"ההתנהלות פגעה בי מאוד", אמין (צילום: רויטרס)
מה יהיה לגבי פיצוי? אכן, שאלה טובה | צילום: רויטרס
סיום שביתת התעופה של החברות הישראליות לא נראה עוד באופק. ועל פי חוק, חברות התעופה לא חייבות לפצות את הנוסעים בעקבות נזקים שאירעו כתוצאה משביתה. בינתיים אל על כבר הודיעה שתפצה את הנוסעים על כרטיסי הטיסה, אבל יש עוד המון הוצאות נלוות שלא יכוסו. בדקנו באמצעות עורך דין, בעקבות שביתת התעופה של החברות הישראלית שנפתחה הבוקר, האם בכלל הלקוחות יוכלו לתבוע?

" אין תשובה מוחלטת וחד משמעית לשאלה האם חברת התעופה צריכה לשפות נוסע עקב נזקים שאירעו כתוצאה משביתה", מסביר עו"ד רוטבאום המתמחה בתביעות תיירות ותעופה ומנהל פורום תביעות תעופה ותיירות במתחם פרקליטי IL. "ההגנה העיקרית עליה ינסו להתבסס חברות התעופה נשענת על טענת "הסיכול" בחוק החוזים, שקובע שבמידה והמפר (חברת התעופה במקרה זה) לא ידע בעת חתימת החוזה (רכישת הכרטיס) כי החוזה יופר, לא ניתן יהיה לחייב אותו לקיים את החוזה או לפצות את הנוסע כתוצאה מכך". 

עם זאת, סעיף אחר בחוק קובע שלבית המשפט יש שיקול דעת להכריע האם יש לחייב את חברת התעופה להשיב את שווי הכרטיס לנוסע ואף לפצותו בגין נזקיו העקיפים שנגרמו עקב השביתה כגון: בית מלון ששולם מראש ולא נוצל, הפסד טיסת המשך וכן הלאה. בית המשפט במקרים אלו מונחה לפעול על פי עקרון הצדק, כלומר "אם נראה לבית המשפט צודק לעשות כן בנסיבות העניין".

אפשר גם לתבוע את ארגוני העובדים

עו"ד אשר רוטבאום (צילום: מירב פלברג, יחצ)
"ביהמ"ש ייקח בחשבון את מאמצי חברת התעופה למצוא חלופות". עו"ד רוטבאום | צילום: מירב פלברג, יחצ
דרך נוספת בה ניתן לדרוש פיצוי על הנזקים שנגרמו כתוצאה מהשביתה, היא לתבוע את ארגוני העובדים אשר יזמו והוציאו לפועל את השביתה, אך לאור הפסיקה בעבר סיכויי תביע זו קלושים. ישנם מקרים בהם התקבלה התביעה ובית המשפט קבע ש"לאור התנהלותו של המשק בישראל, ספק אם ניתן לקבוע, כי שביתה היא אירוע בלתי צפוי המביא לסיכול של חוזה" ומשום כך, חויבה חברת התעופה לשלם פיצוי כספי בגין רכישת כרטיס הטיסה החלופי. במקרה אחר נדחתה התביעה בטענה שכאשר אדם מהציבור בוחר לנסוע ולטייל בעולם הוא לוקח על עצמו את כל הסיכונים הסבירים הנובעים מהמתרחש בעולמנו המודרני. השביתות בארץ ואף ברחבי העולם, הינם אירועים המתרחשים פעם בפעם ואין לומר כי מדובר בתופעה שיש להתעלם ממנה".

הגורם המנחה את בית המשפט בבואו לפסוק פיצוי לנוסע הוא מאמצי חברת התעופה לצמצם את הנזק שנגרם לנוסע. כלומר, בית המשפט ייבחן האם לאחר שחברת התעופה ביטלה את הטיסה בעקבות השביתה היא נקטה בכל האמצעים הדרושים למניעת הנזק או הקטנתו? האם בעת היוודע השביתה היא נערכה לקיום טיסות באופן מיידי עם סיום השביתה? האם חברת התעופה ניסתה להעביר את הנוסעים לטיסות חלופיות עם חברות תעופה שאינן לוקחות חלק בשביתה?

"לנוסעים המודאגים אני ממליץ להמתין ולבחון את התנהלותה של חברת התעופה בעניינכם. בכל אופן, אין ספק כי טרם נאמרה המילה האחרונה בעניין זה על ידי ערכאה גבוהה", מסכם עו"ד רוטבאום. 

עו"ד אשר רוטבאום, ראש משרד עורכי הדין אשר רוטבאום ושות', המתמחים בתביעות תיירות ותעופה ומנהל פורום תביעות תעופה ותיירות במתחם פרקליטי IL

זקוקים לייעוץ משפטי? היכנסו עכשיו והתייעצו עם עורך דין