לפני מספר שבועות, קבוצה של כמה עשרות ישראלים נכנסה למלון יוקרתי בפוקט שבתאילנד, והתיישבה סביב הספות בלובי. חברי הקבוצה מסרו את הדרכונים לפקיד הקבלה כדי שיזרז להם את קבלת החדרים. בינתיים הבל- בוי (נער המזוודות) התחיל לשאת את העגלות הכבדות של התיירים הישראלים לעבר החדרים. כעבור כחצי שעה המזוודות הגיעו לכל החדרים, אבל מרבית הישראלים לא טרחו בכלל לתת לו טיפ. אפילו תודה לא אמרו לו.

> עשינו סדר: כמה טיפ נהוג להשאיר לנותני השירות בחו"ל

"אני נתתי לבל בוי כמה מאות באטים כי ככה חונכתי בבית. פקיד הקבלה פנה אליי ואמר לי בעדינות שמרבית הישראלים לא טרחו לתת לבל-בוי טיפ", משחזרת יעל שהייתה בקבוצה. "הוא שאל אם התייר הישראלי קמצן או שהוא סנוב ולא ידעתי מה להגיד. הוא סיפר לי שזו לא הפעם הראשונה שתיירים ישראלים לא נותנים טיפים לעובדים במלון, אם זה המלצר במסעדה ואם זה העובד בבר".

מסעדת רחוב בתאילנד (צילום: artapartment, shutterstock)
הישראלים לא רוצים להשאיר טיפ. תאילנד | צילום: artapartment, shutterstock

מדריך טיולים ותיק בתאילנד ובוויאטנם מספר גם הוא כי מדובר בהתנהלות רווחת בקרב המטיילים הישראלים. "הדרכתי קבוצות רבות, ומה שעצוב שאפילו למדריכים המקומיים התייר הישראלי לא נותן טיפים. כשביקשתי לאסוף טיפים עבור המדריכים, התיירים הישראלים הסתכלו עליי בעין עקומה ובחוסר נוחות", מציין המדריך. "מרבית חברי הקבוצות לא נתנו טיפים וזה ממש לא נעים. עושה לנו שם רע שאנחנו קמצנים. בסוף השלמתי מהכיס שלי טיפים לאותם מדריכים כדי שירגישו נוח, ולגרום להם מעט אושר כי ככה הם מקבלים משכורות רעב".

"ישראלים שהיו איתנו אמרו שאנחנו פראיירים"

וזה קורה גם באיטליה, באיי יוון ובקפריסין, שם ישראלים רבים נמנעים מהשארת טיפים לנותני שירות, או נותנים סכומים נמוכים בהרבה מהמקובל. "היינו עשרה ישראלים במסעדה בכרתים ובסוף הארוחה הם לא הסכימו לתת טיפ כי הכניסו אותו לחשבון של הארוחה, שלטענתם הייתה גרועה והשירות היה גרוע. היו ויכוחים עם בעל המסעדה, קצת צעקות אבל לא עזר כלום, כל הקבוצה לא רצתה לתת טיפ ועזבה את המסעדה. זה לא היה נעים להיות ישראלי באותם רגעים, ובגלל חמישה או עשרה אירו עושים כאלה בושות", מספר מאיר.


גם ישראלים שהגיעו לאיטליה ולהונגריה נמנעו מלתת טיפים למלצרים או לחדרניות בבתי המלון. "אני ואשתי היינו ארבעה ימים ברומא בטיול קבוצתי. כל יום החדרנית ניקתה את החדר ודאגה לשים פרח באגרטל. כתבנו לה מכתב באנגלית והשארנו לה טיפ של 100 אירו. כשסיפרנו מה עשינו, ישראלים שהיו איתנו בקבוצה אמרו שהשתגענו ושאנחנו פראיירים", מספר חזי. "הקטע שהתייר הישראלי קמצן הוא נכון ומקומם. גם כשטיילנו בצפון איטליה באותו טיול, חצי מהמטיילים התעצבנו כשביקשו מהם לתת טיפ למדריך בטענה שהם שילמו מראש על הכל וזה כולל גם את הטיפים של המדריכים. יש לנו סטיגמה שאנחנו קמצנים ובצדק, אפילו במדינות אסייתיות כמו תאילנד והודו".

רומא איטליה (צילום: Matyas Rehak, shutterstock)
לישראלים יש סטיגמה של קמצנים? רומא, איטליה | צילום: Matyas Rehak, shutterstock

בתקרית שהתרחשה באחת מהמסעדות בהונגריה, שישה ישראלים סירבו לתת טיפ למלצר בגלל שהאוכל לא היה לטעמם והם הרגישו מרומים. "הייתי בשולחן סמוך לאותם ישראלים וזה היה ממש מביך. מה המלצר אשם שהאוכל היה טעים או לא. הוא נתן שירות, היה אדיב ונחמד אז למה לא לתת לו טיפ. אנחנו אכלנו באותה מסעדה והאוכל היה מעולה ברמה גבוהה מאוד", נזכרת נורית. "אני כישראלית התביישתי. בעלי שלף את הארנק ונתן למלצר 30 אירו כדי שלא יחשוב שהישראלים הם אנשים רעים או קמצנים".

גם כעת כאשר אלפי ישראלים מטיילים בקטאר כחלק מאירועי משחקי המונדיאל, יש כאלה שמספרים שהתופעה נמשכת גם שם. "הקמצנות הגיעה גם לקטאר. ישראלים מחפשים איפה לחסוך בכל דבר כי דפקו אותם במחירים גבוהים בבית המלון. נהוג לתת טיפ לנהג מונית או למלצרים, אבל חלק מהישראלים פשוט מתעלמים. היו ישראלים שנשאלו מאיפה הגיעו כדי לברר מדוע הם כל כך חסכניים, אז התביישו לחשוף שהם מישראל וסיפרו שהם מבולגריה ופורטוגל", מספר חיים.