וילה בין עצים בטוסקנה (צילום: iStock)
נוף אופייני בטוסקנה | צילום: iStock

האסוציאציה הראשונה שעולה למרבית האנשים כשמעלים את השם טוסקנה היא של שטחים ירוקים אינסופיים, כרמי יין וכמובן עיירות ציוריות עם סמטאות פתלתלות ובניינים מתקופת ימי הביניים. כדי שלא תלכו לאיבוד בחבל הארץ הדי גדול הזה, וכדי לחסוך לכם זמן מבוזבז על מקומות ונופים שתוכלו לראות גם בגליל, הכנו לכם את רשימת המחוזות והעיירות שכדאי להתמקד בהם, כמו גם מידע שימושי על כל מקום שיעזור לכם לבחור במסעדה הנכונה ובמלון אטרקטיבי.   

מחוז קיאנטי
הדרך מפירנצה דרומה לסיינה עוברת דרך מחוז קיאנטי, המגלם בחובו את כל קסמי טוסקנה: כרמים, ברושים, כפרים קטנים, מזג אוויר נהדר וכמובן היין המפורסם. מאז שנות ה-60 היגרו לכאן אנגלים רבים, בחיפוש אחר השמש, והאזור זכה לכינוי קיאנטישייר. אכן, נושא האקס-פטס והתיירות מדכדך כאן מעט. הפופולריות של המחוז בקרב תיירים הפכה את האזור ליקר מדי עבור רוב תושביו, ונדמה שאין טיפת היסטוריה או אותנטיות שאינה ניתנת לקנייה כאן.

הדרך הטובה ביותר לשוטט בין היערות והכפרים היא ברכב, ובכל כפר תהיה חנות טובה המציעה טעימת יינות ומכירתם, כיכר ובה טראטורייה נהדרת, כנסייה ואכסניה נעימה. שווה במיוחד לעצור במונטפיורלה (Montefioralle), לארוחה נהדרת בטברנה דל גרינו.

מידע שימושי: העיירה גרבה היא עוד תחנה טובה, שחוץ מכמות חנויות היין שהיא מרכזת, יש בה גם לשכת מודיעין תיירים מוצלחת מאוד ב-Piazzale Ferrante Mori. לישון כדאי ב- Castello di Bibbione, מבצר מקסים שהיה שייך למקיאוולי (טל' +39 055 8249231), או ב- Villa Sassolini, הרומנטית והמהודרת יותר (טל' 055.970.2246 39+).

פיסטויה

עיירה קטנה ולא ממש מתויירת, בבסיס הרי האפנינים, שמומלץ לעצור בה ליום אחד בדרך לפיזה או לוקה. לפיסטויה היה חלק חשוב במאבק בין סיעת הגיבלינים לגואלפים בשלהי ימי הביניים, ולתושביה יצא שם של מחרחרי ריב ומדון ויש האמרים כי המילה אקדח (פיסטול) מקורה בשם העיירה. בחודש יולי העיר עולה על גדותיה בפסטיבלים ואירועי תרבות, ששיאם ב-25 בחודש, או אז נערך בה ה-Giostra dell'Orso – פסטיבל מסורתי שראשיתו במאה ה-14.

כנסייה בעיירה פיסטויה, טוסקנה (צילום: ויקיפדיה)
הכיכר המרכזית בפיסטויה | צילום: ויקיפדיה

כנסיותיה של פיסטויה הן מופת של ארכיטקטורה רומנסקית ופסלים מימי הביניים. כנסיית San Giovanni Fourcivitas היא אחת היפות שבהן, עם חזיתה הירוקה-לבנה הבולטת. כיכר הדואומו היא הכיכר המרכזית ותמצאו בה את לשכת מודיעין התיירות העירונית, והקתדרלה מזכירה יותר את זו של פיזה מאת זו של פירנצה.

מידע שימושי: בגלל מיעוט התיירות למקום, אין הרבה מלונות אבל בלשכה ישמחו לעזור לכם למצוא איפה לישון (Tel: +39 (0) 573.21.622). כארבעה קילומטרים ממזרח לפיסטויה שוכנת אחוזת Fattoria de Celle, שהפכה למשכן לתערוכות של אמנות עכשווית וגן פסלים נהדר.

אלפי אפואנה

קטע נמוך של רכס האלפים החולש על הריביירה דלי ורסיליה. מקום טוב לצאת ממנו לטיולים היא העיירה סרווסה, שבלשכת מודיעין התיירים שלה, ברחוב דל גרקו 11, תוכלו לקנות מפות מפורטות ולקבל הצעות למסלולים ברכס. מי שתחביבו הוא סנפלינג מערות ימצא על ההר את האתרים הטובים באירופה לספורט הגיאולוגי הזה.
מידע שימושי: ברכס יש כמה וכמה Rifugio - אכסניות פשוטות מאוד לטיילים. מקומות מפנקים מעט יותר, כמו Vallechiara תמצאו בכפר לוויליאני (טלפון 0584.778.054).

קרטלדו (Certaldo)

עיר גבעה קטנטנה ומושלמת. מבצרים, אחוזות ומגדלי לבנים אדומות הם המרכיבים העיקריים שלה. אסור לעלות עם הרכב אל העיר העתיקה (אלא אם אתם ישנים שם), אז החנו אותו בעיר החדשה למטה. אפשר לעלות במדרגות התלולות, או ברכבל. המשורר בוקאצ'יו, מחבר הדקמרון, חי כאן את 12 שנותיו האחרונות, ונקבר בכנסיית מיכאל ויעקב שבעיר.

מידע שימושי: האיל קסטלו הוא מלון קטן וחמוד בעיר העתיקה, ממנו נשקף נוף נהדר (Tel: +39 (0) 571.668.250).

העיירה קרטדלו בטוסקנה (צילום: ויקיפדיה)
קרטלדו. כמו ציור | צילום: ויקיפדיה

אלבה

האי אלבה הוא האי האיטלקי השלישי בגודלו. מקום גלותו של נפוליאון הופך ביולי-אוגוסט לקן תיירים, וקשה מאוד למצוא כאן מקום לישון או פיסת חוף נטולת המונים. אבל באביב ובסוף הקיץ, כשגל התיירות שוכך, יש כאן כמה פנינים לגלות. פורטופראיו היא העיר הגדולה של האי. היא משתרעת על לשון אדמה קטנה בחלק הצפוני מרכזי שלו. ההגעה אליה (ולאי בכלל), היא או ביאכטה פרטית, אם יש לכם אחת כזו, או במעבורת מליבורנו או מפיומבינו. להתניידות בתוך האי כדאי לשכור אופני הרים או אופנועים. בפנים האי יש הרים, כפרים קטנים והמון מחצבות סגורות. אלבה עשירה מאוד במינרלים, ובימי קדם הייתה מוקד חשוב לכריית ברזל ושאר מתכות.

לשכת מודיעין התיירות שוכנת בפורטופראיו, בבניין משרדים כעור ברחוב Calata Italia 26.אם אתם מעריצי נפוליאון מושבעים, גשו לבקר בווילה דיי מוליני או בווילה נפוליאוניקה די סן מרטינו (בגבעות ליד העיר). ככלל העיר היא מלכודת תיירים אחת גדולה, וקשה למצוא כאן מלון או מסעדה משתלמים. מערבית מכאן תמצאו את מרצ'יאנה מאריה, עיר מתויירת פחות עם חופים נעימים, ואפשרות לטיול בין הכפרים בסביבה (פוג'ו הוא אחד היפים שבהם) ולטיול לפסגת הר קפאנה, ממנה אפשר לראות רחוק עד לקורסיקה.

הצד הדרומי של אלבה הוא זה המציע את החופים היפים ביותר של האי, ליד מרינה די קמפו. במזרח האי חולשת על קו החוף פורטו אזורו, על מצודתה הגדולה. דרומה ממנה העיירה קאפוליברי אוחזת בתואר העיירה היפה באי. חוף הים הקרוב אליה, Barabarca, הוא אחד הנהדרים. הגישה אליו היא דרך שביל תלול.

מידע שימושי: הפארק הוטל נפוליאון הוא מלון נהדר בפורטופראיו (טל': 0565.918502). המלון יקר למדי, אבל הוא ממוקם נהדר ליד ווילה סן מרטינו, והמסעדה שלו נהדרת. אם אתם רוצים לישון באווירה כפרית, יש לא מעט בתי חווה חמודים באי. אחד מומלץ הוא של מזי סאורו, לא רחוק מקאפוליברי (טל': 056596408). מידע מפורט עליהם תמצאו ב- www.elbalink.it. בפוג'ו כדאי לישון באלברגו ריסטורנטה מונטה קמפאנה (טל': 0565.99.083). מסעדות טובות תמצאו שם בשפע.

מרמה

המרמה (Maremma) הוא המישור לאורך החוף מדרום לאלבה, שהיה לבה של ההתיישבות האטרוסקית העתיקה. הם ייבשו את האזור שורץ המחלות הזה והפכו אותו לכר חקלאי פורה, אך הרומאים התעלמו מהמרמה, והביצות והמלריה חזרו למלוך בכיפה (אגב, המילה מלריה שאובה מאיטלקית – מל=רע, אריה=אוויר). רק בשנות ה-50 מוגרה מכאן המחלה, והיום האזור הוא חקלאי בעיקרו ונודע ביינותיו ובשמן הזית שלו. אפשר לטייל כאן ליום או יומיים, לקנות ולטעום יינות, ולקנח בביקור במאסה מריטימה, העיר ההיסטורית היפה בצפון המחוז.

מרמה, טוסקנה (צילום: ויקיפדיה)
מרמה | צילום: ויקיפדיה

מידע שימושי: בעיר יש מעט מלונות. הלה פניס (טל': 0566.903.941) הוא בחירה טובה. מסעדה נהדרת בשם טרטוריה דל וקיו בורגו תמצאו ברחוב פרנטי 12. אם הפרוטה מצויה בכיסכם, שלא לומר ה-200 יורו ללילה, לכו לווילה איל טסורו שבגבעות ליד – אחד המלונות הרומנטיים והיפים של טוסקנה (טל': Villa il Tesoro).

גארפניאנה

נהר הסרקיו, הזורם בלוקה, יוצר את עמק גארפאניאנה הפורה מצפון ללוקה. צדו האחד של העמק תחום ברכס האפואנה. הצד השני ברכס האורקיאלה. יש כאן מעט אטרקציות אורבניות והמון מסלולי טיולים, שבילים מתפתלים, פסגות ונקודות תצפית נהדרות על הטבע הפורה, ההרים הפראיים והצלקות המשונות שהותירו המחצבות בנוף. קסטלנואובו די גארפאניאנה היא העיר המרכזית בעמק. העיר משעממת למדי, אבל לשכת המידע לתיירים שלה (Park Visitoe centre בכיכר דלה אברה, הצמודה לכיכר המרכזית אומברטו) יעילה מאוד, ומציעה שפע של מסלולי טיול, מידע על אכסניות כפריות, תיירות כפרית ועוד. נקודת ציון נחמדה ברכס האורקיאלה היא מנזר סן פלגרינו, שבו שוכן מוזיאון קטן למורשת ולהיסטוריה של האזור.

סן ג'ימיניאנו

סן ג'ימיניאנו היא כנראה העיירה המפורסמת ביותר באיטליה, וזאת בזכות 14 המגדלים המנצחים על קו הרקיע שלו (14 ששרדו מ-72 שנבנו בימי הביניים). עונת התיירות הופכת את הכפר למקום לא לגמרי סימפטי לטיול, לכן כדאי להקדים או לאחר מעט, או לכל הפחות להישאר לישון שם לילה. בערב ובבוקר, אחרי ולפני אוטובוסי התיירים, האווירה משתנה ללא היכר.

העיירה בנויה סביב שתי כיכרות - כיכר הבאר (פיאצה דלה ציסטרנה) וכיכר הקתדרלה, שנראית חמורת סבר מבחוץ אך מבפנים היא חגיגה של צבע וציורי קיר (9:30-19:10 כל יום). גם בית הטבילה ומוזיאון האמנות הקדושה שווים ביקור. המוסאו סיוויקו שוכן יחד עם משרדי העיריה בפלאצו פופולו ושני מוקדי העניין המרכזיים בו הם הפינקוטקה - גלריית התמונות המרשימה, עם עבודות של פיליפינו ליפי ושל גוצולי, וה- Torre Grossa, המגדל היחיד של העיר הניתן לטיפוס.

סן ג'ימיניאנו, טוסקנה (צילום: ויקיפדיה)
סן ג'ימיניאנו | צילום: ויקיפדיה

עבודות נוספות של גוצולי תמצאו בכנסית אוגוסטינו ברחוב סן מתיאו. הפרסקאות שם מתארים את חייו של אוגוסטינוס הקדוש. עוד מקום מעניין הוא מוזיאון העינויים (Museo Della Tortura), המציג מכשירי עינויים שונים בהם השתמשה האינקוויזיציה בימי הביניים. לתצפית על האזור סביב, עלו למצודה (Rocca). כיום רק שרידיה נותרו, והיא מעין פארק עירוני נעים.

מידע שימושי: לאכול כדאי בלה מנג'יאטויה, מסעדה עממית וטעימה מאוד. בתקציב גבוה יותר אפשר ללכת לריסטורנטה איל פינו. לישון אפשר בלאון ביאנקו המקסים (טל': 0577.941.294), או במחיר זול הרבה יותר במנזר הבנדיקטיני סן ג'ירולמו (טל': 0577.940.537). לשכת מודיעין התיירות של העיירה נמצאת בכיכר הקתדרלה.

וולטרה

בניגוד לנוף הרך ומסביר הפנים שמסביב, העיירה וולטרה, על הגיבעה הנישאה שלה, נראית קשוחה וסחופת רוחות. העיר נוסדה על ידי האטרוקים, והיא אחת הבודדות שעדיין שומרות על שמה הקדום. היא נמצאת בלב אזור מחצבות, שהמחצב העיקרי בו הוא בהט, והחנויות בעיר מלאות חפצי חן וכלים מהמינרל האלגנטי.

הכיכר המרכזית בעיר היא פיאצה דיי פריורי. בית העיריה המבוצר, הפלאצו דיי פריורי, הוא כנרא בית העירייה הקדום ביותר שעדיין עומד על תילו. כמו בסן ג'ימיניאנו, גם כאן יש קתדרלה, מוזיאון עירוני, פינקוטקה ומצודה נאה המשמשת כבית כלא לאסירי עולם ולאסירים "קשים". מול המצודה יש פארק ארכיאולוגי עם מעט מאוד ארכיאולוגיה, אבל יש בו בית קפה טוב ואווירה נעימה.

בוויה פורטה דל ארקו עומד עדיין שער הכניסה האטרוסקי לעיר, שער מאסיבי ומלא דמויות אלים שכמעט נהרס במלחמת העולם השנייה. ליד פורטה פיורנטינה, לעומת זאת, יש אתר גדול של חפירות, שם התגלו שרידי בית מרחץ ואמפיתיאטרון רומאי. כדי לראות את השרידים האטרוסקים במלוא הדרם, גשו למוזיאון Etrusco Guarnacci ברחוב דון מינצוני 15. טיול רגלי לאורך ויה די סן לינו יוביל אתכם לנוף הדרמטי של צוקי העיר, הBalze.

מידע שימושי: אכלו צהרים בדל דוקה, ויה דה קסטלו 2. אם תרצו לישון איפה שישן ד.ה.לורנס בזמן שכתב את ספרו המונומנטלי על האטרוסקים, לכו לנציונאלה (טל': 0588.86.284). בכפר הקרוב, סן ג'ובאני דה אסו, יש מלון מקסים בשם לה לוסנדה דל קסטלו. המסעדה שם מגישה מנות נהדרות עם פטריות כמהין לבנות משובחות, שהכפר כולו נודע בזכותן.

מונטלצ'ינו 

עיירה קטנה ומושלמת כמו גלויה. חומות שלמות, מעט מאוד בתים מודרניים שמפריעים, והמון המון עצים בכל מקום. יש כאן כמה אתרים מעניינים, אבל היא בעיקר מקום נהדר לשמש כבסיס לחקירת דרום טוסקנה. גם כאן המרכז הוא בכיכר – פיאצה דל פופולו, שם נמצא גם סניף קטן ומנומנם של מודיעין תיירות ובית קפה שהוא לב העיר. הטירה ממוקמת בקצה הדרומי של העיר ויש בה אנוטקה חביבה, שבה אפשר לטעום מהיין המקומי הנהדר, הברונלו. חוץ מיין, אפשר לקנות באנוטקה כרטיס לביקור בביצורי החומה. מהטירה אפשר לראות את ואל די אורצ'ה היפה, וביום בהיר גם את סיינה.

מונטלצ'ינו, טוסקנה (צילום: ויקיפדיה)
מונטלצ'ינו | צילום: ויקיפדיה

מידע שימושי: כמעט בכל מסעדה תוכלו לטעום את היינות המקומיים. האיל מורו בוויה מציני היא פשוטה וזולה ואילו הפטוריה דיי ברבי (טל': 0577.847117) כמה קילומטרים מהעיר, היא אחת היוקרתיות והטובות בסביבה. לישון אפשר בחוות La Crociona שבאזור (טל': 0577-848007), שבה דירות למשפחות, יקב קטן והמון אווירה. מי שרוצה לישון בעירה עצמה יוכל ללכת לאלברג'ו איל ג'יליו (טל': 0577.848.167). בעלי תקציב גדול יותר יוכלו להזמין חדר בפלאצו דל קפיטנו המקסים בכפר סן קוויריקו דאורצ'ה (טל': 0577 899 028).

מונטפולצ'יאנו 

הדרך ממונטלצ'ינו למונטפולצ'יאנו חולפת על פני כפרים, כרמים ויקבים בוואל די אורצ'ה. כדאי וראוי לעצור בהם לסיור קליל, לטעימת יין ולהתאוששות (ובבקשה לא לנהוג שיכורים, למרות הקושי). מונטפולצ'יאנו עצמה היא אחת העיירות הגבוהות בטוסקנה, הניצבת על גבעה בגובה 665 מטרים. כאן מפנה הברונלו את מקומו לטובת הווינו נובילה – יין שבעבר היה שמור רק לבני אצילים, ומכאן שמו. 

הפיאצה גראנדה היא הכיכר המרכזית של העיירה, לפתח הדואומו. מלבד הקתדרלה, כנסיית סן ביאג'יו היא המבנה הדתי החשוב של העיר והיא ממוקמת במורדות הגבעה. האגדה מספרת כי במאה ה-16 נכנסו לכנסייה שתי נערות, איכר ופרה, ועיניה של המדונה המצוירת על הקיר זזו. כולם נתקפו יראה, אפילו הפרה שכרעה ברך. מאז יש לכנסייה חשיבות רבה, ובשנות ה-90 המדונה המקומית אף הוכרזה פטרונית התיירים באיטליה.

מידע שימושי: לשכת מודיעין התיירים של העיר נמצאת ברחוב Graciano nel Corsa 59, ליד סנטאגוסטינו. מוקד מידע למתעניינים במסלולי יקבים באזור תמצאו פיאצה גראנדה 7. מלון הדואומו הוא כנראה היקר ביותר בעיר, אבל הוא נעים ומטופח (טל': 0578.757.437). הלה טראזה הסמוך זול יותר, אבל חדריו קטנים יותר (טל': 0578.757.440). הטרטוריה דיווה היא מקום מעולה לפסטה (פורטה אל פראטו). בגנים שמחוץ לשער אל פראטו יש כל יום חמישי בבוקר שוק נהדר, שאפשר לקנות בו הכל מכלי מיטה רקומים ועד נקניקים, פרות וכריכי סלמי נהדרים. מסעדה נהדרת, אחת הטובות בטוסקנה, תמצאו בכפר הקרוב מונטפולוניקו. המסעדה קרויה Al Chiusa, וחוץ מנופים יש בה גם אוכל משובח.

עוד על טוסקנה: איפה ישנים? בתי המלון המיוחדים, היוקרתיים והזולים >>