"לראות את נאפולי ולמות". אף אחד לא ממש יודע כיצד ומתי נולד המשפט המפורסם הזה, אבל נראה כי החוכמה האמיתית היא לראות את נאפולי ולהמשיך ולחיות. ולא רק כי החיים הם עניין די חיובי, אלא גם כדי להספיק ולראות דווקא את הממתקים שנמצאים סביב נאפולי - מהאי קפרי, על נופיו הציוריים ועד חוף אמאלפי, שעל מצוקיו התלולים חולפת אחת מדרכי הנוף היפות באירופה כולה.

ולמה דווקא עכשיו? כי ההגעה לחבל ארץ שובה לב קלה מאי פעם:  חברת הלואו קוסט ריינאייר מציעה טיסות ישירות מתל אביב לנאפולי -  מה שמאפשר לחוות את האזור מבלי להגיע קודם לכן לרומא, ומשם להמשיך בדרך האורכת כארבע שעות. פשוט נוחתים בנאפולי, ובתוך 30-40 דקות אתם כבר בלב היופי הפראי של חבל קמפניה (Campania), שמסומן כאחד מיעדי הנופש החדשים והמבטיחים של השנה הקרובה.

Amalfi Road 2014-25 (צילום: אייל שפירא)
50 ק"מ של שכרון חושים. על רכסי חוף אמאלפי | צילום: אייל שפירא
טיול באיטליה, סורנטו כביש (צילום: אייל שפירא)
סמטאות בעלות מראה עתיק ומסתורי | צילום: אייל שפירא
טיול באיטליה, סורנטו בלילה (צילום: אייל שפירא)
אחת מדרכי הנוף היפות באירופה | צילום: אייל שפירא
טיול באיטליה, סורנטו רקדנים (צילום: אייל שפירא)
לא משעמם לרגע | צילום: אייל שפירא

טיול באיטליה, סורנטו שוק (צילום: אייל שפירא)
כדאי לעצור בשוק מקומי | צילום: אייל שפירא

סורנטו וחוף אמאלפי: להתמכר לנוף

בין אם מדובר בימים ספורים או בשבוע שלם, המומלץ ביותר הוא לערוך את הטיול הזה כ"טיול כוכב": לנים במקום אחד, וממנו מבצעים דילוגים יומיים אל האתרים השונים. בסיס היציאה הקבוע שלנו היה עיירת הקיט הציורית סורנטו (Sorrento), הגדושה בסמטאות בעלות לוק עתיק ומעט מסתורי, שפע של חנויות מזכרות המשמשות מעין מלכודות תיירים שנעים להיתפס בהן, מסעדות מעולות ובעיקר – קו חוף כמו שרק חבל הארץ הזה יודע להציע.

על הדרך: סורנטו מצויה בתחילתה של אחת מדרכי הנוף היפות באירופה, הנעה גבוה על רכסי חוף אמאלפי (Costiera amalfitana). כמו כל לוק מוצלח – הסוד כאן טמון במינונים: השילוב בין אופיו ההררי של חבל ארץ זה, המצוקים התלולים עד אימה שנושקים למפרצונים פוטוגניים שמימיהם מנצנצים בטורקיז עז – כל אלו הופכים את הנוף הזה לכזה שקשה להתרגל אליו. גם לאחר יומיים, שלושה או יותר תמצאו את עצמכם עוצרים לצד הדרך, באחת מנקודת התצפית, וגומעים בעיניים את כל הכחול-ירוק-חום הזה. להשלמת הסצנה, מנקדות את הדרך המתפתלת הזו עיירות קטנות, גדושות בתיירים מתפעלים. וגם עוד מזכרות. כאילו שתשכחו משהו מכל היופי הזה.

הדרך, המופיעה על המפה ככביש SS163, נעה לאורך 50 קילומטרים, אבל אלו הם 50 הקילומטרים הכי ארוכים שפגשתם מזה זמן רב, בעיקר בשל העצירות הרבות. הנף הזה פשוט דורש מכם לעצור, לתקתק במצלמה, ולהמשיך הלאה.

מה עושים בעיר: כמו כל בסיס אם ראוי לשמו, מדובר בעיר ש"מחזיקה" היטב כמה ימים מבלי לשעמם לרגע. מעבר לחנויות כיפיות, יש בה כמה כנסיות יפות. נסו למשל את כנסיית Antoninus of Sorrento, המצויה בכיכר בעלת שם זהה. כמי שנחשב לפטרונם של הימאים, בחזית הכנסייה על שמו של אנטוניניו, מצויה שן ענקית של לוויתן – המשמשת חיזוק לאגדה מקומית לפי נחלץ הקדוש להציל ילד קטן שנבלע על ידי לוויתן.

איפה ישנים: ולעניינים פרקטיים יותר: אנו לנו במלון Hilton Sorrento Palace, שבו כמה בריכות שחייה, מסעדות טובות, גן קסום (לא רק לילדים), מרכז ספא ונוף מדהים לים. וכן, חשוב לא פחות: המלון מצוי במרחק של 10 דקות הליכה למרכז העיר.

אוכלים, שותים: כעיר המארחת מדי שנה מאות אלפי תיירים, מקומות לאכול לא חסרים כאן. אחת המסעדות האותנטיות החמודות ביותר היא Ristorante L'Antica Trattoria, שנוסדה כבר ב-1930 ומתמחה במטבח המקומי. אל תוותרו.

סורנטו, כמו שאר חלקי חבל הארץ הזה – היא גם ממלכת הלימונצ'לו. האזור משופע בפרדסים של עצי הדר, אך מסתבר כי הכלניות שלנו הם כמו הלימונים של האיטלקים: לא נהוג לקטוף לימונים מהעץ בפרדס ללא רשות, מאחר שמדובר בחומר גלם לתעשייה האדירה של משקה הלימונצ'לו. בסורנטו עצמה מומלץ לבקר במרכז המבקרים I Giardini Di Cataldo – מתחם מטופח שבו תזכו להסברים והדגמות על ייצור הליקר, שחומר הגלם העיקרי שלו נובע מקליפת הלימון, המוסרת באופן ידני על ידי קולפן מטבחי פשוט. כאן גם מייצרים מהלימונים קונפיטורות, עוגות, גלידות ומה לא. שום דבר לא הולך לאיבוד בתהליך. הסיור כולל ביקור בפרדס יפהפה המצוי בקרבת מקום, שבו ניתן לטעום מכל העינוגים הללו.

ואם אתם כבר כאן, אל תוותרו על ביקור במעגן הסמוך של סורנטו. אחרי שתפנו את מבטיכם חזרה מהים הטיראני, תגלו כי העיר הזו רובצת למעשה על מצוק תלול ומחורץ. מדובר בשכבות אדירות של לבה על מצע של אבן גיר. זה יפה ופראי בדיוק כמו שזה נשמע. מהמעגן הזה גם תיקחו את המעברות שלכם ליעד הבא: האי קפרי.

טיול באיטליה, סורנטו מבט (צילום: אייל שפירא)
10 דקות הליכה ממרכז העיר. Hilton Sorrento Palace | צילום: אייל שפירא

טיול באיטליה, סורנטו בריכה (צילום: אייל שפירא)
כמה בריכות שחייה ונוף מדהים לים | צילום: אייל שפירא

>> עוד בחופש:

להתכלב? לא אצל התרמילאים הכי סטייליסטים בעולם 
היעד הכי מגניב לקיץ: חופשה מטורפת בפירינאים
וילות נופש קסומות באירופה

קפרי: טרק בטבע ורכבל אישי

25 דקות של שיט נינוח מהמעגן של סורנטו יביאו אתכם אל האי קפרי, המפורסם בזכות "המערה הכחולה" (Grotta Azzurra) השוכנת בקרביו - מערה שכרו גלי הים שהיכו באבן הגיר במשך עידן ועידנים, ויצרו בה חללים יפים (הגישה בסירה בלבד. המחיר, כולל הדרכה: החל מ-26 יורו לאדם).

אבל קפרי הוא הרבה יותר מכך. נכון, גם פה יש המון בתי קפה, מסעדות ואפשרויות שופינג בלתי נדלות, כולל ייצוג של מותגי אופנה מובילים, אבל שווה לא פחות (וכנראה שהרבה יותר) הוא לערוך באי טרק בטבע.

על הדרך: כן, דולצ'ה וגבאנה יחכו לכם שעה וחצי - כי מה שרואים ממרומי המצוקים התלולים של קפרי, לא רואים משום מקום אחר. לכן, אין זה פלא שאפילו הקיסר הרומאי טיבריוס, בכבודו ובעצמו, בחר להתגורר בקפרי במשך 11 שנים, עד ליום מותו. נראה שהקיסר לקח את האמירה "לראות את קפרי ולמות" צעד אחד קדימה. כך או אחרת, האי משך אליו מתיישבים רבים במרוצת הדורות, ובמחצית השנייה של המאה ה-19, הפך למקום הקיט האולטימטיבי עבור אמנים, סופרים וסלבס מהעולם כולו. אפילו צ'רצ'יל ואייזנהאואר נפגשו כאן כדי לסגור קצוות לפני הפלישה של בנות הברית לאזור סלרנו, אי אז בימי מלחמת העולם השנייה.

את המסלול בטבע ניתן לערוך בעזרת מדריכים מקומיים או באמצעות מפות מפורטות שמחולקות באתרי התיירות במעגן שממנו עגנתם באי. שימו לב שהמסלול עצמו אינו משולט היטב בשטח, וקל ללכת בו לאיבוד. כך או אחרת, המסלול הזה, שאורכו כארבעה קילומטרים, יפגיש אתכם עם נופי מפרצים, מצוקים, נקיקים ואפילו מערה שבה שרידי מקדש שהקים הקיסר טיבריוס. סיום המסלול אל מול קשת סלעית ענקית שזכתה לכינוי Elephant Trunk (חדק הפיל), שלצדה חורש צפוף ועמוק-עמוק מתחתיה רוחשים מי הטורקיז.

המסלול (ששמו Pizzolungo) אינו קשה ומתאים לילדים, אך סופו בעלייה קצרה אך מתישה למדי. העלייה הזו שווה בהחלט את כל היופי שפגשתם, בעיקר מצוקי הדולומיט האדירים שפורצים מהים מעלה-מעלה, ושחפים דואים לצדם תוך צווחות עונג. ואם כבר מדברים על טבע: שרידי שלד ממותה שהתגלו באי על ידי ארכיאולוג מקומי ביססו את העובדה שקפרי היה בעבר חלק בלתי נפרד מהיבשת, אך ניתק ממנה לאחר אחת ההתפרצויות של הווזוב, שנראה כמעט מכל מקום באזור חצי האי סורנטו.

איפה ישנים: ואחרי הטבע, מגיע זמן הפינוק: את השופינג הכי שווה תערכו ברחוב Via Camerelle. ואם אתם בעניין של להעביר לילה באי באחד המלונות היפים שפגשתם מימיכם – אל תוותרו על מלון Capri Tiberio Palace. כל חדר בו מעוצב באופן שונה, וניכר כי למעצב הפנים היתה חיבה יתרה לאוספים שונים ומשונים מרחבי העולם – ממכונות כתיבה דרך כלי ניווט ימיים ועד גלובוסים.

התענוג הזה אינו זול: מ-485 יורו ללילה לחדר הקטן ביותר ומ-1485 יורו ומעלה ללילה לסוויטה, שבה מרפסת נוף ענקית וג'קוזי מול הים. כדאי לדעת כי במלון זה פועלת המסעדה הכשרה היחידה באיטליה המצויה מדרום לנאפולי, וניתן לערוך כאן סעודות נפלאות גם מבלי ללון פה. כדאי להזמין מקומות הרבה זמן מראש כי המלון כמעט תמיד בתפוסה מלאה. 

View this post on Instagram

A post shared by Capri Tiberio Palace (@capritiberiopalace) on

שופינג: בכפר Anacapri, המצוי בחלק העליון של האי, בגובה של כ-300 מטרים מעל פני הים, תמצאו חנויות חמודות של כלי קרמיקה, בשמים וסנדלים – ייצוג לענפי הייצור העיקריים של האי במהלך הדורות. את הסנדלים, אגב, אפשר לקבל בהתאמה אישית, כולל חריטות ראשי התיבות של שמכם על הסוליה. זאת בהנחה שאתם בעניין של לדרוך על עצמכם.

לא משנה מה תעשו בקפרי, בשום אופן אל תוותרו על עלייה במעלית הסקי (Chair-Lift) אל מונטה סולרו (Monte Solaro) החלק הגבוה באי – כ-600 מטר מעל פני הים. מדובר במעין רכבל אישי ופתוח – אתם לבד מול הטבע, בין משים לארץ, במעין נדנוד מדיטטיבי שנמשך 12 דקות ארוכות. סופה של החוויה נערכת בנקודות תצפית שממש דורשת מכם לעשות סלפי הגון, כזה שיהפוך לתמונת הפרופיל הבאה שלכם. זהו גג העולם – פשוטו כמשמעו (10 יורו לאדם). כדי למצות את כל הטוב שהאי קפרי מציע, מומלץ לבלות בו יום שלם.

טיול באיטליה, קארפי מפרץ (צילום: אייל שפירא)
שטים מסורנטו אל האי קפרי | צילום: אייל שפירא
טיול באיטליה, קארפי נוף (צילום: אייל שפירא)
מומלץ לערוך באי טרק בטבע | צילום: אייל שפירא
טיול באיטליה, קארפי מדרון (צילום: אייל שפירא)
ברוכים הבאים ל"חדק הפיל" | צילום: אייל שפירא
טיול באיטליה, קארפי מדרגות (צילום: אייל שפירא)
מסלול שאורכו כארבעה ק"מ | צילום: אייל שפירא
טיול באיטליה, קארפי רכבל (צילום: אייל שפירא)
עולים ברכבל למונטה סולרו | צילום: אייל שפירא
טיול באיטליה, קארפי מרפסת (צילום: אייל שפירא)
מרפסת נוף ענקית וג'קוזי מול הים. מלון Capri Tiberio Palace | צילום: אייל שפירא

טיול באיטליה, קארפי חדר (צילום: אייל שפירא)
מלון שלא תשכחו | צילום: אייל שפירא

לאורך קו החוף

עם כל הכבוד לקפרי (ויש כבוד), הגיע הזמן לדגום את קו החוף המיוחד של אמאלפי, בנסיעה דרומה, לעבר העיר פוזיטנו (Positano) והעיר אמאלפי (Amalfi) עצמה. שתיהן מצויות כאמור על כביש SS163, שלעיתים הופך להיות צר עד אימה, ועל הדרך מאתגר את כישורי הנהיגה שלכם. אם אתם מגיעים בימי הקיץ הפופולריים, הצטיידו בסבלנות, מאחר שמדי פעם צצים בו עומסי תנועה, במיוחד בכניסה וביציאה מהערים והעיירות.

על הדרך: התחנה הראשונה, פוזיטנו, היא מותק של עיירה, עם בסמטאות חבויות וצרות, המון מדרגות וגם נופים מרהיבים של בתים שנדמה כתלויים אלו על אלו ממש מעל הים הכחול. באופן טבעי, יש ממנה גישה קלה לחוף ים קטן ואינטימי. קחו לכם שעה קלה על החוף, שאינספור אבנים קטנות מאכלסות אותו ומשמשות מצע מפנק לרביצה הגונה.

מעט אחריה, אמאלפי, כמעט 40 ק"מ דרומית לנאפולי, היא בסיס יציאה מצוין לשיט בספינת תיירים לאורך החוף. מעין השלמה למה שראיתם מהרכב, וגם שעה קלה של מנוחה מההמולה. אם יש לכם עין חדה וידע מוקדם, אף תוכלו לגלות את בית הקיט של סופיה לורן, האישה והאגדה. הבית, מוקף בוסתן יפה, תלוי על מצוק מעל הים, ורכבל אישי נמתח מקו המים ועד פתח הבית.

מה עושים בעיר: בעיר עצמה – שיופיה הבלתי נשכח הביא את אונסק"ו להכריז עליה אתר מורשת עולמית - יש עוד ועוד חנויות – שוב לימונצ'לו ושוב מזכרות, אבל תמיד נעים לשוטט ביניהם. מוקד הפעילות העיקרי מצוי למרגלות הקתדרה הגדולה, שנבנתה במתכונתה הראשונית כבר המאה התשיעית, ועברה כמה וכמה גלגולים.

בין אמאלפי ופוזיטנו צצים מן הים איים בשלל צורות וגדלים, וגם מגדלי שמירה חמורי סבר, שנבנו מאבן מקומית במאות ה-11-16, כדי להגן על קו החוף מפולשים. מאחר שכיום אף אחד לא פולש לכאן (למעט תיירים), הפכו חלק ממגדלי אלו למסעדות ואפילו למועדוני דיסקו אפלוליים וגדושי אווירה. העיקר – אל תחשבו יותר מדי: ראיתם נקודה ששווה לחקור: עצרו, ואולי תמצאו הפתעות שרק ממתינות להתגלות. זה הרי הסוד לטיול מוצלח, בכל מקום על פני כדור הארץ.

טיול באיטליה, פוזיטנו בתים (צילום: אייל שפירא)
הדרך הצרה לכאן תאתגר את יכולות הנהיגה שלכם. פוזיטנו | צילום: אייל שפירא

טיול באיטליה, פוזיטנו סמטה (צילום: אייל שפירא)
סמטאות חבויות וצרות והמון מדרגות | צילום: אייל שפירא

פומפיי: העיר, ההר, הדרמה

אפשר לכתוב הררי מילים על התחושה שעולה וצפה כאשר נכנסים בפעם הראשונה בחיים אל פומפיי (Pompeii), אחד האתרים המתוירים בעולם. לא חייבים להיות חובבים מושבעים של היסטוריה או ארכיאולוגיה כדי להתפעם מהעוצמה שיוצרים כאן הר אחד, עיר אחת וסיפור טוב אחד עם טוויסט טרגי בסופו.

בשל קרבתה לנאפולי (כ-24 ק"מ דרומית לה), מומלץ לערוך את הסיור בפומפיי בתחילת הטיול שלכם או בסופו, רגע לפני שממריאים בחזרה ארצה. ו"רגע" משמעותו לפחות חצי יום, אגב. וחשוב לא פחות: מומלץ מאוד לבקר כאן בליווי מדריך מקומי, או לפחות לאחר עיון קפדני בתולדות המקום, כדי לקבל ערך מוסף ראוי. כי לפעמים, האבן היא אינה סתם אבן, אלא סיפור שלם, מרתק ומעורר השראה.

מה בעיר: לאחר שצולחים את מלכודות התיירים ליד שער הכניסה, נכנסים לתחומי העיר ומתחילים לחשוף את צפונותיה. במשך כל הסיור שלכם כאן יביט בכם מלמעלה וזוב היפה והנורא. ואם נראה לכם שההר הזה רדום - טעות בידיכם. הוא פעיל ועוד איך. ההתפרצות האחרונה אירעה בשנת 1944, וכיום מוטמנים בלועו חיישנים סייסמוגרפיים משוכללים, המסוגלים להתריע על ההתפרצות הבאה כשלושה חודשים לפני שהיא מתרחשת.

פומפיי, עיר רומית עשירה שתושביה נהנו מכל רגע בחייהם (ועדות לכך תגלו מכל עבר), נחרבה בהתפרצות של הווזוב ב-24 באוגוסט, שנת 79 לספירה. תושביה, שהתגוררו למרגלות ההר, לא ידעו כי מדובר בהר געש פעיל, ולמרות סימנים מקדימים בדמות רעידות אדמה קלות ושאר רחשים מלועו של ההר, לא ציפו לדרמה הגדולה.

הודות לשכבה של כ-17 מטרים של אפר געשי שכיסה אותו במשך כ-1,700 שנים, העיר הזו למעשה קפאה בזמן (אי כי המילה "קפאה" בהקשר של פומפיי עשויה להטעות). מעניין לגלות כי כשליש מהעיר – ששטחה המשוער היה כ-650 דונמים – עדיין ממתין להתגלות לחוקרי העתיד, והעיר עדיין נחפרת ונחשפת לאיטה.

כך או אחרת, הדמויות האנושיות המפורסמות שנותרו כאן – בתנוחות של הגנה, בריחה או שינה – אינן עשויות לבה. למעשה, הלבה כלל לא הגיעה לעיר – מה שהרג במהירות את תושבי פומפיי היה אפר געשי לוהט, משולב בבוץ מנהרות סמוכים ושאר חומרי לוואי געשיים. עוד נגיע לדמויות הללו.

הכניסה לעיר תוביל אתכם אל אודיאון (תיאטרון קטן ששימש בעיקר למופעי מוזיקה) ותיאטרון גדול, המכיל 5,000 מושבים מסומנים. כן, ניתן לראות בבירור את הסימנים החקוקים על האבן. פה ושם, אם יש לכם עין חדה, תוכלו למצוא כתובות גרפיטי ילדותיות של דמויות גלדיאטורים – עדות למעשי קונדס של ילדי פומפיי מהעת הקדומה. כי ילדים הם ילדים בכל מקום – ובכל זמן.

לכו בעקבות המפה שקיבלתם בכניסה אל הווילות המהודרות, שציורי קיר מעטרים את קירותיהם, שוטטו ברחובות הרחבים, שנשמרו היטב, כאילו רק אתמול שעטו פה מרכבות וקולות רוכלי העיר מילאו את האוויר. על חלק מהבנים תבחינו בעיטור של פרח – סימן לכך שמדובר בחנות בשמים – עוד עדות לחיים הטובים של פומפיי. וישנו בית הבושת המפורסם, שתבליט של אבר מין גברי מוביל אליו. לכאן נאספו נערות עובדות מרחבי האימפריה, וציורי קיר המציגים לראווה תנוחות שונות ומשונות שימשו כתפריט אהבים מאויר.

אל תוותרו על ביקור במקדש יופיטר ומקדש יופיטר, שממנו נראה ההר במלוא עוצמתו, וגם על האתרים לצד הבזיליקה הגדולה, שם ממתינות לכם דמויות האבן המפורסמות של תושבי העיר – מבוגרים, ילדים ואפילו כלב בתנוחה מכמירת לב – שהפכו בשבריר שנייה לפסלים קפואים בזמן.

טיול באיטליה, פומפיי קיר (צילום: אייל שפירא)
תקדישו לפחות חצי יום לפומפיי | צילום: אייל שפירא

טיול באיטליה, פומפיי גופה (צילום: אייל שפירא)
דמויות האבן המפורסמות של תושבי העיר מחכות לכם | צילום: אייל שפירא

לראות את נאפולי – ולחזור ארצה

אין לה את ההיסטוריה המרתקת של רומא, השיק המתוחכם של מילאנו או הרומנטיקה המתקתקה של ונציה. אבל נאפולי עיר בעלת מרקם עירוני מחוספס שאי אפשר להתעלם ממנו, גדוש בשכבות תרבותיות. ב"טיול כוכב" מהסוג הזה, ויתרנו על שהות ממוכת שנאפולי והסתפקנו בסיבוב לא מחייב של מספר שעות, שאת רובן בילינו בחלק העתיק של העיר, באזור  ספקה נאפולי (Spaccanapoli), שבו כיכרות הומות, כנסיות, קתדרלות ורחובות צרים ושוקקים. ואם כל הגודש הזה גדול עליכם, תמיד תוכלו לברוח כמה צעדים הצדה, ולתפוס שלווה מול הים.

טיול באיטליה, נאפולי עמודים (צילום: אייל שפירא)
לראות את נאפולי ולא למות | צילום: אייל שפירא

אפשר לרכוש חבילות שונות לנופש על בסיס לינה וארוחת בוקר. קיימת גם אפשרות לרכוש חבילות הכוללות גם השכרת רכב. למידע נוסף: kishrey-teufa.

* הכותב היה אורח חברת "קשרי תעופה"