בעקבות הכתבה שפירסמנו בסוף השבוע ב-mako על התופעה בה אורחים בצימרים בדרום ובצפון הארץ נדרשים לשלם פרוטקשן בתמורה לכך שלא יפגעו להם בכלי רכב ולא יגנבו את רכושם מהצימרים, הגיעו פניות נוספות ממטיילים שנדרשו לשלם דמי חסות לעבריינים במהלך הטיול שלהם.

אחד מהם הוא ליאור ברכה, שהגיע אתמול יחד עם אשתו ובנותיו לטייל בעכו. ליאור מספר שבשלב מסוים הם החליטו להחנות את מכוניתם באזור העיר העתיקה. "חניתי בחניון בחינם ליד הטיילת בעכו, צמוד למסעדה מוכרת", הוא משחזר. "עמד שם בחור מקומי שביקש ממני כסף על החניה. הוא טען שהוא בכלל שומר.

"הוא אמר 'תשלם לי כסף ולא יקרה כלום למכונית שלך'. כשהוצאתי מטבע של חמישה שקלים הוא היה עצבני מאוד והתווכח איתי. הוא אמר לי: 'חמישה שקלים תיתן לילדה שלך'. אמרתי לו שכשנחזור ניתן לו כסף. התקשרנו למשטרה. אני ואשתי התבאסנו שלא יכולנו לאכול במסעדה. חזרנו לאוטו וראינו את האיש עושה קומבינות על עוד אנשים. ראיתי אנשים ששלפו כסף ונתנו לו".

לאחר שניידת של הפיקוח העירוני הגיעה למקום, ברכה הסביר להם מה בדיוק קרה ואיך האיש לוקח כספים ממטיילים ובאי המסעדה כתנאי לכך שלא יפגע להם במכוניותיהם.

לאחר המקרה, ליאור ומשפחתו החליטו לוותר על המשך הטיול וחזרו מיד לביתם במרכז הארץ. "ממש ברחתי מהמקום. פחדתי להיתקל בו. כשנתקלתי בכתבה עם אדם נוסף שזה קרה לו בדרום, הבנתי שהתופעה הזו של הפרוטקשן היא בכל הארץ".

גם סימה, מבת ים, תיארה מקרה דומה שקרה לה בנתניה: "הגענו לטייל בעיר, החנינו את המכונית לא הרחק מהטיילת ואז הגיע בחור צעיר וביקש 50 שקל כדי שלא יהרסו לי את המכונית. חשבנו שהוא מתבדח אבל הוא התעקש שנשלם לו. שילמנו כי רצינו לטייל וליהנות מבלי לחשוב שנחזור הביתה במונית. הבנתי מאנשים שהיו בטיילת שגם הם שילמו לבחור את הכסף".

כזכור, לפני מספר ימים, ברק כפיר, תושב כפר עזה, הגיע יחד עם חמישה מחבריו, מדריכי טיולים, לטיול ג'יפים באזור מצפה רמון. לאחר שהתמקמו בהאנגר שנמצא במועצה המקומית, ניגש אליהם תושב מקומי והציע להם שבדואי ישמור להם על הג'יפים והרכוש תמורת תשלום של 50 שקל לג'יפ.

הג'יפים של ברק וחבריו (צילום: ברק כפיר)
הג'יפים של ברק וחבריו | צילום: ברק כפיר

ברק וחבריו החליטו לא להיכנע לדרישות וסירבו לשלם. "ניגשנו לנקודת המשטרה ביישוב והסברנו לשוטר מה שקרה", שיחזר ברק. "הוא אמר שזה מה שהולך פה: שאנשים לוקחים בדואים שישמרו להם על המכוניות והצימרים בגלל שיש גניבות ובעקבות 'השמירה' יש ירידה בכמות הגניבות".

"עשינו שמירה כל הלילה, שעתיים כל זוג. היה קפוא, שלוש מעלות, אבל בעיקרון החלטנו שלא נשלם פרוטקשן כדי להעביר מסר לאחרים שלא ייכנעו וכך התופעה הזו תעלם מהעולם".

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "האירוע המתואר אינו מוכר לנו וככל שתתקבל תלונה מסודרת בנושא הוא יבדק בהתאם. לצד זאת נציין כי המשטרה תגברה לאחרונה נוכחותה בתחומי העיר עכו והיא פועלת הן בכוחות גלויים והן בכוחות סמויים על מנת לשמור על ביטחונם של תושבי העיר והתיירים שפוקדים אותה".