עדי תושבת המרכז, אמא לארבעה, רצתה לטוס לאחרונה לצרפת, אך היות והיא ובני משפחתה חלו בקורונה וצרפת דורשת בדיקת PCR מכל מי שנכנס אליה, ללא הבחנה בין מי שהחלים או לא, גרמו לה לחשוב לא מעט האם להזמין כרטיס או לא, מחשש שתצא חיובית על אף שכבר קיבלה אישור החלמה רישמי. "אמרו לי לנסות לפנות לשגרירות צרפת כדי לקבל אישור לטוס ללא בדיקה, אך בשגרירות ענו בתוקף שהם לא מוכנים בלי PCR שלילי, גם אם אנחנו מחלימים טריים ועלולים לצאת עדיין חיוביים".

עדי לא לבד, ישראלים רבים שחלו לאחרונה באומיקרון נתקלו בדרישה של לא מעט מדינות לתוצאת PCR שלילית כתנאי לכניסה אליהן, על אף שקיבלו אישור החלמה רישמי. הבעיה בדרישה זו היא שמחלימים עשויים לצאת חיוביים בבדיקת PCR עד כשלושה חודשים אחי ההחלמה, היות ובגופם יש שאריות של הנגיף. סיטואציה זו לא מאפשרת להזמין כרטיס מראש עד לתוצאת הבדיקה, או לחילופין מאלצת את המחלימים שרוצים לטוס לקחת סיכון שיצאו חיוביים אחרי שכבר הזמינו כרטיס.

ברשימת המדינות שדורשות בדיקה לפני הטיסה גם אם החלמתם לאחרונה ניתן למצוא את צרפת, איחוד האמירויות (דובאי), איטליה, מרוקו, הולנד ועוד.

הקורונה בצרפת (צילום: רויטרס)
הטיסה לפריז הפכה להיות בעייתית עבור מחלימים | צילום: רויטרס

יחד עם זאת, בעקבות הבעייתיות בבדיקת PCR למי שהחלים בשלושת החודשים האחרונים, ישנן מדינות, ישראל ביניהן, שמאפשרות למחלימים בין 8 ימים ל-90 ימים להיכנס על בסיס אישור החלמה בלבד. ישנן לא מעט מדינות שמאפשרות כניסה למחוסנים או מחלימים מחצי השנה האחרונה, ללא בדיקה בכלל.

אלו המדינות אליהם תוכלו לטוס ללא בדיקה גם אם אתם לא מחוסנים בכלל ורק החלמתם בחצי השנה האחרונה: גיאורגיה, גרמניה, דנמרק, הונגריה, טורקיה, לטביה, ליטא, מולדובה, מונטנגרו, מקסיקו, נורבגיה, סלובקיה, קרואטיה, שבדיה.

במידה וקיבלתם שני חיסונים וגם החלמתם בחצי השנה האחרונה, תוכלו להיכנס גם ל: בריטניה, מלטה, ספרד, סיני. במידה וקיבלתם גם חיסון שלישי, תהיו פטורים מבדיקה לפני הכניסה לכל המדינות שמופיעות ברשימות הקודמות, וגם לאוסטריה וצ'כיה.

קופנהגן דנמרק (צילום: poludziber, shutterstock)
יש גם מדינות שלא עושות בעיות למחלימים. קופנהגן, דנמרק | צילום: poludziber, shutterstock

אלונה לזרוביץ', מומחית תיירות ומנהלת קבוצת הפייסבוק "חו"ל זה כאן" מציעה מספר פתרונות למצב: "פתרון אחד זה לבחור יעד שלא דורש בדיקה (כפי שצוין למעלה). אפשרות שנייה זה לפנות לקונסוליה של מדינה שלא מוכנה לוותר על PCR במייל, בטלפון אולי אפילו לגשת פיזית ולבקש פטור מבדיקה על סמך תעודת המחלים. למרות שאני לא נתקלתי בכאלה שאכן קיבלו פטור' אלה ההנחיות הרשמיות. 

"המלצה נוספת היא ללכת ולעשות בדיקה בקופ"ח למשל, ויכול להיות שאתם תצאו שליליים ואז בכלל אין שום בעיה ולא צריך לאכול את הלב ולשנות יעדים או תאריכים. זו לא בדיקה לקראת טיסה, אלא רק לדעת שתצאו שליליים כשתבצעו את הבדיקה בתשלום. רוב הסיכויים שאנשים כן יוצאים שליליים אחרי החלמה אבל בגלל הסיכוי של החיובי אז נוצר המון לחץ ודאגות.

"כאמור, בטיסה חזור לארץ אין שום בעיה - מחלימים 11 יום עד 90 יום פשוט מראה בצ'ק אין הוכחת החלמה שמופיעה בתעודת קורונה שהיא גם באנגלית, והוא לא צריך שום בדיקה בטיסה לישראל".

חשוב לדעת כי הנהלים משתנים לעתים קרובות ולכן חשוב להתעדכן לפני הזמנת הטיסה.