צימרים עם בריכה מחוממת, בין זריחה לשקיעה (צילום: אלברט אדוט)
האם הצבת מצילים בצימרים תמנע את האסון הבא? (אילוסטרציה) | צילום: אלברט אדוט
התאונה הטרגית בבית ההארחה ביישוב חד נס ברמת הגולן, במהלכה טבע למוות עמית סופר בן ה-4, מעלה את השאלה בדבר תקנות הבטיחות בצימרים. האם ניתן להציב מציל בסמוך לבריכה או האם בעל הצימר מחויב לדאוג לצוות רפואי בשטח העסק שלו כדי להגן על הנופשים?

מתחקור האירוע שערכה המשטרה עולה כי אביו של הילד הבחין בו בזמן שטבע, הוא קפץ למים ומשה אותו מתוך הבריכה, יחד עם אורחים נוספים ושכנים. אמו, שירלי סופר, האשימה את המארחים במחדל הבטיחותי, "יש שני שערים לבריכה, האחורי היה חצי שבור", סיפרה סופר, "עמית כנראה טיפס לבריכה דרך שער שלא היה נעול, ניסה לגעת במים - ונפל פנימה". אז על מי באמת מוטלת האחריות במרחבים הציבוריים בצימרים?

"פתאום שמתי לב שאני לא רואה אותו בבריכה והוא צף על המים"

משפחת מיטב עברה חוויה דומה, שהסתיימה, למזלה, בשלום, כאשר ב-2012 דוד בן ה-4 טבע בבריכת שחייה בצימר במושב עמוקה בגליל המערבי. "היינו בצימר במושב עמוקה, הוא השתולל מאוד והוצאנו אותנו מהמים", מספרת אמו, הדס. "אחרי שעתיים קראנו לו שיכנס שוב למים ופתאום שמתי לב שאני לא רואה אותו. לפתע ראיתי אותו צף על המים. כל המשפחה הייתה בבריכה, הוא היה בקצה הבריכה, במים רדודים ליד המעקה, כנראה שהוא ניסה להיכנס לגלגל ההצלה ולא הצליח", היא מספרת. כאמור, למזלה של משפחת מיטב האירוע הסתיים בשלום, "הוצאנו אותו במהירות מהבריכה, אחי שהיה איתנו עשה לו החייאה ופרמדיק מהמושב הגיע במהירות עם כל הציוד ונסענו מהר לביה"ח נהריה".

שנתיים עברו מאז התאונה ומיטב מודה שהיא נזכרת בפרטי האירוע מדי יום, "ברוך השם קרה לנו נס. היום אנחנו לא הולכים לחופים או לבריכות ללא מציל ומשתדלים להיזהר. למזלי, בני לא חווה טראומה והיום הוא כבר בן 6 ומתנהל כרגיל וגם נכנס למים בהנאה".

מיטב מסרבת להפנות אצבע מאשימה נגד בעלי הצימרים, "אני לא מאשימה את בעלי הצימרים, הם לא יכולים להציב מציל לטובת משפחה אחת", היא מדגישה. "הורים צריכים לשמור על הילדים ולהיזהר בבריכה כמו שהם צריכים להיזהר בנהיגה ולא לסמס" .

מה ניתן לעשות כדי למנוע מקרים דומים לדעתך?

"אני לא יכולה להסיק מהמקרה האישי שלי לכלל האוכלוסייה. תמיד יקרו דברים וצריך להיות אחראים ולהשגיח על הילדים ב-100 אחוזים, הם הדבר היקר לנו ביותר", היא אומרת אך מוסיפה "אני לא שותפה לשיח המאשים שיוצר היסטריה וחרדה אצל ההורים. לא פחות חשוב הוא להיות שמחים ולהמשיך לחנך את ילדינו".

מנכ"ל ארגון מצילי הבריכה: "מי ירצה להציב מציל ל-3-5 אנשים"?

"הבריכות בצימרים מוגדרות כבריכות פרטיות ולכן לא מחויבות במציל. זה דבר נדיר בגלל העלות הכלכלית הטמונה בכך", אומר ד"ר בני כנען, מנכ"ל ארגון מצילי הבריכה בארץ. "המציאות היא שברוב שעות היום הבריכה לא פעילה וגם כשהיא פעילה שוחים בה 3-5 אנשים לכן מי ירצה להציב מציל?" הוא תוהה.

ילד שאהב מים
עמית סופר בן ה- שטבע בסוף השבוע האחרון בבריכה בצימר 4 | צילום:

אז מה כן ניתן לעשות?

"ברור שבמידה והמציאות הכלכלית הייתה מאפשרת, נוכחות מציל היא חשובה מאוד אך כעת ניתן לערוך מקצה שיפורים לתקנות הבטיחות. רצוי שכל אורח יקבל מפתח לכניסה לבריכה, השער יהיה נעול כל הזמן ובכך רמת הבטיחות תגבר". דבר נוסף הוא שעות כניסה מוגדרות לבריכה, "ברגע שהבריכה תהיה סגורה בשעות מסוימות זהו אמצעי נוסף שלא מאפשר כניסה לבריכה", הוא מדגיש ומוסיף: "גם התקנת מצלמות אבטחה זה רעיון לא רע, אך גם כאן בעל הצימר לא יכול להיות 24 שעות בקבלה. זה לא מלון, צריך לזכור שמדובר בעסק משפחתי".

"כיום קיימים 130 צימרים עם בריכות ואני לא נתקלתי באף מציל לא בארץ וגם לא בחו"ל, אגב", הוא מוסיף. "במסגרת השיפורים שניתן לעשות ניתן להציב בן אדם שאינו מציל שישב באזור הבריכה שיבחין אם עומד להתרחש אירוע וילחץ על לחצן המצוקה". לדבריו, בעלי הצימרים מחויבים לתת תדריך בטיחות להורים וליידע אותם שהם אחראים על הילדים שלהם ועליהם לעשות כל מאמץ כדי לשמור עליהם. "לעיתים כשמגיעים לצימר גם ההורים נתונים באוירה של חופש, מעין שחרור פסיכולוגי ולכן חשוב לתדרך אותם".

>> עוד בערוץ החופש:

איפה תשלמו 17 שקל על בקבוק קולה קטן?
הכינו את הארנקים: המדריך לשופינג בברלין
מחיר החופש: כמה יעלו לכם ויזות לחו"ל?

"הצבת מצילים בצימרים עלולה למוטט את הענף"

גם בעלי הצימרים מודעים לכך שהצבת מציל היא פתרון לא ריאלי. "בכל זאת, לא מדובר בבית מלון, זה צימר שלרוב מיועד לשתי משפחות, זה מקום שמגיעים אליו בערך עשר נפשות ולכן האחריות היא של ההורים. בעל הצימר לא יכול להשגיח על הילדים", אומר דודי, בעל הצימר, "צימרים לאוהבים", ביישוב חד נס. "מדובר בהוצאה כלכלית מאוד יקרה ולא הגיונית שעלולה למוטט את הענף כולו במידה ותתקיים", הוא מדגיש.

לדבריו, הצימרים פועלים בהתאם לתקנות, "אנחנו מחויבים בפוליסת ביטוח שמחייבת שער וגדר, אנחנו נוקטים בכל הפעולות הבסיסיות, גם אם זו הייתה בריכה פרטית שלי הייתי מחויב בשילוט על מנת לוודא שאף שכן לא יכנס לבריכה", הוא מסביר. האחריות שלנו היא ליידע את המבקרים לאחריותם ובכך שאין מציל, זה כתוב כמובן גם בשילוט, לילדים אסור להיכנס ללא ליווי של ההורים", הוא מדגיש.

ומה לגבי הימצאות צוות רפואי במקום?

"אין אצלנו ביישוב צוות רפואי, גם אם אחד התושבים נקלע לצרה הוא יצטרך לחכות לאמבולנס" ומוסיף "זה מקרה מאוד מצער אבל ההורים לא יכולים לתת לילד קטן להסתובב לבד", הוא מוסיף.

יו"ר ארגון בעלי הצימרים: "בעבר כל בריכה בצימר הייתה נחשבת כבריכה ציבורית"

יעקב רוזנווסר
"יו"ר ארגון בעלי הצימרים: "הורים לא יכולים לתת לילד להסתובב לבד
לפי בדיקנתנו, הנחיות משרד הבריאות בדבר בריכות שחייה בצימרים, שפורסמו ב-2012 אינן מציינות הוראות בדבר הימצאות מציל אלא מפעיל בריכה שאחראי על תפעול בעיות תחזוקה. "בכל עת שהבריכה פתוחה למבקרים יימצא מפעיל בריכה מוסמך בעל הכשרה, ובתנאי שיוכח שהמפעיל יכול להגיע בפרק זמן של 20 דקות לבריכה", נכתב במסמך. בנוסף ההנחיות מתייחסות להנחיות תכנוניות של הבריכה, למשל: "הבריכה תוקף ברצועת ריצוף, רוחב הבריכה לא יעלה על 6 מטר ושטח פני המים לא יעלה על 75 מ"ר. כמו כן, ישנן הנחיות תפעוליות לגבי זמני הגעת מפעיל הבריכה וכניסת המבקרים לבריכה.

"החוק מאפשר בנייה של בריכות שחייה בכל בית פרטי, צימר ובכל מלון בכפוף לתוכנית הבנייה המקומית והוראות הבטיחות. ההבדל בהוראות הבטיחות בא לידי ביטוי בין בריכה פרטית לבריכה ציבורית", מסביר יעקב רוזנווסר, יו"ר ארגון בעלי הצימרים. "בעבר כל בריכה בצימר הייתה נחשבת כבריכה ציבורית והייתה מחויבת בתנאים בלתי סבירים הכוללים מציל, שומר בכניסה, הפעלה בשעות ספציפיות ועוד. היום בריכה השייכת ל-4 צימרים נחשבת כבריכה פרטית", הוא אומר.

מה גודלה של בריכה פרטית?

"גודל הבריכה לא מוגדר בתקנות אך שטח המים הכולל מוגדר - כ-3 מ"ר למתרחץ ולכן שטח המים ל-4 צימרים יהיה לרוב 36 מ"ר. הניסיון שלנו מלמד ש-12 איש יכולים להיכנס לבריכה פרטית אך לרוב הם לא נכנסים ביחד, בו זמנית. מתוך 1,900 בעלי צימרים אני משער שרק 5 אחוזים מהם מחזיקים בריכה ציבורית", הוא מדגיש.

לגבי קיומן של גדרות טוען רוזנווסר שהחוק מגדיר כניסה מבוקרת, "בניית גדרות מוגדרת בחוק ובריכת שחייה מחויבת בגדר שגובהה 1.05 מטר לפחות. בנוסף, במסגרת הרפורמה החדשה של מתן תו תקן לצימרים התנאים יהיו מחמירים, אנו נדרוש ביקור של סוקר ביטוח אשר יבדוק את המרחק של החדר מהבריכה על מנת שלא ניתן יהיה לקפוץ ישירות".

ומעל הכל, רוזנווסר טוען כי ההורים אחראים לילדיהם: "הורים לא יכולים לתת לילד להסתובב לבד במקום בו מצויה בריכה, לא נותנים לילד בן 4 לזוז בלי השגחה". אך מוסיף כי במידה וטענותיה של האם נכונות גם לבעל הצימר יש אחריות בעניין, "נלמד את הדברים לעומק אך אם טענות אלו נכונות, מדובר ברשלנות ובעל הצימר נמצא בבעיה משפטית". 

>> בדרך לחופשה משלמים המון: 10 המכות של התיירות