיין נתונים לעינו הפקוחה והעוקבת של המשטר. על כן, כשמגישים בקשה לוויזת תייר ברוסיה, צריך גם להציג את כל המסלול הצפוי לכם במדינה, כולל הזמנות לכל בתי המלון בהם תלונו במהלך הביקור, מה שמוציא מטיולים ברוסיה את כל מימד הספונטניות וטיולי הזרימה, ללא תכנון.

עוד סיבה טובה לתכנן את הטיול היא ברירת האזורים אליהם תגיעו. ברוסיה, אין אזורים הסגורים בפני זרים וכולם יכולים לבקר בכל חלקי המדינה. עם זאת, יש אזורים בעלי פוטנציאל סיכון גבוה יותר כמו ריכוזי אוכלוסייה מוסלמית, כמו צ'צ'ניה, בהם צמחו פשע ותאי טרור על רקע הדיכוי של המשטר הרוסי. אזורים נוספים שיש לתת עליהם את הדעת הם אזורי הגבול במדינה – שוב, שום מחסום פיזי לא ימנע מבעדכם להגיע אליהם, אבל צריך אישור מיוחד מהשלטונות לטייל באותם האזורים. את האישור, רצוי להשיג מראש. הרבה זמן מראש, בערך 60 ימים מראש. במידה והחלטתם להיות הרפתקנים ולטייל באזורים האלו בלי אישור מראש, אתם מסכנים את עצמכם בתשלום קנס מנופח במקרה הטוב, בעיכוב למעצר במקרה הקצת פחות טוב או מטווחים בירי חיילים במקרה הממש-ממש רע. אז שוב, אם החלטתם לעשות טרק באזורי הגבולות, רק עשו לעצמכם טובה ודאגו לאישור.

A post shared by Русская Деревня (@villageinrus) on


אם בחרתם בטיול בתוך הערים הגדולות, מוסקבה או סנט פטרבורג, כדאי להכיר את האזורים שלא כדאי להיכנס אליהם כמו שכונות פשע ושכונות שינה, בהם נפוצים יותר מקרים של שוד ותקיפת תיירים.

אלכוהול מזויף

המשקה המפורסם ביותר ברוסיה הוא איך לא, הוודקה. המשקה האלכוהולי, הצלול, המזוקק והמרוכז, עשה לעצמו שם בעולם ומביני עניין יודעים להיות בררניים מאוד באשר לוודקה שהם שותים, ובצדק.

אלכוהול, כמו שמן זית, נתון ללא מעט זיופים ורמאויות שחך לא מיומנת ללא אמצעים מעבדתיים לא יודעת לאמוד. ברוסיה פועלות לא מעט מזקקות אלכוהול מקומיות קטנות שיציעו לך לרכוש ממוצריהן. זו יכולה להיות וודקה נהדרת, אבל זו יכולה להיות גם וודקה מזויפת, מאיכות ירודה או וודקה שמכילה מתאנול, כוהל שעשוי לגרום לעיוורון ואף לגרוע מכך תוך זמן קצר מאוד. עדיף לשתות מבקבוקים של מותגים מוכרים ולהימנע מסיכונים מיותרים.

A post shared by Сергей (@alco_mini_collection) on

אלכוהוליזם

בהתאם לסטיגמה, חלק ניכר מהאוכלוסייה הרוסית עדיין סובל מבעיה של התמכרות לאלכוהול. מטיילים שביקרו במדינה מספרים שבכפרים המרוחקים, בתחנות הרכבת וגם בקרונות ניתן לראות בכל שעות היממה גברים שיכורים, בכל הגילאים. באזורים הפרימיטיביים יותר, הרבה מאותם הגברים יסתובבו עם סכיני כיס ובמצבי שכרות קיצוניים, הם עשויים להיות מאוד אלימים.

ההמלצה למבקרים במדינה היא להתרחק משיכורים, פשוט להתרחק. במידה ואתם נמצאים בכפרים נידחים, אשר בחלקם בעיית האלכוהוליזם חריפה יותר, מומלץ בשעות הערב להימנע מהסתובבות ברחובות הכפר ולהישאר בחדר.

A post shared by Aurelien Le Duc (@aurelienleducphotography) on


מי שתיה

"גם המקומיים לא שותים ממי הברז" – זהו משפט שחוזר על עצמו בלא מעט הודעות בפורומים של מטיילים ברוסיה. ואכן, מי הברז ברוסיה הם לא ברמת ניקיון מספקת לטובת שתיה. לכן, מומלץ לשתות רק מים מבקבוקים שאמורים להיות זולים מאוד. בנוסף, כשקונים מים בבקבוקים, חשוב לקנות בחנויות גדולות ומוכרות ולהיזהר מזיופים.

האזהרה הזו לגבי המים נכונה לגבי המבקרים בערים, אבל במיוחד לאלו שמטיילים מחוץ לערים. ישנם אזורים שבהם אפשר לנסוע למשך יממה בלי להגיע לאף חנות או סופר מרקט ולכן רצוי להיערך עם כמות גדולה של מי שתיה בתיק.

דובים

מסתבר שדובים באזורים מסוימים ברוסיה הם עניין די נפוץ. אמנם לא רואים אותם בכל פעם שיוצאים לזרוק את הזבל, אבל הסבירות היא בהחלט גבוהה. זה עד כדי כך סביר שהרשויות ברפובליקת קומי בצפון רוסיה הפיצו לאזרחי המדינה חוברת הדרכה להתנהגות במפגש עם דוב רעב. אמיתי. החוברת הזו הופצה אחרי שצעיר הותקף במרכז עיר המונה 230 אלף תושבים, במרחק של 1,500 קילומטר ממוסקבה (בקני מידה רוסיים, לא מדובר במרחק גדול במיוחד). נחסוך לכם מראש - החוברת הזו לא הכילה מידע מאוד שימושי מעבר ל"נזוף בו".

A post shared by Tymczasem w Rosji (@tymczasem_w_rosji) on


כמו בכל מפגש עם חיות בר, שמרו מרחק מהגורים שלהם, השתדלו לנהוג בשלווה בסביבתם ובגדול, תקוו לטוב.

לידע כללי, לרוסים הכפריים יש מנהג לשחק עם דובי הבר, אנחנו נישאר בהמלצה להימנע.

חציית כבישים

על פי חוקי התעבורה ברוסיה, להולכי רגל לעולם אין את זכות הקדימה. אם נשאלת השאלה מי חוצה את הצומת קודם – הולך הרגל או הרכב, לנהגים הרוסיים זה ברור שאלו הם. כל מה שיש לעשות עם זה, זה להיות מודעים לחוקים המקומיים ולהתנהג בהתאם.

המקומיים

כאמור, רוסיה היא לא המזרח ולא המערב. היא איפשהו שם באמצע. מצד אחד, יש שם קדמה טכנולוגית מאוד מרשימה, אבל מהצד השני, הרבה מהם אוחזים בדעות ששמורות לתקופות חשוכות. החברה הרוסית היא עדיין מאוד גזענית ומאוד הומופובית. תקיפות ברחוב על רקע גזעני ומעצר על רקע הומופובי הם לחלוטין עניין שבשגרה ברוסיה. בנוסף, כשרידים למלחמה הקרה, הרוסים עדיין לא מחבבים את ארצות הברית וכל סממן הקשור אליה.

A post shared by Путин Владимир Владимирович (@kremlinmoscow) on


אין יותר מידי מה לעשות עם זה חוץ מלהימנע מלבישת בגדים עם סממנים אמריקאים והימנעות מהפגנת אהבה בפומבי. וכן, זה עצוב מאוד.

נוכלים

רוסיה, כיאה לכל מדינה עם אוכלוסייה גדולה הסובלת מעוני, סובלת גם מלא מעט נוכלים שמסמנים תיירים כטרף קל. אזהרה שחוזרת על עצמה בלא מעט מקומות היא להיזהר מחברת זרים ברכבת, בייחוד אם אלו מציעים לכם לשתות איתם. הרבה עדויות מספרות על אירועים שהחלו בשתייה, המשיכו בשכרות והסתיימו בשוד או גרוע מכך. רצוי להיות מנומסים ואדיבים, אבל לשמור על ערנות ופיקחות בכל רגע נתון.

טיפ נוסף שניתן בפורומים שונים הוא לא לחייך לזרים. בתרבות הרוסית אנשים לא מחייכים למי שהם לא מכירים. אם תחייכו לאדם שאתם לא מכירים, תסמנו את עצמכם אוטומטית כתיירים בעבור כל כייס או נוכל בסביבה.

קור

מה עוד יכול להרוס לכם את הטיול? רוסיה היא מדינה קרה. גם בקיץ. אם אתם נוסעים לטייל בה, וודאו שאתם לוקחים אתכם מעיל טוב וביגוד תרמי בין אם אתם מתכננים טיול בערים ובין אם אתם מתכננים לצאת אל הטבע. אין יותר גרוע מטיול שמלווה בסבל מקור.

A post shared by christine kelley (@artisansofold_) on


מערכת בריאות מקרטעת

ברוסיה יש בתי חולים, אבל אתם ממש לא רוצים לבקר בהם. רמת הניקיון המינימלית שם רחוקה מלהיות זו שנהוגה בבתי החולים במערב. אם בכל מדינה אחרת קיימת ברירת בתי החולים על כל מקרה שקורה, ברוסיה, עדיף לכם להימנע מזה עד כמה שניתן. איך? השתדלו להיות כמה שיותר בררנים עם האוכל שאתם אוכלים ועם מה שאתם שותים ובעיקר שמרו על עצמכם. כנראה שאם הגעתם לבית חולים מקומי, הטיול שלכם רחוק מלהיות מה שחלמתם עליו.