לפני שהקורונה הגיעה לחיינו, מדינות הבלקן במזרח אירופה חוו צמיחה דרמטית במספר התיירים שפקדו אותן, ואי אפשר שלא להתרשם מהאטרקטיביות של הערים הגדולות כמו בודפשט, בוקרשט, פראג, ריגה, סקופיה, סרייבו ועוד. המדינות משקיעות כספים גדולים במיתוג ובמשאבים תיירותיים, ומחירי הטיסות והמחייה נמוכים ביותר מ-50% מהמקבילות במערב אירופה. ערים גדולות בבלקן שואפות להיות הפריז, הברלין והלונדון הבאות, ובעידן הנוכחי בעולם יכול מאוד להיות שבקרוב מאוד כך גם יהיה. 

>> לפייסבוק של mako חופש

אחד היעדים החמים ביותר בשנים האחרונות והמקום הבא לבקר בו היא ללא ספק בלגרד, בירת סרביה, המונה 1.5 מיליון תושבים. זה אמנם כבר בנאלי להגיד אבל בלגרד היא באמת הברלין הבאה של הבלקן - היא זולה, היא מעניינת, היא אטרקטיבית ובעיקר - היא מאוד מאוד קולית. כאמור, הידיעה הכי חשובה בנוגע לבלגרד היא יוקר המחייה, או ליתר דיוק זולוּת המחייה, וזו היא גם אחת הסיבות לעלייה בכמות התיירים בעיר והביקוש הגבוה. זו עיר שאפשר לאכול בה ארוחת צהריים בעשרים שקל, לשתות משקה אלכוהולי במחיר של אספרסו בתל אביב ויעד מושלם לחופשה משפחתית שלא תחייב אתכם לקחת הלוואה מהבנק. 

היעד נפתח ללא בידוד (צילום: Leonid Andronov, Shutterstock)
קיימת כבר 7,000 שנה | צילום: Leonid Andronov, Shutterstock

כשאומרים בלגרד אנשים רבים מדמיינים עיר אפורה, מזרח-אירופית, שהזמן בה עצר מלכת. אז זהו, שממש לא. בלגרד היא עיר יפהפייה שנחשבת גם לאחת הבירות הירוקות ביותר באירופה - יש בה פארקים גדולים, גנים מושקעים מסוגים שונים והרבה מאוד ירוק בכל מקום. היעדים הירוקים המומלצים ביותר הם שמורת הציפורים הנודדות Banjiska Suma מחוץ לעיר, הגן הבוטני של אוניברסיטת סרביה Jevremovac Botanical Garden והר אבלה (Avala) המיוחד שיעניק לכם נקודת תצפית מדהימה על כל העיר. 

לתל אביב ולבלגרד מספר מכנים משותפים: ראשית, שתי הערים הן בירות התרבות, הכלכלה והמסחר במדינות שלהן. שנית, שתי הערים ידועות כחובבות החיים הטובים (בתי קפה, חיי לילה, מסעדות וכו׳) והכינוי של שתי הערים הוא "העיר הלבנה". בנוסף, תושבי בלגרד ידועים בחמימותם ובהכנסת אורחים ראויה, ורוב המקומיים דוברים אנגלית וישמחו לעזור לכם בכל דבר. 

A post shared by visitbelgrade (@visit.belgrade) on

מתחילים מהעבר 

נתחיל בהיסטוריה ונמשיך לעתיד. בלגרד קיימת מעל 7,000 שנה ולה מורשת גדולה ואתרים היסטוריים חשובים. אין תייר שלא מתחיל את הטיול בעיר בסיור בחלק העתיק של העיר, ובמיוחד במצודת קאלימגדן Kalemegdan. מדובר במצודה מרשימה עם חזות ביזנטית ונקודת תצפית ממנה אפשר לראות את נקודת המפגש בין נהר הדנובה לנהר הסבה. המצודה כוללת גם את המוזיאון לתולדות העיר. היעד השני הוא רחוב קנז-מיכאלובה Knez Mihailova ההיסטורי שנבנה במשך מאות שנים וכולל סגנונות ארכיטקטוניים שונים ומרתקים. ברחוב חנויות ספרים ישנות, חנויות יד שנייה מיוחדות ובתי קפה רבים. בניין מספר 42, שנבנה בשנת 1920 כבנק, הוסב לפני מספר שנים למוזיאון Zepter שמציג אמנות סרבית מודרנית ותערוכות עכשוויות עם דגש על אמנים סרביים מקומיים. 

A post shared by visitbelgrade (@visit.belgrade) on

מה אוכלים? 

המטבח הסרבי ממזג בתוכו השפעות יווניות, הונגריות, טורקיות ואוסטריות. מאכלים סרביים טיפוסיים הם צ'ופצ'יצ'י (בשר על הגריל), סארמה (כרוב ממולא), גיבניצה (שכבות בצק וגבינה), קאימק (ממרח חלב) ובורק (הבורקס המקומי). בכל רחבי העיר קיימות מסעדות מקומיות וטובות, אבל אנחנו החלטנו לתת לכם המלצות למקומות השיקים ביותר בעיר. המסעדה הראשונה היא Ambar Restaurant שנחשבת למסעדה-בר העכשווית והבינלאומית (יש לה סניף נוסף בוושינגטון) הטובה ביותר בבלגרד. היא מגישה אוכל סרבי/בלקני עם טוויסט עכשווי ומשקאות אלכוהוליים איכותיים. מסעדת שף נוספת היא Homa, שמציעה מטבח סרבי איכותי ומגניב במיוחד. במקום מכינים גלידות מיוחדות כמו גלידה עם גבינת פרמזן שמלווה סלט תותים וירקות וגם גלידת אפרסק המוגשת לצד רגל ברווז עם קונפי ארטישוק. בקיצור מקום מיוחד וטעים, לא זול במיוחד ורצוי להזמין אליו מקום מראש. 

אחת השכונות המתפתחות ביותר בעיר היא Savamala. השכונה עברה בשנים האחרונות תהליך ג'נטריפיקציה מואץ: גלריות רבות נפתחו בה, ברים, בתי קפה ומרכזי תרבות צצים בכל פינה. השכונה מלאה במשרדי היי-טק וצעירים רבים עוברים להתגורר בה. אחד המקומות המעניינים בשונה הוא Mikser House - מפעל תעשייה ישן שהפך למתחם של חנויות בוטיק ועיצוב, ברים ובתי קפה, ומתקיימים בו מסיבות והופעות מדי שבוע. עוד מומלץ בשכונה לקפוץ לאכול בייגל ב-Deli 57, בית קפה קטן שמציע סוגים שונים של בייגלים טעימים וקפה איכותי. השכונה ממוקמת על נהר הסאווה וממש מרחק מעבר גשר, נמצא המוזיאון לאמנות עכשווית של העיר - MoCAB שמציג תערוכות מגניבות, מתקיימים בו מייצגים ואירועי אמנות מגוונים. 

A post shared by visitbelgrade (@visit.belgrade) on

איפה ישנים? 

בלגרד מלאה בבתי מלון, חדרים להשכרה והוסטלים לצעירים. למי שמעוניין במלון איכותי, 5 כוכבים, אנחנו ממליצים על Square Nine - מלון בוטיק יחסית חדש, רק בן כמה שנים. על עיצוב הפנים האופנתי אחראי אדריכל ברזילאי שהחליט שכל המלון יעוצב עם עץ מלא. החדרים מרווחים ומשקיפים לאחד הרחובות הראשיים בעיר. לילה במלון מתחיל ב-170 דולר ללילה. מלון זול יותר, 3 כוכבים, הוא Hotel Park Belgrade שמציע חדרים נורמליים וסבירים, וממוקם עשר דקות ממרכז העיר ואידאלי למשפחות. מחיר ללילה מתחיל ב-50 דולר. 

איך מגיעים לשם? 

החברה הלאומית של סרביה היא AirSerbia ולפני הקורונה גם אל על, ישראייר וארקיע הפעילו אליה טיסות ישירות במחיר של כ-350 דולר. ככל הנראה הטיסות הישירות יחזרו בקרוב. עד אז ניתן להגיע אליה בטיסה עם עצירת ביניים דרך בולגריה, יוון, קרואטיה, הונגריה או טורקיה.