שמורת הטבע החדשה - "ים אכזיב", הינה השמורה הימית הגדולה בישראל ומשתרעת לאורך של כ-7 ק"מ של חוף מפורץ מגבול ישראל ולבנון בצפון ועד לצפון העיר נהריה בדרום, ולמרחק של כ-15 ק"מ מערבה מקו החוף אל תוך הים.

השמורה שהוכרזה בשנת 2019, הידועה בכינויה "ים אכזיב-ראש הנקרה" היא השמורה הימית הגדולה והוותיקה ביותר בים התיכון של ישראל. כל שטח הים שנמצא מצפון למפרץ חיפה הנו שטח סלעי שאינו מכוסה בחול ואינו מושפע מתנועת החול שנהר הנילוס מספק לרוב רצועת החוף והים של ישראל. שטחי סלע תת ימיים בים תיכון מעודדים התיישבות של חסרי חוליות ואלו מושכים דגים וטורפים גדולים יותר כך שמתקיים מארג מזון עשיר סביבי הסלע. השמורה שגדלה בשנים האחרונות משטח של 10 קמ"ר לשטח גדול פי עשרה.

קיאקים באכזיב (צילום: טרק ים אכזיב)
הגבלות על כניסה של סירות מנוע | צילום: טרק ים אכזיב

השמורה מגינה על החי והצומח בקו החוף, על רכסי הכורכר הייחודיים, אזורים עם קרקע סלעית תת ימית וגם קניון תת ימי עמוק, היחידי מסוגו מול חופי ישראל עם עומק קרקעית שמגיע לכ-850 מטר במרחק של ק"מ ספורים בקו החוף. בשנים האחרונות נצפו בשמורה תצפיות של כלב ים נזירי. חלק גדול ממאמץ הדייג בישראל גם החובבני וגם המסחרי המתבצע בבית הגידול הסלעי ומיני דגים מבוקשים (לוקוס, מוסר, סרגוס) נמצאים בסביבה זו. בהיעדר פיקוח על דייג ובהיעדר שמורות טבע נוצר מצב שסביבה סלעית עשירה עלולה להפוך לסביבה מדברית (ללא חיים) עקב הוצאת שחקני מפתח מהמארג העשיר אך עדין בפעילות דיג אינטנסיבית.

שמורת ים ראש הנקרה הצליחה לאורך שנים לשמר סביבה תת ימית סלעית עשירה מיני הדגים וחסרי החוליות (לדוג' לובסטרים ולוקוסים) שבה מגיעים לכמויות וגדלים שקשה למצוא באתרים שאינם שמורות טבע ימיות בישראל. ההצלחה של השמורה נובעת מגודל השטח שלה, פיקוח ואכיפה הדוקים, תמיכה רחבה של הציבור בשמורה וביצוע סקרי ניטור קבועים המעדכנים את מצב השמורה.

שמורת ים אכזיב (צילום: שלומית שביט, רשות הטבע והגנים)
גזירת הסרט במהלך ההשקה | צילום: שלומית שביט, רשות הטבע והגנים

שמורת ים אכזיב (צילום: רותם שדה, רשות הטבע והגנים)
השמורה מגיעה עד 15 ק"מ מערבה לתוך הים | צילום: רותם שדה, רשות הטבע והגנים

View this post on Instagram

A post shared by רשות הטבע והגנים (@parks_il)

השרה להגנת הסביבה ח"כ עידית סילמן, אמרה בהשקה: "הכרזת שמורת הטבע ים אכזיב, היא עוד צעד גדול לכיוון ההגעה שלנו אל יעד של 30% שמורות טבע ימיות. היום אנחנו משיקים את השמורה הגדולה ביותר בים התיכון, שמורה יפיפיה שתאפשר לנו לשמור על ערכי הטבע, דרך פיקוח ואכיפה ותאפשר לציבור ליהנות מאוצרות הטבע.
חשוב לי שיהיו עוד שמורות מוסדרות. יוליה כלבת הים הנזירית שהגיעה אלינו בשבועות האחרונים הדגישה עבורנו את ההבנה שיש צורך אמיתי בשמורות מסודרות שיאפשרו לבעלי החיים סביבת חיים בטוחה".

רעיה שורקי, מנכ"לית רשות הטבע והגנים, הוסיפה: "שמורות טבע ימיות מבטיחות ים מלא בערכי טבע המאפשר איכות חיים לאזרחי ישראל החיים ליד הים ואלה הנהנים מפעילות ימית מעשירה ומרגיעה. שמורת ים אכזיב הנה הגדולה והוותיקה בישראל בת 52 שנים והוגדלה פי 10 בשנת 2019. שמורה ימית ראשונה שמסתכלת מערבה ומתייחסת למרחבי ומעמקי הים הגדול. השמורה מגינה על בית גידול סלעי עשיר הכולל דגה עשירה, הגנה על קניון תת ימי עמוק שעומק הקרקעית שלו כ-850 מטר. קניון זה מקרב את הים העמוק ואת שוכני הים הפתוח כמו כרישי עומק קרוב לקו החוף וזה ייחודו של השטח שנוסף בהכרזה האחרונה".