מי זוכר שפעם צרפת בשביל הישראלים הצטמצמה לפריז בלבד, בתוספת גיחות קטנות לארמון ורסאי, יורודיסני ולטירות בעמק הלואר? היום, טיסות ישירות מנתב"ג ליעדים רבים, מאפשרות להכיר ולבלות באזורים שונים במדינה, מנאנט שבמערב ועד מרסיי שלחופי הים התיכון. עכשיו מצטרף למגוון יעד חדש: טולוז - עם טיסות ישירות של איזי ג'ט במחירים שמתחילים ב-20 יורו לכיוון.

מחפשים לאן לטוס? הכנסו למדריך היעדים של mako

טולוז נמצאת בדרום-מערב המדינה, כמעט באמצע הדרך בין הים התיכון לאוקיינוס האטלנטי. קל לצאת משם ליעדים שונים במחוז אוקסיטני הגדול ובפירנאים, כולל לאתרי הסקי הפופולריים באנדורה. אבל לפני הכל, טולוז היא עיר יפה ונעימה להפליא. היא אמנם רק הרביעית בגודלה בצרפת ומרכז תעשייתי גדול, אבל הרחובות במרכז העיר מלאי קסם, היא זולה יחסית, אינה מוצפת בתיירים והתושבים מסבירי פנים.

טולוז (צילום: saiko3p, shutterstock)
טולוז. העיר הרביעית בגודלה בצרפת | צילום: saiko3p, shutterstock

סיור ב"עיר הוורודה"

טולוז (Toulouse) מכונה "העיר הוורודה" (La Ville Rose) בזכות הלבנים הוורודות שמהן נבנו הבניינים המפוארים במאה ה-15. העיר העתיקה והפוטוגנית קטנה יחסית וקל להסתובב בה ברגל וליהנות מהכיכרות היפות, בהן כיכר הקפיטול (place du Capitole), שם נמצא המבנה הניאו קלאסי המרהיב המשמש כבית העירייה ובית האופרה

המשפחות העשירות של התעשיינים והסוחרים ששגשגו בעיר במאות ה-16 וה-17 השאירו בה בניינים מפוארים, חלק מהם עדיין משמשים למגורים (אבל היום לעשרות משפחות ולא למשפחה אחת) וחלק מהם הפכו למבני ציבור. אחד היפים שבהם הוא Hôtel d'Assézat שבו נמצא מוזיאון Fondation Bemberg שבו יצירות מתקופת הרנסנס ועד המאה ה-20. חלק בלתי נפרד מהקסם של העיר הוא נתיבי המים שעוברים בה - נהר הגארון (Garonne) עם הטיילת הנעימה שלגדותיו, וכן תעלת גארון ותעלת מידי (Canal du Midi) המחברות בין האוקיינוס האטלנטי לים התיכון.

כיכר הקפיטול (צילום: FredP, shutterstock)
כיכר הקפיטול | צילום: FredP, shutterstock
הגשר החדש (צילום: Martin Silva Cosentino, shutterstock)
נהר הגארון | צילום: Martin Silva Cosentino, shutterstock
רחובות העיר (צילום: קרין מיכאלי)
רחובות העיר הוורודים | צילום: קרין מיכאלי

באתר של לשכת התיירות של העיר תמצאו מסלול העובר בין נקודות ציון בעיר וגם מגוון סיורים מודרכים, שמאפשרים להכיר קצת יותר לעומק את העיר ואת ההיסטוריה המרתקת שלה. 

אטרקציות: פסלים נעים, מטוסים היסטוריים וקניות

פסל של מינוטאור - יצור מיתולוגי שחציו אדם וחציו שור - בגובה 14 מטר ובמשקל 7 טון הוא מראה מרשים מאוד. אבל כשהפסל הענקי מתחיל לזוז, לירוק מים ולנסוע - אז הלסת נופלת באמת. המינוטאור הוא חלק מהתצוגה ב-La Halle de La Machine, אולם המוקדש ליצירות המכניות המופלאות של קבוצה הכוללת עשרות אמנים, מעצבים ומהנדסים. מלבד סיורים של 45 דקות על גבו של המינוטאור, שיוצאים פעמיים ביום, העובדים במקום מפעילים עוד שלל מתקנים מרתקים כמו מערך מכונות להגשת סעודה מפוארת (כולל מתקן לזריקת לחמניות) ומגוון מכשירים מנגנים. הביקור במקום הוא חוויה שקשה לתאר במילים וחבל להחמיץ.

בטולוז גאים מאוד בקשר ארוך הימים של העיר לתעשיות התעופה והחלל של צרפת. מוזיאון Aeroscopia הוא חלל ששטחו 7,000 מ"ר המוקדש להיסטוריה של התעופה בצרפת עם תצוגת מטוסים (רובם אמיתיים!), מהמטוס הראשון ששימש לחציית תעלת למאנש ועד הקונקורד וה-Airbus A 300B. מהמקום יוצאים גם סיורים למפעל של יצרנית המטוסים איירבוס – הסיור כולל בעיקר הסברים הניתנים במהלך הנסיעה באוטובוס ותצפית קצרה אל האולם שבו מורכבים המטוסים, כך שהוא מתאים בעיקר למבקרים שיש להם עניין רב בנושא (יש להירשם מראש ולהגיע עם דרכונים). לעומת זאת, עיר החלל (Cité de l'espace), שילוב של פארק שעשועים ומוזיאון, מתאימה לצעירים ומבוגרים ויש בה מוצגים אינטראקטיביים רבים שמאפשרים להתנסות בטיסת חלל, דגם בגודל מלא של תחנת החלל מיר, דגם של החללית הרוסית סויוז, פלנטריום ועוד.

La Halle de La Machine (צילום: קרין מיכאלי)
המינוטאור. בגובה 14 מטרים | צילום: קרין מיכאלי
Aeroscopia (צילום: קרין מיכאלי)
מוזיאון התעופה Aeroscopia | צילום: קרין מיכאלי

ליד La Halle de La Machine נמצא מוזיאון נוסף הקשור לתעופה, Envol des Pionniers, שמוקדש לשירות דואר האוויר החלוצי שפעל במקום בשנות ה-20 וה-30 ולטייסים שהפעילו אותם, בהם הסופר אנטואן דה סנט-אכזופרי. בעתיד הקרוב יפעל במוזיאון גם סימולטור שיאפשר לחוות טיסה במטוס מ-1916. סנט-אכזופרי, אגב, נהג להתאכסן בחדר 32 במלון Grand Balcon בטולוז. המלון עדיין פעיל והחדר של הסופר שופץ בסגנון שנות ה-30, למי שרוצה להשלים את החוויה של חלוצי הטיס. 

לקניות מומלץ להסתובב ברחובות הנעימים שסביב כיכר הקפיטול, חלק גדול מהם מדרחובים. ליד הקפיטול יש סניף של יוניקלו וברחוב אלזס לורן (Rue d'Alsace Lorraine) יש סניפים של הרשתות הגדולות (H&M, זארה). סניף גדול של פרימרק נמצא לא רחוק משוק ויקטור הוגו. עד 26 בדצמבר אפשר ליהנות גם משוק חג המולד היפה הפועל בכיכר הקפיטול, לקנות קישוטים ברוח החג או רק לשתות יין חם או משקה שוקולד.

אוכל: מסעדות מישלן ושוק משובח

במילה אחת: מעולה! טולוז וסביבתה הם המקור של כמה מהמאכלים הידועים בצרפת, כמו הקאסולה (cassoulet, נזיד של שעועית ובשר) והנקניקייה של טולוז הנעשית לפי מתכון מהמאה ה-18. את המאכלים המסורתיים האלה מגישים, למשל, ב-Brasserie les Beaux-Arts. גם מאכלים שונים מבשר אווז נפוצים מאוד באזור, כולל הפואה גרה. ויש כמובן את היינות המקומיים. לא רחוק מטולוז, בעיירה לימו (Limoux) יוצר היין המבעבע הראשון בעולם, Blanquette de Limoux, יותר מ-150 שנה לפני השמפניה. בכלל האזור שופע באזורי יין מוכרים כמו גליאק (Gaillac) וקאהור (Cahors).

Brasserie les Beaux-Arts (צילום: קרין מיכאלי)
Brasserie les Beaux-Arts | צילום: קרין מיכאלי
La Gourmandine (צילום: קרין מיכאלי)
La Gourmandine | צילום: קרין מיכאלי

ארוחה טעימה במיוחד אכלנו ב-La Gourmandine, מסעדה המגדירה את עצמה "ביסטרו אורבני" עם תפריט המבוסס על מוצרים מקומיים. ארוחה של שלוש מנות עולה 35 יורו והקינוחים מופלאים. בהשפעת הקרבה לספרד יש בעיר גם לא מעט מסעדות שמגישות טפאס, לפעמים לצד מנות מקומיות, כמו Monsieur Georges שבכיכר סנט ג'ורג' (St George's) האופנתית. חובבי הגורמה ימצאו בעיר יותר מ-10 מסעדות עם כוכבי מישלן, הידועה שבהן היא כנראה המסעדה של השף מישל סארן, שמעוטרת בשני כוכבים. 

בעיר יש גם כמה שווקים מקורים שבהם נמכרים בעיקר מוצרים ומאכלים מקומיים. השוק המרכזי של הוא שוק ויקטור הוגו (Marché Victor Hugo) הנמצא במבנה מודרניסטי בכיכר ויקטור הוגו. הסיבוב בין הדוכנים המציעים מגוון גבינות, נקניקים ומאפים הוא חוויה אמיתית, ואפשר גם להצטרף לסיורים המודרכים (באנגלית) של ג'סיקה האמר, לטעום מהמאכלים השונים ולקבל הסברים מרתקים על תרבות האוכל המקומית. דוכני השוק פועלים עד השעה 13:00, ובקומה השנייה יש מסעדות המגישות ארוחות צהריים במחיר כ-15 יורו, וברים.

שוק ויקטור הוגו (צילום: קרין מיכאלי)
שוק ויקטור הוגו | צילום: קרין מיכאלי

מלונות: מעוצב ולא יקר

טולוז זולה יחסית ובוודאי זולה יותר מפריז. Mercure Centre Saint Georges, שבו התאכסנו, נמצא במרכז ההיסטורי של העיר, בקרבת חנויות, מסעדות ובתי קפה רבים. החדרים נוחים, גם אם לא גדולים, והעיצוב טרנדי ששיאו הוא גרם מדרגות מתפתל עם מעקה ראטן שהופך לספות בלובי. המחירים מתחילים מ-100 יורו ללילה בחדר זוגי.

Best Western Hôtel Innès נמצא גם הוא בלב העיר. הוא שוכן באחד מבנייני הלבנים המסורתיים שבהם טולוז מפורסמת, אבל לעיצוב הפנים העדכני אחראית חברת הביטאט. המחירים מתחילים מ-65 יורו ללילה בחדר זוגי. במלון Grand Balcon ההיסטורי, שכבר הוזכר, המחירים מתחילים מ-100 יורו ללילה בחדר זוגי.

מחוץ לעיר: מסע בזמן

ביקור בקרקסון (Carcassonn), שנמצאת במרחק כשעה נסיעה במכונית או 45 דקות ברכבת מטולוז, נותן הרגשה של קפיצה בזמן לימי הביניים או לפחות לאתר צילומים של "משחקי הכס". השיקום שהעיר עברה במאה ה-19 שימר אותה כדוגמה משובחת לאדריכלות של ימי הביניים, והיא מוכרת כיום כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו. בעיר העתיקה, שבה מתגוררים כיום כ-50 אנשים בלבד, מבקרים כ-2.5 מיליון תיירים מדי שנה.

קרקסון (צילום: קרין מיכאלי)
קרקסון | צילום: קרין מיכאלי

העיר העתיקה מוקפת חומה כפולה עם 52 צריחים ומגדלי שמירה וסביבה חפיר. בתוך החומה יש רחובות צרים ומתפתלים, ומכיוון שהעיר בנויה על גבעה ממקומות רבים נשקף הנוף המרהיב של העיר המודרנית, נהר אוד והרי הפירנאים באופק. אפשר ללכת על החומה, מסלול שאורכו כ-1.5 ק"מ, אבל תצטרכו לקנות כרטיס כדי להיכנס לטירה (Château Comtal). כדאי גם לבקר בבזיליקת סן נזאר (Basilique St-Nazaire) - מבנה גותי מרשים עם חלונות זכוכית צבעוניים. במרחק של כמה דקות הליכה מהבזיליקה נמצאת המסעדה Comte Roger של השף פייר מזה. ארוחה מעולה של שלוש מנות עולה 33 יורו.

קרקסון (צילום: קרין מיכאלי)
צילום: קרין מיכאלי

כחמישה קילומטרים מקרקסון נמצאת טירת פנוטייה (Château de Pennautier), המכונה גם "ורסאי של אזור לאנגדוק". הטירה, שנבנתה ב-1620, נמצאת עדיין בבעלותה של אותה משפחה. המלך לואי ה-12 ביקר בטירה זמן קצר אחרי בנייתה, ולאות תודה השאיר למארחים כמה מהרהיטים המפוארים שהביא איתו. אפשר לערוך סיור מודרך בטירה (מינימום 8 אנשים, 9 יורו לאדם), או לסייר בחינם בפארק המטופח המקיף אותה. מלבד הטירה, בבעלות המשפחה גם כרמים ויקבים. דיר הכבשים של הטירה הפך לחנות שבה אפשר לטעום את היינות המשפחתיים ולרכוש אותם, וכן מוצרים מקומיים נוספים. 

*הכתבת היתה אורחת של איזי ג'ט