בצעד שמדגיש את שאיפותיה על הבמה העולמית, קטר שמה על הכוונת שלה מטרה חדשה: תעשיית המלונאות העולמית. מחוזקת על ידי עושרה הכלכלי וההשקעות האסטרטגיות שלה, מדינת המפרץ הקטנטנה מוכנה להטביע חותם משמעותי בתחום האירוח, עם שאיפות ענקיות, כאלה שגם מעלות גבות אצל רבים.

בלב העשייה של קטר נמצאת קטארה (Katara Hospitality), שחקנית מובילה בנוף האירוח במדינה. עם פורטפוליו ענק של מלונות יוקרה ואתרי נופש המשתרעים על פני העולם, קטארה משמשת כחולצת עולם האירוח של קטר בחיפושיה אחר דומיננטיות בתעשיית המלונאות הבין-לאומית. למעשה, קטארה נקראה בעבר "המלונות הלאומיים של קטר" (Qatar National Hotels), אך שינתה את שמה כדי למתג את עצמה מחדש, ובשנים 2015-2013 זכתה החברה בתואר "חברת האירוח המובילה בעולם" בטקס היוקרתי World Travel Awards.

מלון ראפלס קטר דוחא (צילום: Ayman Noureldin, shutterstock)
מהסמלים הבולטים בקטר. מלון ראפלס בדוחא | צילום: Ayman Noureldin, shutterstock

חברת קטארה מפעילה עשרות מלונות ברחבי העולם, חלקם ביעדים מהמוכרים בעולם וכמה מהם בשווייץ, צרפת, איטליה, בריטניה, ארצות הברית וכמובן במזרח התיכון. בין המלונות המוכרים גם The Peninsula Paris שבלב פריז, מלון אייקוני שמציע חדרי אירוח מפוארים ושירות ללא דופי. דוגמה נוספת הוא המלון ההיסטורי The Bürgenstock Hotel & Alpine Spa בשווייץ, אתר נופש מפואר שממוקם גבוה מעל אגם לוצרן, ומציע נופים עוצרי נשימה של האלפים השוויצרים עם מתקני ספא ברמה עולמית. קטארה גם משתפת פעולה עם כמה מרשתות בתי המלון המפורסמות בעולם, כשכל בתי המלון שלה ברמת חמישה כוכבים.

כניסה מלון פנינסולה פריז צרפת (צילום: FRED DUFOUR, getty images)
אחד מהמלונות האייקוניים של פריז. מלון פנינסולה | צילום: FRED DUFOUR, getty images
מלון בורגנשטוק שווייץ (צילום: mats silvan, shutterstock)
יושב מעל אגם לוצרן המרהיב. מלון בורגנשטוק, שווייץ | צילום: mats silvan, shutterstock

הקשרים לאיראן על רקע התרחבות גלובלית

השאיפות הנועזות של קטר בתעשיית המלונאות העולמית זכו לתשומת לב ולשבחים, אבל מתחת לתפאורה היוקרתית והשפע מסתתר סיפור של מחלוקת וביקורת. ככל שמדינת המפרץ הקטנטנה מרחיבה באגרסיביות את טביעת הרגל שלה במגזר האירוח, קולות ההתנגדות הולכים ומתגברים, ומעלות דאגה לגבי ההשלכות של השאיפה של קטר לדומיננטיות במגזר הזה, כמו גם במגזרים אחרים.

ראש ממשלת קטר ושר החוץ האיראני (צילום: ATTA KENARE, getty images)
מנהלים יחסים קרובים. ראש ממשלת קטר ושר החוץ האיראני | צילום: ATTA KENARE, getty images

בלב הביקורת עומדת החשדנות סביב קשריה של קטר עם איראן, שכידוע שקועה במתיחות גיאו-פוליטית ונתונה לסנקציות בין-לאומיות, כמו גם לקשריה הארוכים עם הטרור העולמי והמלחמה הנוכחית עם ישראל. בעוד שקטר הכחישה בתוקף כל קשר ישיר, ספקנים מצביעים על עסקאות פיננסיות לכאורה ואינטרסים כלכליים משותפים בין שתי המדינות, מה שמעלה חששות לגבי השקיפות של השקעות קטר בבתי המלון ברחבי העולם.

המבקרים טוענים שהשיטות העסקיות של קטר והקשרים לכאורה לאיראן מעלים דגלים אדומים לגבי האג'נדה הרחבה יותר של האומה הקטנה והשפעתה על היציבות העולמית. כאשר איראן מתמודדת עם בידוד הולך וגובר, ההתיישרות של קטר עם בעלת בריתה האזורית מעלה שאלות לגבי ההשלכות האפשריות על היחסים הבין-לאומיים ושלמותה של תעשיית האירוח שלה. 

דוחא בירת קטר (צילום: Q world, shutterstock)
רוצה להפוך לאימפריית מלונאות עולמית. דוחא, קטר | צילום: Q world, shutterstock

ההתרחבות המהירה של קטר במגזר המלונאות עוררה חשש ממונופוליזציה וריכוזיות, כאשר מבקרים מזהירים מפני הסכנות של ישות אחת שתשפיע בצורה לא פרופורציונלית על שווקים ויעדים מרכזיים. הקשרים לכאורה לאיראן רק מעצימים את החששות הללו, ומטילים צל של ספק לגבי המניעים והכוונות של קטר בחתירה לדומיננטיות בענף המלונאות.

יתרה מכך, קשריה לכאורה של קטאר עם איראן העלו גבות בקרב בעלי עניין בין-לאומיים, במיוחד באזורים שבהם המתיחות הפוליטית גבוהה. כאשר אימפריית המלונות של קטר ממשיכה להתרחב לטריטוריות חדשות, עולות שאלות לגבי ההשלכות הרחבות יותר על היציבות האזורית והפוטנציאל של קטר להפעיל את השפעתה, גם הכלכלית, ככלי למינוף גיאו-פוליטי שעלול לשנות אזורים שלמים בעולם על ידי השקעות אדירות והתבססות במוקדים מרכזיים בכל רחבי העולם.