לפני כשבוע פורסם שילדה ששחתה באגם בשוודיה מצאה בקרקעית האגם חרב עתיקה במצב שמור ביותר. כשידיעה כזו מצליחה ליצור רעש במדינה ולהפוך לכותרת הראשית, נשאלת השאלה – איזה דברים מסוכנים כבר יכולים לקרות במקום כמו שוודיה? 

 >> לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש

מי שביקר במדינה יכול לספר על מקום מרהיב עם נופי בראשית יפיפיים שמכוסים בחורף במעטה שלג עבה ובקיץ במרבדים ירוקים ויערות עבותים שאפשר ללקט בהן פטריות בר, גרגירי יער ולצפות ברוגע בחיות הבר ובנהרות הגועשים. שוודיה מציעה גם ערים תוססות, קולינריה שכוללת מאפי חמאה עשירים, קדרות וריבות. וכמובן גם תרבות עשירה של מוזיקה, תיאטרון וארכיטקטורה.

לרוב, האזהרות שאנחנו רגילים לשמוע מכיוון שוודיה, מקורן בעיקר בריקולים ענקית הרהיטים איקאה שאחת לכמה זמן מוצאת שאחד ממוצריה עשוי לסכן את המשתמשים. אך נבירה בפרטים הקטנים יותר מגלה שגם במדינה הסקנדינבית ,שנחשבת לבטוחה יותר מהרבה יעדים אחרים, ישנן לא מעט סכנות שחשוב להכיר.

ציד

בשוודיה, כמו ביתר ארצות סקנדינביה, ציד הוא עדיין ספורט חוקי ורווח. בבתי מקומיים עדיין נפוץ לראות פוחלצים ובמסעדות עדיין ניתן לאכול בשר ציד. מבלי להיכנס לוויכוח האתי סביב סוגיית הציד – מומלץ להיזהר מציידים שנחשבים לסכנה הגדולה ביותר בעבור מטיילים במדינה.

View this post on Instagram

A post shared by Nora Elverstig (@norafelicia00) on

כצעד זהירות, מומלץ בתור התחלה לטייל ביערות עם בגדים בהירים בצבעים בוהקים ולהימנע מביגוד בצבעים שעשויים להיטמע בנוף המקומי. כמובן שהשמעת קולות תדירים תוך כדי הטיול כמו שירה, דיבור או פשוט תליית פעמון על התרמיל, עשויה לעזור.  ויותר מהכל – פשוט לשאול האם מדובר באזור ציד לפני שמתחילים לטייל. עדיף לשאול מראש מאשר להצטער אחר כך.

כייסים

שטוקהולם וערים נוספות במדינה מאופיינות בכמות תיירים גדולה שמגיעה אליהן מידי קיץ. ואכן, הן מציעות לא מעט - מוזיאונים מעניינים, תערוכות מרשימות, גן חיות מיוחד במינו והרשימה עוד ארוכה. לא מעט מדריכים מעידים כי באזורי התיירות הצפופים יש כמות כייסים גבוהה. החברה השבדית מצויה כעת בתהליך של פרידה ממזומנים ולכן הכייסים מתמקדים בעיקר בתיירים שלהם יש לא מעט שטרות בכיסים.

View this post on Instagram

A post shared by Kathryn Morvell (@travellerindenim) on

כדי להימנע ממקרי כיוס, רצוי לנוע עם כמות קטנה של מזומנים באתרי התיירות הצפופים ואם אתם מגיעים לביקור ארוך במדינה, מומלץ לבדוק אפשרות של פתיחת חשבון בנק זמני או להתנהל עם כרטיס אשראי מקומי, כזה שאפשר לבטל אם הוא נגנב או אובד.

מסי פקק

אם אתם מתכננים לטייל במדינה עם רכב, כדאי שתשקלו אם להשתמש בו כשאתם בשטוקהולם. במסגרת מגמה שמדינות רבות בעולם עוברות, השבדים גובים מס מנהגים אשר נוהגים באזורים פקוקים. מדובר בכלי של המדינה להתמודד עם עומסי תנועה במרכזי הערים ותיירים מן הסתם לא תמיד מודעים אליו. לכן, נמליץ לשקול את השימוש ברכב באזורים מסוימים ולהכניס את העניין הזה לשיקולי התקציב בטיול.

תאונות דרכים המערבות בעלי חיים

נסיעה באזורי הפרא של המדינה יכולה להיות דרך נהדרת להכיר את עולם החי באזור. איילים, צבאים, ארנבות ואוגרים הם רק חלק מהיצורים שמקשטים את הדרכים של שוודיה. הבעיה מתעוררת כשנקלעים לתאונות דרכים שמערבות אותם. על פי הערכות, מידי שנה מתרחשות למעלה מ-4,000 תאונות דרכים כאלו בשוודיה אשר גורמות למוות של 10-15 בני אדם בממוצע. למרבה המזל, אזורי כביש ונקודות בדרך אשר מועדים לפורענות, מסומנים על ידי הרשויות במדינה וכשרואים סימנים שכאלו, אפשר להאט, להנות מהדרך וכמובן שיש סיכוי לראות בדרך אייל או צבי.

View this post on Instagram

A post shared by TRAFFIC 574 (@traffic574) on

במקרה ותאונה מהסוג הזה מתרחשת, חשוב בתור התחלה לוודא את שלום ובטיחות היושבים ברכב, לסמן את הנקודה באמצעות סרט או אמצעי אחר ולהודיע למשטרה בהקדם האפשרי. הם כבר ידאגו לחיה שנפגעה. חשוב לדעת – פגיעה בחיות בר על הכביש בשוודיה אינה עבירה פלילית. אל תחששו לדווח למשטרה. דיווח יכול למנוע תאונות כאלו בעתיד ולחסוך סבל מיותר מהחיה הנפגעת.

נהיגה בחורף

למרבה המזל, האקלים בשוודיה מאוד יציב. הסתיו הוא סתיו, החורף הוא חורף, האביב הוא אביב והקיץ הוא קיץ. הפתעות במדינה הן נדירות מאוד. עם זאת, החורף בשוודיה דורש התנהגות מיוחדת, בייחוד בכל הקשור לנהיגה. כשמגיע החורף, הכל מתכסה בשלג וכל הדרכים קופאות. הימים מתקצרים מאוד ובחלק מהזמן, הימים חשוכים לחלוטין. מדובר במצב שדורש מיומנות מיוחדת בנהיגה ואם אין לכם ניסיון בנהיגה בשלג, עדיף לוותר. במצב וכן הלכתם על זה, חשוב לוודא עם חברת ההשכרה כי הרכב מותאם לנהיגה בשטח, מצויד בצמיגי שלג ובלמי ABS.

View this post on Instagram

A post shared by Travel & Vacation (@travacs) on

חשוב לזכור גם שאם נקלעתם לתאונה במקום מרוחק, ייקח זמן עד שיגיע חילוץ, במיוחד כשמדובר בתקופת החורף המושלגת. אם יצאתם לדרך מועדת לפורענות, מומלץ לעשות לעצמכם נוהל: לפנות לאדם מקומי שאתם סומכים עליו, לפרט בפניו את המסלול שלכם ולתאם שעה שבה תתקשרו להודיע שהגעתם ליעד בשלום, כדי שיוכל להזעיק עזרה אם לא עשיתם זאת. 

החיות המסוכנות ביותר בשוודיה 

הטבע הפראי בשוודיה מזמן מגוון רחב מאוד של חיות בר – דובים, נחשים, עכבישים, דבורים וצרעות. רובם לא מסוכנים. לצורך העניין, על פי דו"ח של הפרויקט הסקנדינבי לחקר הדב החום, בין השנים 1977-2012, 31 בני אדם הותקפו על ידי דובים בכל סקנדינביה (ששוודיה היא רק חלק ממנה). רק חלק קטן מאוד מאותן התקיפות הסתיימו במוות והמקרים האלו היו כאשר קורבנות התקיפה עסקו בציד. לא נעים להגיד, אבל יש כאן עניין של צדק פואטי.

אז אם דובים לא מהווים כזה איום על בני אדם בשוודיה, מה כן? לא יותר מידי. על פי החברה המקומית להגנת הטבע, רב בעלי החיים בשוודיה לא מסוכנים, אלא אם קיימת אלרגיה אליהם. החיה שגורמת הכי הרבה מקרי מוות במדינה, גם תחת המטריה של מוות בשל אלרגיה, היא צרעה מקומית שגורמת למקרה מוות אחד בשנה. מדובר בתדירות הדומה פחות או יותר למוות מהכשת נחש בישראל. אגב נחשים, הקשות נחשים בשוודיה לרב אינן מסוכנות, למרות שעדיין מחייבות פגישה בדיקה של גורם רפואי. מכל מקום, אין מה לחשוש מבעלי חיים במדינה, אבל כמו בכל יעד, רצוי להיות מודעים לאלרגיות השונות שלכם ולהתנהג בהתאם.

View this post on Instagram

A post shared by @ally6997 on

ואם בכל זאת פגשתם חיית בר מאיימת בטבע, איך תתנהגו? תלוי בחיה. אם מדובר בדב, מומלץ ללכת לאחור כשאתם עדיין מביטים בו ולהשמיע קולות בלי להפסיק. רצוי פשוט לשיר. עברית, אנגלית, שוודית, זה לא משנה מה. אל תרוצו בשום אופן, הם הרבה יותר מהירים מכם וההתנהגות הזו עשויה לעורר בהם את האינסטינקט הטורף הטבוע בהם. במקרה שהדב פוסע לעבריכם, זרקו לעברו חלק מהחפצים שלכם. יכול להיות שזה יסיט את תשומת הלב שלו מכם. אם הוא תוקף, נסו להילחם חזרה ולהגן על הראש והצוואר שלכם. אם מדובר בשועל שעוקב אחריכם, מומלץ לצעוד לעברו בהפגנתיות על פני בריחה. התנהגות כזו עשויה לגרום לו לוותר מראש על התקיפה.