אתמול (ב' 16.8) נכנסו לתוקפן ההנחיות שמגדירות כמעט את כל העולם ככתום או אדום, כך שהחוזרים ממרבית המדינות מחויבים בבידוד של שבוע בארץ לאחר הנחיתה. יחד עם זאת, 10 מדינות בלבד מוגדרות כרגע כצהובות, ומי שחוזר מהן מחויב בבידוד של 24 שעות בלבד (או עד קבלת התשובה מבדיקת הקורונה שנעשתה בנתב"ג). מתוך 10 המדינות ההלו, רק 4 מדינות מקבלות כרגע ישראלים ללא צורך בבידוד: צ'כיה, הונגריה, אוסטריה ומולדובה. 

ההנחיות הללו הגיעו בשיא תקופת החופש הגדול ורגע לפני החגים, כך שלא מעט נוסעים שרצו לצאת לחו"ל מצאו את עצמם ללא הרבה אופציות במקרה הטוב, או נאלצו לבטל לגמרי חופשה שכבר הזמינו במקרה הגרוע. בנוסף, חברות התעופה נאלצו לשנות או לבטל קווים על פי המתווה החדש.

>> בדקו לאן אפשר לטוס עכשיו

עוד לפני שהמתווה חדש החל אמר מנכ"ל ישראייר, אורי סירקיס, כי הממשלה ומשרד הבריאות אימצו "אסטרטגיית כאוס" שנועדה לדבריו להגדיל את חששות הנוסעים ולהקטין ביקושים ונראה שזה אכן מה שקורה. ההחלטה על המתווה החדש התקבלה ופורסמה כבר ב-8.8 ואושרה באופן סופי רק אתמול (16.8), היום בו היא גם החלה בפועל. נכון לעכשיו ההחלטה הזו תקפה עד ה-11.9, כך שאם לא יהיו שום שינויים במצב התחלואה או שלא יתקבלו החלטות אחרות, המתווה צפוי להימשך כפי שהוא עד אמצע תקופת החגים. במשרד הבריאות ציינו בפנינו שאחת לשבוע ישנם דיונים פנימיים לגבי מצב התחלואה במדינות השונות ואם מתקבלות החלטות חדשות בעקבות מדינה שהמצב בה הפך לטוב או גרוע יותר, הן מתפרסמות לאחר יום או יומיים ועוברות לקבלת אישור. 

מה קורה הלאה?

בפועל, כרגע ישנם שני תסריטים שיכולים לקרות:

1. שלא יתקבלו שינויים עד ה-11 בספטמבר (יום שבת שאחרי ראש השנה) ורק אז יוחלט אם להמשיך במתווה או לשנות אותו.

2. שיתקבלו שינויים בטווח הקרוב והמתווה לא יחזיק עד ה-11 בספטמבר, כך שחלק מהמדינות הצהובות יהפכו לכתומות (שמחייבות בידוד בחזור), או שמדינות כתומות יהפכו לאדומות (שלא ניתן לנסוע אליהן).

תיירים ביוון (צילום: Milos Bicanski, getty images)
האם המתווה ישתנה לפני ה-11.9 או לא? ישראלים ביוון | צילום: Milos Bicanski, getty images

"חוסר הוודאות והבלבול הנוצר עקב השינויים התכופים בהנחיות, לא משאיר יכולת אמיתית לתכנן חופשה לחו"ל מצד הנוסעים ולוח טיסות יציב מצד חברות התעופה", אומר סמנכ"ל השיווק והמכירות של ישראייר גיל סתיו. לדבריו, "הדבר גורם לירידה בהזמנות מצד אחד ומהצד השני שינוי בהתנהגות הצרכנים. יותר ויותר נוסעים אשר בוחרים כן לצאת לחופשה, מזמינים טיסות לטווח הזמן הקצר ופחות רגישים ליעד עצמו. אלו אשר מזמינים לתאריכים רחוקים יותר מקפידים לרכוש מגן ביטול נסיעה שמאפשר להם לבטל את הטיסה מכל סיבה שהיא 3 ימים לפני מועד הטיסה".

יש לציין שההמלצה של משרד הבריאות והממשלה כרגע היא לא לטוס לחו"ל לצרכים שאינם חיוניים. יחד עם זאת, ישנם אנשים שטסים מסיבות שונות, שאינן רק לטיולים, ועבורם ההנחיות המשתנות והעובדה שאי אפשר לתכנן קדימה זה דבר קריטי. אותו דבר תקף כמובן גם לגבי חבורת התעופה והנסיעות.

"עם כניסת ההגבלות האחרונות למעשה השמיים נסגרו כמעט לחלוטין. מתווה חדש הובטח בשבועות האחרונים אך למיטב ידיעתנו אין דיון בנושא ואין שום צפי לפרסום כזה בשבועיים הקרובים", אומר ניר מזור, סמנכ״ל קשרי תעופה. "מרבית מדינות המערב פועלות במתווה המתעדף ומעודד מחוסנים, שטסים ללא חובת בידוד, וזאת לצד בדיקות לאלו שאינם מחוסנים או למגיעים ממדינות בתחלואה גבוהה. בישראל מחמירים יותר מכל מדינה וכפי שניתן לראות לא בדיוק נוחלים הצלחה גדולה כתוצאה מכך בהפחתת התחלואה. ניתן רק לקוות שהמתווה שיתעדף מחוסנים, עם בידוד מקוצר ואכיפה למפרים ישיג בסבירות גבוהה יותר את העידוד להתחסנות וצמצום הפרות הבידוד".

"הישראלים כבר פחות מתייחסים לתקנות החדשות ויוצאים מנקודת הנחה שיאלצו לשהות בבידוד בחזרה ולפי הנחה זו מתכננים את חופשתם", מוסיפה טלי נוי, סמנכ"ל שיווק ומכירות באיסתא, "מלבד הגידולים בהזמנות למדינות כמו צ'כיה ואוסטריה אנחנו צופים גם גידולים לחופשות בהולנד, איטליה וארה"ב וזאת גם מתוך תפיסה שייתכן כי הלימודים ידחו לחודש אוקטובר ובין כה מרבית ספטמבר היא חגים".