רומניה (צילום: Robert Laberge, GettyImages IL)
רומניה. מומלץ להשתחרר מהסטיגמה | צילום: Robert Laberge, GettyImages IL

רומניה, מסתבר, היא הרבה יותר ממה שהבדיחות מהאייטיז לימדו אותנו. נכון שקצת "בקשיש" פה ושם עדיין יכול לעזור פה (אבל זו בכלל אשמתם של העות'מנים ששלטו כאן שנים ארוכות) ונכון שכינויה של בוקרשט "פריז של המזרח" קצת איבד את הרלוונטיות שלו, אבל מאחורי כל הסטריאוטיפים על המדינה והעם מסתתרת מדינה יפהפייה. אם רק תתנו לה הזדמנות תוכלו ליהנות ממסע בזמן שיספק לכם הצצה לחיים האירופאים של לפני מאתיים שנה: תושבים מקומיים שואבים מים מן הבאר, ערים שנשתמרו מימי הביניים, אינספור מנזרים עתיקים במולדתו של דרקולה - וכל זאת מבלי לוותר על המותרות והנוחיות של טיול במערב אירופה. 

לצד "הזמן שעצר מלכת", הקדמה מציעה אתרי סקי עם שיעורים זולים, בילוי בקזינו ומועדונים, טיולי שטח בג'יפים תוך הצצה אל שמורות טבע וחיי בר מהעשירים באירופה, ספא מפנק בחופים זהובים ושטופי שמש באזור הים השחור, ומגוון מסעדות בעיר בירה קוסמופוליטית, שיגרמו לכם לחלום בהקיץ על ממליגה בדרך חזרה לארץ. אז שיהיה אַדייה שוּקרייה – (יום מעולה) לכולם!

שפה: ברומניה, הפלא ופלא, מדברים רומנית - שפה שהתפתחה מהשפה הלטינית. שלום זה Salut, ו-"באמא שלך" זה פַאצֶ'ה מָאמַא.
מטבע: המטבע הרומני נקרא לאו - Leu (ברבים: ליי). הלאו מורכב מ-100 באני (מבוטא: (bahnee השער הוא כ-0.70 שקל ללאו (נכון לינואר 2022). כדאי מאוד להחליף כסף בבנקים או במקומות מוסמכים ולא במלונות או אצל חלפנים המציעים הצעות מפתות ברחוב. סימנו של הלאו החדש: RON.

עיר בירה: בוקרשט ((Bucharest.
ויזה:
אין צורך בויזה לבעלי דרכון ישראלי .
קידומת חיוג בינלאומית: 40+
חשמל: 220 וולט, כמו בארץ.
שעון:
אין הפרשי שעות.
דת:
87% אורתודוכסים, 5% קתוליים, 5% פרוטסטנטים והשאר בני דתות אחרות.
משטר: רפובליקה.
מזג אוויר: מזג האוויר ברומניה מתחלק לפי ארבע עונות שנה מסודרות ונבדלות וכדאי לתכנן את הטיול בהתאם למזג האוויר הצפוי. למרות שרומניה מתאימה לביקור בכל עונות השנה, מאי-יוני הינם חודשים בעלי מזג אוויר כללי נעים ומתון יותר שהם כמובן פופלארים ביותר בקרב התיירים, כמו גם ספטמבר-אוקטובר במהלכם מופיעה שלכת סתווית מרהיבה. הקיץ יכול להיות מאוד חם בעיקר בדרום רומניה כולל בוקרשט, אך לאורך חופיו של הים השחור הבריזה המגיעה מן הים מצננת את הטמפרטורות ומתקבלת תוצאה הרבה פחות חמה מאשר בים התיכון, כמו כן האתרים בהרים חמימים ונעימים ביותר. החורף עלול להיות מאוד קר בעיקר בהרים, ושלג יורד בתדירות גבוהה מדצמבר ועד אמצע מרץ. חובבי הסקי יוכלו ליהנות בתקופת החורף מאתרי הסקי שבהרי הקרפטים אפילו עד אמצע אפריל.
חיסונים: אינם נדרשים.
שגרירות רומניה בישראל: כתובת: רחוב אדם הכהן 24, תל אביב. טלפון: 03-5244644
שגרירות ישראל ברומניה (בוקרשט): טלפון: 40-21-3189416/7. דואר אלקטרוני: INFO@BUCHAREST.MFA.GOV.IL. כתובת: B-DUL DIMITREI CANTEMIR 1 ,
TRONSON 2+3 , B2PIATA UNIRII    

מספר חירום כללי: 112

אתר סקי בהרי קארפיטיאן ברומניה (צילום: istockphoto)
אתר סקי ברומניה. חורף ארוך וקר | צילום: istockphoto

נימוסים והליכות:
באופן כללי החיים ברומניה, כמו בהרבה מדינות לטיניות, מתנהלים בסבבה ובלי לחץ ובהחלט מאפשרים "לקחת פסק זמן ולא לחשוב" כמאמר השיר. הרומנים ידועים כעם מכניס אורחים במיוחד וסיטואציה בה אתם מוזמנים לארוחה ביתית היא בהחלט משהו שיכול לקרות. ארוחה שכזאת עשויה להיות חוויה מרתקת במיוחד, אבל עשו לעצמכם טובה ותביאו מתנה קטנה: פרחים או שוקולד יתקבלו בברכה (חשוב לוודא שמספר הפרחים הוא אי זוגי), כמו גם בקבוק יין, ליקר טוב, מוצרי קוסמטיקה או בגדים. כדאי שתדעו שבשביל הרומנים גם הקנקן חשוב ולא רק מה שבתוכו, לכן עטפו את מתנותיכם באריזה ראויה, אבל אל תופתעו אם המארח לא יפתח את המתנה בפניכם. 

ועכשיו שסוף סוף התיישבתם בשולחן, ומציעים לכם תוספת קחו בחשבון שאם תאמרו "לא תודה" המארח הרומני יפרש את הלא שלכם כ"כן, בטח, תעמיס" ולכן צריך למצוא דרך להגיד לא מנומס אך תקיף.
כשהארוחה מסתיימת אל תמהרו לעזוב את השולחן, בדומה לארוחות חג בארץ הקודש גם ברומניה מקובל להישאר סביב השולחן בגמר הסעודה. אם לפתע משתררת שתיקה בחלל החדר, תוכלו לשאול כל מה שנפשכם חפצה לדעת כמו: מה הוא גילו של המארח, נטיותיו הפוליטיות, הכנסתו או דתו. אל תפספסו את ההזדמנות זה די מקובל בכל שלב ובכל זמן.

באשר למבוגרים - כמו ברוב המדינות זקני השבט מעדיפים את קוד הנימוס המסורתי והישן. אם תוסיפו אדון וגברת לפני שאתם קוראים בשמם, קנית אותם לגמרי. בעניין המגע - לחיצת יד מאוד מקובלת. קחו בחשבון שכשגבר רומני ייתקל בתיירת, סביר כי יישק לידה אבל לא יצור איתה קשר עין תוך כדי. 

בנוגע לקוד לבוש, לא תסולקו מאירועים חברתיים אם תופיעו ב"קז'ואל לוק", אבל בפגישות עסקיות, חובה חליפה ועניבה לגבר ולבוש אלגנטי לאישה והכי חשוב לא לאחר!.

הגעה לרומניה

חברות תעופה ישראליות וזרות מקיימות טיסות ישירות לרומניה. אורכה של הטיסה הוא כשלוש שעות, ומחירי כרטיסי הטיסה משתנים בהתאם לעונה, אך בכל מקרה מדובר בטיסות זולות במיוחד שלרוב לא יעלו יותר ממאה דולר לנסיעת הלוך חזור ללא כבודה, ארוחות ובחירת מושבים. ניתן לטוס עם חברת אל-על הישראלית, טארום הרומנית וחברת הלואו-קוסט, וויז אייר.

שלטים של חנויות ברחוב הראשי בבוקרשט, רומניה (צילום: Carlos Alvarez, GettyImages IL)
מוניות על רקע רחוב ברומניה. הזהרו מחקיינים | צילום: Carlos Alvarez, GettyImages IL

שדה התעופה הבינלאומי אנרי קואנדה בבוקרשט מרוחק 18 ק"מ ממרכז העיר, וישנם כמה דרכים להגיע ממנו לעיר עצמה: 

אוטובוס מספר 783: הקו פעיל מ-5:30 בבוקר ועד 23:00 ויוצא כל רבע שעה מטרמינל הנוחתים, וכל חצי שעה החל מ-20:30 ובסופי שבוע. מחיר הכרטיס כ-2.25$ (הלוך ושוב). את הכרטיס קונים בקיוסקים (Bilet) הנמצאים לרוב בסמוך לכל תחנה. בשעות הערב המאוחרות הקיוסקים סגורים ואת הכרטיס ניתן לקנות מהנהג. משך הנסיעה כ-40 דקות.
מיניבוס (Shuttle): עלות הכרטיס היא בין 5 ל-10$.
מונית: כדאי לסכם על מחיר נסיעה עם הנהג בטרם התחלתם לנסוע, כמו כן יש לבדוק עלויות עם סוכן הנסיעות. מונית אמורה לעלות בסביבות 20$.
רכבת Gara de Nord - תחנת הרכבת המרכזית, אליה מגיעים וממנה יוצאים הקווים הבינלאומיים והפנימיים. כרטיסים ניתן להזמין אצל הסוכנויות השונות. טלפון: 3132644 או 3145528.

להתנייד בתוך רומניה

רכבת
רשות הרכבות ברומניה מפותחת ומכסה את כל המדינה והשימוש בה הפך לפופולארי מאוד הודות לכמות הקווים ופריסתם, הדיוק בזמנים והמחירים הסבירים.
ישנם שלושה סוגים שונים של רכבות:
1. הרכבות המקומיות ((Personal שהן הרכבות הזולות והאיטיות עד כדי שהנוסעים יכולים לקפוץ אל הרכבת וממנה תוך כדי נסיעה.
2. רכבות אקספרס (Accelerat and Rapid) רכבות מהירות ויקרות יותר, בהן נדרש להזמין מקומות מראש.
3. רכבות inter-city שהן הרכבות המהירות והיקרות ביותר .
בשני סוגי הרכבות האחרונים ישנן רכבות המיועדות לנסיעות שאורכות לילה או למרחקים ארוכים והן כוללות קרונות בהן ניתן לסעוד וקרונות שינה.
חשוב לדעת! רכבות רבות מקשרות את רומניה עם מערב אירופה ועם הונגריה, יוגוסלביה, בולגריה, טורקיה, מולדובה, אוקראינה ועוד.

מחירים לדוגמא (בדולרים):
כרטיס רכבת אקספרס מבוקרשט לבראשוב במחלקה ראשונה - $ 16.50 .
כרטיס רכבת אקספרס מבוקרשט לקונסטנטה במחלקה ראשונה - $ 18.50.
כרטיס רכבת אקספרס מבוקרשט לקלוג' במחלקה ראשונה - $ 24.00.

אוטובוס
ברוב הערים ישנם אוטובוסים, חשמליות ואוטובוסים חשמליים המהווים כלי תחבורה זול במיוחד. תחנות אוטובוסים בין-עירוניים ברומניה בדרך כלל נמצאות בסמוך לתחנת הרכבת, ורוב האוטובוסים עוצרים במרכז העיר. אוטובוס או מונית יכולים להיות האופציה היחידה להגיע למקומות מרוחקים.
חשוב לדעת! אין כמעט אוטובוסים ציבוריים הנוסעים אל רומניה וממנה, והתעריפים בחברות האוטובוסים הפרטיות המקיימות קווים בין המדינות השונות גבוהים לרוב מתעריפיהן של הרכבות הנוחות. יוצאת מכלל זה איסטנבול, שהנסיעה באוטובוס לבוקרשט וממנה זולה ומהירה יותר מזו ברכבת.

מחירים לדוגמא (בדולרים):
כרטיס אוטובוס בבוקרשט (הלוך) .$ 0.6
כרטיס רכבת תחתית בבוקרשט (הלוך ושוב) $ 1

השכרת רכב
להשכיר רכב יכול לחסוך זמן בביקור במקומות נידחים. רוב חברות השכרת הרכב הבינלאומיות וכמה חברות מקומיות משכירות רכבים בערים ובשדות התעופה הראשיים. שוכרי הרכב חייבים להיות מעל גיל 21 ובעלי רישיון נהיגה תקף, וכרטיס אשראי בינלאומי תקף.
חשוב לדעת:
*ניתן לקבל סיוע לרכב 24 שעות ביממה. יש להתקשר למספר: (01) 222 22 22 או (01) 222 15 52.
* הכבישים הראשיים של רומניה בטוחים ושמורים. בין הערים המרכזיות ניתן לעצור לתדלק ולהתרענן בתחנות דלק, חנויות מזון ומלונות. רומניה לא "סובלת" מפקקים למעט בוקרשט. יחד עם זאת ישנם כבישים משובשים ומלאי מהמורות המתאימים לרכבי שטח. סכנות נוספות הן עגלות רתומות לסוסים עמוסות לגובה בחציר, בפרות, בחזירים, בשיכורים ובילדים משחקים, אנא היו עירניים ותיזהרו!
מחירים לדוגמא (בדולרים):
3.8 ליטר של בנזין – 6.3$ (כ-6.2 ₪ לליטר דלק)

מוניות
בכל הערים ניתן להשיג מוניות, בין אם בטלפון ובין אם בעצירתן ברחוב, אך התעריפים לתיירים יקרים. מוניות מורשות ניתן לזהות באמצעות סימן ה-TAXI שנמצא על גג המכונית. התשלום עבור נסיעה הוא בהתאם למונה. יש להימנע מנהגי מוניות בנמל התעופה ובתחנות הרכבת בבוקרשט שנוטים להפקיע מחירים.
ניתן להשכיר שירותי מונית לטיולים ארוכים מחוץ לעיר, אך חשוב לסכם על מחיר לפני היציאה, בדרך כלל אפשר להגיע למחירים סבירים.

כפר ברומניה 1
כפר רומני. יש מקומות שכדאי להגיע אליהם עם רכב...

טיסות פנים
חברת התעופה הרומנית Tarom וחברת התעופה CarpatAir מפעילות טיסות בין עירוניות ברומניה.
מחירי טיסות פנים הלוך ושוב נעים בטווח 100-50 יורו (180-80 דולר).
חשוב לדעת! טיסות הפנים ברומניה של TAROM מקשרות בין בוקרשט לערים שונות ברומניה. הטיסות מתחילות רק בשעות הבוקר המוקדמות, ולרוב אין טיסות המשך בתוך רומניה בלילה.

טיפים

כסף:

* חברות רבות מציעות דילים לרומניה - המחירים אינם יקרים. רוב הטיולים המאורגנים מציעים מפגש עם הרבה מהמסורת והאוכל הרומני.
* עם קבלת רומניה כחברה במדינות האיחוד האירופי בתאריך 1.1.2007 - בנוסף למטבע רון RON הרומני המטבע המקומי המקובל הינו יורו EURO. ( Euro = 4.95 Lei1).
* למרות שכמה חנויות סוחרים ונהגי מוניות יסכימו לקבל תשלום בדולרים אמריקאיים או כל מטבע אחר, תקנות הבנק הלאומי של רומניה מבקשות כי התשלום עבור סחורה ושירות יעשה באמצעות מטבע רומני LEI.
* תבקשו תמיד מהמוכרים שינקבו מחיר בלאו החדש (מטבע רומני).
* ניתן להמיר מטבעות זרים בבנקים, בעמדות החלפה מאושרות הנקראות "casa de schimb", או "birou de schimb valutar", שדות תעופה בינלאומיים, ומלונות גדולים. במקומות רבים לא יסכימו להחליף לכם שטרות מסומנים, קרועים או משומשים מאוד, כך שכדאי שכל שטר שתביאו איתכם יהיה במצב טוב.
* לאחר קנייה, יש לבקש מהמוכר אישור (בחנויות גדולות) להחזר מע``מ משום שבלעדיו לא מקבלים החזר.
* כספומט נמצא בבנקים הראשיים, בשדות התעופה ובמרכזי קניות. אל תצפו למצוא כספומט במקומות נידחים או בכפרים.
* כרטיסי אשראי רבים (אמריקן אקספרס, מאסטרקארד, ויזה) מתקבלים במלונות גדולים, חברות השכרת רכב וחנויות בערים המרכזיות. יחד עם זאת בעיירות קטנות ואזורים שאינם תיירותיים כרטיסי האשראי אינם מתקבלים.
* ניתן לפדות המחאות נוסעים בבנקים גדולים, חלק מהמלונות, וכמה עמדות החלפה (רובן גובות עמלה ניכרת). עדיף כי ההמחאות תהיינה בדולרים או יורו. אל תבנו על לפדות המחאות שכאלו מחוץ לבוקרשט ומחוץ לערים מרכזיות נוספות. כדי לטייל בכל רחבי רומניה בראש שקט עדיף להסתובב עם מזומן.
* חלק מהחנויות הקטנות והמסעדות יוכלו להמיר לכם את הדולרים למטבע רומני, קחו בחשבון שלא מדובר בסכומים גדולים (1, 5, 10, 20$) ושער החליפין לא יהיה גבוה במיוחד. מוכרי מלאכת יד ברחוב מעדיפים מטבע רומני.

כפריים ברומניה
בכפרים לא תמצאו כספומט

* ארוחת ערב בת שלוש מנות או אפילו שתיים עם יין וטיפ תעלה בין 35$ ל-200$, ואולי אפילו יותר במסעדות יוקרה בבוקרשט. בכל אופן שננו את המנטרה בליבכם: ברומניה פחות יקר זה לא בהכרח פחות טוב!
* ישנן מסעדות שהמחירים בתפריט לא מתייחסים פר מנה אלא למשקל, כך שהמחיר מתאים למשל למשקל של 50 גרם בעוד המנה שקלה 300 גרם ויבקשו מכם מחיר גבוה יותר. שימו לב לעניין, ולכך שבניגוד לרוב המסעדות בארץ, על לחם וחמאה משלמים תוספת במחיר.
* במסעדות, מלונות, מוניות וכו', נהוג להשאיר טיפ צנוע – 10%-5% במסעדות, דולר לשאר.

תקשורת

טלפון
שירות חיוג בינלאומי ישיר קיים בכל רחבי רומניה. רוב הטלפונים הציבוריים פועלים על כרטיסי חיוג. פתרון יעיל ופשוט הוא לשכור/לקנות טלפון סלולארי ברומניה.

אינטרנט
ברומניה ישנו שירות מתקדם של אינטרנט. כמו: שליחת הודעות באינטרנט דרך טלפון סלולארי, גלישה באינטרנט , ועוד. במרבית המקומות הציבוריים והמתוירים קיים אינטרנט אלחוטי בחינם. בנוסף, קיימים בתי קפה עם אינטרנט כמעט בכל עיירה, ומלונות מספקים אינטרנט מהיר לאורחיהם.

בילויים
* לעיתים רחוקות עלות כרטיס כניסה לאתרים היסטוריים ואטרקציות למיניהן גבוהה מ- $5.00
* מחירי מלונות מחוץ לבוקרשט נעים בין: 65$-120$ ללילה כולל ארוחת בוקר ומיסים.
* המושבים הטובים ביותר באופרה או בתיאטרון עולים 25$ ומטה.

נוחיות
* ברומניה אין "יותר מידי" שירותים ציבוריים. כשאתה רואה מלון גדול, או מסעדות מזון מהיר רוץ פנימה, סביר שתוכל לשחרר שם את הלחץ.
* בשירותים ציבוריים מסוימים גובים סכום קטן של כסף בעבור השימוש.
* שירותים במקומות עמוסים כמו רכבת או בתחנת רכבת נוטים להיות מלוכלכים ולהתרוקן מנייר טואלט. טישו באמתחתכם יכול להיות גורלי מתמיד.
* שלט על השירותים שנושא את המילה "Femei", מסמל שירותי נשים, ו-"Barbati"- שירותי גברים.

שוק בבוקרשט רומניה, 1960 (צילום: Thal, GettyImages IL)
שוק בבוקרשט, 1960 | צילום: Thal, GettyImages IL

קצת היסטוריה

בימי האימפריה הרומית רומניה הייתה דאקיה (יחידה מנהלתית בשלטון החוץ של האימפריה הרומית) ומאוחר יותר - בימי הביניים - האזור הורכב ממספר נסיכויות (הגדולות ביניהן – מולדובה וולאכיה) שהתאחדו ב-1859 למדינה שנקראה בהתחלה "הנסיכויות המאוחדות", ושלוש שנים אחרי שונה שמה לרומניה על שם האימפרייה הרומית. 

רומניה גובלת במולדובה ובאוקראינה בצפון, בבולגריה ובסרביה בדרום, בהונגריה במערב ובים השחור במזרח. בימי מלחמת העולם השנייה תמך השלטון ברומניה במדינות הציר והיא נכבשה על ידי גרמניה ללא קושי מיוחד, אולם לאחר מכן נכבשה על ידי הסובייטים. השלטון הקומוניסטי נשאר על כנו עד 1989 אז הופל צ'אוצ'סקו, שהיה מן המושמצים באירופה. ב-1991 הפכה רומניה לרפובליקה דמוקרטית וזכויות האזרח חזרו לשיח הציבורי.

90 אחוז מתושבי רומניה הם – ניחשתם נכון –רומנים ואילו השאר הונגרים, צוענים גרמנים ואחרים. הדת השלטת היא הנצרות האורתודוכסית (רומניה היא המדינה היחידה העולם בה מדברים שפה לטינית למרות שרוב אוכלוסייתה אינה קתולית). כלכלתה של רומניה מתבססת על ייצור נפט, מחצבים ותעשיות כימיות מפותחות. היא הצטרפה לאיחוד האירופי בינואר 2007 ועדיין שומרת על המטבע הישן שלה, ה"לאו".

הקשר בין ההיסטוריה של רומניה לאוכל המקומי

מרק צ'ורבה (צילום: אילן נחום, "האוצר", על השולחן)
צ'ורבה | צילום: אילן נחום, "האוצר", על השולחן
היוונים העתיקים עימם הרומנים סחרו, הרומאים שנתנו למדינה את שמה, הסקסונים שהתיישבו בדרום טרנסילבניה, התורכים שבמשך מאות שנים שלטו ברומניה, ושכניה הסלבים וההונגרים – כולם תרמו את חלקם למאכליה המסורתיים והטעימים של רומניה.
גולת הכותרת של המטבח הרומני הוא הבשר, אבל המטבח המקומי הוא חגיגה בלתי פוסקת של כל המוצרים.
מאכלים מסורתיים שכדאי לנסות:
* Ciorba de perisoare – מרק צ'ורבה המפורסם, עם ירקות ועם או בלי כדורי בשר לבחירתכם.
* Tocanita" or "tochitura" – תבשיל בשר עם בצל.
* "ghiveci" – יותר מ-20 ירקות מבושלים בשמן.
* "sarmale" – עלי כרוב חמוץ ממולאים בתערובת של בשר טחון, אורז ורוטב חריף.
* "mititei" – מאכל אהוב של נקניקים צלויים על גריל.
* Papanasi - סופגניית קוטג' עם קרם חמצמץ ופירות.

לחיים!
משקה מסורתי הוא ה- "tuica",(צויקה) - משקה שזיפים שמשתנה בחוזק, יובש וניחוח בהתאם לאזור בו יצרו אותו. אל תחששו מהבירות המקומיות או מיין המקומי שהוא משובח ומיוצא לכל העולם (חשוב לציין – שיש במסעדות גם היצע של אוכל בינלאומי אם פתאום יבוא לכם על איזה פיצה ופסטה איטלקית או מקדונאלדס)
כמו ברוב המדינות בעולם מסעדות פרטיות נוטות להיות טובות יותר ממסעדות של מלונות, אז אל תהססו לרגע. מסעדות בעיירות קטנות משמשות כמקום מפגש חברתי של המקומיים שבאים לשתות ולדבר על פוליטיקה ועסקים ובערב בדרך כלל יש גם מוסיקה חיה ברקע. אל תיבהלו אם הם לא אוכלים, זה לא אשמת האוכל, הם פשוט באו שבעים מהבית.