התיירות הבין-לאומית בדרך לשחזר כמעט 90 אחוזים מהרמות שלפני המגפה עד סוף השנה הנוכחית. לפי הנתונים העדכניים ביותר של ארגון התיירות העולמי (UNWTO), כ-975 מיליון תיירים נסעו ברחבי העולם בין ינואר לספטמבר 2023, עלייה של 38 אחוזים בהשוואה לחודשים המקבילים של 2022.

מזכ"ל UNWTO זוראב פולוליקאשווילי אמר: "הנתונים האחרונים מראים שהתיירות הבין-לאומית התאוששה כמעט לחלוטין מהמשבר חסר התקדים של הקורונה עם יעדים רבים שהגיעו או אפילו עולים על כניסות טרום המגיפה. זה קריטי עבור יעדים, עסקים וקהילות שבהן מגזר התיירות מהווה גלגל הצלה מרכזי".

המזרח התיכון ובתוכו ישראל, ממשיך להוביל את ההתאוששות לפי אזורים במונחים יחסיים, עם כניסות של 20 אחוזים מעל לרמות של לפני הקורונה. המזרח התיכון נותר האזור העולמי היחיד שעולה בתקופה זו על רמות 2019. אמצעים להקלת ויזה, פיתוח יעדים חדשים, השקעות בפרויקטים חדשים הקשורים לתיירות ואירוח של אירועים גדולים, מסייעים לנתונים הנוכחיים.

תיירים גיזה מצרים (צילום: Mac Odolinski, shutterstock)
המזרח התיכון עולה על הציפיות. מצרים | צילום: Mac Odolinski, shutterstock

בלימת התיירות בעקבות המלחמה

היום (רביעי) צפויה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לפרסם את נתוני כניסות התיירים לישראל לחודש נובמבר. לדברי ד''ר ערן כתר, ראש המחלקה לניהול תיירות ומלונאות במכללה האקדמית כנרת: "על בסיס אומדן מקדים, ניתן להעריך כי ישראל תסיים את שנת 2023 עם כ-3 מיליון תיירים – נתון המייצג כ-15 אחוזים עלייה ביחס ל-2022 וכ-32 אחוזים ירידה ביחס לנתוני 2019".

העלייה הדרמטית במספרי התיירים הנכנסים לישראל נבלמה באופן טבעי עם פרוץ המלחמה, ועדיין קשה לאמוד את ההשפעה שתהיה לה על התיירות לארץ בשנת 2024. "לאחר שכ-80 אחוזים מהיקף התיירות השנתי כבר חלפו בשערי המדינה, המלחמה היא הגורם הראשי האחראי להשפעה המתונה יחסית של המלחמה על נתוני סיכום התיירות לשנת 2023", אומר ד"ר כתר. "מאידך, כל עוד לא ברור מתי המלחמה תסתיים, קשה מאוד לייצר תרחיש ייחוס מוצק לגבי כניסות תיירות לישראל בשנת 2024".

תל אביב בריכת גורדון ריקה מלחמה (צילום: דמיטרי פטרובסקי)
המלחמה עצרה את התיירות לישראל. תל אביב | צילום: דמיטרי פטרובסקי

נכון לעכשיו, לפי ד"ר כתר צפויה ישראל להפסיד לפחות 5 מיליארד שקלים, וככל שהמלחמה תימשך ההפסדים רק ימשיכו לצמוח. עם זאת, עסקים רבים נשענים כעת כמעט לגמרי על תיירות הפנים והעובדה שרבים מהמפונים נמצאים כעת בבתי מלון ברחבי הארץ ונהנים מהשירותים מסביבם. יחד עם זאת, ההתאוששות יכולה להיות איטית, כשהסבירות היא שתיירים יהודים וצלבנים יהיו הראשונים להגיע לישראל לאחר המלחמה.

אירופה בהתאוששות בריאה

כאמור, בהשוואה לזירה העולמית, שנת 2023 צפויה להסתיים בעולם עם כ-90 אחוזים ממספר התיירים שהיו בשנת 2019, כאשר באירופה שנת 2023 צפויה להסתיים עם כ-95 אחוזים מהיקף התיירות ב-2019. אירופה, אזור יעד התיירות הגדול בעולם, קיבלה 550 מיליון תיירים בין-לאומיים במהלך התקופה, 56 אחוז מכלל התיירים בעולם. ההתאוששות נתמכה על ידי ביקוש פנים-אזורי חזק כמו גם ביקוש חזק מארה"ב.

פריז צרפת (צילום: Lilly Trott, shutterstock)
אירופה התאוששה כמעט לגמרי. פריז, צרפת | צילום: Lilly Trott, shutterstock

אפריקה התאוששה באופן יציב גם, עם 92 אחוזים של תיירים בהשוואה לתקופה שלפני המגפה. אחריה נמצאת יבשת אמריקה עם 88 אחוזים ממספרי 2019 בתקופה זו, שכן האזור נהנה מביקוש חזק בארה"ב, במיוחד ליעדים בקריביים.

אסיה והאוקיינוס השקט הגיעו ל-62 אחוזים מהרמות שלפני המגפה בתקופה זו עקב פתיחה איטית יותר לנסיעות בין-לאומיות. עם זאת, הביצועים בין אזורי המשנה מעורבים, כאשר דרום אסיה הצליחה לעמוד ב-95 אחוזים מהרמות שלפני המגפה, אך צפון מזרח אסיה רק ב-50 אחוזים.