ברצלונה (צילום: istockphoto)
מבט על ברצלונה. כל מה שתרצו | צילום: istockphoto

ברצלונה נבחרה באינסוף סקרים כאחת הערים האהובות ביותר על תיירים, ומי שמגיע אליה אינו מתפלא. העיר המיוחדת והססגונית הזו פשוט מכילה הכל – טבע ופארקים לצד בניינים חדישים ומיוחדים, קתדרלות עתיקות לצד בתי אופנה מובילים, מוזיאונים מגוונים, ביתם של אמנים גדולים בהיסטוריה, חוף ים, אצטדיון כדורגל, בתי אופרה, מסעדות ומועדונים נחשקים.

מחפשים טיסה זולה לברצלונה? היכנסו ל-smartair

ברצלונה היא אמנם העיר השנייה בגודלה בספרד אך מזוהה יותר כבירת קטלוניה. תושביה מזדהים כקטלאנים, מדברים קטלאנית (מעין שילוב בין ספרדית לצרפתית) וברחבי העיר ניתן להבחין בדגלי קטלוניה. העיר עצמה קטנה יחסית, מציעה תחבורה ציבורית יעילה למדי ולפיכך קל יחסית להתמצא בה. הדבר הבולט ביותר שהעיר הקטלונית מציעה לאורחיה הוא כמובן הנוף הארכיטקטוני שמוקדש כמעט כולו ליצירותיו של אנטוני גאודי, אחד הארכיטקטים הקטלונים המפורסמים. ניתן לחוש את האווירה המיוחדת של ברצלונה בכל רחוב והזהות הקטלנות מאוד מורגשת כאשר ניתן למצוא דגלי קטלוניה בכל מקום.

רגע לפני שאתם עולים על המטוס, הנה כמה טיפים שימושיים שיעזרו לכם להעביר את החופשה בצורה יעילה ובטוחה יותר.

שפה: קטלאנית. הברסלונאים (שהרי בעצם הם ברסלונאים, לא ברצלונאים) גאים במורשתם ובשפתם והם יודעים ספרדית כמובן, אך נהנים לשמוע קטלאנית, גם מפי התיירים. התושבים ונותני השירותים אדיבים ביותר והתאימו עצמם למעמדם כמוקד תיירות נחשק. רובם דוברים אנגלית ברמה סבירה ביותר.

מטבע: יורו

שעון: ישראל-1.

ויזה: אין צורך בויזה לבעלי דרכון ישראלי. 

תושבים: כ-1.7 מיליון בתוך העיר וכ-3 מיליון במטרופולין.

חשמל: 220 וולט, כמו בארץ. שקעים של שני פינים עגולים.

מזג אוויר: החורף מעט קר יותר מבארץ וגשום הרבה יותר. בחודשי הקיץ חם ובעיקר לח. הזמן האידיאלי לביקור בעיר הוא בחודשי האביב (מרץ-יוני) או הסתיו (ספטמבר-אוקטובר).

הגעה לעיר משדה התעופה: בשדה התעופה של ברצלונה, אל פראט, ישנם שלושה טרמינלים (A, B, C) והוא ממוקם כ-10 ק"מ מדרום-מזרח לעיר. נסיעה במונית למרכז העיר תימשך כחצי שעה - חשוב לדעת כי נהגי המוניות מחויבים על פי חוק להפעיל מונה.

אוטובוס של חברת "אירובוס" משדה התעופה יוצא לכיוון מרכז העיר בערך כל 15 דק', וישנה תחנה בכל אחד משלושת הטרמינלים בשדה התעופה. כרטיסים ניתן לרכוש מהנהג עצמו.

אופציה נוספת היא שירות הרכבות הנקרא RENFE. רכבת יוצאת משדה התעופה למרכז העיר בכל 30 דק' והנסיעה נמשכת כ-25 דקות. אם בכוונתכם להיעזר ברכבת על מנת לחזור מהעיר לשדה התעופה תצטרכו לרדת בתחנת Aeropuerto כאשר הרכבת יוצאת ממרכז העיר מתחנות stacio de Franca, Passeig de Gracia או Barcelona Sants .

תחבורה בברצלונה: בתוך העיר קל מאוד להתנייד גם ברגל וגם ברכבת התחתית היעילה. התחנות פזורות בכל אחד מאתרי התיירות המרכזיים. לנוחיותכם יש גם שני קווים של אוטובוס תיירים (כחול ואדום) שייקחו אתכם לכל אתרי התיירות. ניתן לקנות כרטיס יומי, דו יומי או שבועי.

פלאזה קטאלוניה בברצלונה (צילום: getty images)
פלאזה קטאלוניה. אחד מעורקיה המרכזיים של העיר | צילום: getty images



ביטחון: ברצלונה היא עיר בטוחה יחסית ובמרכז העיר כמעט לעולם אין תחושה של חוסר נוחות או פחד. נקודת התורפה היחידה בעניין זה היא בעיית כייסים, שפועלים בעיקר באזורי הלה-רמבלה והשווקים ההומים ומתמחים בלהעלים את ארנקכם בלי שתשימו לב. מומלץ להפקיד את חפצי הערך במלון או להקפיד במקומות ההומים להחזיק את תיקכם קרוב לגוף ככל הניתן. וכמובן לפקוח עיניים.

נימוסים והליכות: מילון קטלאני עברי קטן: בבקשה – Si us Plau. תודה – Gracies. סליחה – Perdo. נהוג להשאיר טיפ צנוע במסעדות ולנהגי המונית. בדרך כלל עיגול החשבון כלפי מעלה יספיק.

התמצאות בעיר - הרובעים בברצלונה

ברצלונה היא חגיגה אמיתית לעיניים, ומה שהכי נהדר בה לתייר הוא שהיא לא כל כך גדולה. בין רוב האתרים אפשר ללכת ברגל, דרך השדרות והרחובות, לעצור לטאפאס קטן, להיכנס למוזיאון, לשמוע נגני רחוב ולהמשיך. ניתן לחלק את העיר ל-11 רבעים מרכזיים, עם אופי שונה ונופים מגוונים וצבעוניים:

הראמבלאס La Ramblas
מפלאזה דה לה קרבונרה על הים, עד פלאזה קטלוניה ההומה, שדרת הרמבלאס היא אחד מסמליה הבולטים של העיר ומייצגת נאמנה את הרוח הברסלונאית של שובבות, הנאה, רעש וצבעוניות.

במרכז שדרת לה-רמבלה תמצאו את אחד השווקים הציוריים, הצבעוניים, התוססים והמרתקים באירופה – הבוקריה. כאן תמצאו גבינות שלא ידעתם על קיומן, פירות ים שכרישים לא שמעו עליהם, פרחים שנראים כמו ציור והכל באווירה מקסימה ושלווה. אל תפספסו את אחד מבתי הקפה או הטאפס ברים במתחם השוק, שמשתמשים בחומרי הגלם המדהימים.

בדרככם דרומה לפלאזה קטלוניה מומלץ לעצור במוזיאון הארוטיקה. כמיטב מסורת הערים האירופיות, גם לברצלונה יש אחד כזה והוא די מעניין.

בארי-גותיק Barri Gotic ואל רוואל El Raval

אין תמונה
הקתדרלה. לבו של הרובע הגותי
הרובע הגותי הוא ציפור הנפש של העיר. כאן, בינות לבניינים שנבנו במאות ה-14 וה-15, שוכנת הקתדרלה - מרכז דתי חברתי ששימש השראה לגאודי לבניית הסגראדה פמיליה, כמו גם שניים מאוצרות התרבות הגדולים של העיר - מוזיאון ברצלונה לאמנות מודרנית (MACBA) ומרכז ברצלונה לאמנות מודרנית (CCCB). בשניהם ניתן למצוא תערוכות מגוונות ומעניינות ביותר.

הסמטאות הקטנות והציוריות מלאות בברים, חנויות בוטיק וגלריות, ולכאן מגיעים כולם – תיירים כמקומיים, בסופי השבוע. מעבר לשדרת ראמבלס ההומה נמצאת אל-רוואל, העמוסה גם היא חנויות מכל סוג ומשמשת בית לשוק הנהדר של העיר.

אל בורן El Born ולה ריברה La Ribera
ממזרח לבארי-גותיק, מקארר דה לה-פרינססה ולמטה לכיוון הים, משתרעת אל-בורן (או בורן כפי שקוראים לה בברצלונה). המעניין בשכונה זו הוא שבדומה לברי גותיק, גם באל-בורן ניתן למצוא ניגוד מרתק בין בניינים מימי הביניים ובתי עסק מודרניים שקנו לאזור שם טרדני במיוחד.

בשיטוט אקראי תיתקלו בבוטיקים מיוחדים, חנויות אמנות ועיצוב, גלריות וותיקות וחדשניות. כדאי במיוחד לטייל בארגנטריה - רחוב צר וקסום המחבר בין פסאג' אל בורן לכיוון ויה לאיינטנה. בסופו של הרחוב כנסיית סנטה מריה דל-מאר הגותית. מעל אל בורן נמצאת לה-ריברה הימי-ביניימית, שבה שוכן מוזיאון פיקאסו העצום, הנהדר והעמוס.

סרייה Sarrià, פדראבלס Pedralbes וסאנטס Sants
שלושת הכפרים הקטנים, בפאתי ברצלונה, הפכו עם השנים לשכונות מגורים הפרושות לאורך דיאגונל, השדרה האלכסונית הענקית שהיא את הלב העסקי והמסחרי של העיר. כאן תמצאו חנויות של כל המעצבים היוקרתיים, פארקים וגנים למכביר, ואצטדיון אחד, עם שם שמרטיט את לבבות תושבי העיר – הקאמפ-נואו.

איישמפלה Eixample וגראסיה Garcia
איישמפלה היא שכונת מאה-19 מובהקת. רחובותיה מסודרים בגריד שתי וערב נוח ומשעמם ובתי האבן החסונים שלה אפורים. אלא שביניהם, בשביל מתפתל, פזורים בנייני המופת של המודרניסטה – סגנון ארכיטקטוני שגאודי היה היהלום שבכתרו. מעבר לשדירת דיאגונל נמצאת גראסיה, שכונת פועלים בוהמיינית שתחילתה בקתדרלת הסגראדה פמיליה, וסופה בפארק גואל. בניגוד לפאסג' גראסיה היוקרתי, שבו נמצאים בוטיקי יוקרה וחנויות מעצבים, שכונת גראסיה נראית כלקוחה מעולם אחר.

עד המאה ה-19 גראסיה הייתה עיר נפרדת ולמעשה עד היום, אם תשאלו חלק מתושביה, הם יאמרו כי הם באים מגראסיה ולא מברצלונה. בגלל הפופולריות של המקום בקרב אמנים ובוהמיינים ניתן למצוא באזור שפע של ברים קטנים ומסעדות עם מאכלים מכל רחבי תבל. האופי המיוחד של האזור לא מושך תיירים רבים, מה שהופך את גארסיה לפינה אותנטית, מעניינת ומרתקת של ברצלונה.

חוף הים בברצלונה (צילום: Bruce Bennett, Istock)
רצועת החוף בברצלונה. עיר שטופת שמש | צילום: Bruce Bennett, Istock

מונטג'ואיק Muntanya de Montjuïc
גבעת הענק המתנשאת לגובה 173 מטרים בחלקה הדרום מזרחי של ברצלונה, הייתה גם אתר האירועים המרכזי של אולימפיאדת ברצלונה 1992 והאצטדיון האולימפי נותר כעדות. המתחם כולל דונמים רבים של פארקים, פסלים, מוזיאונים ואתרים ארכיאולוגים והוא למעשה אחד המרכזים התיירותיים הגדולים בברצלונה, אם לא הגדול שבהם.

לה ברסלונטה La Barcelonta, פורט וול Port vell והחוף
כשאתם מבקרים בעיר שבה רוב הימים בשנה הם שטופי שמש, חבל שלא ללכת לחוף הים המשתרע לאורך 4.2 ק"מ ובו 4 חופים מרכזיים. מאז האולימפיאדה ב-1992 הפך הים למוקד בילויים ותיירות - טיילות הוקמו לאורך החוף, שכונת ברסלונטה מתחה את פניה ושפע של מסעדות נפרש להנאת המבקרים.

אם חשבתם שבחוף הים לא תמצאו נציגות למאפיין הארכיטקטוני של העיר - טעות בידיכם. בניין "הומנטאג' אה לה ברסלונטה" הוא מעין פסל שנבנה כמחווה לברצלונה על ידי האמנית סוזן הורן. ארבע חדרים ריבועיים שמונחים זה על זה ונראים מטים ליפול נטועים בדיוק באמצע החוף.

חוף נוסף בוא אפשר לבקר הוא מרבלה שנמצא כ-20 דקות הליכה מתחנת המטרו פובלנו (Poblenou). שימו לב שבאופן לא רשמי מרבלה הוא חוף נודיסטים, אם כי ניתן למצוא תיירים לבושים. בכל מקרה, לא מומלץ לעשות את ההליכה עם הילדים.

ההיסטוריה של ברצלונה

ברצלונה הוקמה במאה ה-3 לפני הספירה על ידי מצביא פיניקי בשם אמילקאר בארקה, ואף נקראה בארקינו על שמו. בשנת 200 לפנה"ס השתלטו הרומאים על העיר והיא הפכה לקולוניה רומית למשך כ-600 שנים עד שנכבשה על ידי הגותים. בשנת 700 לספירה פלשו מורים לעיר ושינו את שמה לברג'לונה ורק לאחר שנכבשה מחדש על ידי קרל הגדול הפכה לבירת קטלוניה.

בשנת 1137 נישאה פטרונילה, בת למלך אראגן, לרוזן ברצלונה רמון ברנגר הרביעי, ובכך למעשה אוחדו ממלכת אראגון ורוזנות ברצלונה ליישות אחת - וברצלונה זכתה לפריחה תרבותית וכלכלית. במהלך מלחמת הירושה הספרדית, בשנת 1714 העיר נבזזה ונהרסה כמעט כליל עד שלבסוף נפלה בידיו של מלך ספרד פליפה החמישי במה שקרוי עד היום בפי הקטלונים "היום השחור ביותר בהיסטוריה של קטלוניה" (אגב, התאריך היה 11 בספטמבר).

ב-1806 נפוליאון בונפרטה סיפח את העיר לאימפריה הצרפתית הראשונה והמליך את אחיו, ז'וזף בונפרטה למלך ספרד. לאחר תבוסת נפוליאון הוחזרה העיר לשליטת ספרד. במאה ה-19 הגיעה המהפכה התעשייתית לברצלונה. העיר הפכה לכוורת פוליטית רוחשת, בית לאנרכיסטים, ללאומנים קטלאנים ולשאר מתנגדי משטר. בתחילת המאה ה-20 אווירת החופש והאמנות יצרה פריחה תרבותית גדולה, שהביאה את הארכיטקטורה של גאודי ושאר חבריו לתנועת המודרניסטה. בימי מלחמת האזרחים והשתלטותו של פרנקו על ספרד היא הייתה בירת הלויאליסטים, וכשפרנקו כבש אותה ב-1936 התמוטטה כל חזית ההתנגדות הקטלאנית והממשלה הרפובליקנית התיישבה בעיר עד 1939.

החל משנות ה-70 של המאה הקודמת, בד בבד עם התערערות משטרו של פרנקו, החלה התעוררות לאומנית בברצלונה, שבאה לידי ביטוי בהשבת השפה והתרבות הקטלאנית. השפה הקטלונית היא השלטת בעיר (כמו ביתר שלושת הפרובינציות הקטלאנית ז'ירונה, ליידה וטרגונה). היום היא נחשבת אחת הערים היפות בעולם ולבירה תרבותית חשובה בייחוד בכל הנוגע לעיצוב, לאופנה ולכדורגל.

ברצלונה: לה סגרדה פמיליה משנת 1954 (צילום: getty images)
לה סגרדה פמיליה כפי שנראתה ב-1954. עדיין לא הושלמה הבנייה | צילום: getty images

שאלות ותשובות נפוצות על ברצלונה

מהי השפה המקומית בברצלונה?

בברצלונה שתי שפות רשמיות: ספרדית וקטלאנית.

מה משך הטיסה מישראל לברצלונה?

ארבע שעות ו- 50 דקות.

מהו המטבע המקומי בברצלונה?

אירו.

מהם הבדלי השעות בין ישראל לברצלונה?

שעה אחת אחרי שעון ישראל.

מה מזג האוויר הממוצע בברצלונה?

בחורף: 14 מעלות ביום. באביב: 18 מעלות ביום. בקיץ: 28 מעלות ביום. בסתיו: 21 מעלות ביום.

באיזה שקע חשמל משתמשים בברצלונה?

220V, אך השקעים שונים לעומת הארץ וייתכן שתצטרכו מתאם.

איך מגיעים משדה התעופה למרכז העיר?

ניתן להגיע למרכז העיר באמצעות רכבת מטרמינל 2 או מונית. משך נסיעה: כ- 20 דקות.

מהם האזורים הכי פופולריים לבילוי ולינה בברצלונה?

שדרות הרמבלה, הרובע הגותי ורובע אישמפלה.

איפה אפשר למצוא אוכל כשר בברצלונה?

אפשר לרכוש אוכל כשר בבית חב"ד שבכתובת montnegre 14. בנוסף יש מספר מסעדות כשרות ברחבי העיר.

עוד על ברצלונה: מה לראות? מדריך האתרים, הפארקים והמוזיאונים >>

מדריך ברצלונה המלא >>

רוצים להוסיף מידע ולעדכן אותנו? טקבקו