מה צריך כדי להגדיר חופשה כמושלמת? לטעמי צריך נוף מהמם, מלון מפנק, אוכל משובח וחוף ים. את כל אלה יש באי קוס.

בעבר האי קוס היה ידוע כאי המסיבות, אבל בשנים האחרונות הוא הולך ותופס מקום חשוב ברשימת יעדי החופשה המשפחתית. האירופאים כבר שנים בוחרים באי המקסים כמקום המועדף לחופשה. לראייה, בשנה האחרונה הייתה עליה של 70% במספר התיירים שהגיעו לאי מאנגליה גרמניה ומארצות סקנדינביה. השנה גם לישראלים קל להגיע לאי – עם טיסה ישירה, בת שעה וארבעים דקות, בחברת בלו בירד היוונית.

האי קוס (צילום: איריס לוי)
צילום: איריס לוי

קוֹס הוא אי בים האגאי, חלק מקבוצת האיים הדודקאנסיים. רגע לפני שנוחתים בשדה התעופה הקטן שבאי שווה להציץ מחלון המטוס לראות את צורתו המוארכת הדומה מעט למלבן. אורכו של האי הוא כ-40 קילומטרים, רוחבו 8 קילומטרים והוא מרוחק 4 קילומטרים בלבד מחוף בודרום וקושדסי שבטורקיה. בלילה, כשעומדים על חוף הים בצד הצפוני של האי, יפה לראות את אורות העיר שמנגד. רובו של האי שטוח, למעט רצועה הררית אחת יפהפייה שעוד נחזור לדבר עליה. בזכות היותו שטוח, כלי התנועה מומלץ ומועדף על האזרחים וגם על התיירים באי הוא אופניים. ומכאן שמו של האי -  "אי האופניים".

כ-6,000 זוגות אופניים להשכרה מכול סוג עומדים לרשות התיירים. כל האי מרושת בשבילי אופניים נוחים במיוחד. כל כך נעים לרכב על קו החוף או בתוך ליבה של העיר המרכזית קוס על האופנים בשעת ערב. החלק ה"עירוני" יותר של האי, שבו המסעדות, הברים וחנויות המזכרות הקטנות צפוף לכן התנועה בו על הרכב הדו-גלגלי מושלמת.

האי האופניים (צילום: איריס לוי)
צילום: איריס לוי
קוס (צילום: איריס לוי)
צילום: איריס לוי

קוס העיר

האי קוס מציע למשפחה המטיילת והנופשת מגוון רחב של אתרים ופעילויות המתאימים לכל גיל. בחוף הים יש מגוון ענק של כלי שייט, במרינה לצד טיילת נהדרת הטעינו אותנו בתחושות טובות של חופש.

התחלנו בשיטוט נעים בין הרחובות המרוצפים לצד שיחי הבוגנוויליה העוצמתיים הצובעים את הכול בסגול וכתום לצד הכחול האופייני כל כך ליוון. בצעידה קלה במעלה הרחוב, תוך כדי הצצה בשפע המזכרות בחנויות הקטנות ובאין ספור טברנות בצבעי כחול וירוק מגיעים לאחד האתרים המרכזיים באי - טירת נרנציה שהייתה ביתם של האבירים הצלבנים, חברי המסדר של סנט ג'ון ששלטו באי במאה ה-14.

מרכז העיר קוס פעיל עד השעות הקטנות של הלילה (צילום: איריס לוי)
מרכז קוס | צילום: איריס לוי
אוניות תיירים במרכז המרינה של העיר קוס (צילום: איריס לוי)
אוניות תיירים במרכז המרינה של העיר קוס | צילום: איריס לוי

טירת נרנציה (צילום: איריס לוי)
טירת נרנציה | צילום: איריס לוי

ממש ליד הטירה נמצא העץ העתיק "העץ של היפוקרטס" - עץ דולב ענק בן כ-2,000 שנה. האגדה מספרת שהיפוקרטס, אבי הרפואה בן ימינו, שנולד באי, היה מגיע עם תלמידיו לנוח מתחת בדי העץ ושם היה מלמד אותם את סודות עולם הרפואה.

ליד העץ נתקלנו בתותח פלדה עתיק מהתקופה העות'מאנית שהינו זכר למלחמות הרבות שעברו על האי לאורך השנים. במרכז העיר ישנו שוק מקורה נחמד אך תיירותי במיוחד בשם האגורה (כיכר השוק ביוונית) בשוק ניתן לקנות תבלינים מזכרות למיניהן פירות טריים ממתקים ועוד. השוק פועל בכל שעות היום.

שוק התיירים אגורה (צילום: איריס לוי)
שוק אגורה | צילום: איריס לוי

הכפר המפורסם באי

כאמור, האי קוס שטוח מאוד אבל יש לו גם חלק הררי. ההר דיקאוס (Dikeos), שהוא הגבוה ביותר באי ומתנשא לגובה של 846 מטרים מעל פני הים, מהווה נקודת תצפית נהדרת על כל האי ובמיוחד בזמן השקיעה. חלק גדול מההנאה בביקור בכל אי יווני שהוא זה להסתובב בכפרים הקטנים המסורתיים והכול כך ציוריים שמחזירים את המבקר עשרות שנים אחורה.

הכפר זיאה (Zia) הוא דוגמה מצוינת לכפר כזה. הכפר ממוקם על צלע ההר, במרחק 20 דקות נסיעה מהעיר קוס והוא הנקודה הטובה ביותר לצפות בשקיעה הכי רומנטית. עשרות מכוניות עם מאות תיירים מתקבצות בשעה היעודה על המרפסת היעודה וצופים בשמש השוקעת הצובעת את השמיים בצבעי כתום סגול משגע. הכפר זיאה הוא לא רק נקודה טובה לתצפית, יש בו מספר כנסיות אורתודוקסיות יפות בצבעי לבן-כחול, חנויות, חמודות וכמובן סמטאות וטברנות המציעות מבחר גדול של מנות אוטנטיות מוזיקה וריקודים.

תצפית ערב מהכפר זיאה (צילום: איריס לוי)
צילום: איריס לוי

המרפסת המפורסמת בכפר הקטן זיאה (צילום: איריס לוי)
צילום: איריס לוי

בכפר מומלץ לטעום את המשקה המסורתי, ה"קנלדה" המתוק, שמיוצר מדבש תימין מיוחד שהינו אלכוהולי.

בואו נרים כוסית לחיים

כבר בימי היפוקרטס גידלו גפנים ויצרו יין באי, לאחר שהבינו שאדמת האי טובה מאוד לגפן. באי יש מסורת ארוכת שנים של יצור יין, ובשנים האחרונות הוקמו בו מספר יקבים משפחתיים.

לא רחוק מהעיר קוס נמצא היקב של חאג'י מנואל (Hatziemmanouil Vineyards) - הגדול מבין ששת היקבים באי. היקב מיצר 45,000 בקבוקים בשנה וכולם נמכרים על האי בלבד. ביקב מיוצרים 3 סוגי יין לבן ורוזה אחד. כמו כן, 3 בלנדים של יין אדום. היין האדום היה משובח לטעמי, אהבתי את הטעם הפרותי הנעים שלו.

היקב של חאג'י מנואל (צילום: איריס לוי)
צילום: איריס לוי

חדר חביות היקב של חאג'י מנואל (צילום: איריס לוי)
צילום: איריס לוי

בלב שדרות הגפנים ממוקם היקב ומרכז מבקרים נחמד שבו מארחים לטעימות יין. 5 יורו לטעימה של 7 יינות שונים על הבר. ואילו ישיבה נינוחה יותר, כולל סיור ביקב ופלטת מתאבנים קטנה, מחירה 6 יורו למשתתף. נעים היה לשבת על המרפסת המאווררת של היקב בצל ענפי הגפן וליהנות מיין טוב ומקלות שומשום אפויים נהדר שמסתבר שהם מאוד פופולריים באי. אני ממליצה להביא הביתה במזוודה לפחות חבילה אחת שלהם.

האתר הארכאולוגי החשוב ביותר בקוס

4 ק"מ דרומית-מזרחית לעיר קוס (כבר אמרנו שהכול כאן קרוב) ליד הכפר פלאטני נמצא האסקלפיון. בעת העתיקה האתר שימש כסנטוריום – בית חולים והוקדש לאסקולפיוס, בנו של אפולו, המגן על הבריאות ואל הרפואה. היפוקרטס, הרופא היווני שלשנים הוגדר כאבי הרפואה המודרנית, נולד בקוס ובה בנה את מושבו כרופא ואף הקים במקום בית ספר לרפואה. הרומאים שכבשו את האי בנו במקום בית מרחץ גדול לספנים ששטו בים התיכון ונזקקו לעצירת מנוחה, מרגוע או רפואה.

האסקלפיון - מקום מושבו של היפוקרטס (צילום: איריס לוי)
האסקלפיון | צילום: איריס לוי

הכי שווה לצינון חום הקיץ

פארק המים לידו נמצא 18 קילומטר מהעיר קוס. אפשר להגיע בקלות לפארק בתחבורה ציבורית או כמובן ברכב.

הפארק מציע מתקנים רבים במיוחד לילדים הצעירים אך גם הגדולים וההרפתקנים לא יצאו ממנו יבשים. מגלשות מים, בריכת גלים ענקית ג'קוזי ענק ומפנק וגם מסלול שייט אבובים מתפתל. לקטנים ולקטנטנים יש מתחמי פעילות ססגוניים במיוחד בהם הילדים נראו מאושרים במיוחד. בנוסף לחגיגה הרטובה הפארק מציעה לאורחיו אווירה נינוחה, גנים ירוקים ומוצלים, וגם מבחר מסעדות וברים כך שניתן ליהנות לפחות חצי יום, אם לא יותר.

קוס (צילום: איריס לוי)
צילום: איריס לוי

פארק מים לידו מתחם הקטנטנים (צילום: איריס לוי)
צילום: איריס לוי

עלות הכניסה לפארק: ילדים עד גיל 4 חינם, ילדים בין 5-11 – 14 יורו, מבוגרים ולילדים מעל גיל 12 - 22 יורו. הפארק פתוח ממאי עד סוף ספטמבר, מ-10 בבוקר עד 6 בערב.

מתוק לו מתוק

כבר מעל ל 100 שנה, 4 דורות מגדלים במכוורת מליסה דבורים המייצרים את דבש Melissa. הדבש המזוהה עם קוס הוא דבש תימין, אבל לא רק. יש גם דבש פרחי בר בעל ריח וטעם מיוחד וגם דבש אורנים. רגע לפני שאתם קונים והולכים, שווה לעצור ולשמוע את סיפורו של המקום ודרך רדיית הדבש מהכוורת. אחר כך מומלץ לשבת על המרפסת הנעימה וליהנות מקפה מריר ולצידו מאפה פילו במילוי גבינת מנורי ועליו כמובן דבש.

בית ליצור דבש מליסה (צילום: איריס לוי)
מליסה. בית ליצור דבש | צילום: איריס לוי

מה אוכלים בקוס?

על האוכל היווני המצוין אין צורך להכביר במילים. גם האוכל בקוס מאד מעניין, במיוחד בזכות הקרבה לטורקיה. ניתן לחוש את ההשפעות הטורקיות בתיבול ובמגוון המנות. בזכות היותו אי מגוון, הדגים הטריים אותם אפשר לאכול כאן גדול ובאיכות גבוהה, ובכל מסעדה ניתן להזמין גם מנות בשר מגוונות, נקניקיות מצוינות מייצור מקומי וכמובן קבב וגירוס. לצד, או לפני המנות העיקריות, מומלץ להזמין עלי גפן ממולאים אורז וכרוב ממולא בשר ואורז, קציצות ירק מענגות גבינות מטוגנות, סלטים עשירים ועוד. מה שברור הוא שאין ארוחה בקוס בלי סלט יווני קלאסי – מלפפון, עגבנייה, בצל סגול, זיתים שחורים תימין וגבינת פטה חלומית.

קוס (צילום: איריס לוי)
צילום: איריס לוי

בקוס אפשר לאכול במסעדות המגישות אוכל מכל העולם – אסיאתי, איטלקי ועוד, אבל אם אתם שואלים אותי – בחרו רק בטברנה אותנטית. ביקרנו במספר טברנות המגישות אוכל יווני קלאסי שהן מומלצות לטעמי.

אני ממליצה לבקר בטברנה ARAP שנמצאת בלב השכונה הטורקית במרחק 5 דקות נסיעה במונית ממרכז העיר. האוכל מעולה, המתאבנים נהדרים ושילוב הטעמים היוונים והטורקים מורגש מאוד. השירות והשמחה של הבעלים חשובים לא פחות מאיכות האוכל כאן. אני ממליצה על הציזיקי, פרחי הקישואים עם האורז (אפשר גם עם גבינה), מנורי - הגבינה המטוגנת וקציצות הירק החלומיות. וכמובן פאבה - ממרח אפונה צהובה עם שמן זית. עונג.

טברנת אראפ (צילום: איריס לוי)
צילום: איריס לוי

מסעדת Periklis Mezeאין כמו לשבת בטברנה, ממש בקצה האי, על קו המים וכמעט לחוש את אוויר הים ולאכול דגים ופירות ים. אבל כמו שכבר אמרנו – גם בשר נהדר ניתן להזמין כאן. טברנה זו נמצאת בקצהו המזרחי של האי. הקרבה אל הים מבטיחה וגם מקיימת דגים ופירות ים טריים במיוחד. כמובן שפותחים את הארוחה עם מנות ראשונות חלומיות. זהירות לא להתמלא כדי לשמור מקום לקלמרי המצוין וצלחות הדגיגים שנאכלות ממש כמו צ'יפס משובח.

טברנת פרקילוס ליד הים - אכול דגים (צילום: איריס לוי)
צילום: איריס לוי

חשוב להכיר ולא לפספס מספר מנות יווניות בשמן המקורי, שניתן לפגוש כמעט בכל מסעדה או טברנה מקומית:

  • סקורדליה Skordalia - ממרח שום. זה טעים מאד עם הלחם הטרי היווני.
  • פאבה Fava - ממרח עשוי מאפונה צהובה (דאל). מוגש חם או קר עם בצל טרי.
  • קולוקיטוקפטדס KolokitoKeftedes - קציצות קישוא עם גבינת פטה ועשבי תיבול מטוגנות חלום – זהירות לא לשרוף את הלשון מגיעות רותחות לשולחן.
  • ספנקופיטה Spanakopita - מאפה תרד – ניתן לפגוש גם בבתי המלון בארוחת הבוקר.
  • חורטה Horta - עלי בר ירוקים ועונתיים לרוב מסליקורניה מאודים, מוגשים עם לימון – לא נראה משהו אבל טעים אש.
  • במייס Bamyes - תבשיל במיה ורוטב עגבניות נהדר.
  • לוקניקו Loukaniko - נקניקייה על הגריל – מושלמות במיוחד בקוס- שמן יצא למרחוק.

איפה ישנים בקוס?

מלון Astir Odysseus Kos Resort & Spa

למשפחות, במיוחד כאלה עם ילדים קטנים, האפשרות של מלון "הכול כלול" הינו רעיון מאוד מומלץ. בחופשה כזו המנוחה והרגיעה מובטחת. המלון מציעה תעסוקה לצעירים וגם למבוגרים 24/7, משחקייה, ים, בריכה וכמובן אוכל בשפע.

מלון אודיסאוס, ברמה של 5 כוכבים. מתחם המלון גדול מאוד. יש בו מגוון אין סופי של פעילויות: חדרי משחק לקטנים, קיר טיפוס לגדולים, מגרש כדורסל, מגרשי גולף, ספא מפנק עם כל טיפול שרק תחלמו. בערב, למי שיש עוד כוח, יש גם הופעות וסרטים.

ישנם מגוון רחב של חדרים, מהם ניתן לבחור חדר עם נוף לים, חדר גן או חדר עם יציאה לבריכה פרטית. במלון בר שפעיל משעה 9:30 בבוקר ועד השעות הקטנות של הלילה ובו כמובן רוב המשקאות כלולים ב"הכול כלול".

קוס (צילום: איריס לוי)
צילום: איריס לוי
קוס (צילום: איריס לוי)
צילום: איריס לוי

חדר נוח עם כל מה שצריך לחופשה מושלמת מלון אודיסאוס (צילום: איריס לוי)
צילום: איריס לוי

ארוחת הבוקר במלון מושלמת. מגוון ענק של גבינות, ירקות וחביתות בכל הצורות. מלא מאפים יוונים וגם טורקיים. אחרי הארוחה מה שאפשר לעשות עם בטן כל כך מלאה זה רק ללכת לנוח עם ספר מול הים. במלון מוגשות גם ארוחות צהריים וערב, אך אנחנו יצאנו לראות את האי ולא זכינו ליהנות מהן.


רגע לפני שאורזים את המזוודה בחזרה לארץ, הנה מספר המלצות למה ששווה להביא הביתה מקוס – בתחום הקולינרי כמובן:

  • גבינת מנורי – גבינה חצי קשה מזכירה את החלומי אבל הרבה יותר טעימה נהדרת לצלייה על גריל.
  • גבינת קפילוטרי – גבינה קשה הגבינה עושה את הטעם המיוחד של המוסקה היוונית.
  • גבינת פטה עזים – איזה טעם נהדר.
  • אורגנו – כן יש גם בארץ אבל בקוס גדלים 40 סוגים שונים של אורגנו.
  • תערובת תבלינים למוסקה.
  • זיתי קלמטה ב ואקום.
  • שמן זית.
  • אוזו שאתם אוהבים.

טיפ חשוב: לצד שדה התעופה הקטן יש סופר מרקט בו ניתן לקנות את כל מה שהמלצתי – במחירים נוחים והכול טרי מאוד - ממש רגע לפני הטיסה לארץ.


* הכותבת היה אורחת לשכת התיירות של קוס וחברת התעופה Blue Bird