בשנים האחרונות התרחשו לא מעט שביתות פתאומיות של עובדים בחברות התעופה הישראליות, מה שגרם לאלפי נוסעים שהגישו תביעות לפיצויים בעקבות כך, לקבל דחייה בטענה שמדובר בכוח אלוהי ובשביתה שפרצה באופן פתאומי. בפסיקה תקדימית שהתקבלה לאחרונה, נראה שגם בית המשפט החליט לשים סוף לתירוץ הזה.

לפני כשמונה חודשים הגיעו שתי חברות טובות ממרכז הארץ לנתב"ג לאחר שרכשו כרטיסי טיסה בחברת אל-על לבייג'ינג, במסגרת טיול מאורגן של עובדי בנק דיסקונט. כשהשתיים הגיעו לדלפקי הצ'ק אין שבשדה נאמר להן שהטיסה תתעכב בעוד כמה שעות והן חזרו לביתיהן. מאוחר יותר קיבלו השתיים הודעת SMS על כך שהטיסה בוטלה ולא ברור מתי תהיה טיסה חלופית. מתברר, שבאותה העת הייתה שביתת טייסים של אל על וטיסות רבות נדחו והנוסעים הועברו כעבור שעות ארוכות לטיסות חלופיות.

כעבור שש שעות נאמר להן שעליהן להגיע בשש בבוקר לנתב"ג, לטיסה לא ישירה של החברה הפולנית LOT, שם הן יעצרו לשש שעות ולאחר מכן ימשיכו לבייג'ינג. כאשר השתיים הגיעו לשדה בבוקר, התברר שהן לא טסות יחד, כשאחת מהן תטוס בכלל בחברה הרוסית AEROFLOT עם חניית ביניים במוסקבה. ואם זה לא היה מספיק, היה עליה להמתין עשר שעות לאותה הטיסה ולכן נשלחה לביתה במונית וזאת מבלי שהוצע לה אירוח בבית מלון.

השתיים הגיעו לבסוף לסין לאחר מסע ארוך במיוחד. כאשר חזרו לישראל הן פנו לאל על באמצעות עו"ד רון סולן. החברה התחמקה משלם להן פיצוי ולאחר משא ומתן ארוך הסכימה לשלם לכל אחת מהן 400 דולר או טיסה של אל על לכל יעד בעולם. ההצעה ניתנה גם לכל אחד מחברי הקבוצה של עובדי הבנק.

השתיים לא הסכימו למתווה והחליטו להגיש תביעה נגד אל על בבית המשפט לתביעות קטנות ברמלה. לטענתן, על פי החוק, הפיצוי המגיע לכל אחת מהן בלי עוגמת נפש, מסתכם בלמעלה מ-3,000 שקלים, מכיוון שהיעד עולה על מרחק של 4,500 ק"מ. לבסוף הן החליטו לתבוע מאל על פיצוי של 28,660 שקל בגין ביטול הטיסות ועוגמת הנפש שנגרמה להן. לטענת השתיים החברה התחמקה מלשלם להן פיצוי ראוי בנימוק שמדובר היה בשביתה של הטייסים.

בגלל עיכוב: נוסעים התפרעו (צילום: איתי צין, חדשות)
צילום: איתי צין, חדשות

אל על הגישה כתב הגנה שבו טענה ששביתת הטייסים לא הייתה בשליטתה. בנוסף, החברה טענה שהיא דאגה שהתובעות תטוסנה בחברות תעופה חלופיות וכי השיבושים מהטיסות נבעו מאי התייצבות של מספר רב של טייסים, ולכן היא פטורה מלפצות את התובעות.

השופט מנחם מזרחי קבע בהחלטה תקדימית שגם אם פרצה שביתה פראית בחברת התעופה, היה עליה להיערך בהתאם, מכיוון שהדבר לא נחת עליה כרעם ביום בהיר ולכן במקרה זה התביעה מוצדקת. "במקרה העומד בפניי, אני סבור שאין מדובר באותם נסיבות מיוחדות שלא היו בשליטת הנתבעת", פסק השופט.

השופט קבע כי אל על תשלם לכל אחת מהתובעות סכום של 3,080 שקלים וכן 1,000 שקלים הוצאות משפט. מאל על נמסר בתגובה, כי הם טרם קיבלו את פסק הדין.

>>לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש