הר כנען  (צילום: האתר הרשמי)
כיצד תקבלו תו תקן לצימר? | צילום: האתר הרשמי
כל מי שנוסע לנופש בצימר מצפה לפגוש בקתת עץ מעוצבת, ג'קוזי, בריכה, סאונה, נוף מדהים מהחלון, ארוחת בוקר עשירה ושלל פינוקים. כל זאת, כמובן, בתמורה לכך שייפרד ממאות שקלים. ולמרות הציפיות הגבוהות לחוויה המפנקת ענף הצימרים מתהדר בשלל בעיות - החל מהטעיות הציבור באינטרנט, דרך המחירים המופרזים ועד לכשלים בשירות. גם מצידם של הצימרים עצמם המצב לא כזה פשוט, בעיקר מבחינת הפרנסה, עם ימים רבים בהם הצימרים נשארים ללא נופשים. כעת ארגון בעלי הצימרים מכונן רפורמה בתעשיית התיירות הכפרית, על מנת לחזק את ענף הצימרים - גם עבור בעלי המתחמים וגם עבור הנופשים. הרעיון הוא לייצר תו תקן אחיד לצימרים  - זאת כדי לשווק את התעשייה כאמינה ומשתלמת וגם כדי להגדיל את מספר האורחים ואף למשוך תיירים מחו"ל.

9,000 צימרים עם תפוסה שנתית של 25 אחוז בלבד 

אין תמונה
יצטרכו להחליף מים באופן תדיר כדי לקבל תקן (אילוסטרציה)
תהליך קבלת תו התקן החל ב-15.1 השנה וימשך עד 1.5, "ישנן שתי בעיות עיקריות בענף התיירות הכפרית כיום", אומר יעקב רוזנווסר, יו"ר ארגון בעלי הצימרים. "אנשים פותחים אתר אינטרנט לצימרים ולוקחים מקדמות מלקוחות - ובסוף, אין בכלל צימר שמחכה להם, האדם נעלם וזה יוצר שם רע לתעשייה כולה", הוא מספר.

"הבעיה השנייה היא שיש שוני בין הציפיות של הלקוח לבין מה שהוא מקבל כאשר הוא מגיע לצימר", הוא מוסיף. לדבריו, לפעמים זו יכולה להיות התרשמות מוטעית של הלקוחות ולפעמים גם רמאות. "בעולם פתרו זאת באמצעות תו תקן שקובע מהו התו הצריך להיות בקרב הצימרים שפועלים בשוק. בחודש מאי אנו מקווים שרוב הצימרים יהיו בעלי תו תקן ויאפשרו ללקוח קניה בטוחה להזמנת חופשת צימרים. עד כה היו כ-150 פניות של בעלי צימרים מתוך 200 שפנינו אליהם בתור התחלה", הוא מדגיש.

לפי נתוני מחלקת המחקר של BDO לחודש יוני 2013, ענף הצימרים מגלגל מיליארד שקלים בשנה. הוא מורכב מ-9000 חדרי אירוח אך התפוסה בו מגיעה ל-120 ימים בשנה בממוצע בלבד (25-35 אחוז). עסקי האירוח הכפרי תופסים חלק נכבד מהפריפריה ומהווים פרנסה לבעלי עסקים רבים. המחיר הממוצע ללילה בחדר אירוח עומד על 453 שקלים. מנתוני הלמ"ס עולה כי התפוסה בצימרים מסתכמת ב-25% בלבד, שהינם 8 ימים בלבד בחודש.

המטרה הסופית: קמפיין הורדת מחירים

יעקב רוזנווסר
"תו תקן יאפשר קנייה בטוחה בהזמנת חופשה בצימרים". יו"ר ארגון בעלי הצימרים
אילו תנאים יציב תו התקן לבעלי הצימרים?  "התנאי הראשון יאפשר קניה בטוחה, במסגרתו הלקוחות יורידו טופס הזמנה אחיד באינטרנט", מסביר רוזנווסר. הקריטריון השני, לדבריו, יהיה כללי ביטול אחידים. "אין שום כוונה שהלקוח או בעל vצימר יפגעו במידה ואחד מן הצדדים מבטל ברגע האחרון".תנאי נוסף הוא גישור. ארגון "אמון הציבור" יהיה שותף ביישוב סכסוכים שעלולים להיווצר בין הלקוח לבעל הצימר.

בתחום בריאות הצרכן, קיים קריטריון נוסף - "דגימות מים תדירות בבריכת השחייה". "בעל הצימר יהיה מחויב לבדוק שהמים לא יזוהמו וידגום את מי הבריכה בהתאם לכללי משרד הבריאות", אומר רוזנווסר. והקריטריון האחרון דואג לביטוח מתאים במידה ויגרם נזק לבעל הצימר, "פוליסת הביטוח באה לטובת בעל הצימר ומשלמת עבור נזקים כמו פגיעה רשלנית ע"י האורחים". 

"ברגע שהצימרים יהיו עם תו תקן הביקוש אליהם יגדל", מסביר רוזנווסר, "אך המטרה הסופית היא קמפיין הורדת מחירים, בשנת 2014-2015 אנו מתכננים להוריד את מחירי הצימרים בעלי תו תקן ב-15-25 אחוז.  כך נשפיע על המחיר וכתוצאה מכך נעלה את הביקוש, וגם נקטין את ההוצאות השוטפות - למשל בתחום הפרסום. כל הצימרים שיהיו רשומים לא יצטרכו לפרסם במספר פורטלים אלא יהיו רשומים באתר אחד". הוא מסביר.

"האתר יהיה ב-4 שפות נוספות מלבד עברית ואנגלית בו יוכלו להזמין חופשה לכל צימר בעל תקן", הוא מסביר. "באמצעות האתר נוכל להגדיל את כמות ההזמנות בעונות מתות כמו החורף ובאמצע שבוע". לדבריו, המטרה היא להביא סוכני נסיעות מאירופה וארה"ב לסיורי שטח וגם לשווק את האתר באתרי חיפוש מלונות בינלאומיים.

המהפכה של רוזנווסר אולי עתידה לשנות את תעשיית האירוח הכפרי אך הוא מצייר תמונת מצב עגומה לתעשיית הצימרים הנוכחית, "זהו שוק לא יציב והרבה מבעלי הצימרים מפסידים כסף", הוא אומר. "למרות זאת, הם לא ממהרים לוותר עליו, זו כבר הפכה לתעסוקה של המשפחה", הוא אומר. לדבריו, משרד התיירות אדיש לפעילות בתיירות הכפרית, "ענף הצימרים לא מספיק חשוב להתייחסות אולי בגלל שרוב הצימרים ממוקמים בפריפריה".

בעלת צימרים: "אני לא מרגישה שתו תקן יקדם אותי בשום צורה"

תיירן נולד, נוף
"תו תקן לא עומד במבחן המציאות". גיתית מנוף 10
גיתית, בעלת מתחם הצימרים "נוף 10" באמירים, אומרת ל-mako שאינה רואה צורך בקבלת תו תקן לצימרים. "אני לא מרגישה שזה יקדם אותי בשום צורה, אני עובדת לפי החוק, מבוטחת ללא הארגון ושוקדת על מועדון לקוחות במחירים מותאמים ללא ארגון שיאגד את הצימרים".

לדבריה, בעבר קיבלה תו תקן מטעם "ארץ הגליל", עמותת התיירות בגליל העליון במסגרת פרויקט ibb- Israel Bed & Breakfast, שביקש לתת תו איכות לבעלי הצימרים. "כל ארגון צריך לשים לו מטרת על וקנייה בטוחה לא נראית לי מטרה מספיק חשובה. כדי לפתור את בעיית האמינות לא צריך ארגון אלא יש דרכים אחרות לנקוט נגד מי שפועל בניגוד לחוק", היא מצהירה. "לאחר שקיבלתי תו איכות לא קיבלתי יותר הזמנות ולקוחות לא ידעו במה מדובר, משמע זה לא עומד במבחן המציאות",  היא מסבירה.

גם הרעיון שיהיה אתר בו יהיו רשומים כל הצימרים הקיימים בארץ אינו נראה לה יעיל: "אני לא ארצה להיות באתר עם עשרות אלפי צימרים אחרים, זה דווקא מסרבל את אופציות החיפוש. להפך, אני רוצה להישאר בקבוצה של הצימרים שמוכרים את אותו מוצר, ואם יחפשו אותי ימצאו אותי שם", היא מוסיפה. "האינטרנט כל כך פתוח ומוכר שמי שמתייחס לא ברצינות ומפרסם תמונות לא אמינות לא יישאר בתחום", היא מדגישה.

לדבריה, גם היוזמה למשוך תיירים מחו"ל אינה צריכה להיות בחסות ארגון מסוים, "זו עבודה משולבת של משרד התיירות וגם של כל בעל צימר שדואג לעצמו", היא מסבירה. "אני נמצאת במושב אמירים, מושב תיירות שפועל בימים אלה להקמת אתר שיביא תיירות חו"ל", היא מספרת.

אירוח בחופי הכנרת ללא תשלום. ארכיון (צילום: חדשות 2)
איך מושכים תיירים לכנרת? באמצעות פורטל הזמנות בינלאומי | צילום: חדשות 2
גם חיים אוזן, בעלי צימרים "אהבה בגורן" עדיין סקפטי. "ארגון וסדר זה תמיד דבר טוב, ואנו יודעים שיש הרבה רמאויות בעסקי הצימרים עם אנשים שמשווקים צימר ומצלמים תמונות אחרות ומלכלכים את שם הענף", הוא אומר. "אבל יש בעיה לאגד את כל הצימרים ונעשו ניסיונות בעבר. אך יכול להיות שהיום זה יעבור, לאנשים יותר קשה ויש הרבה פחות עבודה".

"אנחנו הורדנו מחירים בלי שאף אחד יגיד לנו, המצב מחייב" הוא מדגיש, "זו תקופה קשה ויכול להיות שהמצב הכלכלי וריבוי הצימרים מוריד יותר ויותר את התפוסה בהם". לדבריו הוא מקווה שהקיץ הקרוב ישפר את מצב הענף, "יש הרבה דילים ומבצעים בבמלונות ברחבי הארץ ואני מקווה שנעבוד בצורה מספקת".

אבל בשונה מגיתית, אוזן נשמע אופטימי, "אם הארגון יוכל לאגד את הנושאים שחשובים לצימרים ולדאוג לאינטרסים שלנו אז אני מברך על כך", הוא מוסיף. "גם הרעיון של אתר אחד שבו הלקוח יוכל להזמין את הצימר שלו הוא רעיון חשוב, כך תהיה לבעלי הצימרים פלטפורמה משותפת", הוא אומר.

"עזבו אתכם כסף. הכי חשוב זה המיקום"

לדברי אריה, בעלי הצימר "עץ החיים", הקריטריון הכי חשוב בהצלחת צימר הוא המיקום, "אנשים מחפשים מקום יפה ושקט, יש צימרים שלא מעניקים את התנאים הבסיסיים של נוף מקסים ושקט ולכן גם הורדת מחירים לא תעזור", הוא מוסיף. הניסיון למשוך תיירים מחו"ל אינו נשמע לו כרעיון משמעותי, "תיירים מחו"ל מגיעים לרב למלונות ואלו שבאים באופן עצמי מגיעים לצימרים. הוא אומר ומוסף, "מתת למשל זה יישוב שממתג את עצמו "בפשטות ובטבע", מי שרוצה את שני הדברים הללו יגיע לפה", הוא מדגיש.

בנוסף, הוא מפקפק ברעיון לנסות לשנות ולייעל את ענף הצימרים, "זה עסק שעובד ואין צורך לנסות ולשנות אותו, יש דברים שפשוט עובדים, אנשים מגיעים לצימרים ויודעים מה יקבלו בתמורה", הוא מסכם. 

אתר נופשים: מאגד 150 צימרים ומאפשר הזמנות אונליין

_OBJאך לפני מימושה של יוזמת תו התקן, יש כבר מי שמנסה לאגד את הצימרים בארץ. דב אלבוים, מנכ"ל אתר "נופשים" בו ניתן נופש ממבחר של 150 צימרים ברחבי הארץ מספר ל-mako על הפורטל: "פורטל נופשים נמצא באוויר כבר חצי שנה באמצעות תוכנה חדשנית שמחוברת לבעלי הצימרים ומהווה אתר הזמנות בינלאומי לצימרים", הוא מספר. "כל המידע לגבי יומן ההזמנות ופרטים אודות הצימרים מגיעים מבעלי הצימרים, בנוסף יש לנו חברה חיצונית שעורכת בדיקה ומגיעה ישירות לצימרים ומבררת שכל הפרטים שפורסמו נכונים", הוא מוסיף. אלבוים טוען שענף הצימרים נמצא ברווחיות, התפוסה הממוצעת השנתית עומדת על 50-60 אחוז והאזורים המצליחים ביותר הינם אזור הכנרת, רמת הגולן והחרמון.

אלבוים מודה שהיום הדרישות של הנופשים בצימרים עלו, "השירות, מקום אסטטי, אבזור מלא, ג'קוזי, מקלחת מפנקת, בריכה, והכי חשוב פרטיות הם דברים שהלקוח לא יוותר עליהם, הוא רוצה להרגיש שהוא מקבל פרטיות ושקט בשונה מבית מלון", הוא מסביר. "המחיר הוא גם פרמטר אך יש כאלו שיחפשו איכות ויש כאלו שיחפשו איכות ומחיר. לעיתים אנשים משלמים סכומים גבוהים ולבסוף יוצאים מאוכזבים".

"אני מאוד מקווה שהיוזמה של ארגון בעלי הצימרים תצליח ואנחנו נהיה מוכנים לשתף פעולה", הוא מדגיש. לדבריו יש חשיבות לאיגוד הצימרים תחת תו תקן אחיד שיבואו הן לטובת הלקוח והן לטובת הצימרים עצמם. 

>> מחממים סדינים: 8 צימרים יוקרתיים שנפתחו השנה