למעלה מחצי שנה חלפה מפרוץ המלחמה ששיבשה באחת את שגרת עיר התיירות הדרומית אילת. כעשירית מבתי המלון נסגרו, היתר אירחו עשרות אלפי מפונים שנעקרו מבתיהם, עסקים רבים הורידו מסך, אחרים הורידו הילוך ועל אף שהעיר הייתה גדושה ועמוסה, התיירות עד חודש פברואר שאפה לאפס. רגע לפני חג פסח 2024 בדקנו מה קורה בעיר, האם יש חדרים פנויים בבתי המלון, אילו אטרקציות פועלות ומה אפשר לעשות בחופשת החג.

לפי יוסי חן, מנכ"ל תאגיד התיירות, כאמור עד חודש פברואר שקעה אילת למשבר כלכלי עמוק: "זו הייתה העיר עם הירידה הגדולה בישראל בהכנסות. עסקים רבים סגרו, והמעט שפתחו עשו הנחות למפונים או סייעו להם בהתנדבות". בראשית פברואר חלה נקודת מפנה וקמפיין שיווקי גדול הציע לציבור להתרענן באילת במחירים נוחים ועם הטבות.

"ראינו משבוע לשבוע איך העיר התחילה לחיות ולהתעורר ובסוף פברואר הצלחנו להניע את הכלכלה מחדש במספרים שדומים לשנה שעברה", אומר חן ומוסיף כי "היו אלפי הזמנות, הכנסים חזרו בהדרגה והרגשנו את היציאה מהמשבר ושהעם צריך להתרענן. התאגיד קיבל אור ירוק מפיקוד העורף לקיים אירועים ולמרות שלא חזרנו לעצמנו ואנחנו עדיין במלחמה ויש חטופים ופצועים, אילת חזרה להיות העיר שהישראלי רוצה להתרענן בה, אנחנו לא מדברים על נופש, אלא על התאווררות, ואנחנו מרגישים את זה גם לקראת חג הפסח".

מה קרה לעיר התיירות של ישראל (צילום: shutterstock)
הישראלים חוזרים לאילת בפסח הזה | צילום: shutterstock

מבחינת לינות ותפוסות בבתי המלון בלבד, אומר חן שבסך הכל התפוסות גבוהות, אך אירועי הביטחון האחרונים גררו מעט אי וודאות וביטולים. "מצד שני יש כאלה שלא מוכנים לוותר על חופשה, ויש המון ספונטניים, אז התפוסות בעליה ויש אופטימיות". חן גם טוען שהעיר חזרה לשגרה מלאה: "כל האטרקציות עובדות, פארק המים, חוות הגמלים ופארק החבלים, טופ 94, כל הספורט הימי והסירות וגם כל העסקים נפתחו. הטיילת פתוחה לחלוטין, מרכז התיירות, הקניונים והמסעדות וכמובן שכל החופים זמינים לציבור".

באילת יש עדיין מגבלות של פיקוד העורף כמו איסור התקהלות של מעל לאלף איש, לכן בעיר נאלצו לבטל שני מופעים גדולים ויש עוד מגבלות על מופעים אחרים אך כרגע הם עדיין צפויים להתקיים. "חוות הגמלים תארח שתי מסיבות אלקטרוניות, כל המועדונים פעילים ויש המון אירועים קטנים כמו הפנינג צפרות. אנחנו נאלצים להתאים את עצמנו למגבלות, אבל העיר חזרה לעבוד ואין יותר טוב מלבוא לאילת. הים מדהים, נקי, צלול ומבריק, צפוי מזג אוויר מושלם וחם במידה, ואנחנו אילתים שאוהבים לארח ומחכים לארח את כולם בשמחה ובאהבה עם פינה חמה בלב לחטופים, לפצועים וללוחמים" אומר חן ומוסיף כי לגבי מגבלות הביטחון "ראש העיר נותן רוח גבית, ומאפשר לפעול בכל מקום שניתן, ואנחנו בתאגיד עושים, והעיקר שהמבקרים יבואו להתאוורר ולצאת החוצה למקום שהוא קצת כמו ריזורט ונותן מעט תחושת חופש. בחול המועד אפשר גם לבוא עם אוהלים לחוף הדרומי או קרוונים ללגונה המזרחית".

"יש עדיין איפוק - אבל האורחים זקוקים לחופשה"

איתמר אליצור, יו"ר התאחדות המלונות באילת, משלים את התמונה ומספר שהחל ממרץ, פחת באופן משמעותי מספר המפונים בבתי המלון ונכון לעכשיו כ-97 אחוזים מחדרי המלון בעיר פנויים וזמינים לאירוח. התפוסות מאז עלו בהדרגה, הודות למבצע המשולב של ההתאחדות והעירייה וכבר במרץ עמדו על תפוסות זהות ביחס לאשתקד, וכך גם  באפריל ולכל אורך החג, התפוסות גבוהות. "אילת חזרה מאז הקמפיין לפעילות שגרתית. היינו צריכים לחצות את הרוביקון והקמפיין פרץ את הסכר. צריך לזכור שרוב האורחים בפסח הזמינו את החופשה מראש, בתקופה שהיו מבצעים גדולים והטבות ולמרות שיש מלונות עם תפוסה מלאה למאחרים נשארו עוד קצת חדרים, חלקם משולבים בחבילה או עם הטבות ומבצעים". לשאלה אם נדרשה היערכות מיוחדת, מוסיף אליצור שיש תמיד היערכות: "יש גיוס עובדים מחדש ולמשל כל נושא הספא, שלא עבד בתקופת המלחמה, נפתח מחדש וכך גם מועדוני הילדים ששימשו גנים וכעת חוזרים לעבודה רגילה ומלאה".

אילת (צילום: trabantos, shutterstock)
המלונות מוכנים לקבל את האורחים אחרי חודשים של מלחמה. אילת | צילום: trabantos, shutterstock

בגלל המלחמה והמצב הביטחוני יש תחושה אחרת לקראת החג?
"הקהל מגיע, משתחרר וחוזר לשגרה שפויה", אומר אליצור. "יש עדיין איפוק בגלל המצב אבל רואים שהאורחים זקוקים לזה, הם מרגישים את החופש כי העיר פתוחה ומזג האוויר מצוין, וכיף להם. הם נהנים ומעריכים יותר את החופשה וכבר מתכננים את חופשת הקיץ הבאה. בגלל שכרגע יש חוסר ודאות בנושא הטיסות, הרוב מעדיפים לשריין מראש וחשוב להזמין מוקדם כי רואים שיום העצמאות, שבועות והקיץ מתחילים להתמלא".

לפי אליצור, גם המלונאים עצמם שמחים לחזור לשגרה ולארח את הנופשים: "המלונאים עשו עבודה מעולה עם המפונים כי השירות הוא בדנ"א שלהם, והם נתנו הרבה מעבר לאירוח הבסיסי. המפונים שהיו שותפים לעשייה לפעילויות ולבישול, והם אסירי תודה והתגובות שלהם חמות ומפרגנות. אנחנו מזמינים את כולם לבחור בחופשה בטוחה ומהנה באילת, יש אטרקציות והמון מה לעשות ומזמינים צעירים שדחו טיול אחרי הצבא להצטרף לקהילת העובדים המתפתחת והתוססת בעיר. יש הטבות ותמריצים וחוויה שלא חוזרת על עצמה".

איך מגיעים עכשיו לאילת?

שדה התעופה רמון פעל כסדרו לאורך כל המלחמה, למעט לאחר התקיפה האיראנית. באפריל נדמה שמספר הטיסות כמו גם מספר הנוסעים, כבר דומים לנתוני אשתקד עם כ-120 טיסות (הלוך ושוב) וכ-70,000 נוסעים. לקראת פסח, כמדי שנה, מתגברים צוותים ונכון לעכשיו אין שינויים.