עוקץ מקומם: אלכסנדרוס זיאס, סטודנט יווני בן 24, הגיע ארצה במסגרת תוכנית לחילופי סטודנטים. הוא ביקש להגיע מנמל התעופה בן גוריון לדירה ברחובות ששכר דרך Airbnb ועלה על מונית. בסיום הנסיעה, נהג המונית דרש ממנו לשלם 689 שקלים, עבור נסיעה שלא אמורה לעלות יותר מ-150 שקלים.

לפי זיאס, שסיפורו פורסם לראשונה על ידי מיכל רז-חיימוביץ' בגלובס, תוך כדי הנסיעה הנהג טען כי, 'עשיתי טעות בדרך, זה ייקח קצת יותר זמן'. הוא אף הגדיל לעשות, עצר לזיאס ליד כספומט והציע לו, 'תוציא 2,000 שקלים, שיהיה לך'. זיאס, שלא רצה להתווכח עם נהג מונית בארץ זרה ובשעת לילה מאוחרת, שילם 700 שקלים - והעודף שקיבל בחזרה היה מטבע של עשר אגורות, במקום של עשרה שקלים.

אם כל זה לא מספיק, כשהגיע התייר לדירה שהזמין ב-Airbnb גילה כי המקום סגור, הדירה לא קיימת, ואין לו איפה להעביר את הלילה. מי שפגש אותו לאחר המקרה היה הברמן רן אטלס. "הוא נכנס אליי לבר ושאל אותי אם אני יכול לעזור לו למצוא מקום לינה זול לסטודנט עני", תיאר אטלס בשיחה עם ניב רסקין, "הוא סיפר שהזמין מיטה בהוסטל בשכונה. זה היה נשמע לי מוזר, כי ההוסטל לא קיים כבר שנתיים. הרמתי טלפון לבעלים של ההוסטל ושאלתי אותו מה קורה. הוא אמר, 'זה מוזר, כבר שנתיים אף אחד לא עשה הזמנה. סגרתי את זה'".

עד כמה התייר היה מבואס כשפגש אותך?
"הוא עשה רושם של ילד טוב שממש לא הבין לאן הוא נפל. הוא היה לחוץ למצוא מקום לישון בו. הוא סיפר את התלאות שעברו עליו בימים האלה, אמר שבכל מסעדה שהוא נכנס אליה, בגלל שהוא תייר אומרים לו - 'אתה חייב להוסיף 15% על השירות, אין לך אופציה אחרת'. הייתה לו חוויה לא נעימה".

יוסי פתאל, מנכ"ל לשכת התיירות הנכנסת במשרד התיירות, התייחס לתופעה המכוערת של תיירים תמימים שמגיעים ארצה ונעקצים: "ככה זה עובד פה בארץ. יש כאן מדיניות רשמית של הפקרת התיירים. אנחנו עושים מאמצים להביא תיירים לארץ, אבל ברגע שהם מגיעים לכאן אין שום חוק ושום תקנה. הנהג נתן לתייר קבלה. זה כמו ששודד יכנס לבנק, ישדוד, ואז ישאל את מנהל הבנק למי רושמים חשבונית".

אין למשרד התחבורה אפשרות לעשות משהו בנושא?
"הם אומרים שאם הנהג לא הטעה אותו, אמר לו שזה המחיר, התייר אמר 'בסדר' והנהג נתן קבלה, זה חוקי. המחירים בלתי נסבלים ואין שום מערכת שמנסה להגן על התיירים. פנינו למשרד הכלכלה שזה נמצא בתחום טיפולו, אמרנו שאנחנו מוכנים לקחת על עצמנו את התלונה ולא מבקשים כסף, רק שייתנו לנהג קנס. אמרו לנו, 'אין כזה דבר, זה בלתי אפשרי".

אין פיקוח והתופעה הזאת תימשך, כי לא מעמידים לדין.
"הנהג מונית הזה גרם בעצם לפיטורים של משרה בפריפריה. 10% ממקומות העבודה בפריפריה תלויים בתיירים האלה שמגיעים. אין שום דין בעניין, אין שום תקנה, יכול להיות שצריך לעבור לשיטה אחרת. במקום שתשימו תמונה של התייר, תשימו תמונה של נהג המונית. התופעה הזאת נמשכת המון שנים".