המונח "בית הבראה" כנראה לא יהיה מוכר לכל מי שנולד אחרי שנות ה-90, אבל שתדעו שפעם היה פה שמח. מה שרובנו מכירים היום כמרכיב בשכר שנקרא "דמי הבראה" התחיל אי שם בשנות ה-20, כיוזמה של הסתדרות העובדים הכללית, אז העובדים לא קיבלו תוספת שנתית לשכר אלא המתינו לתורם כדי לזכות בתענוג שנתי שכלל שבוע של מנוחה וחידוש כוחות באחד מבתי ההבראה שהיו קיימים בארץ. יציאה לבית הבראה הייתה במקרים רבים ההזדמנות היחידה של שכירים דלי-אמצעים באותם הימים, להחליף אוויר וליהנות מתזונה טובה במחירי השתתפות נמוכים.


 
ראשון בתי ההבראה בארץ היה "ארזה" במוצא עילית, אחריו צצו רבים במקומות כמו זכרון, צפת, מעלה החמישה ועוד מקומות שיכלו להציע אז "שינוי אוויר" וכיום, ברוב המקרים, מציעים מלונות יוקרה ששופצו ונפתחו במקומם כמו יערות הכרמל, מלון אלמא בזכרון, מלון מצפה הימים ועוד. יודעי דבר מספרים שהעלות של חופשה כזו היתה אז 25 לירות למבוגר ללילה ו-20 לירות לילד (184 ו-146 שקל כיום, בהתאמה), מחיר שבקושי מכסה היום ארוחה משפחתית במקדונלדס.

בתי הבראה, אלמא, בית מבטחים (צילום: ארכיון משרד רכטר אדריכלים )
בית הבראה בזכרון. היום מלון אלמא | צילום: ארכיון משרד רכטר אדריכלים



שיא הפופולריות של בתי ההבראה הייתה דווקא בתקופת הצנע, אז אנשים עמדו בתור לזכות לצאת לבית הבראה כי שם חיכו להם שלוש ארוחות ביום! בשנות ה-60 בתי ההראה של ישראל ככל הנראה היו המקום בו הורגש האידיאל של קיבוץ הגלויות באופן הברור והאותנטי ביותר. שבטי טבת, עיתונאי וסופר כתב ב-1959  לאחר שחזר משהות של שבוע בבית ההבראה של קופת חולים בשבי ציון:  "הדבר היותר נפלא בבית ההבראה הוא הערב העדתי. בפעם הראשונה הייתי עם יוצאי מרוקו, תוניס, טריפולי, עיראק, תימן, פולין, רומניה, גרמניה, רוסיה וארצות אחרות. ראיתי ציבור כזה אוכל משולחן אחד, משחק יחד באותם משחקים, שר בציבור אחד אותם שירים ומבלה בצוותא בערבים".

בשנות ה-90 חל מפנה. בית הבראה הגושרים היה מהראשונים שעברו מיתוג מחדש, הוא שינה את שמו לגושרים מלון בטבע, אליו הצטרף בית ההבראה במעלות שהפך למלון אסיינדה ואחריהם כל האחרים. עד שלא היו עוד בתי הבראה במתכונתם המסורתית והאהובה.

כך נראה בית הבראה בשנת 2022

אנחנו עושים כעת פאסט פורוורד ל-2022, ויש לנו בשורה משמחת: כמו בלא מעט תחומים שעשו קאמבק, עכשיו יש מלון שמחזיר לחיינו את בית ההבראהממש כמו פעם - מלון רמת רחל, קיבוץ בירושלים. ברגע ששמענו על זה יצאנו לבדוק את העניין לעומק, וכדי לקבל פרספקטיבה רב שנתית לקחתי את אמא שלי ואחותה איתי, כדי שיהיה מישהו שבאמת יצא לבית הבראה של פעם ויוכל להגיד אם זה עובד. 

>> לעוד מלונות מומלצים בירושלים

המלון שיפץ אגף חדש ובקומה השישית שלו קבע 12 חדרים זוגיים בעיצוב פשוט, נקי ונפלא שיהיו קומת ההבראה שלו. מהדורת החורף שלהם, שנקראת חופשת הבראה, כוללת נופש בן לילה-עד שבוע שתוכנן דרך הפריזמה המסורתית של קונספט ההבראה, כמחווה לנופש הנוסטלגי בבתי ההבראה של ראשית המדינה, והיא בנויה כך שתייצר מרחב לשקט שכולנו כל כך זקוקים לו כרגע.

סדר יום שאפשר לבחור את כולו, את חלקו, או בכלל לא (צילום: ליאת כהן רביב)
סדנאות בחופשת ההבראה | צילום: ליאת כהן רביב

חצי פנסיון במסעדת המלון המשופצת, בופה עשיר ואוכל נהדר (צילום: ליאת כהן רביב)
אירוח ההבראה כולל ארוחת בוקר וערב. חדר האוכל | צילום: ליאת כהן רביב

הקומה כולה ברמת עיצוב ותוכן, תוכננה כדי לתת לנופשים זמן לנופש וריפוי. כמקובל בז'אנר יש ארוחת בוקר וארוחת ערב- שתיהן עשירות מאוד, ויש גם תוכנית אירוח שכוללת סדנאות רישום וקרמיקה, נגרות, מדיטציה, טיולי ליקוט, סיור ביקב ליקרים, ביקור במשתלת סוקולנטים ועוד.

כשהגענו למלון קיבלה אותנו ליאור, בת הקיבוץ, שהייתה עטופה במעיל דובון וינטג' משנות ה-90 (אני עוד מחכה להבין ממנה איפה קונים כזה) והזכירה לנו בחיוך שלה שפשטות היא לא מילה גסה. ליאור דיברה על המלון ועל הקיבוץ בעיניים מאירות ומרעננות והדביקה אותנו בקסם השיתופיות (מנכ"ל המלון והחדרנית מקבלים את אותו השכר כאן). היא לקחה אותנו לחדר הקריאה המרהיב, השמור רק לנופשי קומה 6, ועל אף שהיה מעוצב כיאה לחדר לאקשורי במלון יוקרה, התמונות האותנטיות הפזורות בו, של סצנות קיבוציות משנות ה-60, מילאו אותנו בהערכה לדברים הפשוטים והקסומים בחיים.

אירוח מסורתי בסטינג עכשווי (צילום: ליאת כהן רביב)
המלון עבר שיפוץ | צילום: ליאת כהן רביב

רמת רחל, חדרים  (צילום: גדעון לוין)
חדר במלון | צילום: גדעון לוין

אמא שלי ואחותה סיכמו את זה ככה: זו חוויה של עבר, בניחוח ירוק של הווה ובמעטפת יוקרתית של העתיד. אני עוד מנסה להבין למה הן התכוונו בדיוק. 

כמה זה עולה?

מהדורת החורף מציעה לנופשים חדר זוגי, שכולל לינה ארוחת בוקר וארוחת ערב וכן השתתפות חופשית בכל הסדנאות והסיורים וכולל כניסה לקאנטרי הצמוד (בריכות מחוממות, מתקני חמאם ועוד) - בעלות של 1,190 שקלים ללילה

 מלון רמת רחל, קיבוץ רמת רחל. לפרטים והזמנות: 02-6702555 או באתר


אם וכאשר תחליטו ללכת לנפוש, הנה כמה המלצות חשובות באדיבותה של אמא שלי:

  1. קחו ספר טוב
  2. עברו על הלו"ז השבועי של מהדורת ההבראה והירשמו מראש לכל מה שמעניין אתכם וגם מה שלא כי יש סיכוי שזה יעניין אתכם.
  3. בקרו ביקב ONA. מדובר ביקב ליקרים שנפתח ב-2020, בהמשך לתשוקתו של החבר איצ׳ו (שזה יצחק רק בשפה חלוצית). היקב מייצר כרגע 20 אלף בקבוקים, מחציתם ליצוא ויש בו חיבור בין מופלא כל המשאבים של הקיבוץ.
    יקב ליקרים בכניסה לקיבוץ, מי ידע (צילום: ליאת כהן רביב)
    ONA - יקב ליקרים | צילום: ליאת כהן רביב
  4. אל תפספסו את סיור הליקוט, לא האמנתי בעצמי שיצאתי אליו, רק זהירות כי חוזרים עם חשק מוגזם להכין קציצות חובזה. 
  5. בקרו במשתלת הסוקולנטים של נדב, בעיקר כי זה מרגיש כמו ביקור בקרקעית הים, הנה תראו כאן. הסוקולנטים הם צמחים בעלי עלים וגבעולים עבים ובשרניים המכילים תאים אוגרי מים, ולכן לא דרושה להם השקיה רבה (מעולה לרווקים ועובדי הייטק). משמעות המילה "סוקולנט" בלטינית היא "עסיס", ומכאן שמם העברי "עָסוּס".
    סוקולנטים, צמחים שמזכירים את קרקעית הים (צילום: ליאת כהן רביב)
    סוקולנטים | צילום: ליאת כהן רביב

 

לעוד חוויות, סרטונים ומראי מקום מוזמנים להיילייט  JERUSALEM אצל ליאת באינסטגרם. ואל תהססו לשאול אותה כל מה שבא לכם בפרטי