לא מעט ישראליים נעצרו בשנים האחרונות על ידי משטרת תאילנד בחשד שהחזיקו ברשותם שטרות מזויפים של 100 דולר, דבר שנחשב לעבירה חמורה מאוד במדינה, בגלל שמבחינת השלטון בתאילנד מדובר בפגיעה בכלכלה.

>>לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש

"אם ישראלי מגיע לצ'יינג' ובעל המקום חושד שמדובר בשטר מזויף, אני מציע לא להתווכח איתו. פשוט להשאיר אצלו את השטר וללכת מהמקום כמה שיותר מהר", טוען הרב של בית חב"ד בבנגקוק, נחמיה וילהלם. "אחרת, בעל המקום מחויב על פי החוק להזעיק את המשטרה וכשהשוטרים מגיעים הם מבצעים מעצר וזה ממש לא נעים. לישראלים יש נטייה להתווכח והם לא מבינים את הסכנות שזה עלול לגרום ולכך שהם לא יוכלו לעזוב את תאילנד במשך חודשים ארוכים עד שהם יועמדו לדין. זה ממש סיוט".

שוטר תאילנדי (צילום: MongPro, shutterstock)
לשוטרים המקומיים יש אפס סובלנות לכסף מזוייף | צילום: MongPro, shutterstock

על פי דבריו של הרב וילהלם הישראלים הטסים לתאילנד משחקים באש. ממש כך. מתברר, שיותר ויותר ישראליים נעצרים בעת שהם מגיעים להחליף שטרות 100 בצ'יינג'ים בבנגקוק או בזמן שהם רוכשים מוצרים בדיוטי פרי.

כך למשל קרה ל-ר' שנעצר לפני כארבע שנים, דקות ספורות לפני שעלה לטיסה מבנגקוק לישראל, בעת שרכש לאמו מתנה בדיוטי פרי והגיע להמיר את השטר בכסף המקומי. "באתי לקנות לאימא שלי מתנות. רציתי לפרוט את השטר ואמרו לי שהוא מזויף", טען ר' בזמנו. "רכשתי אותו בבנק בישראל ולא הבנתי למה היא טענה זאת". ההסברים של ר' כמובן לא עזרו לו ומשטרת תאילנד עצרה אותו. רק כעבור כחודשיים הוא נשפט, נקנס בכמה אלפי באט וקיבל אישור לטוס בחזרה לישראל.

שדה התעופה בבנגקוק (צילום: Paula Bronstein, GettyImages IL)
"חושדים בכם? תלכו כמה שיותר מהר". שדה התעופה של בנגקוק | צילום: Paula Bronstein, GettyImages IL

"זו תחושה לא נעימה להית עצור בעבירה מהסוג הזה במדינה זרה", אומר הרב ויליהלם. "אני טיפלתי בעשרות מקרים כאלה בשנים האחרונות, מדובר מעצר בבית כלא בתנאים קשים מאוד שישראליים לא מורגלים אליהם. גם אחרי שאתה משתחרר, עד שמגישים כתב אישום, אתה נשאר במדינה חודשים ארוכים, תקוע, משלם קנס ומתפלל שתחזור לישראל מהר. הישראלים צריכים ללמוד לא להתווכח, כי הם נמצאים במדינה זרה ויש לה חוקים משלה".

אבי נחום מחכה למשפט כבר חודש

לאחרונה, בעקבות מעצרו אבי נחום, שעליו פורסם לראשונה ב"חי בלילה", עניין זיוף הדולרים בתאילנד חזר לכותרות. לפני כחודש נעצר נחום במהלך חופשת פסח משפחתית עם אשתו ובתם התינוקת, לאחר שהגיע להמיר 300 דולר באי קוסומי. בעלת הציי'נג', טענה בפניו שאחד השטרות מזויפים, לקחה את דרכונו  והתקשרה מיד למשטרה. נחום ניסה להתווכח ולהסביר שהשטר לא מזויף, אך זה לא עזר והוא נעצר. אשתו ובתו הורשו לעזוב את תאילנד ואילו עליו נאסרה היציאה מהמדינה עד לסיום המשפט, אליו הוא מחכה כאמור, כבר מעל לחודש.

בהתחלה, נחום בילה כמה ימים בתא מעצר מקומי, בתנאים קשים. "זה היה סרט. היה לי מסך שחור בעיניים", שיחזר נחום לכתב החדשות. "אתה ישן על הריצפה, עם ג'וקים, אין לך איפה להתקלח". משרד החוץ הישראלי, שגרירות ישראל בבנגקוק, הרב של חב"ד והבוס של נחום נרתמו לסייע לו בניסיון להוציא מהמדינה ללא משפט אבל כל מאמציהם עלו בתוהו.

"לתאילנדים יש זמן, הם לא ממהרים לשום מקום", טוען ישראלי המתגורר בבנגקוק שנים רבות ומכיר היטב את המנטליות המקומית. "לא בוער להם כלום. מבחינתם אתה יכול לחכות חודשים עד שיתחיל המשפט שלך ולא משנה במה אתה נאשם. מי שמואשם בעבירות כאלה צריך סיוע כלכלי ואלפי דולרים כדי להשתחרר בערבות ולאחר מכן לשלם את הקנס הכספי. אתה יכול לשלם על שטר אחד של 100 דולר עשרות אלפי דולרים ולעיתים יותר, כדי לצאת מהמדינה".

כלא באנג קוואנג בתאילנד (צילום:  שמעון איפרגן)
"אתה ישן על הריצה, עם ג'וקים, אין לך איפה להתקלח". כלא בתאילנד | צילום: שמעון איפרגן

לאחרונה, חבריו של נחום החלו לאסוף כסף עבורו כדי לממן את הייצוג המשפטי שלו ולסייע בשחרורו מתאילנד. עד כה שולמו עשרות אלפי שקלים לעורכת דין ולגורמים משפטיים המסייעים לנחום. "צריך לציין שאבי הינו אזרח שומר חוק ועובד קשה לפרנסתו ואין שום קשר בינו לבין החשדות המיוחסים לו", כתב אושרי פלאח, חבר של אבי, בפוסט שהעלה לפייסבוק שלו תחת הכותרת: "מחזירים את אבי הביתה". 

נכון לעכשיו, לא ברור מתי יפתח משפטו של נחום. אחת הגרסאות היא שזה יקרה במהלך החודש הקרוב, אבל הוא יצטרך להודות באישומים נגדו ואז הוא יישפט לעונש מאסר על תנאי ולקנס כספי. במידה ולא יסכים למתווה הזה, משפטו עלול להיפתח רק בעוד כמה חודשים או שהוא יצטרך להתפלל לנס שעורכת דין מקומית תצליח לבטל את האישומים נגדו ולשחררו ללא משפט.

קוסמוי, תאילנד (צילום: toiletroom, Shutterstock)
חופשה מהחלומות יכולה להפוך לסיוט ברגע. קוסמוי | צילום: toiletroom, Shutterstock

"אבי חושש להישפט על דבר שלא עשה. הוא פוחד שהוא עלול לשבת בכלא סתם ולהיות מורשע בהחזקת שטר מזויף", טוען גורם המכיר היטב את הפרשה. "לכן ההחלטה שלו שלא להסכים להגיע לעונש הרצוי של מאסר על תנאי וקנס כספי עלולים להשאיר אותו בתאילנד עוד חודשים ארוכים ולגרום לו להוצאות כספיות גבוהות מאוד".

ממשרד החוץ נמסר בתגובה: "הנושא מצוי בחקירת משטרת תאילנד. קונסולית ישראל בתאילנד בקשר עם המשפחה ומנסה לסייע ככל הניתן".