למרות הכותרת חשוב להתחיל דווקא מהסיבה המרכזית של 'למה לא לנסוע לגאורגיה', והיא: אתם תחזרו משם עצבניים. ולמה עצבניים אתם שואלים? אז אני אענה: כי המחירים שם כל כך זולים שם שזה פשוט מקומם!

כשאתם מטיילים במזרח הרחוק או בדרום אמריקה הגיוני שהכל עולה פרוטות כי זה מתמזג עם התפאורה הכללית שכוללת כל מיני אלמנטים של דלות ועוני (ואושר אנושי גדול), אבל בגאורגיה זה פחות מסתדר כי לכאורה מדובר במדינה מערבית ומפותחת למדי (לכאורה!, אמרתי לכאורה), אז בגדול מה שקורה זה שאתם נוחתים שם ומסתובבים בערים עם טאץ' אירופאי בארץ יפהפיה, מסבירת פנים, ירוקה להפליא ומלאה בבצק וחמאה - ופתאום יש לכם דוגמאות קונקרטיות ליוקר המחייה שכולנו שבויים שלו בארץ ישראל היפה.

דלק במחיר של 2.80 שקלים לליטר, שלגון מגנום ב-2 שקלים ובית 100 מטר על קו הים ב-150,000 שקלים ואת כל זה את מנסה לעכל יחד עם ערימות של בצקים אחרי שפתחת שולחן שיכול להאכיל 12 נהגי משאית, למרות שאנחנו רק 4 נפשות, ובסוף קיבלת חשבון של 72 שקלים. שבעים ושניים שקלים, קראתם נכון, וזה כולל שירות. זה נשמע לכם הגיוני? דרך אגב, לגבי המגנום: בגאורגיה הוא עדיין בגודל הקודם שלו, לפני שהקטינו לנו אותו ב-50 אחוזים וחשבו שלא שמנו לב.

שמורת טבע 45 ד נסיעה מבאטומי (צילום: דורון כהן)
גם יפה וגם זולה | צילום: דורון כהן

אם יש לכם עוד שאלות לליאת, אתם מוזמנים להיכנס לעמוד האינסטגרם של ליאת

אז כן, כל זה הגיוני במדינה בה השכר הממוצע עומד על כ-350 דולרים אז לא בטוח שנמהר להחליף איתם נתוני תמ"ג. יחד עם זאת, יש כמה וכמה יתרונות תיירותיים שכדאי לנצל וליהנות מהם כל עוד גאורגיה שומרת על עצמה כיעד זמין וזול עבור התייר הישראלי, ואלה הם:

  1. הטבע והנופים

    מדובר במדינה שיושבת על כ-70,000 קמ"ר הכוללים נהרות רחבים, גבעות ירוקות, עמקים אינסופיים והרים קווקזים מרשימים שתוחמים את כל הפלא הזה בקטע פוטוגני למדי. טיול לגאורגיה שלא כולל מפגש עם הטבע האינסופי הוא טיול שלא תוכנן טוב.  

    אסור לכם לפספס: נסיעה על כביש E117, הידוע גם כמסלול הדרך הצבאית. נסיעה מטביליסי לכיוון גורי - שעוברת בין הרים, גבעות ושטחים חקלאיים יפהפיים ו/או נסיעה מטביליסי לכיוון תלאווי שמקרבת אתכם לקו רכס ההרים ופותחת נופים דרמטיים ומרגשים.
    טבע שזרוק לו ככה סתם בצד הדרך (צילום: ליאת כהן רביב)
    טבע מושלם | צילום: ליאת כהן רביב
  2. הערים הגדולות והנהדרות

    טביליסי עתיקה ומרהיבה ביופיה, משלבת סצנות אירופאיות מובהקות עם ווייב סובייטי - מה שהופך אותה למיוחדת כל כך. בטביליסי חפשו את שוקי הפשפשים ושוקי האמנים כדי לחוות קצת מהווייב המקומי ולהרגיש שנסעתם בזמן לשנות ה-50. סמטאות העיר העתיקה מקסימות וישנם רחובות צרים מקסימים מלאים בבתי קפה שוקקים. טביליסי היא העיר בה תמצאו מגוון רחב יותר של רשתות אופנה אירופאיות אז אם אתם בעניין של קניות היא יעד טוב יותר מבטומי.

    אסור לכם לפספס בטביליסי: את הרחוב הצר והקסום שמאחורי מלון אמבסדורי שלרגעים נראה כאילו צעדתם לסצינה בהארי פוטר, את האזור של המרחצאות העתיקות, את קתדרלת סמבה המרהיבה - ממנה נוף נהדר של העיר ואת המפלים בגנים הבוטניים שנמצאים במרחק הליכה מהמרכז וגם את האנדרטה המרשימה - The Chronicle of Georgia, שנמצאת כרבע שעה נסיעה מהעיר.
    חוף הים של באטומי (צילום: ליאת כהן רביב)
    חוף הים בבטומי | צילום: ליאת כהן רביב


    בטומי מעט יותר אירופאית ומשובצת בניינים חדשניים וגבוהים והיתרון הוויזואלי שלה הוא רצועת הים הארוכה שמרגיש כאילו מקיפה אותה (ולא, לא מדובר בים מגניב לרחצה, החוף לא חולי ולא מאוד מפותח). יחד עם זאת, גם לבטומי אזור עתיק משובץ סמטאות ומלא מסעדות אותנטיות ובתי קפה מודרניים עם העוגות הכי טעימות בעולם ב-1.90 ש"ח.

    אסור לכם לפספס בבטומי: את פסל האוהבים של עלי ונינו, ממש מאחורי הגלגל הענק בטיילת הים, את השוק המקורה HOPA BAZAR שמוכר ביגוד והנעלה בזיל הזול ולרוב מדובר בחיקויי מותגים שמכבדים את עצמם, ואת הישיבה באחד מבתי הקפה הנהדרים בכיכר אירופה.
    טביליסי (צילום: ליאת כהן רביב)
    טביליסי | צילום: ליאת כהן רביב
  3. הכפרים בצידי הדרך

    חלקם קטנטנים וחלקם גדולים יותר, בכולם תחושה ברורה של ביקור בארץ אחרת. שימו על המפה את השמות הבאים וראו מה נמצא בציר הנסיעה שלכם ואז וודאו שאתם עוצרים שם לסיבוב קצר ואולי גם ארוחת צהריים: מצחתה - Mtskheta (חובה לשלב בביקור בטביליסי), טלאווי - Telavi, אופליסציחה - Uplistsikhe, בורג'ומי - Borjomi (על הדרך בין טביליסי לבטומי), קוטאיסי - Kutaisi.
    כפרים וותיקים בצידי הדרך (צילום: דורון כהן)
    הקסם האמיתי נמצא בכפרים הקטנים | צילום: דורון כהן
  4. תחושת הביטחון

    אני מדברת על תחושת ביטחון אישית כי הגאורגים אנשים פשוטים, חביבים ומסבירי פנים לתייר והם תמיד יגישו עזרה באנגלית רצוצה ועם חיוך. אבל אני גם מדברת על תחושת הביטחון בנהיגה כי מרבית הכבישים הראשיים הם אחלה (ממש כמו אצלנו בפריפרייה) ולמרות שהם לא נהגים מצטיינים - אנחנו נותנים להם קונטרה לא רעה עם סגנון הנהיגה הים תיכוני שלנו.

    מה חשוב לדעת: אם אתם משכירים רכב, אז רק 4X4 כי הכבישים הצדדיים בגאורגיה לא משהו וקרה לנו לא פעם שפתאום נגמרה הדרך הסלולה ומצאנו את עצמנו בדרך עפר, כאילו אנחנו בטיול ג'יפים של עובדי קק"ל. בנוסף, חשוב לדעת שהרכבים בגאורגיה ישנים ברובם, במעמד ההזמנה הקפידו להדגיש אם אתם רוצים רכב אוטומט וודאו שההגה בצד ימין.

    לגבי מחירים: מרבית חברות השכרת הרכב זמינות בגאורגיה. אנחנו שכרנו טויוטה לאנד קרוזר בעלות של כ-55 דולר ליום (דרך אוויס) כולל ביטוחים מקיפים.
    הפרות הן הבעלים האמיתיים של גאורגיה (צילום: ליאת כהן רביב)
    הדרכים יכולות להיות מאתגרות | צילום: ליאת כהן רביב
  5. היין החצ'פורי והקינוחים

    הסצינה הקולינרית בגאורגיה היא על הכיפאק פלוס פלוס. הגאורגים מתים על בצק וחמאה אז מה יכול להיות רע? בחיי שאחרי כמה ימים בגאורגיה התפללתי שמישהו יאהב אותי כמו שהם אוהבים בשר כבש. ותבלינים. וגבינה מותכת.

    זאת ועוד - מסתבר שיש להם יין מעולה! ממצאים ארכיאולוגיים מעידים שהם היו בעסקי היין כבר מלפני 7,000 שנה ועד היום הם מייצרים את היין באותן שיטות אז רק שתדעו שהיין הגיאורגי נותן פייט ליין הצרפתי בתחרויות באירופה, כה אמר לי יינאן אחד חביב עם שפם. והכי חשוב: בקבוק יין יוקרתי שזכה בכמה וכמה פרסים יעלה לכם כ-18 שקלים ולא ברור איך לא כולם אלכוהוליסטים.

    אסור לפספס: בתי קפה שמגישים עוגות כמו מאסטר שף רק ב-1.9 ש"ח לחתיכה ואת המסעדות המשפחתיות שצצות פתאום בצד הדרך ומגישות אוכל מקומי מסורתי טעים טעים כאילו איזה מאמא עם ידיים מבורכות הכינה את האוכל - מה שבדרך כלל נכון.
    חצ'פורי (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
    חצ'פורי | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock
  6. מקומות הלינה המיוחדים

    בשנים האחרונות החלה להתפתח בגאורגיה תרבות הלינה האקולוגית שמתמזגת עם הטבע, כך שכל שנה צצים אתרי גלמפינג מקסימים הממוקמים בלב שדות חקלאיים או בראש גבעה ירוקה. הלינה בהם זולה להפליא ומזמנת התנסות שונה.

    שתי המלצות שלי (העתיקו שם ושימו בגוגל מפות בבקשה): Jewelberry Shuaguli Glamping - חמישים דקות נסיעה צפונית לטביליסי (220 שקלים ללילה לאיגלו שקוף בליבו של עמק רחב), או Eco House Merisi - שנמצא בראש הר כשעה מעל לבטומי (550 שקלים ללילה לבקתת עץ תלויה מעל נוף של פעם בחיים).
    מקומות לינה (צילום: דורון כהן)
    גם הלינה המיוחדת זולה | צילום: דורון כהן
  7. הריזורטים הזולים להפליא

    גם התייר הבורגני יכול לגוון את השהות שלו בגאורגיה על ידי בחירה בין מספר ריזורטים מהודקים שיש שם. אנחנו הצלחנו לתאם סוויטה משפחתית של 100 מטר עם ארוחת בוקר במחיר של חדר באכסניית בני דן באוגוסט. מרבית הריזורטים הטובים שאני מצאתי נמצאים צפונית לטביליסי, אבל בהחלט יש כמה צפונית לבטומי.

    שתי המלצות שלי (העתיקו שם ושימו בגוגל מפות בבקשה): שעתיים מטביליסי (דרך לשם מרהיבה בפני עצמה) Lopota Lake Resort & Spa - ריזורט מטורף, 5 בריכות, 4 מסעדות שכולו בנוי מסביב לאגם בין ההרים ושמישהו יחזיר אותי לשם עכשיו, אמן. ויש את Hotel Dreamland Oasis - שהוא כ-40 דקות צפונית לבטומי, הוא על הים ויש בו מגלשות ועניינים, מה שיכול להיות נהדר למשפחות עם ילדים.
    מלונות מפנקים בין ההרים (צילום: ליאת כהן רביב)
    גם הריזורטים המפנקים זולים | צילום: ליאת כהן רביב
  8. עלות נמוכה של נותני השירות ואטרקציות תיירותיות

    אני חושדת שגאורגיה היא בין המקומות הבודדים שביקרתי בהם שאשכרה שמרו על פרופורציה הגיונית בין העלויות הכלליות במדינה ובין העלות של האטרקציות התיירותיות - וכל מי שניסה לשכור אופנוע ים בתאילנד (הזולה) או רצה לשחות עם דולפינים במקסיקו (הזולה) יודע טוב מאוד על מה אני מדברת. בעוד שבמקומות תיירותיים אחרים אתם נדרשים לשלם עלויות מוגזמות ולא פרופורציונליות לטובת זיפ-ליין או טיול סוסים, בגאורגיה זה זול כמו כל דבר אחר במדינה, ולכן - למשפחה עם ילדים - זה סופר משתלם.

    כך לשמל, אפשר למצוא נהג דובר אנגלית שיסע אתכם מצד לצד יום שלם, עם מיניבוס ממוזג אם תחפצו - בעלות של 50 דולרים. לא מאמינים לי? תשאלו את מיכאל: 995555637950+ (הוא מדבר עברית).
    ומסלולי אופניים (צילום: דורון כהן)
    לא משנה מה תנסו - הכל זול! | צילום: דורון כהן
  9. ההיסטוריה והתרבות

    הידעתם שההיסטוריה הגאורגית משתרעת על פני כ-3,000 שנים? כן כן, ועל פי המיתוסים הגאורגיים, כרתלוס (גיבור המיתולוגיה הגיאורגית) היה מצאצאיו של יפת בנו של נח, ההוא מהתיבה. ועדיין, למרות הנתון הזה היא נחשבת למדינה צעירה למדי משום שהייתה חלק מברית המועצות ורק ב-9 באפריל 1991, מועד ההכרזה הרשמי על פירוק הברית, קיבלה עצמאות. תקופות ממושכות של כיבוש ושלטונות זרים יצרו בה ניבים ומבטאים באזורים שונים באוכלוסייה, אבל לכול הגיאורגים כולם יש את אותה אהבה לחינגות גדולות של מוסיקה, שירת מקהלה ופחמימות.

    יש להם אלפבית ייחודי להם, הוא בלתי ברור בעליל אבל כל אות מסמלת מילה חזקה או ערך והם כל כך אוהבים את האותיות המומצאות האלה שהם בנו להן מגדל בבטומי (חפשו: מגדל האלפבית).

    רבים מהגיאורגים חקלאים והיבולים העיקריים שלהם, אותם תראו מכל עבר, הם ענבים (לחיי היין), תפוחים, פירות הדר, אבטיחים (לחיי הדוכנים בצד הדרך, 4 ש"ח לאבטיח 8 קילו), מלונים, דלעת ועוד. כשתנועו בכבישים תאלצו לעצור לא פעם כדי לאפשר לעדרים שלמים לחצות כי המשק החי שם שולט בנוף הכפרי אז יש מלא פרות (לרוב באמצע הכביש), עדרי כבשים ענקיים, חזירים ועוד כהנה וכהנה.
    אנדרטת ענק מרשימה של ההיסטוריה של גיאורגיה (צילום: דורון כהן)
    גם ההיסטוריה היסטרית | צילום: דורון כהן
  10. המסלולים והמפלים

    לא רק שמדובר במבחר עצום של אפשרויות טיול (יש אופציות לעצלנים וגם למיטיבי לכת) - מרבית המסלולים והפארקים הלאומיים שלהם פתוחים לקהל הרחב ללא עלות.

    ההמלצות שלי: Mtirala National Park - שעה נסיעה מבטומי, אזור Lagodekhi Nature Reserve - שעתיים וחצי מטביליסי, עוצמתי ומרהיב.
    עדרי צאן הרועים בין מרבדים ירוקים אינסופיים (צילום: ליאת כהן רביב)
    שוויץ? גאורגיה! | צילום: ליאת כהן רביב

 הצעת הגשה לגאורגיה

הנה המסלול שאנחנו עשינו ואני ממליצה עליו בחום (חייב רכב גבוה, עדיף 4X4!):

  1. שני לילות בטביליסי - ביקור בכל מוקדי העניין בעיר (ראו המלצות למעלה + חפשו בגוגל). לינה: Ambassadori Tbilisi Hotel, ממוקם מעולה ויש לו מסעדות שממשיכות לפעול גם אחרי שעות הסגר (לאורחי המלון).
  2. שני לילות באתר גלמפינג המופלא: Jewelberry Shuaguli Glamping. משם יצאנו לטיולים באזור (הכפר מצחתה, העיר החצובה בסלע באופליסציחה, גורי, ובכיוון השני:מצודת אנאנורי והדרך הצבאית)
  3. שלושה לילות בצפון מזרח גאורגיה (שעתיים וחצי מטביליסי), לינה בריזורט המטורף: Lopota Lake Resort & Spa. משם יצאנו לטיולים באזור (תלאווי, Lagodekhi Nature Reserve, אגמים קטנים, מפלים, שווקים כפריים ומלא יקבים עם יין מעולה!)
  4. לילה נוסף בטביליסי - כדי לחתוך את הדרך!

    שימו לב: מי שרוצה יכול לעצור כאן ולקחת טיסה חזרה הבית או לעלות על טיסה פנימית לבטומי. הדרך מטביליסי לבטומי ארוכה (כ-6 שעות) וקשוחה לסירוגין.

    אם החלטתם לנהוג אז ממליצה על לילה בבורג'ומי. תגיעו לאזור מקסים שמתאהבים בו במהרה והוא עצירה מעולה בדרך.
  5. שלושה לילות בבטומי- ביקור בכל מוקדי העניין בעיר (ראו המלצות למעלה + חפשו בגוגל) ויציאה לטיולים סמוכים ונהדרים (Waterfall Mirveti, Makhuntseti Waterfall, רפטינג מהנה בנקודת ההתחלה: Makhuntseti Bridge) .

    לינה: אנחנו לנו ברדיסון, לא עפתי עליו למרות שיש לו ספא מעולה! השרתון נראה נחמד תבדקו מחירים.
  6. שני לילות בריזורט: Hotel Dreamland Oasis כי מגיע לכם להתפנק וכי זה נקודה אחלה לטיולים (הגן הבוטני המרהיב, חצי יום! Mtirala National Park - יום שלם.
  7. לילה נוסף ב: Eco House Merisi (שעה וחצי נסיעה בדרך קשוחה מעט). הלילה הזה יהפוך את החופשה שלכם למושלמת - זה במידה ותצליחו למצוא מקום כי הם תפוסים עד 2029 בערך.