רק לפני שלושה ימים ביטלו בארץ את ההגבלה על כמות העוברים היומית לסיני, וכבר אתמול, בבוקר שלפני ערב יום כיפורים התמונות הזכירו את הימים שלפני הקורונה בהם עשרות אלפי ישראלים השתרכו בתורים ארוכים כדי להיכנס לחצי האי. ההבדל הוא שהפעם, השינוי התרחש ברגע ונראה שלא כולם היות ערוכים. כך, הכניסה לסיני אתמול ארכה בין שמונה לעשר שעות ארוכות וקשות בשמש וגרמה לזעם גדול בקרב הישראלים.

"מה שקרה בערב יום כיפור זה מטורף. להערכתי כ-10,000 ישראלים נתקעו במעבר הגבול בצד המצרי במשך שש ושמונה שעות. מרבית הזמן בשמש קופחת. זה נס שלא היה אסון המוני ואנשים לא התייבשו והתעלפו. בצד הישראלי הכול עבר חלק אבל בצד מצרי הכול קרס. הם לא היו ערוכים לכמות כזו גדולה של ישראלים", סיפר ל-mako, חיים רובינשטיין.  "זה היה אירוע מביש מאוד".

לדבריו, הדבר נבע בין השאר מהחלטת משרד התחבורה לאפשר כניסה חופשית של ישראלים לסיני ללא הגבלה ושמס הכניסה לסיני שולם בצד המצרי (כ-405 לירות). זה גרם לכך שישראלים רבים הגיעו עם שקלים ודולרים ולא עם לירות מצריות מה שגרם לתורים העצומים.

סיני מפוצצת (צילום: אבו עוואד אל הוואי )
התור החל כבר בשעות הבוקר המוקדמות. הצד הישראלי | צילום: אבו עוואד אל הוואי

"המצרים גבו את הכסף במספר מוקדים. בעבר התשלום היה מחוץ למעבר הגבול. הצ'יינג' קרס מהר מאוד. לא היה איך לשלם גם מס בריאות שהמצרים פתאום המציאו משום מקום. זה יצר כאוס אחד גדול. אם היו מאחדים את התשלומים והיה מספיק כסף בכספומטים המצריים לא היו כאלה תורים. מחדל גרר מחדל", טען רובינשטיין.

יפעת אמיר תעדה את הנעשה בתור לכספומט במעבר טאבה וסיפרה כי אנשים כמעט התעלפו מהעמידה בתור. "הרבה שנים אני מגיעה לסיני ולא נתקלתי בדבר כזה. אנשים מבוגרים וילדים חיכו שעות בשיא החום. חמש ושש שעות בלי צל ולפעמים בלי מים. אנשים יכלו בקלות להתעלף."

גם אביב טרנר, שהגיע למעבר עם חברותיה , כדי לבלות את כיפור בסיני, סיפרה על חוויה לא פשוטה. "המצרים ממש הגזימו הפעם. הם לא חשבו שיגיעו אלפי ישראלים לסיני ועוד ביום כיפור. הכול התנהל באיטיות רבה", שחזרה טרנר. "ההחלטה של המצרים להעביר את תשלום האגרה לגבול גרמה לכל התורים. אנשים ניסו לעקוף בתור והיו צעקות. גם אחרי שיצאנו מהצ'יינג' היה עוד תור לתשלום מס הבריאות. זה באמת יכול היה להסתיים באסון".

ישראלים אחרים סיפרו שנאלצו לשחד פקידים מצריים כדי להתקדם בתור או כדי שימירו להם דולרים ללירות מצריות במחיר מופקע. "זה הזכיר לי את התורים לסיני בתקופה שלפני הקורונה", סיפר ל', אחד הישראלים שהיו במעבר. "המצרים עשו עלינו הרבה כסף ביום הזה. אנשים שילמו מס בריאות של 30 לירות מבלי לקבל קבלות. הם לקחו את הכסף במזומן לכיסים. מרבית הישראלים הגיעו בשעות הבוקר ונכנסו לסיני רק בשעות אחר הצהריים. אם זה היה תלוי בי לא הייתי חוזר לפה יותר עד שיסדירו את זה בצורה נורמלית".

סיני מפוצצת (צילום: אביב טרנר)
העומס הכבד היה בצד המצרי | צילום: אביב טרנר

גם דן, שעמד בתור לצ'יינג' שקרס במשך שעות ארוכות, סיפר כי הפקידים המצריים בעצמם היום בהלם ומאוד מבולבלים. "עמדתי שם עם האלפים שעות ארוכות בצ'יינג' והוא קרס אחרי כמה דקות. אנשים דחפו אחד את השני, היה דוחק וצפיפות רבה שיכלו לגרום לאסון. זה נס ששרדתי את זה."

מטיילים ישראלים נותנים מספר טיפים להתגבר על התור:

  1. להצטייד מראש בלירות מצריות
  2. להגיע לגבול בשעות הבוקר המוקדמות
  3. לדרוש מהמצרים לאחד את התשלומים של אגרת המעבר ומס הבריאות במקום אחד