מחוץ לעונת התיירות רוב איי יוון שוממים, אבל זה לא הסיפור של אי אחד קטן שלא מוכר כמו האחרים – לרוס (Leros). שם הטברנות על קו המים מלאות במשפחות מקומיות, דייגים פורקים את הרשתות שלהם על המזח וגברות עם כובעים יושבות ומרכלות עם הרגליים בים.

לרוס הוא כנראה האנטיתזה של אתרי הנופש עם הכל כלול וחיי הלילה הסוערים באיים הסמוכים כמו קוס ורודוס. לעומתם, לרוס מעולם לא היה תלוי בתיירות והמקומיים שנכבשו על ידי העות'מאנים במשך מאות שנים, פנו לים: הם דגו, הצטרפו לצי הסוחר או הרוויחו הון במסחר בכותנה עם מצרים. כך הם בנו אחוזות יפות לחופשות הקיץ שלהם, שחלקן הן עכשיו בתי הארחה.

ממוקם בין האיים פטמוס (Patmo) וקלימנוס (kalymanos), לרוס שייך לקבוצת האיים הדודקאנסיים. מונומנטים רבים הפזורים ברחבי האי הם הוכחה להיסטוריה הארוכה שלו ולפי המיתולוגיה היוונית זהו המקום שבו אלת הצייד ארטמיס הייתה יוצאת לציד צבאים. אבל למרות יופיו של האי והעובדה שהוא הרבה יותר שקט מהאיים האחרים שבאזור, הוא לא נמצא על מפת התיירות, ואוכלוסייתו שמונה קצת מתחת לשמונת אלפים אנשים, הצליחה עד כה לשמור על הטבע והמסורת המקומית. יחד עם זאת, בשל קרבתו לטורקיה מהגרים שחוצים את הים בדרכם לאירופה מגיעים לעיתים לאי, ובשל יופיו יזמים רבים כבר מתכננים לשנות את אופיו של לרוס ולהפוך אותו לאי תיירותי נוסף באזור.

בין אלים יוונים לרודנים איטלקים

ההיסטוריה הארוכה של לרוס מומחשת על ידי האתרים הרבים של האי, כמו טירה מימי הביניים ומוזיאונים מעניינים. אלינדה (Alinda) ואגיה מרינה (Agia Marina) הן הערים התיירותיות ביותר של האי, בעוד שנסיעה ברחבי האי תביא את המבקרים לחופים מרגיעים עם מים צלולים. בשנים האחרונות התפתח האי כיעד צלילה בשל ספינות טרופות עתיקות רבות שהתגלו בים שמסביב.

מפרץ אלינדה לרוס יוון (צילום: Wirestock Creators, shutterstock)
ההיסטוריה הארוכה של לרוס מומחשת על ידי האתרים הרבים של האי. מפרץ אלינדה | צילום: Wirestock Creators, shutterstock

האי לרוס הוא פנינת הים האגאי, שנבחר על ידי האלה ארטמיס לבנות בו את כס מלכותה. ומאז, אנשים בנו טירות, מקדשים, מנזרים ובתים המכבדים את הסביבה הטבעית והמורשת ההיסטורית, ומשמרים את האופי המיוחד והבלתי משתנה של הארכיטקטורה של איי הדודקאנס.

כשהאיטלקים הגיעו ללרוס בשנת 1912 (האי היה תחת כיבושם עד 1943), הפך האי לספינת הדגל של השאיפות הפשיסטיות של מוסוליני בים התיכון. הרודן שלח שני אדריכלים מרומא לבנות את פורטלגו (Portolago), עיירת נמל שנועדה להכיל אלפי אנשי צבא ומשפחותיהם שנקראת היום לאקי (Lakki). עם שדרות רחבות, מבנים אזרחיים מפותלים ופאלאציני (ארמונות קטנים) לקצינים רמי דרג, פורטלאגו היא תערובת מוזרה של רציונליזם, מודרניזם, סגנונות באוהאוס ואר-דקו. בית הקולנוע המקורי, בית הספר ובית החולים עדיין בשימוש, אך נקודות ציון אחרות כמו השוק המעגלי ובית העירייה זקוקים נואשות לשחזור ושיפוץ.

לאקי לרוס יוון (צילום: Stelios Androulidakis, shutterstock)
אדריכלים איטלקים בנו את העיירה לאקי בלרוס | צילום: Stelios Androulidakis, shutterstock
מרינה לאקי לרוס יוון (צילום: Theastock, shutterstock)
אדריכלות ייחודיות שמשלבת את יוון ואיטליה יחד. לאקי | צילום: Theastock, shutterstock
יאכטות לאקי לרוס יוון (צילום: Sarantis Pouliezos, shutterstock)
עיר שמשלבת היסטוריה ואומנות. לאקי | צילום: Sarantis Pouliezos, shutterstock

 "כל האזור הזה היה רק ​​ביצות עד שהגיעו האיטלקים", אומר ניקוס פוקאס, תושב המקום לאקי. על מגדל השעון של העיר, עטוי הלבנים, כל ארבעת לוחות השעון מציגים זמנים שונים כולל זה של איטליה. מעבר למפרץ, בלפידה (Lepida) יושב בית חולים פסיכיאטרי ידוע לשמצה שהפך לאחר מכן לכלא לגולים פוליטיים בתקופת הדיקטטורה הצבאית של יוון, ולאחרונה למחנה פליטים (האיחוד האירופי בנה במקום מרכז מעצר לפליטים).

אגיה מרינה לרוס יוון (צילום: leoks, shutterstock)
היסטוריה משולבת עם טבע מרהיב. אגיה מרינה | צילום: leoks, shutterstock

משרד התרבות היווני הכריז לאחרונה על תוכנית אסטרטגית להפיכת המבנים הנטושים בלאקי ולפידה למרכזי בריאות ושיקום, אקדמיה ים-תיכונית ליזמות חברתית, ומרכז לפעילויות לאורך כל השנה המדגישות את ההיסטוריה הארכיטקטונית והתרבותית יוצאת הדופן של האי. הצלקות של מלחמת העולם השנייה בכל רחבי לרוס מייצרות סיור מדהים: מבונקרים תת-קרקעיים ושברים תת-מימיים ועד לתצפיות מתפוררות שבהם מבקרים רועי צאן וטנקים מחלידים בהרים שנשארו מאחור על ידי האיטלקים.

איך מגיעים ללרוס?

טיסות ישירות ללרוס יוצאות מנמל התעופה באתונה עם טיסה שאורכת שעה. בגלל שהאי הקטן הוא לא מהמובילים שבאיי האזור אין טיסות רבות בתקופת הקיץ ואלו שיוצאות מתמלאות במהירות. עם זאת, תמיד יש אפשרות לטוס מאתונה לאי קוס וממנו ניתן להגיע ללרוס בשיט קצר במעבורת.

בהיותו חלק מקבוצת האיים הדודקאנסיים, לרוס מקושר היטב על ידי מעבורות שעוברות בקבוצת האיים. המגיעים מאתונה יכולים לעלות על מעבורת מפיראוס. הנסיעה במעבורת ללרוס אורכת 9 שעות ו-35 דקות ומחיר כרטיס לכיוון אחד הוא 50 אירו (כ-200 שקל).

בחזרה הביתה, אם אינכם יכולים לטוס מלרוס עקב רוחות חזקות, האפשרות הטובה ביותר שלכם היא לעלות על המעבורת לקוס ומשם לאתונה. הסיבה היא שנמל התעופה בקוס גדול יותר ויכול להתמודד עם מטוסים גדולים יותר.

מי טורקיז וארכיטקטורה וניציאנית

לרוס הוא אי שקט שמתאים בעיקר למטיילים המחפשים חוויה יוונית אותנטית בתוך יופי בתולי. לא תמצאו כאן תיירות המונית, אלא מפלט שליו רווי היסטוריה, תרבות ונפלאות טבע. 

עברו העשיר של לרוס נשקף מכל פינה וניכר בארכיטקטורה מהתקופה הוונציאנית שלו. התיירים שמגיעים לאי יכולים לבקר בטירה המרשימה מימי הביניים בשם Panagia tou Kastro, או לשוטט בין הכפרים המקסימים ובהם פלאטאנוס (Platanos) עם בתיו הצבעוניים המעוטרים בבוגנוויליה.

פאלאטוס לרוס יוון  (צילום: BurningR-Projekt, shutterstock)
בתים צבעוניים עם טירה בראש הגבעה. פאלאטנוס | צילום: BurningR-Projekt, shutterstock

בדומה לאיים ברזור, גם לרוס מתהדר בחופים יפים על מי הים האגאי. החולות הרכים של חוף אלינדה, הידוע במי הטורקיז ובספורט המים שלו, מושכים את רוב המבקרים באי. גם מפרצונים מבודדים כמו קפוקלה (Kfoukla) ו-ורומילי (Vromli), מושלמים לשחייה ושנורקלינג במים צלולים. לנוף דרמטי יותר, התיירים מגיעים לחוף קסירוקמפוס (Xirokampos) עם תצורות הסלע הוולקניות שלו שמספקות רקע עוצר נשימה.

לרוס חוף אלינדה  (צילום: Nejdet Duzen, shutterstock)
שקט ושלווה לעומת חופים באיים אחרים. חווף אלינדה | צילום: Nejdet Duzen, shutterstock
לרוס יוון חוף (צילום: Nejdet Duzen, shutterstock)
מי טורקיז צלולצים בחופים של לרוס | צילום: Nejdet Duzen, shutterstock

בלרוס יש גם לא מעט נקודות ששווה לחקור ברגל בין שבילים ציוריים של מטעי זיתים ויערות אורנים, או לרכוב על אופניים לאורך כבישים כפריים שקטים. כנסיית אגיה מרינה המקסימה שוכנת על ראש גבעה ומציעה נוף פנורמי של האי. בכל האי ובמיוחד בכפרים הקטנים המטבח היווני האותנטי נחגג וכך גם הטברנות המסורתיות שבהן אפשר לטעום את מיטב המטעמים המקומיים וללגום יינות מלרוס.

המקומיים בלרוס נוהגים להשתתף באחד מהפסטיבלים הרבים של האי. מומלץ לתיירים לחגוג יחד עם המקומיים את ההתרגשות של פסטיבל קסטרוטיסה (Kastrotissa) שבו נחגג שחרור האי. כמו כן, כדאי לצפות בתהלוכות הדתיות ובמוזיקה המסורתית במהלך חג הפסחא. לאורך כל השנה, אומנים מקומיים מציגים את כישרונותיהם בחנויות וגלריות מרתקות, ומציעים מזכרות ייחודיות.

לרוס מסעדה יוון (צילום: kokixx, shutterstock)
המטעמים המקומיים אותנטיים ומשלבים מספר מטבחים | צילום: kokixx, shutterstock

הזמן הטוב ביותר לבקר בלרוס הוא בין החודשים מאי לאוקטובר, כאשר מזג האוויר חם ושטוף שמש. אפשרויות הלינה נעות בין בתי הארחה מקסימים למלונות בוטיק שמתאימים לתקציבים שונים והעדפות שונות. מטיילים בעלי תקציב נמוך יותר יכולים לבחור באכסניות, בתי הארחה או דירות סטודיו. אפשרויות הביניים כוללות מלונות ודירות בניהול משפחתי, אך קיימים גם מלונות ווילות יוקרתיים למי שרוצה להתארח ולהתפנק.