מחר (ג') צפויות להסתיים מרבית המגבלות של התו הסגול, אליהם עסקים, אטרקציות, אתרי תיירות ועוד, היו מחויבים מעל לשנה. יחד עם זאת, מסתמן שעל אף הסרת ההגבלות, יש מקומות שימשיכו לאמץ חלק מהדברים אליהם התרגלנו בשנה האחרונה, גם כאשר אינם מחויבים לכך.

כך למשל, ברשות הטבע והגנים הודיעו שלאור שביעות רצון הציבור, הם ימשיכו להפעיל את מערכת תיאום הביקור באתריה. המערכת עלתה לאוויר ב-3.5.20, על מנת לתת מענה להגבלת כמות המבקרים בכל אתר, על פי התו הסגול. 

במסגרת זאת, מבקרים בגנים הלאומיים ושמורות הטבע יידרשו עדיין להמשיך ולהירשם מראש במערכת הרישום שבאתר האינטרנט של רשות הטבע והגנים, על מנת להבטיח את כניסתם לאתרים במועד שנבחר. מבקרים שלא ירשמו יוכלו להיכנס לאתרים רק על בסיס מקום פנוי, כאשר יש לקחת בחשבון שבסופי שבוע, חגים וחופשות מרוכזות יש לא מעט אתרים שמגיעים לתפוסה מלאה.

ירקון תל אפק (צילום: הראל בן שחר, רשות הטבע והגנים)
השיטה נוחה לכל הצדדים. מבקרים בתל אפק | צילום: הראל בן שחר, רשות הטבע והגנים

בתוך כך, ברשות הטבע והגנים מציינים כי בזכות ביטול התו הסגול והסרת ההגבלות מכסות המבקרים שצומצמו בשל הקורונה בכל אתר ואתר יגדלו ברובם כפי שהיה נהוג לפני פרוץ הקורונה. "כשהתחילה הקורונה הקמנו מערכת ניהול להזמנת מקום באתרים של הרשות", אמרה רעיה שורקי, ראש חטיבת קהל וקהילה, ברשות הטבע והגנים. "בשנה החולפת קרוב לשני מיליון כניסות עברו דרך המערכת. קבענו לאתרים מכסות שמתבססות על תו סגול או ירוק והתמודדנו עם עומסים בסופי שבוע וחגים". 

"ככל שהקורונה התקדמה גילינו שמערכת הזו טובה לנו בלי קשר לקורונה. ככה אנחנו יכולים לשלוט במבקרים שלנו בקלות לאותו היום. אם יש אתר שנסגר מסיבה מסוימת למשל, זה מאוד קל לשלוח הודעה לכל מי שנרשם ולהודיע לכולם מבלי שצריך להגיע פיזית."

שאול גולדשטיין, מנכ"ל רשות הטבע והגנים הוסיף: "הקורונה הציבה בפנינו אתגרים רבים ומורכבים מהרגע להרגע ותוך כדי תנועה, כדי להמשיך לקלוט את המטיילים באתרי הרשות בהתאם להנחיות ולהבטיח חווית ביקור טובה ובטוחה. בנוסף, פעלנו בשנה האחרונה בסיוע מדען חברתי ייעודי שגויס לרשות כדי להקשיב, להכיר ולבחון באופן מדעי ומקצועי עוד יותר את צרכיי והעדפות המטיילים. 

בין הממצאים הבולטים עלה באופן מובהק כי רוב המטיילים שבעי רצון ממערכת הרישום וירצו שהיא תמשיך לפעול גם לאחר הסרת הגבלות הקורונה. הסיבה המרכזית לכך, לפי הסקרים, היא כדי שהם יוכלו להבטיח מראש כניסה לאתר ולא יגלו זאת רק לאחר כשהם מגיעים אליו ולא ניתן להיכנס בשל תפוסה מלאה".

יחד עם זאת, ברשות הטבע והגנים מציינים שאחת הבעיות הנוצרה בעקבות הצורך להירשם במערכת, היא שיש כאלה שנרשמים ולא מגיעים. "אנחנו מנסים לפתור את זה", אומר גולדשטיין. "אנחנו לא רוצים להעניש אנשים אך מצד שני זה גורם לכך שאנשים אחרים לא יכולים להגיע. כרגע ננסה לטפל בתופעה על ידי הסברה".