אונסק״ו - ארגון החינוך, המדע והתרבות של האומות המאוחדות, רשמה שבעה אתרים תרבותיים חדשים ברשימת המורשת העולמית. כיום, יש מעל 1,100 אתרי מורשת בסביב לעולם, הנמצאים ב-167 מדינות שונות. בישראל לבדה ישנם 32 אתרים כאלה (מצדה, עבדה ועוד). כל אתר שמוכר כאתר מורשת מקבל תקציבי שימור היות ויש לו חשיבות כלשהי למורשת האנושית.

מחפשים לאן לטוס? הכנסו למדריך היעדים של mako חופש

האתרים שנוספו לאחרונה נמצאים בקנדה, צ'כיה, גרמניה, הרפובליקה של קוריאה, מיאנמר ופולין. בצ'כיה למשל, לה יש שני אתרים ברשימה (ביחד עם גרמניה), בטוחים שהמהלך יביא ליותר תיירים באזור המסקרן החדש במדינה. גם דורון חדד, מנהל השיווק של חברת "תלמה נסיעות ותיירות" טוען ש"ההשפעה תגיע לטווח הרחוק בזכות ההכרזה של אונסק"ו, בנוסף לחשיפה העולמית אותו הוא הולך לקבל במסגרת מעמד זה".

אלה שבעת אתרי המורשת החדשים מסביב לעולם:

מיאנמר - באגאן

באגאן היא עיר עתיקה וחרבה במיאנמר, ששימשה בעבר כעיר הבירה הראשונה של בורמה. העיר נמצאת על גדות נהר אירוואדי במישור המרכזי. באגאן הוא נוף קדוש, שמציע מגוון יוצא דופן של אמנות ואדריכלות בודהיסטית. מרכיבי האתר כוללים מקדשים רבים, מנזרים ומקומות עלייה לרגל, וכן שרידים ארכיאולוגיים, ציורי קיר ופסלים. המקום נושא עדות מרהיבה לפסגת התרבות הבגאנית, כאשר האתר היה בירת האימפריה האזורית. הארכיטקטורה המונומנטלית משקפת את כוחו של מסירות דתית של האימפריה הבודהיסטית המוקדמת.

מיניאמר (צילום: קטרין איוונס)
צילום: קטרין איוונס

קנדה - "כתיבה על אבן"

האתר ההיסטורי הלאומי של קנדה, הידוע בשמו "כתיבה על אבן" ממוקם על נהר מילק בדרום העיר אלברטה ומייצג את אחד המקומות החשובים ביותר בגיאוגרפיה התרבותית והקדושה של "נייטסיטפי". המקום מאופיין בריכוז של עמודי סלע מפוצלים בעלי משמעות קדושה, שהשאירו תחריטים וציורים על קירות אבן החול והם מתארים דמויות אנושיות, בעלי חיים, חפצים בצורה קונבנציונלית ועוד. בנוסף, הדימויים והמוטיבים עשויים להיות מבודדים או מסודרים על פני השטח המתארים טקסים או קרבות. השרידים הארכיאולוגיים הם משנת 1800 לפני הספירה ועד תחילת תקופת החיבור. הנוף נחשב קדוש לבני העם "בלקפוט" והמסורת שלהם בת מאות שנים מתבצעת בטקסים במקום.

קנדה (צילום: אלברט פרקס)
צילום: אלברט פרקס

קנדה (צילום: אלברט פרקס)
צילום: אלברט פרקס

גבול צ'כיה גרמניה - "הרי אורה"

הרי אורה-ארזגבירג הינו אזור כרייה שנמצא בדרום מזרח גרמניה (סקסוניה)  ומצפון מערב צ'כיה, אשר מכיל שפע של מתכות באמצעות כרייה. האזור הפך להיות המקור החשוב ביותר של עפרות כסף באירופה מ-1460 עד 1560 והיה הגורם לחידושים טכנולוגיים. בסוף המאה ה -19 האזור הפך להיות המפיק העיקרי של  אורניום. הנוף התרבותי של הרי אורה עוצב בצורה עמוקה על ידי כ-800 שנים של כרייה מתמשכת מהמאה ה-12 עד ה-20.

גרמניה (צילום: ג'י קלוגר)
צילום: ג'י קלוגר

צ'כיה - חוות סוסים המובילה באירופה 

צ'לדובי נאד לאבם, הינה עיירה וכפר במישור אלבה, צ'כיה. בעיירה ישנו מוסד גידול הסוסים המוביל באירופה, שפותח בתקופה שבה סוסים שימשו לתפקידים חיוניים בתחום התחבורה, חקלאות, תמיכה צבאית וייצוג אריסטוקרטי. הנוף לגידול ולהדרכה של מרכבות סוסים, מורכב מקרקעות שטוחות, שדות מרעה מגודרים, שטח מיועד ומבנים, שכולם תוכננו למטרה העיקרית – גידול סוסים.

צ'כיה (צילום: לבאם)
צילום: לבאם

גרמניה - מערכת ניהול המים

מערכת ניהול המים של העיר אוגסבורג התפתחה בשלבים מוצלחים מן המאה ה-14 ועד היום.
המערכת כוללת רשת של תעלות, מגדלי מים מהמאה ה-15 ועד ה-17, שבהם שוכנו מכונות שאיבה ומערכת של שלוש מזרקות מונומנטליות בתוספת תחנות כוח הידרואלקטריות, הממשיכות לספק אנרגיה בת-קיימא כיום. החידושים הטכנולוגיים שנוצרו על ידי המערכת לניהול מים, סייעו וביססו את העיר אוגסבורג כחלוצת הנדסת הידראולית.

תעלת מים בגרמניה (צילום: קתרין קלוגר)
צילום: קתרין קלוגר

גרמניה (צילום: ג'י קלוגר)
צילום: ג'י קלוגר

פולין - מכרה המורכב מ-4 אתרי כרייה

המכרה ממוקם באזור ההרי של שווינטוקשיסקי והוא הרכב של ארבעה אתרי כרייה שנחצבו בשנים 1600-3900 לפני הספירה, ומכרה זה היה אחד החשובים ביותר באירופה. האתר כולל את אחת ממערכות ההפקה והעיבוד הפרהיסטוריות המקיפות ביותר שזוהו עד כה. המקום מספק מידע על חיים בסביבת שדה הכרייה ועבודה למסורת תרבותית שנכחדה. זוהי עדות יוצאת דופק לחשיבות של התקופה ושל כרייה, לייצור כלי אדם בהיסטוריה האנושית.

פולין (צילום: קריסטוף פזלסקי)
צילום: קריסטוף פזלסקי

הרפובליקה של קוריאה- האקדמיה סוואן

האקדמיה הניאו-קונפוציאנית הקוריאנית, נמצאת בבירת מחוז קיאנגי שנמצאת בקוריאה הדרומית או בשמה המקורי הרפובליקה של קוריאה. האקדמיה כוללת "תשעה ברבורים" המייצגים תשעה זרמים של שושלת יוסון, בניהם למידה, הערצה, ואינטראקציה עם הסביבה. המבנים בסגנון הייחודי נמצאים בסמוך להרים ומקורות מים, ונועדו להערכת הטבע וטיפוח הנפש, הגוף ולהקל על החיבור לנוף. בנוסף, המבנים ממחישים תהליך היסטורי שבו ניאו-קונפוציאניזם מסין הותאם לתנאים הקוריאניים.

קוריאה (צילום: WORLD HARITAGE)
צילום: WORLD HARITAGE