משחיתים את המדבר (צילום: יפתח דבש)
צילום: יפתח דבש

מכתש רמון נחשב לאחד מאתרי הטבע היפים ביותר בעולם. מאות אלפי מטיילים מהארץ ומהעולם מגיעים אליו מידי שנה כדי ליהנות מנופי בראשית הייחודים למקום. אלא שבתקופת משבר הקורונה שבמהלכה שמי ישראל היו סגורים לטיסות, חזרה התופעה המכוערת בה מטיילים ישראלים הורסים את נופי הטבע היפים באמצעות חריטה וגרפיטי או על ידי סידור אבנים שעשו בתוך המכתש. חלקם אף חרטו וריססו לבבות, הצעות נישואין ואת שמותיהם כדי להשאיר חותם על הטיול.

"הכתובות הללו הרסו את נופי המכתש. זה ממש מכוער. זה מבאס לחשוב שמטיילים עושים הכול כדי להרוס את אחד המקומות היפים בעולם", טוען יפתח דבש, תושב מצפה ויזם תיירותי. "זה צורם לראות דבר כזה, זה פוגע בערכי טבע. חלק מהמטיילים עושים סידורי אבנים עם שמותיהם וחורטים כל מיני מסרים. מישהו צריך למצות את הדין עם אותם מטיילים".

גם תושב מצפה רמון, שנחשף לתופעה, טוען שמדובר בעשרות כתובות שחלקן מסתתר בתוך המכתש ומחריבות את הנופים. "לצערי הישראלי המכוער חזר בתקופת הקורונה וחושב שמותר לו הכול. הם היו סגורים בבית ועכשיו מתפרעים על חשבון המכתש. הם הורסים חלקים במכתש באמצעות הזזת אבנים וסימון כתובות עם שמותיהם ולבבות, כולל גם הצעות נישואין. יש כאלה שמרססים גרפיטי על סלעים. מבחינתי שיהיה סגר כל הזמן כך שהמטיילים הישראלים לא יהרסו את המקום הכי יפה בעולם. אסור לתת לתופעה הזו להמשיך להתרחש. צריך להטיל קנסות כבדים על המטיילים כולל העמדה לדין, רק כך הם יבינו שלא פוגעים בטבע".

לדברי יזם מקומי נוסף, לא נעשה כמעט כלום כדי לטפל באותן כתובות. "זו תופעה חמורה שהולכת ומתרחבת ברחבי המכתש. הם מגרפים שכבה עליונה של השטח או על ידי אבנים לבנות שמונחות על גבי השכבות הכהות וכל פעם הגודל עולה. לצערי הרשויות לא עושות דבר כדי למגר את התופעה או בגלל חוסר תקציבים או בגלל עודף משימות וסדרי עדיפויות", טוען היזם. "זה מסוג הדברים שיגרום למטיילים שלא להגיע למכתש, אלא לטייל במקומות אחרים בארץ. מישהו צריך לטפל ביד קשה בישראלים המכוערים שפוגעים במכתש".

משחיתים את המדבר (צילום: יפתח דבש)
צילום: יפתח דבש

ברשות הטבע והגנים מגנים גם הם את התופעה: "מדובר בתופעה פסולה, מכוערת ואסורה על פי חוק שפוגעת בערכי טבע, נוף ומורשת. רשות הטבע והגנים מגנה תופעה זו ופועלת לפקח ולאכוף את הנושא בשמורות הטבע והגנים הלאומיים ככל שניתן וגם לשקם כשאפשר. יצויין כי פעולות שיקום אלו דורשת לרוב כוח אדם רב, זמן ומשאבים תקציביים. בנוסף, באזור ספציפי זה של מכתש רמון גם השיקום מסובך ולעיתים אף יכול לגרום לנזק נוסף בשל האופי הייחודי של הקרקע באזור."

ברשות מציינים שרק אתמול (2.12), 3 נערים מאחת מתנועות הנוער הורחקו מהטיול על ידי מדריכי התנועה לאחר שריססו בגרפיטי לאורך אחד המסלולים בדרום. עקב המקרה פקח הרשות ביצע פעילות הסברה מול הקבוצה למען מניעת הישנות של מקרים אלו ובהמשך יושלמו גם פעולות אכיפה מול הנערים. "הרשות נוקטת בפעולות הסברה מול קהלי יעד רלוונטיים וקוראת לציבור לתעד ולדווח לה על פגיעות ועבירות מסוג זה גם בזמן התרחשותם על מנת להתמודד ולטפל טוב יותר בתופעה פסולה זו."