שביל חדש נולד בישראל השבוע - סביב המושבה פרדס חנה כרכור. השביל ההיקפי, שאורכו 24 קילומטרים, יוצר חיבור של המושבה עם השטחים הפתוחים המקיפים אותה. השביל מחבר בין אתרי מורשת וטבע מקומיים וכולל נקודות חן ונוף רבות המשמשות מוקד משיכה לטיולים, בילוי בחיק הטבע ופעילויות פנאי וספורט, כמו האלון הבודד מכרכור, אתר צפרות עופות מים בבריכת חורף טבעית בנווה רותם, נופי חקלאות מורשת, האקליפטוס המפורסם של מאיר אריאל, אגם טבעי קסום, מבנה חאן היסטורי ועוד.

מאחר והשביל טבעתי, ניתן להתחיל ולסיים אותו בכל נקודה וללכת אותו עם כיוון השעון או נגדו. בימים אלו נשלחת מפת השביל לכלל בתי האב במושבה, אולם הסדרת השביל אינה מסתיימת פה - בימים אלו המועצה, בשיתוף החברה להגנת הטבע, מקדמים את חיבור שביל סובב פרכו"ר לשביל ישראל.

את השביל יזם ומיפה תושב המושבה, עמיקם הרפז, לפני כעשור ובחודשים האחרונים המועצה לקחה את היוזמה צעד אחד קדימה והפכה אותו משביל רעיוני לשביל פיזי מסומן לרווחת התושבים והציבור הרחב. לצד זאת, בשיתוף החברה להגנת הטבע, החלו שכבת כיתות ד' בבתי הספר לאמץ בשביל ולחבר את מערך הלימודים ללמידה מבוססת מקום שמשלבת חקר ולמידה תוך התנסות בסביבה והכרת הערכים ומורשת המושבה.

סובב פרכו"ר (צילום: דוברות פרדס חנה כרכור)
צילום: דוברות פרדס חנה כרכור
סובב פרכו"ר (צילום: דוברות פרדס חנה כרכור)
צילום: דוברות פרדס חנה כרכור

סובב פרכו"ר (צילום: דוברות פרדס חנה כרכור)
צילום: דוברות פרדס חנה כרכור

כמו כן, בחלק מהאתרים מתקיים ממשק שמירת טבע אקטיבי, כגון פרויקט שיקום בריכת החורף ועוד. בתי הספר מאמצים את אתרי הטבע ומבצעים בהם ממשק אקטיבי לטיפוח ושיקום בתי הגידול, גני הילדים החלו בפרויקט גני יער של שהייה באתרים ויצירת חוויות פליאה והנאה במרחב הטבעי.


הגר פרי יגור, ראש המועצה המקומית פרדס חנה כרכור: "פרדס חנה כרכור מושבה שבראש סדר העדיפויות שלה זה ערכי טבע, ספורט ופנאי, נוף ומורשת. 50 אחוז מהשטחים הסובבים את המושבה שלנו הם שטחים חקלאיים ונופים פתוחים וייחודיים. אני גאה ושמחה לחנוך את שביל סובב פרכו"ר. אני מזמינה אתכם לשטח הפתוח עם החברים והמשפחה אלינו לפרדס חנה כרכור".

ליאלי מלמן מנהלת בית ספר שדה חוף הכרמל של החברה להגנת הטבע: "פרדס חנה כרכור ניחנה לא רק באנשים טובים, אומנות ומיקום מעולה קרוב למרכז, אלא היא נמצאת גם על hot spot מבחינת הטבע שיש בה, וניתן למצוא בה את רוב בתי הגידול המוגדרים כנדירים ובסכנת הכחדה. לפני כ-7 חודשים התחלנו תהליך של הקמת שביל סובב למועצה והיום, השביל עומד ומסומן, בעל ארבע כניסות מנקודות נוחות וכעשרים עוגני תוכן שבקרוב ישולטו. מועצת פרדס חנה כרכור היא דגם לשילוב של חינוך מקדם שמירת טבע, עשייה בשטח, חשיבה קהילתית וסביבתית".