תחשבו רגע בולגריה. מה עולה לכם? לחלק בורגס, לחלק אורן חזן בבורגס, ולחלק מחשבה על מדינה מזרח אירופית שהקומוניזם האפרורי עדיין ניכר עליה. עם ההרגשה הזו יצאתי מהארץ. אבל סופיה עושה הכל כדי להשתחרר מהתדמית המזרח האירופית הזו. קצת כמו שמונטנגרו עשתה זאת לאחרונה או בודפשט ההונגרית שעשתה זאת ממזמן.

מצד אחד היא חברה לאיחוד האירופי כדי להרגיש כמו כולן - בליגה של הגדולות. באיחוד האירופי מאוד מעודדים את חיזוק התיירות בעיר הבירה וזה ניכר בחוקי שימור שונים. מצד שני סופיה ובולגריה כולה שמרה על המטבע המקומי (לב) והתרבות הבולגרית המקומית, כדי להישאר בליגה הקטנה שלה ובכך לשמר את ההווי הלוקלי והצנוע. גם התושבים המקומיים מאוד אמביוולנטיים בנוגע לאופיה של העיר כיום, הם שמחים על ההצטרפות לאיחוד, ועל המעמד שזה מביא עימו, אך גם קצת מתגעגעים לימים שהמשק היה איתן והרגשת הביטחון הכלכלי הייתה יותר חזקה.

השאלה הגדולה היא האם השילוב הזה בעיר הבירה הבולגרית יצליח ליצור תמהיל שיביא את המוני הישראלים (שמזמן הפכו להיות שוק חם) אליה? נתחיל בסיור שלנו.

קתדרלת אלכסנדר נבסקי סופיה (צילום: Evgeni Fabisuk, Shutterstock)
קתדרלת אלכסנדר נבסקי | צילום: Evgeni Fabisuk, Shutterstock

האווירה

הטיסה לסופיה הייתה בסמוך מאוד לחגיגות הכריסמס, וככזאת, מאוד קיוויתי שאזכה לחוויה מוארת וחגיגית במיוחד, כי תמיד חלמתי להיות בחו"ל בכריסמס, אבל פחדתי מהקור. קיבלתי את החוויה הזאת לחלוטין - גם את הכריסמס וגם את הקור. כל בניין גבוה קושט בנורות מנצנצות, עצי אשוח היו מפוזרים בכל מקום ואפילו סנטות בכל מיני גדלים ומינים ישבו בקניונים ובבתי המלון. אם רק היה לי האומץ הייתי מבקש מאחד מהם מתנה ומספר להם שהייתי ילד טוב השנה. סופיה היא עיר עם אווירה אחרת והיא נותנת לך את ההרגשה הזו כשאתה מסתובב ברחובותיה, או יושב במסעדה וחווה מופע פולקלור מקומי. חוץ מזה, רכבת תחתית מפותחת וכיכרות מקושטות בפסלים בכל פינה בהחלט נותנות את ההרגשה שאתה במקום שהוא לא הבית - שהוא חו"ל, שהוא אירופי.

מה לראות

אז יש תיאטרון לאומי ע"ש איוון וואזוב, התאטרון הכי גדול בבולגריה. יש כיכרות בלי סוף, ולכל כיכר סיפור משלה. קתדרלה מרשימה על שם אלכסנדר נבסקי ואפילו בית כנסת ספרדי הגדול באירופה בשביל הזיקה. אבל לסופיה אין את מגדל האייפל שלה אם נחשוב בגדול. או את השעון האסטרונומי המקומי שלה כמו בפראג, אם נחשוב בקטן. וגם רחוב מפורסם כמו רחוב החלונות האדומים אין, או איזו תמזה מרשימה כזו שחוצה את העיר. אם אתם חובבי מונומנטים ותצלומים ליד מבנים מרשימים, סופיה היא לא לגמרי היעד שלכם. היא נעימה למראה אך לוקה באפקט הוואו והחובה לראות, למרות שמי אמר שבכל יעד חייב להיות אפקט כזה?

בילויים

בהמשך ישיר לסעיף הקודם, סופיה מכפרת על הכל כשמדברים על בילויים. בגזרה הזו היא לא מאכזבת וכשהלילה עולה העיר מתעוררת. אמצע שבוע, מינוס חמש מעלות, זה בכלל לא משנה. יש בעיר מסעדות בשפע עם אוכל מגוון שכולל גם מוזיקה מקומית או מאכלי ים, לצד אוכל רחוב שנע מבניצה (מאפה גבינה מקומי וטעים) ועד דוכני הערמונים המוכרים לכולם, שפזורים בכל מקום. האוכל טוב ולא יקר, והאווירה במסעדות נעימה. זה לא חשוב אם ישבת לאכול במסעדת יוקרה או במסעדה אקראית בשוק. ככה גם במועדונים המקומיים. נראה שהשקיעו שם הרבה בסטיילינג ובאלכוהול, כיאה למדינה מזרח אירופית שמקדשת את תרבות השתייה. המועדונים צפופים מאוד ומומלץ להגיע מוקדם כדי לתפוס מקום לשבת. ויש גם קזינו בכל פינה למי שחובב את הז'אנר.

מועדון הפלאנט בסופיה, בולגריה (צילום: אילן ארנון)
מועדון הפלאנט | צילום: אילן ארנון

קניות

קניון גדול, קניון קטן, קניון פתוח, או מקורה, במרכז העיר, בשוליים, של אוכל, או של מותגים, רק תבחרו וזה קיים. סופיה היא עיר נוחה מאוד לחובבי השקיות, עם מחירים נוחים ומרכזים בכל פינה. במדרחוב ויטושה למשל, תוכלו לשלב בין חוויית הקניות הכל כך אהובה על הישראלים ובין הסתובבות בלב העיר וספיגת אווירה מקומית, עם ישיבה במסעדה או בית קפה.

מדרחוב ויטושה בסופיה, בולגריה (צילום: אילן ארנון)
מדרחוב ויטושה | צילום: אילן ארנון

אטרקציות

בולגריה הפכה להיות יעד אטרקטיבי מאוד לסקי. המחירים הנמוכים באתר בנסקו (שלוש שעות נסיעה מסופיה) הפכו אותו למבוקש מאוד בשנים האחרונות, בעיקר לצעירים. כעת מצטרף לזירה שחקן חדש - בורוביץ. מדובר אמנם באתר יותר קטן (58 קילומטרים של גלישה לעומת 75 בבנסקו), אבל הוא מאוד מתאים למי שרוצה חופשה קצרה של ארבעה ימים, או אפילו למי שמעוניין ביום אחד של גלישה או אפילו סתם לבנות איש שלג או לעלות לתצפית ברכבל, היות והאתר ממוקם רק שעה אחת נסיעה מסופיה.

גם מתחמי ספא יש בשפע וגם הם זולים. 

בורוביץ (צילום: אילן ארנון)
אתר הסקי בורוביץ | צילום: אילן ארנון

אנשים

אל תזלזלו בקטגוריה הזו. הרי כולנו אוהבים להגיד כמה הצרפתים הם אנשים רעים וכמה ההולנדים נחמדים ואיך הם אוהבים את ישראל. אז על הסקאלה הזו חשוב לציין שהבולגרים, או אולי בעצם הסופיים, הם אנשים חמים, כאלה שיעשו הכל כדי שתרגיש מרוצה. בכל הסיור שם לא נתקלנו באירועים אנטישמיים או לא נעימים.

כסף

הקטגוריה שמסכמת הכול. סופיה, כמו כל בולגריה, וכנראה כמו כל מזרח אירופה, היא מאוד זולה. מאוד. אין טוב יותר ממבחן הבירה כדי להבין את הפרופורציות - חצי ליטר מתחיל מ-3.5 לב (כ-8 שקלים) וזה זול. ארוחת המבורגר מפנקת במסעדה טובה תעלה כ-35 שקלים (כולל התוספת). אתם יכולים להשליך את המחירים הללו גם על הקניות, האטרקציות שצויינו למעלה, הלינה ובעצם מה שתרצו, ותקבלו יעד שתוכלו להגיד לכולם בארץ "לא תאמינו כמה זה עלה לי", המשפט האהוב על כולם.

טיסות

ישראייר מפעילה קו טיסות לסופיה במחיר הכולל העברות ולינה במלון חמישה כוכבים עם ארוחת בוקר כלולה במחיר. ניתן כאמור גם להזמין חבילות סקי לבורוביץ דרך סקי דיל, או לצאת לטיול יום לאתר בתיאום עם הנציגים המקומיים. בנוסף ניתן לתאם דרך הנציגים במקום על סיורים למועדוני הלילה, יום טיפולים בספא וערב פולקלור מקומי.

* הכותב היה אורח חברת ישראייר

רגע לפני שאתם מתחילים לארוז - נכון להיום, מרבית היעדים בעולם פתוחים לתיירים ללא הגבלות כלל. יחד עם זאת, ישנן מדינות שעדיין דורשות מילוי טפסים או מאפשרות רק למחוסנים להיכנס, לכן מומלץ לבדוק זאת לפני הזמנת הכרטיס ולפני תאריך הטיסה.