תיירים שעברו באחרונה במדרגות שמובילות מהרובע היהודי לרחבת הכותל המערבי נתקלו לא אחת באנשים שנראים כמו חרדים. לא ידוע אם התחפשו או שהם אכן חרדים — אך את התיירים שחולפים על פניהם הם תופסים ומציעים סרט אדום קטן לפרק כף היד. אלה שמסכימים, מקבלים מהם גם ברכה שבוודאי מרגשת אותם מאוד, במיוחד כמה רגעים לפני שהם מגיעים לכותל, ואז מגיע הקאץ'. "תביא לי 5 דולרים", הם אומרים להם.

מורה הדרך רפי רוזנס, שרואה את המקרים האלה מדי יום כשהוא מלווה תיירים בסיורים בעיר, מתבייש. "אין מי שיזיז אותם משם, והם עושים לנו נזק תדמיתי נוראי. כשאנחנו מבקשים מהמשטרה שיזיזו אותם, הם אומרים לנו לגשת לתחנה להתלונן. כל שתי מדרגות יש נוכל אחר, ואנחנו ממש מתביישים".

התיירות בירושלים, כמו בכל ישראל, נמצאת בימים אלה בתנופה אדירה, במיוחד לעומת התקופה שאחרי צוק איתן, אך לא בטוח שהתשתיות בה מוכנות לכך. התורים הארוכים בכניסה להר הבית ובכנסיית הקבר כבר נהפכו לעניין שבשגרה. תיירים מחכים בין שעתיים וחצי לארבע שעות בתור כדי להיכנס לאתרים אלה, ולדברי רוזנס, לא פעם מדריכי תיירים הגיעו לכדי ריבים ואפילו מכות ביניהם.

בנוסף, מורי הדרך בעיר מתלוננים כבר שנים על בעיות החניה והקשיים בהגעה לאתרי התיירות המרכזיים ועל התורים הארוכים לכל אחד מהם. עם העלייה המואצת במספר התיירים, בעיות אלה צפויות להחמיר. "לצד ההזדמנויות שהתיירות הגואה מציעות לנו — יש גם בעיות", אומר רוזנס. "העיר הזאת מזמנת את כל סוגי התיירות הישראלית — טיולי בתי ספר, מסעות, סדנאות, השבעות של חיילים וטיולים של החגים, ובנוסף, תיירות מחו"ל — תיירות של שלוש הדתות. כל זה נהדר, כי הם קונים בעיר וכולם מתפרנסים — החל ברוכלים ובמסעדות וכלה בבתי המלון וקבלני המשנה של בתי המלון. אבל הבעיה העיקרית שאנחנו רואים היא חוסר הבנה מלמעלה מהרשויות, המשטרה והעירייה שיש צורך בפיתוח התשתיות ובעזרה לתיירות בשטח".

רוזנס מתאר סיטואציות קשות מאוד באזור הר הבית והכותל המערבי מבחינת תנועת אוטובוסים של תיירים, שמגיעות לפעמים לכדי צעקות ואלימות. "כל פעם שמגיעים לשם עם אוטובוס יש בעיות. מפרצי העצירה סתומים באוטובוסים שחונים שם, הכל פקוק, לפעמים אפילו בכלי רכב פרטיים שאסור להם בכלל לעמוד שם, ואני, שמלווה את התיירים הקלאסיים, שנמצאים בפעם הראשונה בירושלים, וצריכים לקבל חוויה טובה, נאלץ לבקש מהם ללכת מרחקים ארוכים ברגל — לא משנה שלפעמים הם מבוגרים או שחם בחוץ או שזו הליכה של יותר מקילומטר, כי אין לנהג האוטובוס שלי איפה לעצור.

"כל הזמן מדברים על להביא תיירים, אבל אין זרוע רצינית אחת שמכוונת ודואגת לכך שהמסות האלה יוכלו לזרום בקלות סביב העיר העתיקה. אני יוצא מהמלון בירושלים עם התיירים ורוצה להגיע לנקודה מסוימת באזור העיר העתיקה — ולוקח לי שעה, אף שאני קילומטר וחצי משם".

חשש שהכרזת טראמפ תאט את זרימת התיירים

בענף התיירות כבר רגילים לכך שאחרי כל תקופה שבה התיירות פורחת — מגיעה הנפילה שיכולה להימשך כמה חודשים בודדים, או כפי שקרה אחרי מבצע צוק איתן, להימשך אפילו יותר משנה וחצי. ההכרזה הצפויה של טראמפ על הכרתה של ארה"ב בירושלים כעיר הבירה תופסת את אנשי המלונאות, מורי הדרך והמסעדנים בירושלים בנקודת זמן בעייתית. ישראל נמצאת בתקופת התיירות הטובה ביותר, עם צפי לסיים את השנה עם 3.6 מיליון כניסות תיירים, וכשהגשם של התיירים יורד, הוא בוודאי יורד גם על ירושלים.

"ירושלים חווה באופן יחסי תקופה נהדרת. זה לא משהו שולי אלא ממש בולט לעין, העיר מפוצצת בתיירים", אומר אורי ענבר, הבעלים של מסעדות מנזה ופרימיטיבו בירושלים. "באמצע השבוע בקושי שומעים עברית אצלנו במסעדה. רק אנגלית, איטלקית גרמנית ושפות זרות. התיירות בירושלים עלתה בצורה דרמטית, ואני לא זוכר תקופות כאלה כאן. לפי מה שאני שומע ממדריכי תיירים, כל בתי המלון מפוצצים, והם מספרים לי שהם כבר לא מצליחים למצוא חדרים כאן, אז הם שולחים קבוצות ללון בים המלח".

בתקופה כזאת, שבה התיירות פורחת, כל מה שאנשי התיירות בירושלים היו רוצים זה שאף אחד לא ינענע את הסירה יותר מדי, כך שההכרזה המתוכננת של טראמפ לא מניבה להם שלווה גדולה. "כמלונאי ותיק, ברור שאני חושש. ההכרזה הזאת לא נכונה לנו בזמן הזה", אומר אבי דור, מנכ"ל רשת פרימה שמפעילה ארבעה בתי מלון בירושלים. "למרות כל מה שקורה בסוריה או תקריות שמתרחשות בישראל מדי פעם, כשאנחנו מדברים כיום עם סוכנים מהעולם אנחנו לא נתפשים כבעיה ביטחונית. הכרזה כזאת יכולה לפתוח שוב את הברז של הספקות. גם אם לא יקרה כלום, כל הדיבורים יכולים לעצור את התנופה שאנחנו נמצאים בה. אם היה צפי ש–2018 יהיה פקק של תיירים, אז יכול להיות שההכרזה תפתח את הפקק הזה — אבל אני מקווה שנתבדה".

לדור יש סיבות לדאגה. ארבעת המלונות שהרשת מפעילה בירושלים שברו ב–2017 שיאים רב־שנתיים בתפוסת תיירים, ואלה העניקו להם את התנופה שהיו זקוקים לה אחרי שנתיים קשות. לפי התאחדות המלונות, כל בתי המלון בירושלים נהנים מנתונים דומים. מספר הלינות הכללי בירושלים עלה ב–30% בעשרת החודשים הראשונים של השנה לעומת התקופה המקבילה ב–2016, ומספר לינות התיירים בירושלים עלה ב–37%, כשהשנה צפויה להסתיים בעלייה של 45% ל–3.8 מיליון תיירים.

המלונאים רואים את הנתונים האלה בשטח. כך למשל, אמר ל–TheMarker באוגוסט אלפרד אקירוב, הבעלים של קבוצת אלרוב שמפעילה את מלונות ממילא ומצודת דוד בירושלים: "שיעורי התפוסה במלונות בירושלים הוא הכי גבוה שהיה בעשר השנים האחרונות לפחות. אנחנו מגיעים לשיעור תפוסה ממוצע של 70%–75%, ובחלק מהזמן גם לתפוסה מלאה".

גם בענף המסעדנות קיים חשש. ענבר פתח את המסעדה שלו כמה חודשים לפני מבצע צוק איתן, כך שהוא חווה יותר רגעי משבר מאשר רווחה כלכלית, ולדבריו, התקופה האחרונה עוזרת להתגבר על התקופה הבעייתית במיוחד באינתיפאדת הסכינים, שבה נראו תיירים מעטים במסעדה, ואפילו ישראלים ביטלו הזמנות ברגע האחרון. "כל דבר קטן כמו הכרזה של טראמפ מפחיד, כי אנחנו רוצים מאוד שהמצב הקיים ישמר. האם זה טוב לנו? אני בטוח שלא. אם זה יוביל לעימות, זה יהיה בעייתי במיוחד, מכיוון שדצמבר נחשב חודש חזק בגלל חג המולד והשנה החדשה".

מצד שני, יש אופטימיים יותר. נעם ריזי, הבעלים של מסעדת אדום ומסעדת לבן בסינמטק בירושלים, אומר: "גם אם הגזרה תתחמם, אני חושב שאנשים כבר הבינו שבעיות ביטחון יכולות להיות בכל מקום, ולא רק בירושלים".

הכתבה פורסמה במקור ב-TheMarker

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

מי מצליח להשיג הנחה ברשות המיסים?

"במקום להתגרש הבדואים נושאים אישה נוספת"