מספרים שמארק טווין כתב שאלוהים ברא קודם את מאוריציוס, ורק אחר כך ביסס עליו את גן עדן. אז סליחה מארק, אוהבים אותך, אבל אנחנו מציעים תיקון הכרחי: אלוהים ברא את גן העדן, וקוראים לו מאוריציוס.

האי הטרופי הוא אולי לא היעד הראשון שעולה בראש כשמחפשים חופשת בטן גב מפנקת, וחבל שכך – כי בזמן שחרשנו כבר את יוון, תאילנד, קפריסין, סיישל והמלדיבים, בלב האוקיינוס ההודי ממתין אי הרבה פחות מוכר אבל לא פחות חלומי שרק מחכה שנסתער עליו ונוציא לכולם את העיניים. האי שבו המים צלולים יותר, האוכל טעים יותר, השמחה רבה יותר והתמונות יפות יותר. חולות זהובים, שקיעות אדומות, דקלים וקוקוסים בלי סוף - מאוריציוס הוא כמו גלויה לחיים הטובים, וגם אם הוא לא היה בוויש-ליסט לפני כן - תאמינו לנו: זה יעד שממש לא תרצו לוותר עליו.

ואם הגעתם לכאן כי כבר קיבלתם את ההחלטה  - מותר לגלות שאנחנו קצת מקנאים? למרות שחזרנו ממנו רק עכשיו, מאוריציוס הוא מקום שלא משנה כמה זמן תישארו בו – אף פעם לא תרגישו שזה מספיק. אה, וגם אפשר להגיע אליו בכל חודש בשנה ולקבל את אותו מזג אוויר (מושלם, כבר אמרנו?).

הנוף מאבוני פורסט 1 (צילום: כרמל שטרן)
רק מחכה שנסתער עליו ונוציא לכולם את העיניים. מאוריציוס | צילום: כרמל שטרן

מי אתה מאוריציוס?

מאוריציוס הוא אי קטן שממוקם בלב האוקיינוס ההודי – שכן של מדגסקר וטכנית נחשב לחלק מהיבשת, אבל בפועל הוא יצור כלאיים שבין אפריקה להודו. מדברים בו בעיקר צרפתית וקריאולית, אבל כמעט כל מי שתפגשו ידבר גם אנגלית שוטפת. מתגוררים באי כ-1.3 מיליון תושבים – מתוכם, 52 אחוזים הינדים, אך תמצאו גם מוסלמים, נוצרים ואפילו קהילה יהודית קטנטונת.

ייקח לכם כשעתיים נסיעה להגיע מקצה אחד של האי לקצהו השני, כששדה התעופה שוכן בצדו הדרום-מזרחי, ועיר הבירה, פורט לואיס, שוכנת בצפון מערב. אפשר בהחלט להשכיר בו רכב או אופנוע ולהתנהל בנוחות – אך קחו בחשבון שהנהיגה במאוריציוס היא בצד שמאל של הכביש.

מאוריציוס (צילום: Becker_Stefan, shutterstock)
כשעתיים נסיעה להגיע מקצה אחד של האי לקצהו השני | צילום: Becker_Stefan, shutterstock

איך מגיעים למאוריציוס?

אם פעם כדי להגיע לאי הקטן שליד מדגסקר היה צריך לקפוץ לאירופה, סיבוב שמוסיף לא מעט שעות והתברברויות בדרך – כיום יש פתרון הרבה יותר נעים, נוח ושפוי. טיסה ישירה עוד אין, אבל יש את הכי קרוב לזה שאפשר – טיסה של רשת אייר סיישל עם עצירת ביניים באי מאהה (Mahe), שכאילו נברא במיוחד כדי להוות עצירת ביניים נוחה למאוריציוס (בסדר, בסדר, יש לסיישל גם את היתרונות שלה, אך לא בשביל זה התכנסנו). הטיול כולו, ישראל-מאוריציוס, אורך בצורה הזאת כאחת עשרה שעות: כשש שעות טיסה לסיישל, שעתיים ורבע של קונקשן נוח ואז טיסה קצרה נוספת של שעתיים וחצי בין ישראל למאוריציוס, ואתם שם.

אייר סיישל  (צילום: שאנון מרוז)
עולים על טיסה של אייר סיישל למאה ומשם ממשיכים למאוריציוס | צילום: שאנון מרוז

על המטוסים של אייר סיישל מותקנת מערכת מדיה שכוללת סרטים, סדרות טלוויזיה, מוזיקה ומשחקים, וניתן להתחבר אליה בקלות מהנייד. את הדרך למאוריציוס ניתן לעשות במחלקת תיירים או במחלקת עסקים, ומחלקת עסקים מציעה – מלבד מושבים מרווחים, ארוחה מושקעת ותחושת עליונות – גם כניסה ללאונג' בשדות התעופה במאוריציוס ובסיישל, בו מחכים משקאות קלים וחריפים בלי סוף, קפה, ספות וארוחה קלה.

מאוריציוס אייר סיישל  (צילום: שאנון מרוז)
את הדרך למאוריציוס ניתן לעשות במחלקת תיירים או במחלקת עסקים של אייר סיישל | צילום: שאנון מרוז

אייר סיישל מפעילה בימים אלו שתי טיסות שבועיות מתל אביב למאהה, בימים שלישי ורביעי. פעם בשבוע היא מפעילה גם טיסת המשך מסיישל למאוריציוס. הטיסה שכוללת את שני הלגים יוצאת מדי שלישי בלילה, מה שמבטיח הגעה למאוריציוס בשעות הבוקר, וזה משאיר יום שלם לרביצה על החול (או לעשות את כל אחת מהפעילויות האחרות שיש לאי להציע).

מזג האוויר, או: מתי עדיף לטייל במאוריציוס?

זו שאלה מטעה, כי כיאה לאי טרופי – במאוריציוס נעים בכל ימות השנה. אין ממש חורף, אין ממש קיץ, אין תקופה יבשה או עונה רטובה. תמיד שמשי, תמיד נעים, המעלות נעות סביב ה-25 באופן קבוע, ויש הפוגות של גשם. תמיד. אבל תוך כמה דקות או שעות השמש מפציעה שוב. אז מתי עדיף לטייל במאוריציוס? כמה שיותר מהר.

נציל את העולם אחרי השנ"צ

בכל הנוגע ללינה, חופי האי הטרופי מלאים בריזורטים מפנקים שנראים כאילו יצאו מתוך קטלוג. אנחנו התארחנו ברשת מלונות ביצ'קומבר (Beachcomber), אחת הרשתות הוותיקות, המבוססות והמפנקות באי. מכיוון שהיא בין הרשתות הראשונות להבין את הפוטנציאל של האזור, ביצ'קומבר התמקמה בכל הנקודות הכי אסטרטגיות על האי - ואפשר למצוא מלונות של הרשת בצפון, בדרום, במזרח ובמערב. לרשת ביצ'קומבר שמונה ריזורטים במאוריציוס, והם נעים בין ארבעה לחמישה כוכבים. כולם כמובן ממוקמים ממש על החוף ובעלי כמות נדיבה של בריכות.

פרט קריטי שנוגע לכל מלונות הרשת, וכנראה יגרום לכם לסגור חדר מיד כשתסיימו לקרוא את הכתבה, הוא זה: מרוב גישה למקורות מים, גם אם המלונות מלאים עד אפס מקום - בשום שלב אין תחושה של עומס, גם כשהריזורט בתפוסה מלאה. עם כל כך הרבה בריכות וחופים – ויש המון - בשבוע שבו טיילנו בין הריזורטים השונים תמיד הרגשנו כאילו אנחנו כמעט לבד בבריכה או בים, ופעמים רבות באמת היינו לבדנו. חלום, כבר אמרנו?

אחד האזורים השווים במיוחד באי הוא אזור le Morne, בו שוכן מלון Paradis Beachcomber Golf Resort & Spa – ריזורט יפהיפה ופוטוגני ששוכן לצד ההר Le Morne שעל שמו נקרא האזור, ופשוט אי אפשר להתהלך בו מבלי ללחוש לעצמך שוב ושוב: "לא, זה לא ייאמן שאני באמת כאן". הוא מזכיר מאוד את "הלוטוס הלבן" – מינוס הרצח, הפאסיביות-אגרסיביות והזעם העצור – ועם כמה שרצינו להתנתק מהטלפונים, קשה לעשות את זה כשכל מה שבא לך לעשות כל הזמן זה להוציא את הטלפון ולצלם, כדי לנסות ולהכיל את כל היופי.

פאראדיס (צילום: כרמל שטרן)
להסתובב כאן ולא להאמין שאתם פה | צילום: כרמל שטרן

ריזורט פאראדיס 3 (צילום: כרמל שטרן)
ריזורט פאראדיס יפהיפה ופוטוגני | צילום: כרמל שטרן

חדר בריזורט מתחיל במחיר של 540 דולר לזוג לחצי פנסיון בחודשי יוני-יולי, והחל מ-600 דולר ללילה לזוג באוגוסט. בסוף דצמבר המחירים עולים ויכולים להגיע גם ל-1,800 דולר ויותר.

שני ריזורטים נוספים שקשה לעמוד בפניהם הם מלון שנדרני (Shandrani) ששוכן בסמוך לשדה התעופה וריזורט טרו-או-ביש (Trou Aux Biches) שממוקם בצד הצפון מערבי של האי. אל תפחדו מהקרבה של שנדרני לשדה התעופה – למרות שהוא מאוד קרוב (דווקא יתרון לא קטן כשאתם ביום של טיסות), מראה המטוסים החוצים את השמיים רק מוסיף לפסטורליות הנפלאה של האי, ותדירות ההמראות והנחיתות נמוכה מאוד. פעילות שדה התעופה מסתיימת בשעות הלילה כך שאף מנוע סילון לא יפריע לכם בשנתכם החשובה.

שנדרני (צילום: כרמל שטרן)
הבריכה של ריזורט שנדרוני | צילום: כרמל שטרן
ריזורט שנדרני עם מטוס (צילום: כרמל שטרן)
מראה המטוסים החוצים את השמיים רק מוסיף לפסטורליות | צילום: כרמל שטרן
ריזורט טרו או ביש 1 (צילום: כרמל שטרן)
קשה לעמוד בפניו. ריזורט טרו או ביש | צילום: כרמל שטרן

במלונות תוכלו למצוא פעילויות ימיות רבות שכלולות במחיר החופשה, כמו שנורקלינג בלגונה הטבעית שמקיפה את מאוריציוס (ואולי אפילו יתמזל מזלכם ותוכלו לראות צב ים), סקי מים, סירה עם חלון שקוף ועוד אפשרויות רבות.

לינה בטרו-או-ביש בחודשי הקיץ הישראלי מתחילה מ-512 דולר לזוג לחצי פנסיון, ובשנדרני המחיר אף נמוך יותר ומתחיל מ-358 דולר ביוני, 402 דולר בחודשי יולי וספטמבר ו-442 באוגוסט. גם כאן, המחירים עולים משמעותית בסוף דצמבר, אם החלטתם שמתאים לכם לנסוע דווקא בחנוכה. המחירים האלה כוללים כמובן גם ארוחת בוקר וערב, כיאה לחצי פנסיון – ותהיו בטוחים שתמצאו מה לאכול: בכל אחד מהמלונות הללו יש מעל ארבע מסעדות במטבחים שונים כמו איטלקי, יפני, הודי ועוד. האוכל והשירות הם כמובן מופלאים, לא שבשלב הזה ציפינו לשום דבר אחר. אם תרצו לארגן ארוחה מפנקת ורומנטית על החוף, זה גם אפשרי וכיף לא נורמלי.

ריזורט טרו או ביש 4 (צילום: כרמל שטרן)
החדר המפנק בריזורט טרו או ביש | צילום: כרמל שטרן

ברשת מלונות ביצ'קומבר מניפים את דגל הקיימות והשמירה על הסביבה, וזה ניכר. בכל חדר שתזמינו יחכו לכם בקבוקי מים שנראים מפלסטיק – אך כדאי שתדעו שמדובר בבקבוקים בייצור מקומי שעשויים מאפס אחוז פלסטיק ודווקא מורכבים משאריות קנה סוכר, הגידול הנפוץ ביותר במאוריציוס. מגוון כלים נוספים בחדרים, כמו הכוסות שבחדר האמבטיה למשל, נעשים על ידי נשים מקומיות דרך פרויקט מיוחד של הרשת שמקדם נשים מאוריציאניות בכך שהוא מעניק להן סטודיו לעבודה ומנסה לסייע להן לפתוח עסק אמנות מקומי. גם בחנויות המלון תוכלו לרכוש ממעשה ידיהן.

מה יש לעשות במאוריציוס?

טוב ששאלתם. בניגוד לאחיו סיישל והמלדיבים, מאוריציוס הוא אי גדול - יחסית - ולכן גם עשיר מאוד בפעילויות. מלבד ספורט ימי מכל הסוגים, רביצה על החוף, שנורקלינג והפלגות – דברים שגם מאוריציוס יודע לספק בשפע – באי הטרופי יש גם לא מעט פעילויות יבשה מגוונות. הנה כמה פעילויות שאפשר לעשות באי ושיגרמו לכם להצטער שהגעתם רק לשבוע:

השוק בפורט לואיס

סיור בעיר הבירה של מאוריציוס זה גם סיור בעיר זרה, שזה תמיד כיף, אבל יותר מכך: זה מסע בזמן. הרחובות מזכירים סצנות קולנועיות בהן הגיבורים חוזרים שלושים, ארבעים, חמישים שנה אחורה – רק שהפעם זה הסרט שבו אתם חיים. כשתבינו שאנחנו בכל זאת ב-2022, שווה בעיקר להגיע לאזור השוק הגדול והממכר. הוא מחולק לאזור שוק הירקות שגרם לי להצטער שאין לי מטבח בשלוף (אל דאגה, התחושה עברה מהר), ואזור מזכרות שמפוצץ בתיקי קש, צלחות קוקוסים ואינסוף מזכרות עם דודו, הציפור שנכחדה והפכה לסמל המקומי. המחירים מראש לא יותר מדי יקרים, אך בהחלט כדאי ורצוי להתמקח.

טיולי יום וטרקים קצרים

במרכזו מאוריציוס הררי למדי וכולל כמה רכסים מרשימים. אזור שמרל (Chamarel) הוא אחד מהפייבוריטים של תיירים באי, ובצדק. כניסה לאזור עולה כ-9 דולר לאדם שיכניסו אתכם לתצפית על מפל עצום ומרשים ולתצפית על פארק אדמת שבעת הצבעים (Chamarel’s Seven Coloured Earth Geopark).

מאוריציוס (צילום: ABZ Photography)
המפל הגבוה באזור שרמל | צילום: ABZ Photography

אם חפצה נפשכם בטיול של שעה או שלוש, אל תפספסו את העלייה לתצפית באבוני פורסט (Ebony Forest). נתחיל מהסוף: הנוף עוצר הנשימה שמשתקף מהפסגה הוא אחד מהדברים שאסור להחמיץ בטיול למאוריציוס, נקודה. זה אחד מהנופים הפסטורליים, הצבעוניים והיפים ביותר שראיתי בחיי – כחול עמוק של ים, לגונה תכולה יפהפיה, עננים לבנים על שמיים בהירים, וגבעות ירוקות עם צמרות כהות. 50 גוונים של גן עדן.

את העלייה למעלה אפשר לעשות בטרק שלוקח בין שעה לשלוש שעות ועולה 300 רופי מאוריציאני למבוגר (כ-23 שקל), כמחצית מזה לצעירים עד גיל 17 וחינם לילדים עד גיל 5. ואפשר גם לקחת ג'יפ (900 רופי מאוריציאני למבוגר, 600 לצעיר) – אך אם בחרתם באופציה הממונעת שימו לב שאתם מתאמים מקום מראש, כי רכב עולה את העלייה רק ארבע פעמים ביום. אם תזמינו מקום באתר תוכלו לקבל הנחה של 10 אחוזים על דמי הכניסה.

הנוף מאבוני פורסט עומד (צילום: כרמל שטרן)
הנוף המרהיב מאבוני פורסט | צילום: כרמל שטרן

רגע של היסטוריה: ביקור בבית הקברות היהודי במאוריציוס

כן, להיסטוריה היהודית יש קשר גם לאי המבודד באוקיינוס ההודי. במהלך מלחמת העולם השנייה, בשנת 1940, גירשו הבריטים מעל 1,600 מעפילים לבית הכלא במאוריציוס. באי עדיין עומד בית קברות יהודי, ששוכן ממש בסמוך לבית קברות נוצרי. לצד בית העלמין הוקם מוזיאון שמתעד את האירועים, ולחובבי ההיסטוריה העצירה בו היא בהחלט נקודה שלא תרצו לוותר עליה.

בית הקברות היהודי (צילום: כרמל שטרן)
להיסטוריה היהודית יש קשר גם לאי המבודד. בית הקברות היהודי | צילום: כרמל שטרן

שיט בסירה לאי גבריאל

אחד מרגעי השיא של הטיול שלנו היה הפלגה לאיים הקטנים שקרובים למאוריציוס. ההפלגה, שמתרחשת בסירת קטמרן, יוצאת מהגראנד ביי (Grand Baie), והיא תיקח לכם יום שלם. על הסירה תקבלו שתייה חופשית וגם ארוחת צהריים.

ההפלגה לאי גבריאל אורכת כשעה וחצי, שבסופה מגיעים לשני איים קטנטנים ויפהפיים שיגרמו לכם להרגיש ממש כאילו הגעתם לאחד החופים שבהם צילמו את "הישרדות". מהסירה הגדולה יוצאות סירות גומי קטנות שיביאו אתכם לחוף, בו שוהים כשעתיים – ותוכלו לבחור בין רביצה על החוף, שכשוך במים או טיול קטן באזור לגילוי האי הלא מיושב. כשתעלו בחזרה לסיפון תחכה לכם ארוחת צהריים שצוות הקטמרן מבשל במקום, ואחרי שתאכלו תתחיל ההפלגה חזרה. את הסיור תוכלו לקבוע בקלות דרך דוכן הקבלה בבתי המלון.

מאוריציוס (צילום: ABZ Photography)
ההפלגה בין האיים בסירת הקטמרן | צילום: ABZ Photography
הפלגה לאי גבריאל (צילום: כרמל שטרן)
הפלגה לאי גבריאל | צילום: כרמל שטרן

ביקור בגן הבוטני

במאוריציוס יש מגוון ביולוגי מרהיב, זה ברור – אבל זה נכון לא רק ליצורים על שתיים ועל ארבע, אלא גם לצמחייה שבה. המקום שמדגים את זה טוב מכל הוא הגן הבוטני, שבו מאות סוגי עצים מרהיבים ומתוכם עשרות סוגי דקלים.

זהו אחד המקומות המתוקים לשנות בהם קצת אווירה מכל הבטן גב, ומומלץ במיוחד להגיע עם שמיכת פיקניק וכמה דברים לנשנש ולמצוא פינה שקטה בין העצים הייחודיים. טיול עם מדריך – אנחנו נעזרנו במשך כל השבוע בחברת Mautourco הנהדרת – יוסיף רובד נוסף לחוויה, וגם אלו שגנים בוטניים הם לא כוס התה שלהם מצאו את עצמם נפעמים מול הצמחייה והעובדות המטורפות. כניסה לגן הבוטני עולה 200 רופי מאוריציאני למבוגר והכניסה עד גיל 5 היא בחינם.

הגן הבוטני (צילום: כרמל שטרן)
הגן הבוטני של מאוריציוס | צילום: כרמל שטרן

לשחות עם דולפינים וצבי ים במאוריציוס

עם כל הכבוד לכל שאר הפעילויות במאוריציוס – ויש הרבה, הרבה כבוד – השחייה עם הדולפינים ניצחה את כולן ובענק. קחו סירת מנוע מהחוף, והמדריך המנוסה כבר ידע בדיוק לאן להגיע כדי לאתר להקות דולפינים בשחיית הבוקר שלהם. זה מראה שאי אפשר להישאר אדישים אליו, ולמרות שיש שניות ספורות להצליח לראות אותם לפני שהם נעלמים (ועד שתתפסו אותם שוב בחלק אחר של האוקיינוס), זה שווה כל רגע ושנייה. תוכלו להישאר יבשים על הסירה או לקפוץ לתוך המים עם שנורקל וסנפירים, מה שתעדיפו.

בהמשך השעה המדריך ייקח אתכם גם לראות צבי ים – חוויה לא פחות מטורפת. בניגוד לדולפינים, אותם רואים בכמויות וממרחק, אם יתמזל מזלכם לאתר צב ים – אתם תראו אותם הכי קרוב שאפשר. השכרת סירת מנוע עם מדריך לשעה עולה בערך בין 4000 ל-5000 רופי מאוריציאני, כלומר כ-300 עד 400 שקלים לארבעה אנשים. המחיר כמובן ישתנה לקבוצות בגדלים אחרים.

צב ים מאוריציוס  (צילום: אתי אשכנזי)
אם יתמזל מזלכם תשחו יחד עם צבי ים | צילום: אתי אשכנזי

מה קונים למזכרת במואריציוס?

אין דבר משמח לבב אנוש כמו לרכוש מזכרת מהתוצרת המקומית, שחברים שואלים אתכם איפה אפשר להשיג כזה – ואתם עונים בגאווה שזה מוצר שרכשתם ביעד טרופי ושהם פשוט חייבים להגיע לשם יום אחד. אז איזה סוג של מוצר זה יהיה הפעם? מאוריציוס מתמחה בעיקר בייצור קני סוכר – תוצרת שקצת מורכב למצוא לה שימוש ביתי – אבל גם ידועה ברום המקומי שלה, שמיוצר בשמורת שמרל. בנוסף לרום, אל תפספסו את מקלות הווניל בשוק שנמכרים במחיר מצחיק (וגם יגיעו ארוזים בוואקום, אל חשש). וכמובן, המזכרות הנפוצות ביותר מהאי הם שלל מוצרים שעליהם מתנוססת ציפור הדודו.

מה אוכלים במאוריציוס?

ממש כמו התושבים שבו, המטבח המאוריציאני מגוון למדי, ומזכיר את זה ההודי אבל עם השפעות רבות מכל רחבי העולם. המקומיים אוכלים הרבה קארי, חובבים במיוחד דגים ופירות ים וגם לא מקמצים בסמוסות תפוחי אדמה מופלאות. למרות זאת, ברחבי האי – ולאורך הריזורטים של רשת מלונות ביצ'קומבר – תוכלו למצוא מסעדות רבות מכל העולם עם אוכל מרהיב ביופיו ובטעמו.

מתחברים

מתחברים לטבע, לים ולעצמך – אבל גם מתחברים לאינטרנט. מה לעשות, זה חשוב. בכנות, חבילות הגלישה מהארץ מבטיחות קליטה מצוינת, אבל האמת היא שהן עבדו ממש גרוע. לעומת זאת, רכישת סים מקומי הייתה זולה בהרבה – אינטרנט בלתי מוגבל לשבוע עלה כ-15 שקל ועבד תמיד, בכל חלקי האי, בלי יוצא מן הכלל. כמובן שברשת מלונות ביצ'קומבר, אם תבחרו ללון בהם, יש אינטרנט חינמי בכל החדרים, המסעדות והחללים, וגם הוא עובד נהדר.

ואם כבר חיבורים, אז זה הזמן לדבר גם על החשמל. במאוריציוס משתמשים בשני חיבורים – טייפ G (שני פסים אופקיים, פס אחד אנכי) וטייפ C (שני עיגולים, שמתאים בול למטעני טלפונים ישראליים). ברוב המלונות יש ליד המיטה חיבור חשמל קלאסי או USB, אך אם במקרה נתקלתם בחדר עם חיבור שלא מתאים למטען שלכם – כמובן שבקבלה בבית המלון תוכלו למצוא מתאם רלוונטי.

מה השעה במאוריציוס?

נכון, יעד טרופי מרוחק והכל, אבל השעון המאוריציאני מקדים את ישראל רק בשעה כשאנחנו בשעון קיץ, ובשעתיים כשעוברים לשעון חורף. או בקיצור, תשכחו מג'ט לג בחזרה לשגרה הקשה גם ככה.

באיזה מטבע משתמשים במאוריציוס?

במאוריציוס משתמשים ברופי מאוריציאני, ושקל אחד שווה כ-13 רופי. מומלץ להביא אתכם דולרים ולהמיר אותם לרופי מאוריציאני כבר על האי, במקום להסתבך עם למצוא את המטבע הייחודי בצ'יינג' ישראלי.


הכתבת הייתה אורחת של אייר סיישל וביצ׳קומבר ריזורטס