ממשלות ברחבי העולם נאבקות כדי להבין את מקום הימצאותם של אזרחיהן בישראל, ובמקרים מסוימים, מפנות אותם על רקע המלחמה. רוב חברות התעופה הפסיקו לטוס לישראל לעת עתה, ביניהן לופטהנזה, אייר פראנס, וויז אייר ואיזיג'ט, כמו גם חברות התעופה האמריקאיות יונייטד, דלתא ואמריקן איירליינס שביטלו את טיסותיהן.

> ריכוז חברות התעופה שעדיין טסות לארץ 

> ריכוז טיסות החילוץ שיש מסביב לעולם

על פי הדיווחים מהארץ ומהעולם, מספר רב של זרים ובעלי אזרחויות כפולות נרצחו או נלקחו בשבי. מחלקת המדינה של ארה"ב אישרה אתמול (שני) את מותם של תשעה מאזרחיה. ממשלת תאילנד אמרה כי 12 אזרחים תאילנדים נהרגו ועוד 11 נלקחו כבני ערובה על ידי חמאס. ארגנטינה אישרה כי ארבעה מאזרחיה נרצחו, בעוד שה-BBC דיווח כי יותר מ-10 אזרחים בריטים עדיין נעדרים ויש חשש כבד לחייהם, אם כי רק שני הרוגים בעלי אזרחות בריטית אותרו עד כה. ממשלת נפאל אישרה גם היא כי כ-10 מאזרחיה בין הנרצחים, ביניהם סטודנטים לחקלאות שהגיעו רק לפני כחודש לישראל. גם ממשלות צרפת, גרמניה, קנדה, סין, פרגוואי, אירלנד וטנזניה הצהירו כי אזרחיהן בין הנרצחים והנעדרים.

ממשלת פולין שלחה מטוסים צבאיים, כולל בואינג 737 של חיל האוויר הפולני (PAF), השמורים בדרך כלל להובלות מיוחדות, כפי שאושר על ידי דובר ממשלת פולין, פיוטר מולר. בנוסף לכך, בפולין מתכוונים לשלוח מטוס הרקולס עם כ-200 אנשי משלחת צבאית פולנית וכוחות מיוחדים כדי לפקח על פינוי אזרחיה מישראל. עד כה פונו 268 אזרחים פולנים מישראל ועוד אחרים צפויים להתפנות ביממה הקרובה.

 

גם ממשלת ברזיל תשלח משלחת צבאית לפינוי כ-1,000 מאזרחיה השוהים בישראל והביעו רצון לחילוץ. "חיל האוויר הברזילאי, בתיאום עם משרדי ההגנה והחוץ, נקרא להחזיר ברזילאים שנמצאים בישראל", נאמר בהצהרה שהוא חיל האוויר הברזילאי. משרד החוץ הברזילאי אמר ביום ראשון כי שלושה אזרחים ברזילאים-ישראלים בין הנעדרים לאחר שהשתתפו בפסטיבל המוזיקה, עם אזרח רביעי שנמצא וטופל בבית חולים.

מקסיקו הודיעה ביום שני כי היא שולחת שני מטוסים כדי לחלץ אזרחים מקסיקנים מישראל. הנשיא אנדרס מנואל לופז אוברדור אמר כי כ-5,000 אזרחים מקסיקנים נמצאים בישראל וכ-300 ביקשו לעזוב. בין אזרחי מקסיקו השוהים כעת בישראל, גם קבוצה של כשש מתעמלות אומנותיות מהנבחרת הלאומית של מקסיקו, שהגיעו לישראל במסגרת תחרות בין-לאומית וכעת מבקשות סיוע בחילוץ מיידי: "אנו קוראות ומבקשות בתוקף תמיכה מהממשלה שלנו כדי שנוכל להיות בטוחות ובריאות ולחזור בהקדם האפשרי לבתינו", אמרה מאמנת הקבוצה בלחאית אגילר.

View this post on Instagram

A post shared by Blajaith Aguilar (@blajaith)

הונגריה פינתה 215 בני אדם מישראל בשני מטוסים במהלך הלילה שבין יום ראשון לשני, והם נחתו בשלום בבודפשט, כך אמר שר החוץ פיטר שייג'ארטו בפוסט בפייסבוק ביום שני בבוקר.

לפי נתוני משרד החוץ היווני, מתוך 149 המבקרים היוונים הרשומים, 81 חולצו בטיסה ישירה מנמל התעופה בן גוריון לאתונה. אנשים אלה שהו בישראל במסגרת שני טיולים מאורגנים. "נסענו ליריחו במסגרת סיור עלייה לרגל. למרבה המזל, המדריך שלנו היה מאוד מוכשר ועשה הכל. כשיצאנו מיריחו, נודע לנו שהיא נפגעה", אמרה אחת מהתיירות היווניות. "ישראל נראתה שוממת, היינו חרדים, במיוחד במהלך הנסיעה שלנו מבית לחם לתל אביב. עצרו אותנו שלוש פעמים, אבל היה לנו מזל", הוסיפה.

בממשלת אלבניה ארגנו טיסת חירום לכ-40 אזרחים מאלבניה, קוסובו וצפון מקדוניה שנחתו בערב יום ראשון בבירת אלבניה, טירנה. המפונים נפגשו בשדה התעופה עם שר החוץ האלבני איגלי חסאני, שאמר כי "בימים הקרובים יהיו עוד טיסות מיוחדות לתל אביב, תוך שאנו מתאמים גם עם משרדי מדינות האזור שלנו כדי לסייע לכל האזרחים המבקשים לחזור למדינותיהם".

צפון מקדוניה מנסה לארגן מאמץ פינוי עבור בין 150 ל-200 מאזרחיה שנותרו בישראל. ראש ממשלת המדינה, דימיטר קובצ'בסקי, אמר כי השגרירות בישראל "עובדת מסביב לשעון" כדי ליצור קשר ולאתר את כולם. "זה העניין עכשיו, ליצור איתם קשר, למצוא דרך לצאת מישראל ולחזור הביתה בשלום", אמר.

מאמצי פינוי רחבי היקף נוספים נמצאים בעיצומם. משרד החוץ התאילנדי אמר כי 1,000 אזרחים תאילנדים ביקשו עזרה לעזוב את ישראל. חיל האוויר המלכותי של תאילנד נמצא בכוננות כדי לפנות אותם, אמר ראש הממשלה סרטה תאוויסין. גם בממשלת נפאל מתקיימות היערכויות לקראת פינויים של אזרחיה מישראל. גורמים רשמיים במדינה האסיאתית אומרים שכ-4,500 נפאלים עובדים בישראל, רובם כמטפלים לאנשים מבוגרים, ויותר מ-100 סטודנטים לומדים בה.

דובר ממשלת קמבודיה, פן בונה, אמר כי מדינתו פועלת עם הרשויות הישראליות לפינוי קמבודים. לדבריו, הממשלה גם מתאמת עם גורמים ישראלים "כדי שיוכלו להבטיח את שלומם של כל האזרחים והסטודנטים הקמבודים השוהים במדינה".