עלייה במפלס הכנרת (צילום: חדשות 2)
עלייה במפלס - עלייה בתיירות. הכנרת | צילום: חדשות 2

החגים כבר כאן ואיתן החופשות המשפחתיות ברחבי הארץ. בבתי המלון, הצימרים וחדרי האירוח כבר עושים הכנות אחרונות לעשרות אלפי הישראלים שבחרו לנפוש בישראל, כך מסתבר שהשנה, יותר מתמיד, הכנרת חוזרת לכותרות.

"הקיץ הזה הוא בסימן עליה במספר הנופשים שהגיעו לכנרת, ללא ספק", אומר יוסי ורדי, יו"ר המועצה האזורית עמק הירדן. "בחגים הקרובים בתי המלון וכפרי הנופש עומדים על מעל 90 אחוזי תפוסה וזה יפה מאד".

יש מגוון סיבות בגללם הישראלים חוזרים לכנרת. מעליית מחירים באילת וים המלח, דרך פרסום נכון ומגוון הטיולים והאטרקציות בסביבה, אבל אחת הסיבות הבולטות ביותר היא דווקא העלייה במפלס המים של הכנרת. "חד משמעית, מפלס כנרת נמוך - מבריח קהל", אומר ורדי, "אנחנו נכנסים לשנים בהם המפלס עולה וימשיך לעלות, אם זה בזכות החורף האחרון ואם זה בזכות שימוש נרחב יותר במים מותפלים, מה שמביא לשאיבה פחותה, ומבחינת הנופשים והמטיילים זה מצוין. הקהל הישראלי אוהב שהכנרת מלאה".

כנרת ריקה זו כנרת עצובה

את הבעייתיות של המפלס הנמוך מכיר כל ישראלי שביקר בשנים האחרונות בכנרת. כדי להגיע למים צריך לצאת למסע רגלי, מה גם שהמראה של חוף בו המים נסוגו עשרות מטרים לאחור הוא לא ממש אסתטי. מפלס הכנרת היום עומד על מינוס 212.12 מטר מתחת לפני הים, 97 סנטימטר מעל הקו האדום התחתון, כשבשיא החורף עמד על מינוס 211.3 מטר. זה לא שהמים מגיעים לנקודה בה היו בעבר, לפני שנות הבצורת, אבל השיפור ניכר בשטח והוא הופך את החופים, גם של המלונות וכפרי הנופש לאטרקטיביים יותר.

מעצמת ההתפלה והמציאות העגומה (צילום: דניאל נחמיה, חדשות 2)
כנרת ריקה זו כנרת עצובה. האגם בימים פחות טובים | צילום: דניאל נחמיה, חדשות 2
"אני יכולה לספר על עליה של 5 אחוזים בהזמנות בקיץ הזה ובחגים אנחנו בתפוסה מלאה", אומרת יפית, מנהלת השיווק של מלון נוף גינוסר שעל שפת הכנרת. "בכלל, קרה משהו בקיץ 2012. המחירים בים המלח עלו ואנשים חיפשו אלטרנטיבות זולות יותר. אז מה נשאר? אילת וצפון. הכנרת עלתה וזה בהחלט עוזר".

"אנחנו עושים כאן אירועים ואפשר לזהות את ההבדל לפי המקום בו אנחנו שמים את החופה, כי קו החוף קרוב יותר עכשיו. אולי לא כמו שהיה בשיא החורף, אבל עדיין זה הקיץ הטוב ביותר מהבחינה הזאת בארבע שנים האחרונות", מוסיפה יפית.

גם בכפר הנופש עין גב שמחים בחלקם הקיץ. "אפילו העובדה שבית הספר התחיל שבוע לפני השנה לא פגעה בהזמנות", אמר גורם בכפר הנופש, "וכמובן שלכנרת יש חלק בזה. עכשיו כבר המים נסוגו אחורה בגלל האידוי של כל הקיץ, אבל בתחילת הקיץ רצועת החוף הייתה הכי צרה בשנים האחרונות. אנשים מאד אוהבים כשזה ככה".

"השנה הכל היה מלא, כל סובב כנרת", אומרת נורית לירז, מנהלת יחסי הציבור במלון רימונים גלי כנרת, "אפשר היה להרגיש את זה בעומס של מכוניות ונופשים בעיר טבריה ובכל החופים והמלונות במהלך הקיץ". לירז מציינת שברימונים גלי כנרת נרשמה השנה עלייה של 3 אחוזים מהשנה שעברה מבחינת הזמנות ואורחים. "הלחץ הורגש במטבח, בבריכה, ובהפעלות הבידור הנדרשות. עבדנו יותר, אבל הכל באהבה", היא מוסיפה.

"כמובן שהמפלס הגבוה שיפר את מצב הרוח", היא אומרת, "החוף התקצר, היה פחות מקום לכיסאות ושמשיות, אבל אין כמו מראה של כנרת מלאה".

מי צריך את החופים הפרטיים?

מי שביקר בכנרת בשנים האחרונות ודאי נתקל במראה המוזנח ובהתנהלות השערורייתית של החופים הפרטיים – מחירי כניסה גבוהים וחוסר תחזוק משווע. אבל בשנים הקרובות גם בתחום הזה צפוי שיפור נוסף. "איגוד ערי כנרת התחיל תהליך של שיפוץ כל חופי הכנרת שאינם פרטיים", ורדי מבטיח, "נפנה לתייר הישראלי המודרני באמצעות השקעה בתשתיות מושכות קהל - אם זה חשמל, מים זורמים, שירותים תקינים, חניה ועוד".

"זה מסע ארוך ויקר, שבסופו התייר הישראלי והעולמי רק ירוויחו. אם אני מוסיף לכך את מצב הכנרת שבתקווה תלך ותתמלא, הרי שמדובר בתקופה שכולם ייהנו ממנה - התיירים, בעלי המלונות הצימרים והרשויות המקומיות", הוא מוסיף.

>> כמה תעלה לכם חופשה משפחתית בראש השנה?
>> מסביב לארץ בכדור פורח