יכול להיות שכל השנים פספסנו את אחד האיים הכי שווים ביוון. השמש של סאמוס מחממת יותר, מי הים שלו צלולים, האנשים בו נחמדים, המטבח המקומי מסדר את הבטן והיין המקומי את הראש. הכל גם מצטלם נהדר.

לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש

היעד התיירותי הזה שנמצא לחופי הים האגאי ביוון, נפתח עכשיו לראשונה לטיסות ישירות מישראל, ושעה וחצי של טיסה יעבירו אתכם למוד הרבה יותר רגוע. אם אתם מחפשים אטרקציות ופעילויות יש כאן מהם בשפע, אבל גם אם אתם לא מחפשים לעשות יותר מדי וחייבים חופש, זה בהחלט המקום בשבילכם.

מרכז פיתגוריו

האי, שבו סדר גודל של 35 אלף תושבים, מחולק לכפרים, ומלון דוריסה, בו התארחנו ונרחיב עליו בהמשך, נמצא בסמוך לפיתגריו, כפרו של פיתגורס, ההוא מהמשפט המפורסם. אמנם כפר, אבל בשביל הנופשים זה המקום ש"סוגר את הפינה" כעיר. מונית ממלון דוריסה למרכז פיתגוריו תעלה לכם כחמישה יורו ותביא אתכם לשם תוך שתי דקות, אבל מומלץ לעשות את הדרך בהליכה. היא לוקחת בסביבות העשר דקות-רבע שעה, השמש שוקעת באי רק בסביבות השעה 21:00 וכבר מאמצע הדרך, תוכלו לעצור בחנויות או במסעדות שממוקמות לאורכה.

זה בעצם מדרחוב עם מגוון חנויות ודוכנים, לא המותגים המערביים שכולנו מכירים אלא חנויות מקומיות עם מחירים סבירים, למי שרוצה לקנות מתנות או לחוות קצת שופינג לעצמו. בסיום המדרחוב מגיעים למרינה ולטיילת, אזור שמוקדש ברובו לברים ומסעדות. האווירה בטיילת כיפית מאוד, היא מלאה באנשים, אבל לא עמוסה מדי. כוס משקה עולה בדרך כלל סביב ה-5-7 יורו וארוחה ממוצעת תעלה משהו כמו 25-30 יורו לאדם.

מי שמעוניין בארוחה טובה לצלילי הבוזוקי, יוכל למצוא כזו במסעדת אליה במרינה של פיתגוריו. אחת ההברקות של המסעדה הזו היא סוג של צ'יפס קישוא שהם קוראים לו פרייז זוקיני. ארוחה של המבורגר ופרייז זוקיני ב"אליה" לצלילי הבוזוקי תסדר לכם את הבטן להמשך הערב ומרחק כמה צעדים מהמסעדה, תוכלו לסמן וי גם על פסל דמותו של פיתגורס שנמצא בסמוך.

פיתגוריו (צילום: ארנון שוורצמן)
מרכז העיירה הנעימה של פיתגוריו | צילום: ארנון שוורצמן

פסל פיתגורס (צילום: ארנון שוורצמן)
הפסל של פיתגורס. אפשר לסמן וי | צילום: ארנון שוורצמן

בשעות היום, מרכז פיתגוריו די שקט ואחת האטרקציות המרכזיות היא הפלגה באחת מהסירות והיאכטות, שמרבית הקפטנים שלהם מזכירים מאוד את יהודה ברקן בסדרת סרטי "אבא גנוב". כן כן, ממש עם אותו זקן. הפלגה בסירה של קפטן אנדריאס תביא אתכם לשני חופים מושלמים, שאליהם אפשר להגיע רק באמצעות שייט.

אל החוף הראשון מגיעים אחרי הליכה קצרה באי קטנטן, עד שמתקבלת תמונה מדהימה של מים בצבע טורקיז. מומלץ מאוד לא לוותר על הרחצה בחוף הזה ואין מה להירתע מהמים הקרירים שלו, שמתגלים כשקופים כשנכנסים אליהם. זה בהחלט שווה את זה. אחרי בילוי קצר בחוף שמשאיר טעם של עוד, מדלגים לחוף המבודד הבא.

קפטן אנדריאס (צילום: ארנון שוורצמן)
קפטן אנדריאס. אווירה של "אבא גנוב" | צילום: ארנון שוורצמן

החוף (צילום: ארנון שוורצמן)
חופים מדהימים בצבע טורקיז | צילום: ארנון שוורצמן

בחוף השני חונים לשהייה ארוכה יותר. גם כאן המים מספקים את הסחורה והאטרקציה היא מערה קטנה בתוך המים, משהו שמזכיר קצת את הנקרות בראש הנקרה. אחרי מנוחה על מיטות שיזוף באזור מוצל, הקפטן והצוות שלו מזמינים לארוחת צהריים אותנטית. היא מתקיימת במשהו שנראה כמו מסעדת חוף נטושה והישיבה בשולחנות היא על גבי ספסלים שמונחים על כיסאות. הארוחה עצמה היא בסגנון על האש: דגים או סטייקים, כשלצמחונים מוצעים עלי גפן, יחד עם סלטים ולחמים שמוגשים לכל יושבי השולחן. בסוף הארוחה הקפטן יציע לכם לשתות "סקסי קופי", קפה בשילוב ברנדי. אל תסרבו.

אטרקציות מחוץ לפיתגוריו

כפי שציינו בהתחלה, ישנן כאופציות גם למי שמעוניין לחוות קצת טיולים ברגל, נופים וטבע לצד ה"בטן גב" בים, בבריכה, ובמסעדות.

אחת מהאטרקציות הללו היא טיול ג'יפים להכרת האי. לנהג שלנו קראו דיויד, יש לו אנגלית טובה ובכללי, הבחור די מעריץ את ישראל. הוא מספר שאמו קראה לו על שם המלך דוד והוא דאג ללמוד את ההיסטוריה של מלך ישראל. על סאמוס הוא מספר שאת האי כולו לוקח להקיף משהו כמו שעה וחצי והדרכים כאן צרות ומפותלות. במהלך הסיור ניתן להגיע גם ליער המקומי הכולל שכשוך בנחל שנמצא שם. רק תבררו לפני האם יש בו מים, כי זה לא נעים לראות מעיין ריק. חשוב לציין שהמודעות בסיורים הללו למזגן היא לא מה שהישראלים רגילים אליו, גם חלונות במושב האחורי בדרך כלל אין ולכן, מי שסובל מחום כדאי שישקול את העניין.

סאמוס (צילום: אלירן עמנו)
לוקח שעה וחצי להקיף את האי | צילום: אלירן עמנו

אקוודוקט (צילום: ארנון שוורצמן)
מערה שהיא מזגן טבעי. אקוודוקט | צילום: ארנון שוורצמן

חוויה צוננת וקרירה יותר, אפשר למצוא בנסיעה לכנסיית פאגאניה ספיליאני. בדרך מקבלים זווית אחרת ויפה של האי ואז מגיעים אל הכנסייה שנמצאת על ראש ההר, בהחלט מקום ששווה להצטלם בו למזכרת על רקע הנוף של ההרים הירוקים והמים הכחולים. הכנסייה ממוקמת בתוך מערה וכאן נכנס החלק הצונן והקריר: המקום הזה הוא פשוט מזגן טבעי. 

מערה נוספת ומאתגרת יותר היא האקוודוקט, שבכניסה אליה תקבלו כובעי מגן מפלסטיק, ממש כמו של פועלי בניין. הסיבה: בהליכה הכפופה בנקיק הראש נחבט בתקרת המערה הנמוכה. לילדים זו יכולה להיות חוויה נחמדה של צעדה במערה קרירה וחשוכה שמוארת במנורות, אבל למבוגרים גבוהים וקלסטרופוביים העניין מומלץ פחות.

איפה אוכלים?

אזור נוסף ששווה ביקור באי הוא נמל קוקארי. מדובר בשתיים שלוש סמטאות שמשלבות חנויות ומסעדות. השוס האמיתי הוא שורת המסעדות שמציעות ארוחה ממש על קו המים. אחת כזו היא מסעדת פוסידון  שמציעה שפע של מנות יווניות מסורתיות, סלטים ותבשילי עוף במרינדות שונות ומעניינות. המחירים במסעדה הם החל מעשרה יורו לאדם, ואם אתם אוהבים מאכלי ים גם אותם תוכלו למצוא כאן במחירים של לא יותר מעד שבעים יורו לסועד.

קוקארי (צילום: ארנון שוורצמן)
נמל קוקארי | צילום: ארנון שוורצמן
ארוחה יוונית (צילום: ארנון שוורצמן)
ארוחה יוונית מסרתית | צילום: ארנון שוורצמן

מסעדת הוריזונטאס (צילום: ארנון שוורצמן)
מסעדת הוריזונטאס | צילום: ארנון שוורצמן

מסעדה מעט מרוחקת מהמרכז אבל כזו שבהחלט שווה את הנסיעה היא מסעדת השף הוריזונטאס בכפר פלאטנוס. היא משקיפה מראש ההר על כל האי, הנוף בה מדהים והאוכל מוקפד מאוד. החל מהסלט הפותח שמבוסס על עגבניות שרי מקומיות, דרך ריזוטו איכותי ועד למנות עיקריות של מוסקה, וכדורי בשר בשילוב צ'יפס שיכולות להתאים גם לילדים. מחיר ארוחה כזו הוא סביב ה-30 יורו לאדם שבהחלט שווים את זה.

היין זורם כמו מים

בכל רחבי סאמוס העיניים פוגשות במראה של גפנים וכרמים על גבי טרסות חקלאיות. היין באי זורם כמו מים, מוגש בנדיבות בכל מקום והוא אחד משיאי הטיול. למי שאוהב תרבות יין ורוצה לקבל חוויה מרוכזת של כל הדבר הזה, מוצע סיור במוזיאון ומרכז המבקרים של תעשיית היין בסאמוס. ביקבי סאמוס מתמחים ביין מענבי מוסקט בהירים שמיוצא בעיקר לצרפת. הסיור לוקח את המבקרים בין מייצגים היסטוריים, תמונות וחדרי חביות, עד שמגים לדבר האמיתי וטועמים שלושה סוגי יין. 

מוזיאון היין (צילום: ארנון שוורצמן)
מוזיאון היין | צילום: ארנון שוורצמן

איפה ישנים?

מלון דוריסה

מלון דוריסה הוא אחד משני מלונות החמישה כוכבים שיש באי והוא נמצא מרחק של חמש דקות נסיעה מהשדה. המלון מחולק לבניין מרכזי ומעודכן שפונה לבריכה וחלקו האחר, מורכב מחדרים שמכונים כאן "באנגלו".

לא מדובר בבקתות אלא בחדרים עם טאץ' אותנטי שנותנים תחושה של כפר יווני. הם מרווחים, נקיים ועם גישה נוחה לחוף הים הצמוד. זה חוף מזמין וכיפי, עם מים קרירים וצלולים ללא חול ים, רק חלוקי נחל וצדפות. במרכז המלון יש פיאצה חביבה שמזכירה קצת מדרחוב קטן, עם כמה חנויות קטנות וביניהן רחבה. כאן מתקיימות ארוחות ערב יווניות חגיגיות עם להקה מקומית, רקדנים וארוחה יוונית מפנקת. בין היתר בארוחה מופעל גם דוכן סופלקי שבו מכינים את הגרסה המקומית ללאפה עם שווארמה. בקיצור, זה קצת כמו להיות באחלה חתונה. משקאות מוגשים לשולחן בתשלום ולארוחה מומלץ להירשם מראש בדלפק הקבלה.

סאמוס (צילום: אלירן עמנו)
המלון ממעוף הציפור | צילום: אלירן עמנו
הבריכה בדוריאס (צילום: ארנון שוורצמן)
הבריכה במלון | צילום: ארנון שוורצמן

חדר המלון (צילום: ארנון שוורצמן)
החדר | צילום: ארנון שוורצמן

ארוחת הבוקר במלון טעימה, מזינה ויש בה בדיוק את מה שצריך. השפע הוא לא בלתי מוגבל, אבל לא תתקשו למלא כאן צלחת עם כל מה שצריך בשביל להתחיל את היום באנרגיות הנכונות. לינה בדוריסה עולה החל מ-1800 שקלים עבור שלושה לילות בסוף השבוע.

מלון פרוטיהאס בלו

לא הרחק ממלון דוריסה ממוקם אתר הנופש פרוטיהאס בלו, מלון ללא ילדים שמיועד רק לזוגות ומבוגרים. המראה של המלון הזה והאווירה בו הם יוקרתיים ביותר, הוא מצוחצח ומתוקתק. יש בו מרפסת דק מרהיבה עם נוף פנורמי עוצמתי לחוף. שווה להגיע בשקיעה לארוחת הערב, שבה תקבלו כנראה את השירות מהיותר טובים שאפשר לצפות לו מצוות מלצרים.

פורטיאס (צילום: ארנון שוורצמן)
אווירה יוקרתית. הנוף ממלון פרוטיהאס | צילום: ארנון שוורצמן

פרוטיאס (צילום: ארנון שוורצמן)
תקבלו כאן שירות מעולה. ארוחת ערב במלון | צילום: ארנון שוורצמן

על רקע מוזיקת לאונג' נעימה ובריזה מהים, הארוחה כאן נפתחת עם משקה בית אדום שעשוי מי ורדים, ואז מתחילות לזרום לשולחן מנות אישיות ומדויקות של סלטים שונים, עד למנה העיקרית של דג סלמון עם קראסט מעניין. מסיימים בקינוח של עוגת גבינה, ביסקוויטים ופירות יער, אחד מהקינוחים הטעימים ביותר שיש לאי הזה להציע. מדובר בלוקיישן מושלם לדייט רומנטי, ולמי שיכול להרשות לעצמו להמשיך את הדייט גם לחופשה שלמה, בכלל כיף. המחירים – 3 לילות בסוף השבוע בהחל מ-1800 שקל לאדם.

בשורה התחתונה

תקופת הפעילות בסאמוס היא בין החודשים יולי וספטמבר. חברת דיזנהאוז משווקת טיסות ישירות שיוצאות מנתב"ג פעמיים בשבוע, בימים רביעי ושבת. המשמעות היא שבאי לא יהיו בזמן נתון יותר מ-100 ישראלים פחות או יותר, ומי שרוצה להתנתק, יכול לעשות זאת בקלות.

סאמוס (צילום: אלירן עמנו)
רק שעה וחצי מכאן. סאמוס | צילום: אלירן עמנו

 

ניתן להזמין במקום טיול  הפלגה היוצא מהנמל של סאמוס משעות הבוקר עד אחרי הצהריים. ההפלגה כוללת ארוחת צהריים ברביקיו באחד החופים השקטים של האי במחיר של כ-40 יורו לאדם.  

*הכתב היה אורח של דיזנהאוז