טורקיה נחשבת לאחד היעדים האהובים על הישראלים, גם בתקופת הסגרים ולאחריהם, במיוחד מאז שהוסרה מרשימת המדינות האדומות האסורות לטיסה. הטיסות לאיסטנבול מלאות, מחירי בתי המלו זולים במאות אחוזים מבתי המלון בארץ.

יחד עם זאת, מתברר שיש דבר שמטריד את עשרות אלפי התיירים הישראליים המציפים בעיקר את איסטנבול: עוקץ נהגי המוניות. מדובר על שיטה בה עוקצים מתיירים מאות לירות טורקית בכל נסיעה, לרוב משדות התעופה לבתי המלון במרכז איסטנבול.

מחיר נסיעה במונית משדות התעופה המרכזיים באיסטנבול נע בין 160 ל-220 לירות לכל היותר (בין 55 ל-70 שקלים). בפועל, נהגי המוניות גובים מהתיירים מאות לירות לאדם גם לאחר שסיכמו עמם את מחיר הנסיעה למלון או ליעד בתוך העיר.

"במקום 160 לירות כפי שסיכמנו איתו מראש, הנהג ביקש ממני ומאשתי לשלם לו 600 לירות. הוא עשה לנו סיבוב של כשעתיים וחצי במקום שעה ורבע נסיעה. הוא נסע בכבישי אגרה ועשה עיקוף גדול מאוד. כבר באמצע הנסיעה הבנו שהוא עוקץ אותנו, אבל הוא טען שהכול בסדר ושהוא יודע את הדרך למלון", סיפר גרשון. "בסוף, שהגענו למלון התווכחנו איתו, אבל בגלל שזו פעם ראשונה שלו בטורקיה שילמנו לו 500 לירות וזה היה ממש שוד. הרגשנו מרומים וזה הרס לנו קצת את הטיול כי איסטנבול באמת עיר מדהימה, עם אנשים חמים ונחמדים, אבל נהגי המוניות שם זה עולם אחר".

איסטנבול  (צילום: Club4traveler | shutterstock)
קובעים מחיר ובסוף הנסיעה דורשים הרבה יותר - לרוב התיירים לא מתווכחים. איסטנבול | צילום: Club4traveler | shutterstock

בשבועות האחרונים הצטברו מאות תלונות של תיירים ישראלים שנעקצו בעשרות אלפי לירות. "לקחנו מונית מכיכר 'טקסים' לאחד הקניונים הגדולים בעיר", שיחזרה מאיה. "נסיעה של עשר דקות - רבע שעה גג. סיכמנו שנשלם לנהג 35 לירות, אבל הוא החליט על דעת עצמו לנסוע לתוך הפקקים. נתקענו שם 50 דקות ובסוף שילמנו לו עוד 100 לירות כי הוא טען שזה לא אשמתו שיש פקקים, ו-35 הלירות שסיכמנו איתו בהתחלה לא כוללים עמידה בפקקים. אנחנו לא אנשים שמתווכחים אז שילמנו והחלטנו שלהבא נתנייד באוטובוסים שהם זולים משמעותית ממוניות".

בנוסף, חלק גדול מנהגי המוניות שעקצו תיירים ישראלים החליטו על דעת עצמם לנסוע משדות התעופה השונים דרך כבישי אגרה ואז הם מקפיצים את המחיר לנסיעה במאות אחוזים. "הנהג התחיל עם מונה של 70 לירות, עשה סיבוב ארוך ורק אחרי שעתיים וחצי הגענו למלון. לאחר מכן התברר לנו שנסיעה כזו נמשכת כשעה. שילמנו לו 350 לירות אחרי שרבנו והתווכחנו איתו, אבל כלום לא עזר", שיחזרו זוג תיירים ישראלים שנעקצו. "התברר לנו שנסיעה כזו עולה 180 לירות והמונה צריך להתחיל בכלל ב-4 לירות. בשיא חוצפתו הוא גם ביקש שניתן לו טיפ. גם בתוך העיר הם עקצו אותנו בעשרות לירות לכל יעד. במקום 30 לירות שילמנו 70 לירות על נסיעה של רבע שעה, כשאין בכלל פקקים".


 

בכמה מקרים, תיירים שהרגישו שנעקצו במהלך הנסיעה, דרשו מהנהג לעצור, לקחו את המזוודות ועברו לנסוע במוניות אחרות. "כשהרגשנו שנהגי המוניות עושים עלינו כסף ועוקצים אותנו החלטנו לעצור אותם באמצע הנסיעה ועברנו למוניות אחרות שהנהגים שלהם לא מפקיעים מחירים. יש לנו תחושה שהנהגים הטורקים יודעים לזהות תיירים ישראלים ועוקצים אותם בכוונה".

היו גם גם כאלה שצילמו את מספרי המוניות והגישו תלונות במשטרה. "למזלי אני דובר את השפה וכשאמרתי לנהג שדרש ממני 350 לירות על נסיעה מהשדה למלון שהוא לוקח מחיר מופקע ואני מתקשר למשטרה, הוא מיד שינה את הטון וביקש רק 160 לירות", סיפר יניב. "נהגי המוניות פוחדים מהמשטרה וצריך לא לוותר ולא לשלם לנהגים שעוקצים."

ישראלים שטיילו בטורקיה מציעים כמה טיפים:

  1. לקבוע מראש מחיר נסיעה מהשדה או מתוך העיר לכל יעד.
  2. לדרוש להפעיל מונה מ-4 לירות.
  3. אם חוששים מעקיצה של נהגי מוניות, ניתן לנסוע באוטובוסים מהשדה למרכז העיר במחיר שנע בין 13 ועד 18 לירות.
  4. לא מומלץ לנסוע במטרו באיסטנבול, אלא אם יש לכם הרבה סבלנות.