מדינות רבות החמירו את הגבלות הכניסה בעקבות התפשטות האומיקרון, אלא שבודדות בהן ישראל או מרוקו החמירו אף יותר וסגרו את שערי הכניסה לתיירים. בנוסף, בישראל הוחלט על חובת בידוד לכלל הנכנסים - שלושה ימים למחוסנים/מחלימים ושבעה ימים לשאר.

הכתבה פורסמה במקור בגלובס

הגבלות חמורות אלה מכבידות על העוסקים בתיירות, וכעת מבקשת התאחדות משרדי הנסיעות מראש הממשלה ומשרי הבריאות והתיירות לבטל את ההגבלות בטרם תוגש פנייה לבג"ץ. בפנייה דחופה שהעבירו עוה"ד יובן בשן ואסף פריאל ממשרד תדמור לוי ושות' בשם ההתאחדות הם טוענים כי ההחלטות להטיל חובת בידוד על כלל המחוסנים ולסגור את שערי המדינה לתיירים "לוקות בשרירותיות ובחוסר סבירות קיצוני".

במכתב מזכירים כי ההחלטות שהתקבלו ב-27.11 (ותוקפן עד ה-12.12) כללו איסור גורף על כניסת זרים לישראל מכל המדינות, למעט מקרים שיאושרו על-ידי ועדת חריגים וקביעת חובת בידוד ביתי בן שלושה ימים לשבים לארץ הגם שמדובר במחוסנים או מחלימים. לצד החלטה זו בוטלה אפשרות כניסת קבוצת תיירים שאינם מחוסנים במסגרת ביטול מתווה התיירות שגובש לתיירים אלה.

"פגיעה קשה ובלתי מידתית"

"צעדים אלה פוגעים פגיעה קשה ובלתי מידתית נוספת במשרדי הנסיעות, במארגני התיירות היוצאת והנכנסת, בסוכני הנסיעות בישראל ובכל העסקים שפרנסתם קשורה או תלויה בתיירות הנכנסת והיוצאת, אשר מטה לחמם נשחק ממילא עד דק בשנתיים האחרונות. צעדים אלו ננקטו מבלי שהונחה תשתית עובדתית מבוררת היטב, על יסוד נתונים בדוקים, בדבר האפקטיביות שלהם במאבק בזן האומיקרון". עוד נטען "הטלת ההגבלות החדשות גם על מחוסנים עומדת בניגוד מוחלטת להערכות העדכניות של מרכז השליטה הלאומי למאבק בקורונה של משרד הבריאות, לפיהן להתפרצות הנוכחית בישראל אין קשר להתפשטות זן האומיקרון, וכן כי לחיסונים ישנה חשיבות מכרעת במאבק בווריאנט החדש".

הבקשה היא לבטל לאלתר את ההגבלות האמורות במטרה "להביא להקטנת נזקיהם הכבדים מנשוא של משרדי הנסיעות, מארגני התיירות וסוכני הנסיעות בישראל". זאת ועוד מזכירים את החשש שיוארך תוקף ההגלבות מעבר ל-14 הימים שנקבעו מראש.

במכתב מפרטים את החשיבות הכלכלית, החברתית והפוליטית של ענף התיירות שאת תרומתו למשק בשנת 2018 העריכו בכ-31 מיליארד שקל (2.6% מהתל"ג). במרץ 2020 הוחלט על איסור כניסת תיירים לישראל עד לתחילת נובמבר 2021 וגם זאת בתנאים מחמירים למדי (לנוכח הדרישה לעמידה בתנאי התו הירוק). אלא שלאחר פחות מחודש נסגרו שוב השערים לזרים במסגרת ההגבלות כאמור לצד קביעת חובת הבידוד גם למחוסנים.

נקודת המשבר הגיעה גם הפעם לאחר אמירתו של בנט שהמליץ להימנע מנסיעות לחו"ל. אמירה דומה נשמעה מכיוונו של ראש הממשלה גם בחודש יולי והיא השפיעה מיידית על ההזמנות של ישראלים לחופשות. כמה ימים לאחר שהשמיע המלצה זו פרסם משרד ראש הממשלה כי גילת בנט וילדיו של ראש הממשלה ימריאו לחופשה בחו"ל. רבים בענף ראו, ובצדק, במהלך זה זריית מלח על הפצעים. כעת יש שטוענים שביטול חובת הבידוד כאמור לא תוכל להתקיים עד אשר ישובו בני משפחת בנט מחופשתם וישלימו בעצמם את חובת הבידוד בדומה לכלל הנוסעים. פניית גלובס לבחון מתי צפויים רעיית ראש הממשלה וילדיו לחזור מחופשתם לא נענתה. ככל הידוע, דיון בנושא ביטול חובת הבידוד או סיומו במועד שנקבע מראש (12.12) צפוי להתקיים השבוע.

גל של ביטולים

"דבר פרסומן של החלטות אלה, ביחד עם קריאתם של ראש הממשלה וראשי מערכת הבריאות להימנע מנסיעות לחו"ל, הוביל מיד לגל של ביטולים של נסיעות שהוזמנו ולעצירת ההזמנות העתידיות אצל משרדי הנסיעות. אנשים עובדים, ששעו להמלצות הרשויות והתחסנו בשלוש מנות, לא ייצאו אל מעבר לים למספר ימים כדי לחזור לשלושה ימי בידוד, תלמידים וסטודנטים שרצו לנסוע לנפוש בסוף השבוע לא יוכלו להפסיד חצי שבוע, אנשי עסקים שצריכים להגיע לישיבה עסקית דחופה בחו"ל לא יוכלו להקריב לשם כך עוד שלושה ימים, הורים לילדים לא יוכלו לחזור מחו"ל ולהיות מוגבלים בטיפול בילדיהם, ועוד כיו"ב דוגמאות רבות".

"פעילותם של ענף התעופה ושל תעשיית התיירות עומדת עדיין בצילן של מגבלות משתנות תדיר", נטען במכתב לצד העמדה השנויה במחלוקת באשר לאבחנה בין מחוסנים ללא מחוסנים עליה מצהיר משרד הבריאות לנוכח הדרישה לבידוד גם מהנוחתים שעומדים בתנאי התו הירוק.

"ההבחנה היא שהובילה לאפשר כניסתם לארץ של זרים מחוסנים - לאחר בדיקות כמובן, לפני הטיסה ולאחר הנחיתה - לארץ. ההבחנה הזו היא שהובילה לפטור מבידוד של מחוסנים בכניסה לארץ, בכפוף לבדיקות...המגבלות החדשות מבטלות כליל את ההבחנה האמורה ביחס לזרים הנכנסים לארץ; ומחמירות את הכללים לגבי שבים לארץ מחוסנים, בהשוואה לדין הנוהג כלפי עסקים בארץ... בכך, פוגעות ההגבלות החדשות בשוויון בין העוסקים בתעשיית התיירות ובענף התעופה לבין בעלי עסקים אחרים, ללא כל סיבה עניינית, ובאופן פסול ובכך נטען לפגיעה בזכויות יסוד לרבות זכות היסוד לחופש העיסוק והזכות לקניין של עובדי ענף התעופה והתיירות.

לאורך המכתב מודגש נושא המידתיות "שלא מתקיים בענייננו" ולאור זאת מצטטים את דבריה של נשיאת העליון השופטת חיות בדיונים קודמים שנערכו בנושא: "נקיטה בהגבלות על כניסה לישראל ועל יציאה ממנה כאמצעי של זהירות מונעת, על רקע חשש מווריאנטים חדשים, פגיעתו רבה מתועלתו".