בורסה, העיר שהתפרסמה בישראל בזכות הטלנובלה המצליחה ״הכלה מאיסטנבול״ ובה מתגוררים בסדרה בני בשפחת בוראן, מסקרנת רבים ובצדק. זאת למרות שאתר הצילומים של הסדרה נמצא בפועל באיסטנבול. בורסה ממוקמת בצפון מערב טורקיה, דרומית לים המרמרה, כשעתיים נסיעה מאיסטנבול. העיר היתה בעברה הבירה הראשונה של האימפריה העותמנית והיום היא מטרופוליטן מרכזי והעיר הרביעית בגודלה במדינה. היא שוכנת למרגלות הר אולודא (Uludag), אתר הסקי הפופולרי שבו סורייה נכעה סופית לחיזורים של פארוק. המקום מוקף יערות ופארקים ירוקים רחבים. מדובר ביעד שיתאים גם לחופשת חורף וגם לחופשה בקיץ הקרוב.

לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש

ההיסטוריה המכובדת של העיר היא אחת הסיבות המעניינות ביותר לביקור בה, בזכות מבנים רבים, מוזיאונים ומאוזוליאומים מהתקופה העות’מנית. אלו הביאו אותה להיכנס לרשימת אתרי המורשת העולמית של אונס״קו. ההיסטוריה של בורסה משתרעת על פני אלפי שנים בהם היא הושפעה ממגוון תרבויות ועמים, בינהם היוונים והרומאים, ואפילו יהודים דוברי יוונית השתקעו בבורסה כבר בתקופה הביזנטית.

המקומות שחייבים לראות בבורסה

העיר העתיקה של בורסה היא המקום הראשון שכדאי לכם לשוטט בו כשאתם מגיעים אליה. חמשת הסולטנים הראשונים של האימפריה העות׳מנית התיישבו בבירה הראשונה, ואת עקבותיהם ניתן לראות ברחבי העיר העתיקה. מסגדים, חנויות, מבנים ומוסדות רבים מתוארכים למאה ה-14, חלקים מהם שוחזרו ואחרים נשארו שרידים לפאר שנכח שם בעבר. העיר אמנם לא קטנה אך היא לא יעד תיירותי עמוס, אולי זו הסיבה שרבים מעידים על אווירה נעימה ונינוחה ברחובות.

View this post on Instagram

A post shared by BURSA TURKEY™️ (@bursa.turkey) on

View this post on Instagram

A post shared by BURSA TURKEY™️ (@bursa.turkey) on

בין אם אתם מבקרים בחורף ובין אם בקיץ, סעו לטייל בהר אולדג (Uludağ) היושב במעלה רכס הרים וגובהו כ-2,545 מטר. בחודשים הקרים תוכלו ליהנות מהפסגות המושלגות, מפעילויות סקי או סנוברד ושלל אטרקציות חורפיות, בעוד באביב ובחודשי הקיץ ההר עדיין מלא במקומיים שבאים לספוג אוויר רענן וקריר. קחו אתכם צידה טובה ומצאו פינה משלכם במרחבים הירוקים מול נוף מרהיב ופנורמי בפסגתו של הר אולדג. אם אינכם חוששים מגבהים נסו את הנסיעה ברכבל Bursa Teleferik שייקח אתכם מעל ל-1,500 מטר אל עבר פסגת ההר. הרכבל הוא אלטרנטיבה נפלאה לנסיעה ברכב והיא תעניק לכם נקודת מבט ייחודית יותר על שרשרת ההרים והעיירות.

View this post on Instagram

A post shared by Nurşen Beder (@beder2754) on

אם אתם חובבי היסטוריה ותרבויות עתיקות, סעו לבקר גם בכפר העות׳מני המסורתי ג'ומליקיזיק (Cumalikizik). כ-10  ק״מ אל מחוץ לעיר, למרגלות ההר אולודג, הנסיעה תארך רק כ-20  דקות אבל העיירה העתיקה הזו תיקח אתכם מאות שנים אחורה. ברחובותיה עומדים עדיין כ-270 בתים ענקיים מעץ, שרידים מקוריים המתוארכים לתקופה העות׳מנית, כאשר 180 מהם עדיין משמשים כבתי מגורים. הכפר הקטן הוא המקום המושלם לחקור ולהתעמק בתרבות העות’מנית, תוך הליכה רגלית בין הסמטאות המרוצפות, כנסו למסעדות הקטנות ושוחחו עם מוכרי הגבינות והירקות ובעלי המלאכה המקומיים.

האטרקציות המקומיות

כשתסתובבו בעיר, לאחר הליכה בכמה סמטאות קטנות, אתם ככל הנראה תמצאו את עצמכם בוהים במסגד הגדול של בורסה. המסגד יחסית פשוט אבל כיפות רבות וצריחים מעטרים אותו וקרני השמש מאירות את צבעי הזהב על המבנה השחור-לבן. אם תרצו להיכנס וודאו שאתם לבושים בהתאם, שימו לב שתתבקשו להוריד את נעליכם ונשים יתבקשו לכסות את ראשיהן. המסגד הוא ציון דרך בארכיטקטורה והתרבות של האימפריה העות׳מנית.

כמו בכל עיר גדולה בטורקיה, הבזאר הגדול של בורסה הוא אחד המקומות הטובים ביותר בעיר לקניות. העיר הייתה ידועה בייצור מוצרי משי איכותיים בתקופה העות'מאנית והייתה מרכז משי של ממש, כך שעד היום ניתן למצוא עשרות חנויות המוכרות משי. תוכלו גם למצוא דוכני מלאכה שימכרו קרמיקה במחיר חצי ממה שמוכרים בבאזר של איסטנבול. שניהם, המשי והקרמיקה, מיוצרים כבר מאות שנים בעבודת יד באזור הזה של טורקיה. החוויה של שיטוט בבאזר היא צבעונית וססגונית, משמחת ומסקרנת. המוני מזכרות טורקיות, רוכלים זקנים המוכרים את מלאכת ידם, ודוכני פירות וירקות. גם לאוהבי האופנה לא חסר במה לפשפש בין דוכני התכשיטים, התיקים והעתיקות. הבאזר הוא גם מקום מצוין להתאהב בטורקיה. התיישבו על אחד הכיסאות הנמוכים בבית קפה בתוך רחובות הבאזר, לגמו תה טורקי והביטו במקומיים ובשגרת יומם.

View this post on Instagram

A post shared by BURSA (@bursa) on

View this post on Instagram

A post shared by Mateusz Pizynski (@pizmck) on

רק 10 דקות הליכה מהבאזר תוכלו לבקר במוזוליאום, מקום המנוחה האחרון של הסולטן העות׳מני החמישי. המתחם נבנה על ידי בנו ומתנשא לגובה עם כיפה עגולה ומרשימה. הוא נקרא גם הקבר הירוק בזכות הצבעוניות היפיפייה שלו והאריחים הירוקים המעטרים את החזות החיצונית והפנימית של המבנה. בבורסה נמצאים גם קבריהם של מייסדי האימפריה, Orhan Gazi ובנו Osman Gazi. אם שכרתם רכב, גם שאריות החומה העתיקה של מצודת בורסה (kestel kalesi) שווה עצירה.

מה אוכלים?

סימן ההיכר של בורסה הוא הקבב שלה. קבב Īskender kebab מורכב מרצועות טלה או כבש, רוטב עגבניות חם ויוגורט בתוך פיתה עם חמאה מומסת. קשה לכתוב את המילים האלו ולא לרצות לנסוע לשם עכשיו. עבור חוויה מסורתית וטעמים טורקיים נוספים נסו את אחת מהמסעדות המקוריות שקיימת ופועלת משנת 1867. מדובר במוסד קולינרי מקומי המתמחה במנה הטעימה. במקום ממליצים לאכול את מנת הקבב לצד משקה מיץ ענבים תוצרת בית הנקרא Şıra, ומוכן בכל יום מחדש מחומרי גלם טריים.

View this post on Instagram

A post shared by Kardelen ORHAN (@kardelenorhan24) on

מה עוד חשוב לדעת?

עד "הכלה מאיסטנבול", בורסה לא היתה יעד תיירותי מוכר. המשמעות היא כי מצד אחד האתרים והאטרקציות לא יהיו מוצפים וצפופים מהמוני מתיירים ולא תצטרכו לחכות בתורים ארוכים, מצד שני לא תמצאו מגוון גדול של אטרקציות ופעילויות וגם לא סיורים וטיולים מאורגנים בקלות רבה. נסו פשוט ליהנות מחקר העיר והאזור בעצמכם, החוויה היא אותנטית יותר מאשר להסתובב בין אינספור דוכני מזכרות ומוכרי כרטיסים לאטרקציות התיירותיות. עלו להר כדי לקבל קצת שקט ושלווה בנוף טבעי יותר ובקרו בעיירות הקטנות כדי לגלות את חיי הכפר הטורקי, זכרו שאתם מתהלכים בפיסת היסטוריה.