סיפורם של ששת הצעירים הישראלים שנתקלו בסירוב מצד הרשויות באוקראינה להיכנס למדינה, שנחשף אתמול ב-mako, אינו חריג מתברר ומהווה חלק מהדרדרות ביחסים בין שתי המדינות בכל מה שקשור לכניסת תיירים לשטחן. עשרות צעירים ישראלים שטסו לקייב בשבועות האחרונים נדרשו לחזור לישראל ללא שום סיבה למרות שברשותם כל האישורים הדרושים.

"הפקידים בביקורת הדרכונים בשדה התעופה אמרו לנו לחכות עוד יומיים-שלושה לטיסה חזרה לארץ, ואם אנחנו רוצים להקדים שנקנה כרטיסים עכשיו כי לקייב לא נכנס", מספר ל-mako רון שחווה חוויה דומה בביקורת הגבולות בקייב. "שאלנו מה עשינו והם אמרו לנו באדישות 'אין לכם מה לחפש בקייב, אנחנו לא מבינים למה באתם לפה בכלל'".

ל-mako נודע כי לפחות שלושה מקרים דומים התרחשו בשבועות האחרונים בשדה בקייב כאשר ישראלים נדרשו לעבור תחקיר מעמיק לגבי מהות הגעתם למדינה, ולרוב אם התשובות לא סיפקו את האוקראיניים הם גורשו בחזרה לארץ.

"בעבר, מדינת ישראל אסרה על כניסת אזרחים אוקראיניים להיכנס אליה מחשש שיישארו לעבוד בה ולכן הרשויות מונעות מתיירים ישראלים להיכנס", חושף גורם מדיני בשיחה עם mako. לדבריו, מדובר בסוגיה שכבר עלתה בעבר בין המדינות ונפתרה, אך כעת חזרה לתמונה עם פתיחת שערי ישראל בפני תיירים. "הבעיה מוכרת ומתנהלים מגעים בעניין כדי לפתור אותה", הוא מוסיף.

תקועים באוקראינה (צילום: באדיבות המצולמים)
צילום: באדיבות המצולמים

אתמול, כאמור, חשפנו את סיפורם של שישה צעירים ישראליים שהגיעו לקייב ובביקורת הדרכונים הודיעו להם להיכנס לחדר צדדי ושם נשאלו שאלות לפשר מעשיהם במדינה. "הם שאלו מה אנחנו הולכים לעשות, כמה כסף יש לנו אם באנו לעבוד", שחזר ל', "לאחר מכן לקחו אותנו לקנות מים בליווי קציני משטרה. זו תחושה נוראית. תחושה כאילו אנחנו עבריינים או טרוריסטים".

הם התקשרו לחדר המצב במשרד החוץ כדי לקבל סיוע ובהקלטה שנחשפת כאן לראשונה מאשרת אשת משרד החוץ כי הם מודעים שיש בעיה לישראלים להיכנס לאוקראינה כשהשיבה לל' כי "משרד החוץ לא יכול להתערב בקניית כרטיסי טיסה. לצערי זה משהו מוכר". בסופו של דבר בעקבות התערבותו של ח"כ איתמר בן גביר ארבעה מהישראלים הורשו להיכנס לקייב ושלושה אחרים הוחזרו לארץ.

ממשרד החוץ נמסר בתגובה: "לכל מדינה יש את הזכות להחליט אם מי להכניס אליה ואת מי לא. אנחנו מנהלים שיח קונסולרי בעניין עם אוקראינה בסוגיה זו".