בוליביה היא מדינה מדהימה ביופייה שמושכת מטיילים מכל העולם. המדינה מלאה באתרי היסטוריים, ג'ונגלים, הרים ומדבר מלח ייחודי מאוד. צריך רק לקחת בחשבון שזוהי המדינה הענייה ביותר מבין שכנותיה בדרום אמריקה והיא מאופיינת כמדינת עולם שלישי. היתרון של זה - המחירים בה בהתאם, ואין צורך "לחשוב פעמיים" היכן לישון ו/או לאכול. החסרון - המחירים גורמים למטייל הממוצע לקנות דברים שאין לו באמת צורך בהם רק כי הם זולים.

מחפשים לאן לטוס? הכנסו למדריך היעדים של mako

דרכי הגעה

בוליביה היא מדינה אשר גובלת בפרו, ברזיל, ארגנטינה, צ'ילה ופרגוואי. עיר הבירה החוקתית שלה היא סוקרה, ועיר הבירה המנהלית שלה היא לה פאס. לפני הכניסה למדינה יש לבדוק מהן הדרישות לויזה והיכן ניתן להנפיק אותה טרם הכניסה למדינה, הוויזה הינה לרוב רק למי שנכנס עם דרכון ישראלי.

שני שדות התעופה הבינלאומיים בבוליביה ממוקמים בלה פאס ובסנטה קרוז, למרות שהדרך הנפוצה ביותר להגיע למדינה היא באוטובוס, ישנם קווים החוצים את הגבול מכל המדינות השכנות. אפשרות נוספת היא ליהנות מהדרך היפה ביותר דרך צ'ילה במסגרת טיול ג'יפים, ישנם סיורים מודרכים היוצאים מצפון צ'ילה הנכנסים ישירות למדבר המלח בבוליביה.

שימו לב, עיר הבירה לה פאס ידועה בתור העיר הגבוהה בעולם, הגעה ישירה לשם ולמדינה בכלל יכולה להציב אתכם בגבהים של מעל 3,000 מטר. היו מודעים לסכנה של מחלת גבהים, אין קשר לרמת הכושר הגופני ואף אחד אינו חסין, היא יכולה כבר להופיע בגבהים מעל 1,500 מטר. וודאו כי אתם מנצלים את הימים הראשונים להסתגלות לגובה, יש להרבות בשתייה ובהתייעצות עם רופא ליטול כדורים למניעת מחלת גבהים. תסמיני מחלת גבהים: קוצר נשימה, עייפות, אפתיה, כאב ראש, ראייה כפולה, סחרחורות, בלבול, חרדה, אובדן תאבון ולעיתים הקאה. בהופעת אחד או יותר מתסמינים אלו יש לפנות לייעוץ רפואי באופן מידי.

עונות מומלצות

החודשים הטובים ביותר לטיול בבוליביה הם בין אפריל לאוקטובר - עונה יבשה וקרה. למרות זאת, ניתן לטייל גם בנובמבר ובמרץ, אך תתכוננו לגשמים מדי פעם, וקור באזורים הגבוהים של המדינה.

View this post on Instagram

A post shared by G E O F F R E Y (@geoffreychagnon) on

התניידות ותחבורה ציבורית

רוב הדרכים בבוליביה אינן כבישים סלולים המוכרים לנו, אלא דרכי עפר שככל הנראה נמצאות בקרבת מצוק. מה שמוביל לתקלות ועיכובים במהלך הנסיעה, התכוננו מראש לזמני נסיעה ארוכים יותר וכי ברשותכם אוכל ושתייה מספקת, ביגוד חם וציוד נוסף למהלך הנסיעה. תשתית התחבורה הציבורית אינה ברמה מערבית.

צורת ההתניידות הנפוצה ביותר במדינה היא באוטובוסים, כשהחברות הגדולות יציעו שלוש אפשרויות לרמת הנסיעה: סמי קאמה - כיסאות מרווחים שנשענים אחורה מעט, קאמה - כיסאות שמגיעים כמעט עד מצב של שכיבה מלאה, קאמה פרימיום - כיסאות מרווחים מאוד שנשענים עד כדי שכיבה מלאה. חברת האוטובוסים המומלצת ביותר ביבשת הינה Cruz Del Sur אשר מבטיחים אוטובוסים ברמת תחזוקה טובה, כיסאות נוחים מאוד ואבטחה של הנוסעים באוטובוס. העדיפו ככלל להשתמש בשירותי תחבורה המיועדים לתיירים ולאו דווקא למקומיים.

פמפס (צילום: הילה שלומי)
פמפס | צילום: הילה שלומי

במקביל, תגלו כי תשתית הרכבות בבוליביה בסך הכל טובה ומחברת בין היעדים המרכזיים באזור האנדיים. הרכבות אומנם איטיות מאד, אך נוחות ואמינות יותר מהאוטובוסים. גם כאן, תוכלו לבחור ברמת נסיעה שונה לפי מחלקות.

לאלו מכם שמעדיפים להתנייד במוניות, בעיקר בתוך העיר העלות זולה. אך כמו כלל התחבורה צפויות לעיתים תקלות עם המוניות בשל רמת התשתית. לעיתים, נהגי המוניות יעלו יותר מנוסע אחד לאותה נסיעה במטרה להרוויח סכום כסף נוסף, אם מתעקשים הם לרוב יסכימו להסיע רק אתכם.

שימו לב, כי אתם בוחרים את הנהג ו/או דרך הנסיעה ולא היא אתכם. פנייה ישירה מוכרת ביבשת כדרך לחטיפה ו/או שוד. הימנעו מטרמפים, זוהי האפשרות המסוכנת ביותר להתניידות גם מבחינת התשתיות, הכבישים והביטחון האישי שלכם.

שייט בקאנו בפמפס (צילום: הילה שלומי)
שייט בקאנו בפמפס | צילום: הילה שלומי

כסף

המטבע המקומי נקרא בוליביאן ועומד על כחצי שקל לבוליביאן. ברוב הכספומטים לא תידרשו לשלם עמלת משיכה (יתכן ותחויבו בעמלה מול חברת האשראי שלכם בארץ). ניתן למשוך כסף מכספומטים מקומיים, כך שאין צורך להגיע למדינה עם דולרים מראש. רוב הכספומטים מקבלים כרטיסי אשראי מסוג מסטרקארד, אך רצוי להצטייד גם בכרטיס מסוג נוסף ליתר ביטחון.

סלאר (צילום: הילה שלומי)
סלאר | צילום: הילה שלומי

סלאר (צילום: הילה שלומי)
סלאר | צילום: הילה שלומי

טרקים

העיירה סמאיפטה שוכנת יחסית קרוב לסנטה קרוז (עיר הבירה) ושוכנת בצמוד לג'ונגלים. מתוך העיירה עצמה ניתן לצאת לסיורים מודרכים בג'ונגלים לכמה זמן שרק תחשקו (ושתחליטו לשלם). הסיורים כוללים הליכה בתוך הג'ונגל, בישולי שטח, הרתחת מים לטובת שתייה וחווית ג'ונגל ייחודית ומדהימה. רוב הסיורים מתאימים לאנשים הרגילים לחיים בשטח ומנוסים בטיולים.

העיר פוטוסי, שוכנת בצמוד לאיזור עשיר במינרלים ואוצרות טבע נוספים. דבר זה גרם לכך שבאזור ישנם מכרות רבים שבחלקם ניתן לצאת לסיור. הסיור מתחיל כמובן במתן מנחה לאל המכרה וממשיך לתוך המכרה עצמו.

מהערים טופיזה ואויוני ניתן לצאת לסיורים מודרכים במדבר המלח הסלאר. הסיורים הינם בג'יפים ונמשכים בין 3-5 ימים, כאשר כל הסיורים היוצאים מטופיזה אורכים 5 ימים (עקב המרחק מהמדבר עצמו) או מאיוני (לבאים מלה פאס ולא מצ'ילה). במהלך הטיול רואים הרי געש, גייזרים פורצים מהאדמה, לגונה אדומה עם פלמינגואים וחווים את הסלאר, שטח ענק שהוא כולו מלח. כל הסיורים נגמרים בעיר אויוני הצמודה למדבר המלח עצמו. מומלץ לוודא עם הסוכנות דרכה סוגרים, שהסיור כולל מעיינות חמים, וצפיה בזריחה המדהימה - אולי המחזה המרשים ביותר שיש לסיור להציע!

View this post on Instagram

A post shared by Guillaume (@guiguito04) on

לה פאס הינה בירת הטרקים של בוליביה, והיא רוויה בתרבות ושווקים מקומיים שיציעו לכם מכל הבא ליד, ממעיל עור בעיצוב אישי ועד קמעות למזל טוב. בנוסף, מלה פאס ניתן לצאת לטרקים רבים ואף אטרקציות נוספות:

הקרחון הדרומי - טרק של שלושה ימים המגיע לאיזור הררי מדהים, במהלך הטיול עוברים בלגונות עם צבעים משגעים (אפילו אחת ירוקה) ואף מגיעים למערות שעשויות מקרח.

הויאנה פוטוסי - טרק של שלושה ימים לאחת הפסגות היותר גבוהות באיזור (6,000 מטר).

ג'ונגלים ברורה נבאקה - לג'ונגלים עצמם מגיעים מהעיירה רורה נבאקה, כאשר לעיר מגיעים בטיסה מלה פאס. אם יש לכם זמן, מומלץ להישאר לילה-שניים בעיירה עצמה. היא טרופית ומזג האוויר בה חם, כנראה שונה מאוד ממזג האוויר ששורר בשאר המקומות בבוליביה שתגיעו אליהם. תוכלו להסתובב בעיירה הקטנה המציעה מסעדות, מאפיות וחנויות קטנות. ישנה מסעדה מצויינת שאסור לוותר עליה – JULIANO'S – לא לוותר על סטייק ברוטב לבחירה מהתפריט, הוא מצוין!

בסיורי הג'ונגלים היוצאים מהעיירה ישנן שתי אפשרויות טיול. הראשונה נקראת הישרדות והיא כוללות טיול של 3-5 ימים בהם אתם עוברים טקסים אינדיאנים וצדים את האוכל שלכם. השנייה נקראת פמפס והיא כוללת שלושה ימים בהם תשוטו בקאנו בנהר אמזונס, בעוד שהלינה היא בבקתות מוסדרות במחנה לצד הנהר (לא לשכוח לקחת OFF- תכשיר מקומי נגד יתושים). במהלך שלושת הימים תלכו בכל יום לאיזור אחר של הנהר במטרה לחוות דברים חדשים, משחייה עם דולפינים ורודים ועד דייג פיראנות.

View this post on Instagram

A post shared by Cat (@cate_mode) on

אטרקציות

רוב האטרקציות בבוליביה ממוקמות בלה פאס בשל אחוז התיירים הגבוה.

טיולי טרקטורונים בעמק השמש ובעמק הירח - שני מקומות מדהימים שניתן לסייר בשניהם ביום אחד או לבחור לסייר רק באחד מהם.

טיול אופניים בדרך המוות - הדרך עצמה הינה כביש דו סטרי צר הצמוד למצוק מה שלצערנו העניק למסלול את את שמו במהלך השנים.

בנוסף, תוכלו למצוא בלה פאס שווקים רבים המציעים מגוון חפצי אמנות עבודת יד ומאכלים מקומיים.

View this post on Instagram

A post shared by El Leidholdi / Santiago (@el_leidholdi) on

אוכל

רורה נבקה – JULIANO'S

לה פאס -

Casa Argentina, מסעדת בשרים מצויינת, שירות ברמה גבוהה, בוחרים נתח בשר מהתפריט, ומקבלים צ'יפס ובר סלטים חופשי (לא זולה יחסית למדינה, אך לחלוטין שווה כל בוליביאן).

Steak House - עוד מסעדת בשרים מעולה. גם בה הקונספט זהה למסעדה הנ"ל. מנת הדגל במסעדה הוא סטייק המגיע על מחבת לוהטת, כאשר המלצר שופך וויסקי לתוכו והכל בוער – טעים ומגניב!

Café del mundo - בית קפה עם מנות מגוונות המתאימות לארוחת בוקר, וגם צהריים. האוכל נחמד מאוד, כדאי לקחת בחשבון שלמנות לוקח הרבה זמן יחסית לצאת מהמטבח ולהגיע לשולחן, והשירות יחסית איטי.

View this post on Instagram

A post shared by Noah (@so_cool_noah) on

טיפים והמלצות


טיול באזור עירוני
- בערים הגדולות יש לשים לב לציוד אישי בשל שיעורי פשיעה וכייסות. רצוי שלא ללכת בשעות החשיכה וללכת בקבוצה ואף פעם לא לבד. כשאתם בוחרים מקום לינה שימו לב כי יש בו מקום לשמירה על חפצים אישיים, מנעולים וכי המקום מוסדר ומותאם לתיירים.

תחבורה ונסיעות - בחרו תמיד באמצעי תחבורה המיועד לתיירים, בעיקר כשמדובר בנסיעות ארוכות אל תתפשרו.

רמת תברואה - הימנעו מדוכני מזון ברחוב, ומזונות הכוללים בשר, ביצים וירקות טריים.

סמים - בדרום אמריקה השימוש נרחב, אך אין לחיות באשליה שאין שם חוק. ההסתבכות ולו הקלה ביותר משמעותה תהיה קשה ביותר.

תקשורת - אל תסמכו על הקליטה הסלולרית. קחו איתכם מכשיר לוויני המאפשר 100% קליטה (תחת שמיים פתוחים) המחובר 24/7 למרכז שליטה בישראל.

פעילויות אקסטרים - צאו לפעילות רק מטעם מפעיל מוכר המחזיק משרד, בחנו את הציוד שברשותו.

ציוד וטרקים - מטייל צריך להיות מוכן ביום אחד ל-4 עונות, בעיקר בהרים ובמקומות גבוהים וודאו כי יש לכם ביגוד וציוד מתאים, תרופות (בדגש על כדורים למניעת מחלת גבהים בהתייעצות עם רופא) ואל תוותרו על שלב ההסתגלות של הגוף לגובה במידה וישנם תסמינים של מחלת גבהים אל תמשיכו את המסלול וצרו קשר עם מוקד חירום לקבלת סיוע רפואי.

מודעות לתשתיות ולמרחב וזמן - במדינות עולם שלישי תשתיות החירום והרפואה שונות, המרחקים עצומים ויש להבין היכן אתם נמצאים ומה המרחק לעיר הקרובה. בנוסף, קחו בחשבון כי ישראל לא מקיימת יחסים דיפלומטיים עם בוליביה מאז שנת 2009.


הכתבה הוכנה בסיוע MAGNUS - איתור, חילוץ ומכשירים לווינים לחו"ל