אורית, בת 25 ממרכז הארץ, הגיעה לדובאי לפני כעשרה ימים והייתה אמורה לחזור לארץ בעוד יומיים. לאחר שהיום בלילה החליטו בממשלה לסגור את נתב"ג לטיסות נכנסות ויוצאות, גם טיסתה בוטלה והיא נשארה מיואשת וחסרת אונים מעבר לים מבלי יכולת למצוא פתרון.

"הטיסה חזור שלי הייתה אמורה להיות בעוד יומיים. עוד כמה ימים נגמר לי הכסף. אין לי מה לעשות יותר בדובאי. מיציתי. הוצאתי המון כסף אבל לא תכננתי להישאר פה עוד שבועיים", זועמת אורית. "אם היו מודיעים לישראלים פה שיש להם יומיים, שלושה להתארגן הייתי עוזבת בטיסה הראשונה. עכשיו אני תקועה פה ויש עוד עשרות ישראלים שנגמר להם הכסף. ההוצאות פה גבוהות. ננסה למצוא פתרון זול לצאת מפה, פניתי לחברת התעופה ממנה קניתי את הכרטיסים ואמרו שזו בעיה שלי ושאולי באמצע פברואר יחדשו טיסות לנתב"ג. זה הזוי".

לא מעט ישראלים נוספים, שחלקם זקוקים לטיפול רפואי, אינם יודעים מה לעשות במצב שנוצר. הם חשים אבודים וחסרי אוניםעל פי הערכות שונות למעלה מ-1,000 ישראלים שוהים כעת בדובאי. רובם היו צריכים לחזור לארץ בימים הקרובים.

"המדינה הפקירה אותנו. לפחות שיתנו כמה ימים להתארגן ויחזירו אותנו בטיסות חילוץ לארץ. זה בא לנו בהפתעה גמורה", טען ישראלי נוסף. "יצרנו קשר עם נציג שירות של חברת התעופה והוא אמר שזו בעיה שלנו שטסנו בתקופה כזו ושאין לו איך לעזור לנו ושהכתובת לפניות היא למשרד הבריאות וממשלת ישראל. זה מטורף. יש פה חבר'ה שטסו בשישי ובשבת בדובאי מה רוצים שהם יחזרו אחרי יום וחצי הביתה. עכשיו בכלל גם אין טיסות. אנשים פה מיואשים ברובם וחסרי אונים".

חלק מהישראלים חשבו על פתרונות יצירתיים חזרה לארץ דרך המעברים היבשתיים. טיסות לירדן או למצרים ומשם להיכנס לישראל ממעבר טאבה או מעבר אלנבי.

בנוסף, בקבוצת ווטסאפ מיוחדת שנפתחה בין כל מי שנמצא בדובאי ניתן לראות גם הודעות שמציעות לישראלים פתרונות כמו טיסה פרטית במחיר של 1,800 דולר לבנאדם בהתנייה של מינימום שישה אנשים. 

"אנשים פה עצבניים מאוד. אני יכול להבין את החלטת ממשלת ישראל אבל היו צריכים גם להתחשב באלפי ישראלים שתקועים בחו"ל והיו אמורים לחזור לארץ", סיפר אבי, אחד הנוסעים התקוע בדובאי. "חרשנו את כל האטרקציות, היינו בכל המקומות ובמקום לחזור לארץ בכיף כל החופשה נהרסה ואנשים חושבים על פתרונות יצירתיים לחזור לארץ. לשכור מטוסים פרטיים או יאכטות".

נכון לעכשיו הטיסה היחידה שנחתה בארץ אחרי חצות לאחר החלת הסגר הגיעה מלאגוס שבניגריה. מדובר בטיסת חילוץ של ארבעה ישראליים שחלו בקורונה בניגריה וחברות הביטוח הרפואי בהם היו מבוטחים הוציאו טיסת חילוץ של 'אל על' במטוס בואינג 737 במיוחד למשימה זו.

למה הפעם אין טיסות חילוץ?

בניגוד לסגר הראשון בו יצאו לא מעט טיסות של חברות התעופפה הישראליות על מנת להחזיר את הישראלים שנמצאים מעבר לים, בדגש על דרום אמריקה, הודו, אוסטרליה ואירופה, הפעם הדברים נראים אחרת לגמרי.

בקבוצת אמסלם טורס שמפעילה מוקד 24/7 במטרה לסייע למטיילים מציינים שמאחר והסגר הזה אינו דומה באופיו לסגר הקודם לא יהיו טיסות חילוץ והמדינה אסרה את ההמראות מהארץ. כך, מי שהספיק להקדים את הטיסה שלו עד הלילה בחצות הצליח וכל היתר יוכלו לנחות בארץ רק כשיפתחו את נתב"ג מחדש לטיסות נוסעים. הסגירה היא ממש הרמטית. בסיטואציה זו רבים ביקשו להאריך את השהות שלהם ביעדים שונים כמו דובאי, מיאמי ומקסיקו.

טיסה לאיטליה (צילום: אילן ארנון)
טיסת חילוץ של ישראייר מאיטליה במהלך הסגר הראשון | צילום: אילן ארנון

"אנו יכולים לסייע בהארכת ויזות הנדרשת לכאלו שהחליטו להאריך את שהותם ולתת מענה ופתרונות למגוון סוגים של מצבים ובעיות", אומר יעקב אמסלם מנכ"ל ובעלים של קבוצת אמסלם טורס. 

"ההודעה על סגירת נתב"ג מציפה שאלות רבות בקרב נוסעים הנמצאים בחו"ל בין אם לצרכי תיירות ובין אם לצרכי עסקים. אנו רואים שישנן פניות לא מועטות למוקד על מנת להבין את המצב ורבים מבקשים שננהל בעבורם את המצב למציאת פתרונות להשבתם ארצה בהקדם. חשוב להדגיש כי בהשוואה לסגירה הראשונה של נתב"ג, אנו מזהים פחות בהלה בקרב נוסעים, אך אנו צופים כי היקפי השיחות יתגברו משמעותית בשעות הקרובות".