ההיסטוריה הקרובה והרחוקה של אירופה מציצה מכל פינה בברלין, וכל רובע ואתר עוטף אותנו במראות ובאווירה הייחודיים לו. ברלין עמוסת יופי ומקומות לראות ובתוך המגוון ימצא כל אחד את מקומו ועניינו.

>>לאן אפשר לטוס עכשיו? בדקו מה ההגבלות והדרישות ביעד שאתם רוצים להגיע אליו

מחפשים טיסה זולה לברלין? היכנסו ל-smartair

>> למידע על הגעה אל העיר משדות התעופה

בתוך העיר יש מערכת משוכללת במיוחד של תחבורה ציבורית – אוטובוסים, רכבות קלות (S-Bahn), רכבות תחתיות (U-Bahn) וחשמליות, שכרטיס הנסיעה של כולם אחיד. משתלם במיוחד לקנות כאן כרטיס יומי, שבועי או חודשי (בהתאם לזמן הביקור), היות והמרחקים גדולים. ה-Welcome Card משלב בתוכו גם כניסות מוזלות למרבית המוזיאונים בעיר. למרות שאין מחסומים ושערים, אל תנסו להתגנב בלי כרטיס לרכבות, ואת הכרטיסים שברשותכם – אל תשכחו להחתים. פקחים בלבוש אזרחי מסתובבים ומחפשים לקנוס מתפלחים.
כשאתם הולכים ברגל שימו לב שאתם על המדרכה ולא על מסלול האופניים. אם תרצו לשכור אופניים לטיול, עשו זאת דרך Fahrradstation.

סיורים בחינם בברלין יוצאים מדי יום בשעה 11:00 משער ברנדנבורג. הסיורים מועברים באנגלית על ידי מדריכים צעירים וחמודים במיוחד, והם כמעט חתרניים - כולל המלצה ברורה שלא לבקר בחלק מהאתרים התיירותיים ביותר בעיר, כי הם משעממים ומהווים מלכודות תיירים. יש כמה חברות שעורכות את הסיורים, סיור יומי נמשך שלוש שעות ועובר רגלית בנקודות החשובות של מרכז העיר, ובתומו משלם כל משתתף כמה שהוא רוצה. במקביל, מציע המדריך העשרה נוספת בסיורי נושא רבים של החברה, בתשלום. הסיור החינמי מומלץ ביותר: הוא קליל, מעניין ומועבר ברוח טובה ובהומור. ויש גם סיורים אלטרנטיביים בברלין

יש אין ספור אתרים מעניינים בברלין. דלגו ישירות ל-
>> אתרים חשובים בברלין
>> כנסיות בברלין
>> מוזיאונים וגלריות בברלין
>> הקולטורפורום
>> אתרים יהודיים בברלין
>> גנים ופארקים בברלין
>> איזורי קניות בברלין

אתרים

הולוקוסט דנקמל (אנדרטת השואה של ברלין)
האנדרטה המפורסמת שתכנן פיטר אייזנמן משתרעת על 19,000 מטרים מרובעים, כמה רחובות מדרום לכיכר פריז. האנדרטה נראית קצת כמו בית קברות, קצת כמו שורה של בונקרים והיא בנויה מ-2711 קוביות בטון בגבהים שונים. מתחתיה שוכן מרכז מידע על השמדת העם היהודי בימי מלחמת העולם השנייה.
Holocaust Denkmal. Eberstraße - Cora-Berliner-Straße 1
רכבת תחתית: S1, S2: Unter den Linden

אונטר דן לינדן
השדרה המפוארת הייתה חבויה בחלק המזרחי של העיר עד לנפילת החומה, ועכשיו היא לב-לבה של ברלין. בניינים מפוארים מתקופת הבארוק, לצד בניינים שהופגזו בימי המלחמה ועדיין לא שוקמו, יחד עם כיכרות וגנים הופכים את האזור כולו לחוויה אורבנית-היסטורית מרתקת. פירוש השם, אגב, הוא "תחת עצי התרזה".
רכבת תחתית: S1, S2: Unter den Linden

פאריזר פלאץ ושער ברנדנבורג
כיכר פריז היא הנקודה המערבית של שדרות אונטר דן לינדן ושער ברנדנבורג תוחם קצה אחד שלה. בכיכר עצמה שוכנות שגרירויות צרפת וארצות הברית, והיא זירה להפגנות לא מעטות. שער ברנדנבורג הוא אחד הסמלים המובהקים של העיר. הוא תוכנן על ידי קארל גוטהארד לנגהאנס בדמות שער הכניסה לאקרופוליס. בראשו עומד פסל הקואדריגה (מרכבה הרתומה לארבעה סוסים), שהצלב והנשר שבראשו אמנם מתקשרים אצלנו למצעדי הנאצים שעברו תחת הגשר, אבל הם שייכים לתוצאות המלחמות הנפוליאוניות.
רכבת תחתית: S1, S2: Unter den Linden

www.visitberlin.de (צילום: לשכת התיירות של ברלין)
שער ברנדנבורג | צילום: לשכת התיירות של ברלין

איסט סייד גלרי
מה שנשאר מחומת ברלין. בשנת 2000 שוחזרו ציורי הקיר המרהיבים ומלאי המסר שעיטרו את הצד המערבי של החומה; חורי הקליעים בצד המזרחי נותרו במקום. כל זאת לאורך מייל אחד שנותר עומד. כדאי למהר ולבקר, כי מיום ליום גרפיטי משחית את ציורי הקיר.
רכבת תחתית: כדאי להתחיל ליד Ostkreuz, התחנה המרכזית של הצד המזרחי. (S5, S7, S3. S8, S75, S41, S42)

בבלפלאץ
לפני שנקראה הכיכר הזו כיכר בבל היא הייתה ידועה ככיכר האופרה. ב-10 במאי 1933 ערכו בה אנשי האס.אה וסטודנטים רבים שריפה פומבית של ספרים אסורים, שמחבריהם היו יהודים או שמשנתם היתה מנוגדת לרעיונות הנאציזם. בשנת 1947 היא הוטבלה בשם בבלפלאץ, לכבוד הפעיל החברתי אוגוסט בבל. כיום עומדת שם אנדרטת הספרייה הריקה שתכנן מיכה אולמן: ריבוע שקוף מוטבע בכיכר, שדרכו אפשר להביט בספרייה תת קרקעית, שמדפיה ריקים. בלוח ליד חקוקות מילותיו הנבואיות של היינריך היינה מ-1820: "במקום בו שורפים ספרים, ישרפו גם בני אדם".
רכבת תחתית: S1, S2, S5, S9, S75, U6: FriedrichStraße

קרונפרינצנפאלאס
הארמון, ששימש את הנסיכים היורשים של בתי המלוכה והקיסרות הגרמנית, הוא בעל חזית ניאו-קלאסית מרשימה. בימי הקומוניזם הוא היה ארמון לאירוח אורחים רשמיים של המפלגה וב-1990 נחתמו בו רוב ההסכמים בדבר איחוד ברלין. הפנים שלו מפואר ומרשים, אבל אפשר להסתפק במבט מבחוץ.
Kronprinzenpalais. Unter Den Linden 3
רכבת תחתית: S1, S2, S5, S9, S75, U6: FriedrichStraße

גנדרמנמרקט
כיכר יפהפייה מדרום לכיכר בבל. במרכזה ניצב פסלו של המשורר שילר וסביבה מספר בניינים חשובים. בחגים נפתח בכיכר יריד כפרי ענק ומוקמת במת הופעות.
רכבת תחתית: U6: Französische Straße, U6, U2: Stadtmitte

הרייכסטאג
בסוף המאה ה-19 הוחלט על בניית בית לפרלמנט הגרמני, שייצג את כוחו ואת אחדותו של העם הגרמני. הארמון הניאו קלאסי הענק, שתכנן פול וולוט, הצליח במשימה והפך לסמל. בשנת 1933 פרצה שריפה במבנה. המפלגה הנאצית האשימה את הקומוניסטים בשריפה, ויצאה לציד מכשפות אלים, שהביא, בסופו של דבר, לשלטון הדיקטטורי של היטלר. עם תום המלחמה נותר הרייכסטאג ההרוס בצד המערבי של העיר. למעט מספר שיפוצים שנועדו למנוע את התמוטטותו, הוא נזנח. עם איחוד הגרמניות וההחלטה על העברת הבירה מבון לברלין, הוחלט גם להשיב עטרה ליושנה ולשקם את המבנה. בתחרות זכה נורמן פוסטר הבריטי. חזיתות הרייכסטאג שוקמו ושוחזרו, הפנים שלו נבנה מחדש בצורה שתתאים לצורכי הפרלמנט, והכיפה המקורית הפכה לכיפת זכוכית שממנה אפשר להשקיף על העיר ועל אולם המליאה, סמל לשקיפות הדמוקרטיה הגרמנית החדשה.
Reichstag. Platz der Republic
רכבת תחתית: S1, S2: Unter Den Linden

www.visitberlin.de (צילום: לשכת התיירות של ברלין)
בניין הרייכסטאג | צילום: לשכת התיירות של ברלין

קונזרטהאוס
בית התיאטרון הזה נחשב לאחת הפסגות בעבודתו של האדריכל המפורסם קארל פרידריך שינקל. פסלים, גרמי מדרגות ועיטורים מכסים את כל החזית הניאו קלאסית. עיצוב הפנים, שהופקד גם הוא בידי שינקל, השתנה – הבניין הפך לאולם קונצרטים, והוא אולם הבית של התזמורת הסימפונית של ברלין.
Konzerthaus. Gendarmenmarkt 2
רכבת תחתית: U6: Französische Straße, U6, U2: Stadtmitte

אהמליגס רגיירונגספירטל (Ehemaliges Regierungsviertel)
האזור שבין וילהלמשטראסה לכיכר לייפציגר היה במשך שנים רובע הממשל הגרמני. בבנייניו שכנו משרדים שונים של הרייך השני והשלישי. כיום נותרו מהם רק מעטים. הגדול שבהם שימש כמשרדי חיל התעופה של הרייך ה-3, והוא נבנה בסגנון פומפוזי במיוחד, לבקשתו של הרמן גרינג (רחוב לייפציגר 5).
רכבת תחתית: S1, S2, U2: Potsdamer Platz

כיכר פוטסדאם
הכיכר המרכזית של ברלין של תחילת המאה ה-20 הופצצה עד היסוד במלחמה, והיום היא שוב גנגליון עירוני הומה פעילות. נבנו בה מרכז קניות ובידור ענקי, בניינים חדשניים של סוני ודיימלר-קרייזלר ועוד. בבניין סוני יש מוזיאון קולנוע מעניין, עם הרבה חפצים ומזכרות הקשורים לתור הזהב של הקולנוע הגרמני בשנות ה-20 של המאה ה-20 ולקולנוע בימי הנאצים, כמו גם כיכר מקורה וחיננית, חנויות, בתי קולנוע, קזינו ומסעדות. בבניין דיימלר קרייזלר תמצאו את תיאטרון סטלה הגרנדיוזי.
רכבת תחתית: S1, S2, U2: Potsdamer Platz

www.visitberlin.de (צילום: לשכת התיירות של ברלין)
כיכר פוטסדאם | צילום: לשכת התיירות של ברלין

מארקס-אנגלס פורום
ויכוח עז ניטש בין אלה שביקשו להסיר את פסליהם של מרקס ואנגלס מהכיכר, לבין אלה שצידדו בהשארתם – כמזכרת לרעיונות ולתקופה ששלטו בחלק זה של העיר שנים ארוכות. לבסוף ניצחו האחרונים. אל הכיכר הריקה למדי מגיע זרם קבוע של תיירים המצטלמים ישובים על ברכי מרקס, וממשיכים משם לאלכסנדרפלאץ.
רכבת תחתית: S5, S7, S9, S75, U2: Alexander Platz

אלכסנדרפלאץ
המקומיים קוראים לה "אלכס". הכיכר הענקית, שהיתה פעם חלק מרכזי מחיי הברלינאים, איבדה את זוהרה לאחר המלחמה, וזה לא שב אליה. ניסיונות כאלה ואחרים לשיפוצה לא צלחו, אבל בניית תחנת הרכבת התחתית הענקית ותוכניות נוספות אולי ישיבו עטרה ליושנה. בכל אופן, אם אתם חובבי שופינג - בטוח יצא לכם לעבור פה.
רכבת תחתית: S5, S7, S9, S75, U2: Alexander Platz

מריאנקירש
מגדל הטלוויזיה הגבוה שמצל על כנסיית מריה הקדושה והשטח הפתוח שבו היא עומדת הם שניהם תוצאה של הריסת אזור המגורים הצפוף שהיה פה לפני מלחמת העולם השנייה. עכשיו עומדת הכנסייה העתיקה מהמאה ה-13 בדד, ומשמשת את בישופ הכנסייה הלותרנית של ברלין, כמו גם טקסים חגיגיים. בפתח הכנסייה ניצב פסל של הרפורמטור הגדול מרטין לותר.
Marienkirche. Karl Liebknecht Straße 8
רכבת תחתית: S5, S7, S9, S75, U2: Alexander Platz

פרנזיטורם (מגדל הטלוויזיה)
203 מטרים בארבעים שניות – זו המהירות שבה תנועו אם תעלו למעלית המגיעה למצפה של מגדל הטלוויזיה. גובהו של המגדל הוא אמנם 365 מטרים, אבל נקודת התצפית מסתפקת ב-203 מטרים גובה. אם תרצו להגיע קצת יותר גבוה תוכלו לעלות לקומת המסעדה המסתובבת, 3 מטרים למעלה משם. המעליות המהירות קטנות מאוד, לכן בימים בהירים תמיד יש תור ארוך בכניסה –אבל למי שחוויית המבט מלמעלה על העיר עושה את זה – שווה להשקיע את הזמן.
Fernsehturm. Panoramastraße
רכבת תחתית: S5, S7, S9, S75, U2: Alexander Platz

צ'קפוינט צ'ארלי
מעבר הגבול היחיד בין הגרמניות פעל בין 1961 ל-1990 הוא היום מזכרת לשנים של פירוד. מודל של תא מעבר גבול, תמונות ושלט מזכרת מסמנים את המקום. ליד נקודת הביקורת, מוזיאון צ'ק פוינט צ'ארלי מציג, בין השאר, כמה מהאמצעים שאיתם ניסו אנשי מזרח גרמניה לעבור את הגבול ללא אישור: מזוודות מיוחדות, מכוניות עם תאי מסתור ועוד. ברחוב שטרזמאנשטראסה הסמוך ניתן לראות חלקים מהחומה.
Checkpoint Charlie. Friedrichstraße 43-45
רכבת תחתית: U6: Kochstraße

חומת ברלין 2 (צילום: צחי בדרה)
בשנת 2000 שוחזרו ציורי הקיר. חומת ברלין | צילום: צחי בדרה

שטאדטגריכט
לכאורה אין שום סיבה להיכנס לבית המשפט של ברלין. הוא עצום, וחזיתו אינה מהיפות. אבל כניסה תגלה לעיניכם מופת של אר-דקו – גרמי מדרגות מסולסלים, מעקות מפותלים, ניאו-גותיקה, ניאו-בארוקיות ואולד קיטשיות ניבטים בפאר מכל פינה. מצחיק לגלות שלאחד המתכננים הראשיים של המבנה קוראים אוטו שמאלץ.
Stadtgericht. Littenstraße 13-17
רכבת תחתית: S5, S7, S9, S75, U2: Alexander Platz

פרנצישקנר קלוסטרקירשה
מאז שנבנתה בתחילת המאה ה-13 ועד 1945, כנסיית המנזר הפרנציסקנית עמדה על תילה וכמעט ולא השתנתה. ואז באו ההפצצות, וכל שנותר ממנה היא חזית מקסימה. היא משוקמת לאט לאט, ובינתיים מראה השרידים המבצבצים מהירוק העוטף אותה – פשוט מקסים.
Franziskaner Klosterkirche. Klosterstraße 74.
רכבת תחתית: U2: Klosterstraße

בנדלרבלוק
מקבץ בניינים ששימש את הוורמכט כמפקדה. באתר הזה נרקחה תוכנית ההתנקשות בהיטלר ב-1944 על ידי מספר קצינים. במקום יש אנדרטה לזכרם (הם נתפסו והוצאו להורג), כמו גם תערוכה המוקדשת לתנועה האנטי-נאצית בגרמניה.
Stauffenbergstraße 13-14
רכבת תחתית: S1, S2, U2: Potsdamer Platz, U2: Mendelssohn-Bartholdy-Park

ארכיון הבאוהאוס
הבניין הלבן, שנראה קצת כמו שורה של ארובות תעשייתיות צמודות זו לזו, הוא ארכיון תנועת ובית הספר באוהאוס. בין כותלי הארכיון תמצאו לא רק מסמכים וספרים, אלא גם תערוכות מתחלפות מעניינות המוקדשות לבית הספר, לרוחו ולאמנים שלקחו בו חלק כמו מיס ואן דר רוה, ואסילי קנדינסקי ועוד.
Bauhaus Archiv. Klingelhoferstraße 14
רכבת תחתית: U1, U3, U4: Nullendorf Platz

אירופה סנטר
השם היומרני משהו מסתיר בחובו מרכז מסחרי גדול, עם חנויות, משרדים, מסעדות, פאב וכמה מזרקות ייחודיות. כאן נמצאת גם לשכת מודיעין התיירים הגדולה בעיר.
רכבת תחתית: S5, S7, S9, S75, U2: Zoologicsher Garten

שלוסברוק
הגשר הקטן המחבר את אי המוזיאונים לאונטר דן לינדן גם הוא פרי תכנונו של שינקל, שלעתים נדמה שאחראי לכל מבנה שני בעיר. שלוסברוק, בכל אופן, הוא אחד הגשרים היפים בעיר, והוא עטור פסלי דמויות מיתולוגיות.
רכבת תחתית: S5, S7, S9, S75: Hackescher Markt

www.visitberlin.de (צילום: לשכת התיירות של ברלין)
ארמון שלוס | צילום: לשכת התיירות של ברלין

מארקישס אופר (Markisches Ufer): רחוב קטנטן בדרום אי המוזיאונים, הנמתח לאורך גדת השפרה. הרחוב פופולרי בקרב תיירים בשל אופיו, המשמר משהו מאווירת המאה ה-18 בעיר, ובשל ריבוי בתי הקפה והמסעדות שבו.
רכבת תחתית: U2: Märkisches Museum

שלוס שלוטנבורג
ארמון קיץ רחב ידיים שתוכנן עבור המלכה סופי שרלוט במאה ה-18. קומתו השנייה של הארמון פתוחה לביקורים עצמאיים, ואילו כדי לסייר בקומה הראשונה יש צורך לקחת סיור מודרך. אין כמו סיור כזה כדי להבין איך חיה משפחת המלוכה הגרמנית, וכדי לשטוף את העיניים בשטיחים, רהיטים וחפצים מפוארים מתקופת הבארוק.
Schloss Charlottenburg. Luisenplatz
רכבת תחתית: U2: Sophie-Charlotte Platz, U7: Richard Wagner Platz

אתר חומת ברלין Berlin Wall Memorial
מוזיאון פתוח ומעניין מאוד באחד משטחי החומה לשעבר. פארק ירוק ומקסים מדגיש את אפרוריתה של החומה ואת האפלה שהביאה עמה. האתר נמצא על הרחוב הראשי המוביל למאוור פארק, כך שאפשר לעבור בו בדרך לשוק הפשפשים של יום ראשון.
Bernauer Straße 119
רכבת תחתית: Nordbahnhof

האקוודום (AquaDom)
זה לא בדיוק אתר היסטורי או חשוב, אלא אטרקציה פיצפונית וסופר מדליקה בלב העיר. באמצע לובי המלון פארק אין, הסמוך לאלכסנדר פלאץ, יש מעלית משונה מאוד: האקוודום (AquaDom). המעלית, הנושאת את האורחים לאורך שבע קומות, מוקפת בצילינדר שכל כולו אקווריום - כך שלמעשה נוסעים המבקרים בתוך אקווריום ענק, ומשקיפים על 2,600 הדגים שנראים ספק שוחים וספק מרחפים בתוכו. את האקווריום מנקים צוללנים, האחראים גם על האכלת הדגים. אתם לא חייבים לישון במלון כדי להיכנס ללובי ולאחת המעליות, ופשוט לעלות ולרדת שוב ושוב מול האקווריום המרהיב.
Alexanderplatz 7

אקווריום ברלין - מעליות (צילום: vxla)
AquaDom | צילום: vxla

כנסיות

קתדרלת סיינט-הדוויג
קתדרלה קתולית חשובה בכיכר בבל. הקתדרלה תוכננה בדמות הפנתיאון ברומא. בערב שלאחר ליל הבדולח ערך כומר הקתדרלה, ברנרד ליכטנבר, תפילה לזכר היהודים שנרצחו. עקב כך עצרו אותו הנאצים, והוא מת בדרכו לדכאו. עצמותיו הובאו לקתדרלה והאפיפיור ג'ון פול ה-2 הכריז עליו כעל קדוש מעונה.
רכבת תחתית: S1, S2, S5, S9, S75, U6: FriedrichStraße

פרידריכסוורדרשה קירשה
כנסייה שתיכנן שינקל. היא שופצה לאחר מלחמת העולם השנייה והפכה למוזיאון. כיום שיכנה בה הגלריה הלאומית את אוסף פסלי המאות ה-16 עד ה-19 שלה.
Friedrichswerdersche Kirche. Werderscher Merkt
רכבת תחתית: S1, S2, S5, S9, S75, U6: FriedrichStraße

דויטשר דום
כנסייה גרמנית פרוטסטנטית שנבנתה במאה ה-18. הכיפה שלה זהה לזו של הכנסייה הצרפתית (שנוסדה למען פליטים הוגנוטים) שמולה. פנים המבנה הפך לחלל תצוגה, והוא אוצר תערוכה הסוקרת את ההיסטוריה של הדמוקרטיה הפרלמנטרית הגרמנית.
Deutscher Dom. Gendarmenmarkt 1
רכבת תחתית: U6: Französische Straße, U6, U2: Stadtmitte

כנסיית הזיכרון הקיסר וילהלם
לבה של כיכר ברייטשייד הוא הכנסייה שנבנתה בסוף המאה ה-19 ונהרסה בהפצצה. כל שנותר ממנה הוא מגדלה החרוך, והוא עומד על תלו, כשבבסיסו הוקם אולם זיכרון עשוי בטון וזכוכית כחולה, המתאר את ההיסטוריה של בניית הכנסייה ומציג חלקים ממנה שנשמרו – מוזאיקות, צלבים, חלקי תקרה ועוד. סמוך לאנדרטה הוקמה כנסייה חדשה, הבנויה באותו סגנון של אולם הזיכרון.
Kaiser Wilhelm Gedachtnis-Kirche. Breitscheidplatz
רכבת תחתית: U1, U9: Kurfürstendamm

ברלינר דום
קתדרלה מלכותית ששימשה את בני משפחת המלוכה הוהנצולרן כאתר תפילה וקבורה. הקתדרלה עברה גלגולי בנייה ושיפוץ נרחבים, כולל אחד בלתי נמנע לאחר המלחמה. העוגב המרשים שלה מורכב מיותר מ-7,000 צינורות וחוץ ממנו יש סרקופגים מעוטרים, תקרת פסיפס ושאר אלמנטים דתיים מהמאה ה-18 עד המאה ה-20.
Berliner Dom. Am Lustgarten
רכבת תחתית: S5, S7, S9, S75: Hackescher Markt

ברלין
קתדרלת ברלינר דום

מוזיאונים וגלריות

אי המוזיאונים
פלגי נהר השפרה מקיפים את האי הקטנטן, שבימי שושלת ברנדנבורג הוקמו עליו ארמונות ובנייני פאר. השנים הקומוניסטיות לא עשו חסד עם האי – בניינים רבים הוזנחו ונהרסו – אבל אלה שנשארו יוצרים היום קומפלקס מרשים של מוזיאונים וארמונות היסטוריים.

צבר נוסף של מוזיאונים קטנים וגלריות יפות תמצאו גם ברחוב Fasanenstrasse. אם אתם רודפי גלריות, תוכלו להיעזר במפת הגלריות של ברלין, שהתפרסמה במגזין העברי "שפיץ" היוצא לאור בעיר. במפה עשרות גלריות בכל רחבי העיר - החל מהמפורסמות באזור מיטה, ועד המוכרות פחות בשכונה המערב-בורגנית שרלוטנבורג. 

אלטס מוזאום (Altes Museum, המוזיאון הישן)
שוב שינקל. והפעם באחד המבנים הניאו-קלאסיים המרשימים בעולם – מוזיאון העתיקות של ברלין, המציג חפצים ויצירות אמנות מהתקופה היוונית והרומית – אמפורות, פסלים, פסיפסים ועוד.
Altes Museum. Bodestraße 1-3. Am Lustgarten
רכבת תחתית: S5, S7, S9, S75: Hackescher Markt

בודה מוזאום Bode Museum
מוזיאון גדול המציג כמה אוספים ותערוכות אקלקטיים למדי: אוסף רחב היקף של מטבעות עתיקים, גלריית פסלים מרשימה (כולל עבודות של דונטלו ואנטוניו קנובה) ומספר ציורים מהגמלדגלרי.
Bodemuseum. Bodestraße 1-3. Monbijoubrucke
שני-ראשון 18:00-10:00. בחמישי עד 22:00.
רכבת תחתית: S5, S7, S9, S75: Hackescher Markt

מוזיאון פרגמון
המוזיאון החשוב הזה מורכב משלושה מוזיאונים נפרדים: מוזיאון אמנות האיסלאם, מוזיאון העתיקות היווני-רומי ומוזיאון עתיקות המזרח הקרוב. המוצג שנותן את שמו לקומפלקס כולו הוא המזבח של מקדש פרגמון, שנלקח משרידי המקדש שבטורקיה. מלבדו יש עוד חלקי מקדשים, שערים שלמים, קירות פסיפס, שטיחים עתיקים, סרקופגים ועוד. מקום טוב להרהורים על פארן של תרבויות העולם העתיק ועל מדיניות שוד העתיקות הקולוניאליסטית חסרת הגבולות.
Pergamonmuseum. Am Kupfergraben. Bodestraße 1-3
רכבת תחתית: S5, S7, S9, S75: Hackescher Markt

מוזיאון ההיסטוריה הגרמנית
מוזיאון ענק המוקדש להיסטוריה של גרמניה. בעיר עמוסת זיכרון כמו ברלין אפשר היה לוותר על המוזיאון הזה, אבל האגף החדש, המכיל תערוכות קונטמפורניות, מרתק במיוחד.
Zeughaus. Deutsches Historisches Museum. Unter Den Linden 2
רכבת תחתית: S1, S2, S5, S9, S75, U6: FriedrichStraße

מוזיאון DDR
מוזיאון אינטראקטיבי מתעד את החיים במזרח גרמניה – כולל ארון בגדים, מקרר, עמדת האזנה של השטאזי, סרטי תעמולה אותנטיים, תוכניות רדיו וטלוויזיה ועוד. השיא – רכב טראודי אמיתי, שבאמצעותו אפשר לסייר במזרח העיר.
רכבת תחתית: S5, S7, S9, S75, U2: Alexander Platz

מוזיאון להיסטוריה של הטבע
אחד המוזיאונים הגדולים מסוגו בעולם: פוחלצים, שלדי דינוזאורים, מאובנים, הדמיות של מערכת השמש, מערכת הרבייה של עקרבים ומה לא... האטרקציה המרכזית כאן היא שלד שלם של בראכיוזאורוס, שגובהו 23 מטרים. מומלץ לילדים ולרוס גלר.
Museum fur Naturkunde.Invalidenstraße 43
רכבת תחתית: U6: Zinnowitzer Straße

המבורגר בנהוף
בניין ניאו-רנסאנסי שהיה תחנת רכבת והפך לאחד המוזיאונים הטובים בעולם לאמנות בת זמננו. המוזיאון קורא לעצמו "מוזיאון ההווה" והוא מציג יצירות של גדולי אמני המאה ה-20 כמו וורהול, ראושנברג ופלאבין, כמו גם מיצגי וידאו, סרטי עבודות מדיה חדשה וחלקים נבחרים מאוסף פליק הנודע.
Hamburger Bahnhof. Invalidenstraße 50/51.
רכבת תחתית: U1: Kurfürstenstraße

מרטין-גרופיוס באו
האדריכל מרטין גרופיוס (אחי סבו של וולטר גרופיוס, מייסד בית הספר באוהאוס) תכנן את הבניין הזה כדי שישמש מוזיאון לאומנויות ומלאכות. הבניין בנוי בסגנון ניאו-רנסאנסי, עם מוזאיקות וויטראז'ים מורכבים המסמלים את האומנויות השונות ואת ערי גרמניה. הפאר וההדר של הבניין כמעט ולא עזרו לו, כשניטש ויועד להריסה לטובת בניית אוטוסטרדה. הוא ניצל לבסוף, ועכשיו הוא אחד מחללי התצוגה המרשימים בעיר.
Martin-Gropius Bau. Niederkirchnerstraße 7
רכבת תחתית: S1, S2, U2: Potsdamer Platz

טופוגרפי דס טרורס
רחוב נידרקירשנר, שהיה קרוי פעם רחוב פרינצאלברכט, היה הרחוב בו שכנו הכתובות המאיימות ביותר בברלין הנאצית: מפקדת האס.אס, הגסטאפו והאס.דה. לאחר המלחמה הבתים האלה נהרסו. במרתפים שנגלו בקרקע, שהיו גם מרתפי עינויים, מוצגת תערוכת קבע המתעדת את פשעי המשטר הנאצי.
Topographie des Terrors. Stressemannstraße 110
רכבת תחתית: S1, S2, U2: Potsdamer Platz

מוזיאון הטכנולוגיה הגרמני
מוזיאון ענק, המציג את התפתחות הטכנולוגיה בגרמניה. המוזיאון מציג מכוניות ישנות, קטרים, מכונות ממכונות שונות, מטוסים, אוניות, לוויינים ועוד. רבים מהם בשלמותם ובגודל טבעי. מוזיאון אהוב על ילדים ועל מכורי מנוע מבוגרים.
Deutsches Technikmuseum Berlin. Trebbinerstraße 9
רכבת תחתית: U1, U2: Gleisdreieck

קולטורפורום

לאחר חלוקת העיר, הרגישו פרנסי הצד המערבי כי יש צורך בהקמת מרכז תרבותי חדש בצד שלהם של החומה. האזור שנבחר, צמוד לטירגרטן מדרום, נקרא קולטורפורום. שוכנים בו כמה בנייני תרבות חשובים כמו ספריית המדינה (שטאטסביבליותק), ה"פילהרמוני", כנסיית סנט מתאוס ואתרים נוספים, להלן.
רכבת תחתית לכל אתרי הקולטורפורום: S1, S2, U2: Potsdamer Platz, U2: Mendelssohn-Bartholdy-Park.

מוסיקינסטרומנטן מוזיאום. מוזיאון קטן ומקסים לכלי מוזיקה. התפתחותם של הפסנתר, האורגן וכלים נוספים מתוארת ביותר מ-750 מוצגים, שבהם כינורות סטרטיווריוס ווורליצר משנת 1920, שמדי שבת בצהריים אפשר לשמוע אותם בפעולה.
Musikinstrumenten Museum. Tiergartenstraße 1

גמלדגלרי. גלריה משובחת המציגה אוסף אמנות שנאסף על ידי מומחים החל מהמאה ה-19. יצירות של בוטיצ'לי, ברויגל, ולאסקז, פרה-אנג'ליקו ועוד אמנים גדולים כמעט מכל אסכולות הציור הפרה מודרני כמעט מעטרות את קירות החדרים השונים בגלריה. ביקור מקיף כאן עשוי לקחת שעות ארוכות, לכן כדאי מאוד להחליט באילו חדרים רוצים להתמקד.
Gemaldegalerie. Stauffenbergstraße 40

קופרסטישקבינט. יותר מ-600,000 הדפסים, לוחות נחושת, תחריטים ורישומים נחבאים בין קירות המוזיאון. נחבאים, משום שהם כל כך רגישים לאור שהם מוצאים לתצוגה לזמנים קצרים. בשל כך לא מוצג כאן אוסף קבוע, כי אם תערוכות קצרות ומתחלפות של היצירות העדינות האלה.
Kupferstichkabinett. Matthaikirchplatz 8

קונסטגוורבמוזיאום. או בעברית – מוזיאון האומנויות והמלאכות. המוזיאון בעל ארבע הקומות מציג מבחר מרשים של שטיחים, כלי כסף וזהב, בגדים, שעונים ושאר חפצי חן וכלים מרחבי גרמניה. Kunstgewerbemuseum. Tiergartenstraße 6

קונסטביבליוטק. ספריית האמנות מכילה לא רק אלפי כרכים בנושא אמנות ועיצוב, אלא גם אוסף גדול של פרסומות, כרזות ושרטוטים של אדריכלים נודעים. בעיקר למכורים לדבר.
Kunstbibliothek. Matthaikirchplatz 6

הגלריה הלאומית החדשה. ואחרון חביב בקולטורפורום, המוזיאון הנהדר לאמנות מודרנית. החל באמנים של סוף המאה ה-19 כמו מונק וכלה בפראנק סטלה – המוזיאון מציג אוסף קבוע ומפעים של אמנות מודרנית ותערוכות מתחלפות רציניות.
Neue Nationalgalerie. Potsdamer Straße 50

אתרים יהודיים

בית הכנסת החדש
בית הכנסת הגדול של ברלין נחנך בראש השנה 1866. הוא היה מוקד גאוותם של יהודי ברלין, ואחד מבתי הכנסת הגדולים באירופה. בליל הבדולח הוא ניזוק, אבל הנאצים לא הרשו להרוס אותו לגמרי, בשל ייחודו הארכיטקטוני. בסופו של דבר נהרס המבנה ב-1958, על ידי שלטונות מזרח גרמניה. הוא הוקם מחדש ונחנך ברוב עם ב-1995. כיום הוא משמש בית כנסת וגם אולם תצוגה למרכז היהודי הסמוך.
Neue Synagoge. Oranienburgerstraße 30
רכבת תחתית: S1, S2: Oranienburgerstraße

בית הקברות היהודי הישן
יהודי ברלין נקברו כאן עד 1827, אז התמלא בית הקברות לחלוטין. הנאצים הרסו את המקום, ובנו מעליו פארק. היום אפשר לראות כמה מהמצבות, שהוטבעו בחומת הפארק, וכן את קברו ומצבתו של משה מנדלסון (סבו של המלחין פליקס מנדלסון), הפילוסוף וההוגה היהודי הברלינאי שנחשב אבי תנועת ההשכלה היהודית.
Alter Judischer Friedhof. Grosse Hamburger straße
רכבת תחתית: S5, S7, S9, S75: Hackescher Markt

המוזיאון היהודי של ברלין
יותר מ-4 מיליון מבקרים עברו את המסלול המזוגזג, מרגש, מדכא ומעורר מחשבה של המוזיאון החשוב הזה. דניאל ליבסקינד, האדריכל, תכנן את המוזיאון כקו ארוך ושבור, המסמל את קו החיים השבור ורצוף הייסורים של יהודי גרמניה. המוזיאון מקדיש חלק ניכר מהתצוגה לאנטישמיות, לשואה ולהשמדה, אבל גם לחשיבותה ולתפארתה של הקהילה היהודית בגרמניה ובברלין לפני עליית הנאצים.
Judisches Museum Berlin. Lindenstraße 9-14
רכבת תחתית: U6: Kochstraße

פארקים

טירגארטן
הטירגארטן (Tiergarten) מתמלא אנשים בימי ראשון ובימי שמש וחופש אחרים, ונערכים בו מצעדים ופסטיבלים רבים. מרכז הפארק הוא ה"גרוסר שטרן", הכוכב הגדול. מדובר בכיכר בצורת כוכב שממנה יוצאות חמש דרכים, ובמרכזה עמוד ניצחון, שאל ראשו אפשר לטפס. כמעט בקצה הפארק, מצפון לשדרת 17 ביוני, ניצבת האנדרטה הגרנדיוזית לזכר החיילים הסובייטים שנהרגו בקרב על ברלין, אנדרטה המשמשת גם בית קברות לכ-2,000 מהם.
רכבת תחתית: S5, S7, S9, S75: Tiergarten, S1, S2: Unter den Linden

טמפלהוף
פארק ענק השוכן על חורבותיו של שדה תעופה. על מסלולי ההמראה שאינם פעילים עוד אפשר לרוץ, לשחק בכדור או להחליק בסקייטבורד. מסביב מדשאות ענק, שביום שמש ברלינאי נדיר אין נפלאות מהן לרביצה.

זואולוגישר גארטן
גן החיות הגדול של ברלין הוא אחד הוותיקים באירופה, והוא פועל כבר משנת 1844. הגן הוא אטרקציה מרכזית בעיר, בעיקר למשפחות אבל גם לתיירים מבוגרים. בין שלל החיות המוצגות כאן, הפופולריים ביותר הם דובי הפנדה המתוקים וקנוט, דוב הקוטב הלבן הנדיר, שלידתו עוררה סערה עיתונאית בינלאומית.
Zoologischer Garten
רכבת תחתית: S5, S7, S9, S75, U2: Zoologicsher Garten

הגנים הבוטניים
קצת מרוחקים ממרכז העיר, אבל נפלאים. פרחים ועצים מכל רחבי העולם, כשהסחלבים תופסים מקום של כבוד. אם יש לכם זמן בעיר, קחו אוטובוס מספר 101 או 148 כדי לראות חלקים נוספים של העיר במהלך הנסיעה. טיול מקסים.
מומלץ, כאמור, להגיע באוטובוס – 101 או 148.

פארק שלוס שרלוטנבורג
הגנים הרחבים המקיפים את הארמון נוטים לכיוון הגננות הקפדנית הצרפתית. אגם קרפנטייך גדול ומלא ברווזים המחכים להאכלה, ובחורף הכל לבן ומושלג ונראה כמו אגדה.
רכבת תחתית: U2: Sophie-Charlotte Platz, U7: Richard Wagner Platz

ויקטוריה-פארק
פארק גדול בקצה קרויצברג. בפארק יש כמה אנדרטאות ופסלים, אבל המפלים המלאכותיים הם אלה שהופכים אותו מיוחד.
הגעה: Viktoriapark. תחנת פלאץ דר לופטברוק.

פולקספארק הומבולדטיין
אם במקרה הגעתם בשיא הקיץ, הפארק הזה הוא מקום נהדר לבילוי של יום. יש בריכת שחייה פתוחה שתשמח לצנן אתכם. חוץ ממנה יש כאן גבעה העשויה מהריסות מהמלחמה, המון עצים, ובונקר אמיתי, שאחרי ניסיונות כושלים להרסו החליטה העיריה להפוך אותו לאתר ביקור.
הגעה: Folkspark Homboldthain. Wedding. תחנת גזונדברונן.

טרפטאואר פארק
שמם של רוזה לוקסמבורג, קארל ליברנכט ווילהלם פיק, ממקימי ליגת ספרטקוס והמפלגה הקומוניסטית הגרמנית, נקשר בפארק זה. מכאן יצאו ההפגנות הגדולות שארגנו. שנים אחרי נבחר פארק זה להקמת אנדרטאות ענק לחיילי הצבא האדום. חמשת אלפים חיילים קבורים תחת האנדרטה הגדולה, המתארת חייל מציל ילדה כשחרבו מונחת על צלב קרס מנותץ. בפארק יש גם מצפה כוכבים מעניין.
רכבת תחתית: S8, S9, S41, S42: Treptowerpark

וואנזה, בבלסברג, גלינקה
מרוחקים ממרכז העיר, בדרום מערבה, פרושים כמה וכמה אגמים, המחוברים ביניהם על ידי פלגים ותעלות ומוקפים בכרי דשא ויערות. אפשרויות הטיול והבילוי כאן רבות ומגוונות, וכוללות ספורט ימי, סיור ארמונות, ביקור באי הטווסים וטיולי הליכה נעימים. כדאי לתכנן את הביקור בעזרת מודיעין התיירים העירוני.
רכבת תחתית: S1: Wansee

האי הטרופי
פארק המים הגדול ביותר בגרמניה נמצא בקראוסניק, כ-60 קילומטר מדרום לברלין. הפארק העצום, שנמצא בתוך האנגר מטוסים לשעבר, כולל חופים, לגונות, יער טרופי מהפנט ואת הספא הגדול ביותר באירופה. היות והפארק כולו מקורה, הטמפרטורה תמיד נעימה - גם בחורף.

המוזיאון היהודי בברלין
המוזיאון היהודי בברלין

>> איפה עושים קניות בברלין?
>> למדריך ברלין המלא