ביומיים האחרונים עלו לא מעט תלונות על כך שעשרות טיסות מחו"ל ממשיכות לנחות בארץ בכל יום (היום, ב', נוחתות כ-20 טיסות), וזאת למרות הסגר ולמרות שישנה התפרצות של שלל מוטציות שונות שהמגיעים מעבר לים מביאים איתם. הטיסות מגיעות בעיקר מניו יורק, דובאי, איסטנבול, קייב, פריז, לונדון, פרנקפורט ומוסקבה.  

הביקורת המרכזית היא שעל אף שיש איסור כניסה לתושבים זרים ורק ישראלים יכולים להיכנס, בארץ אין שום דרישה לעשות בדיקת קורונה לפני העלייה למטוס שממריא לנתב"ג, כפי שנהוג בלא מעט מקומות בעולם. רק כעת, כ-10 חודשים מאז התפרץ הנגיף גם בארץ, הורה ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לחייב פעולה שכזו. לא מעט אנשים טוענים שמדובר בתגובה מאוחרת מדי. 

על פי הנתונים של רשות ההגירה מדובר בכ-2,300 ישראלים שנוחתים מידי יום, כשחצי מהמטוסים שנוחתים בארץ ריקים למעט אלה המגיעים מדובאי. הסיבה המרכזית להגעה של אותם נוסעים בימים אלה היא הרצון לקבל את החיסונים נגד קורונה בארץ ולא להמתין לתורם במדינות בהן הם שוהים, דבר שיכול לקחת חודשים ארוכים.

"אני לא רוצה לסכן את החיים שלי בארה"ב בלי חיסון, אנשים פה מתים כמו זבובים", טוען יורם, בן 35, השוהה בניו יורק לצורך לימודים. "למרות שאני בחו"ל אני משלם כל חודש ל'כללית מושלם' ולכן חזרתי להתחסן ולאחר מכן אחזור לארה"ב. מרבית האנשים במטוס באו לפה בעיקר כדי להתחסן. הם לא סומכים על הרפואה בארה"ב."

גם בטיסות מאוקראינה מרבית הישראלים, שחלקם שהו בקייב ובאומן, הגיעו כדי להתחסן. "המצב באוקראינה רע מאוד. אנשים מסתובבים ברחובות ובסופרים בלי מסיכות, אין פיקוח ועד שהחיסונים יגיעו למדינה אלוהים יודע מתי זה יקרה. אני והחברים שלי לא היינו מוכנים לקחת סיכון. החלטנו לטוס לארץ כדי לקבל את החיסון והדרכון הירוק בעוד כמה שבועות", הסביר י', "כל מי שחוזר לארץ וזה בדוק עושה את זה כדי לקבל חיסון ופה שירותי הבריאות יותר טובים מאשר באוקראינה וממדינות רבות בעולם".

תורים צפופים לנוחתים בנתב"ג (צילום: N12)
ישראלים שנחתו בנתב"ג. למצולמים אין קשר לכתבה | צילום: N12

על אף ההנחיה שכל החוזרים מחו"ל מחויבים בבידוד שבועיים, או 10 ימים בכפוך לשתי בדיקות קורונה, מתברר שחלק מהנוסעים שחזרו כדי להתחסן ואחרים השיגו מסמכים מזויפים לפיהם הם החלימו מקורונה כדי שלא ישהו בבידוד. "חזרתי בפעם השלישית מטורקיה ואף פעם לא נכנסתי לבידוד. איך? אני גר בצפון במקום שהמשטרה בקושי נמצאת בסביבה. אני משאיר את הטלפון שלי בבית ומסתובב חופשי בחוץ", טוען ע'. "יש פה עשרות צעירים שהפרו בידוד ולא משרד הבריאות ולא המשטרה הגיעו לברר מה קורה איתם".

כמה מהנוסעים שבכל זאת חוששים להפר סגר הצטיידו במסמכים מזויפים המצביעים על כך שהחלימו מקורונה. עבור מסמך כזה מזויף שילם כל אחד מהנוסעים 1,000 שקל לחברי רשת זייפנים. "הצגתי את המסמך הזה בטלפון ועברתי בקלות. אפילו לא בדקו במחשבים מרוב שהעובדים בנתב"ג היו בלחץ", גילה אחד הנוסעים.