נורווגיה תגביל את הגישה של תיירים רוסים לתחומה עקב המלחמה המתמשכת באוקראינה, ותחסום כמעט כל כניסה שלהם מה-29 במאי, כך לפי משרד המשפטים של המדינה הנורדית ביום חמישי. רוסיה כינתה את ההחלטה "אפליה גמורה" ואמרה כי תגיב באופן הראוי להחלטה השנויה במחלוקת.

נורווגיה, חברה בנאט"ו שחולקת גבול עם רוסיה באזור הארקטי באורך של כמעט 200 ק"מ, הטילה לראשונה הגבלות על אשרות תיירים רוסים ב-2022, זמן קצר לאחר שרוסיה החלה בפלישה בקנה מידה מלא לאוקראינה. "ההחלטה להחמיר את כללי הכניסה עולה בקנה אחד עם הגישה הנורווגית של עמידה לצד בעלות ברית ושותפים בתגובה לתוקפנות הבלתי חוקית של רוסיה נגד אוקראינה", אמרה שרת המשפטים הנורווגית אמילי אנגר מהל בהצהרה.

על פי ההחלטה, כניסה של אזרח רוסי שמטרתו תיירות ונסיעות לא חיוניות אחרות לא תתאפשר, והוא ייאלץ לחזור על עקבותיו. אישורים חריגים עשויים להינתן במקרים כמו ביקורים אצל משפחה קרובה המתגוררת בנורווגיה, אמר משרד המשפטים הנורווגים בהצהרה. "השינוי מדגיש את יכולתה של משטרת הגבולות לסרב לכניסתם של אזרחים רוסים שכלולים בנוהל".

שרת המשפטים הנורווגית אמילי אנגר מהל (צילום: FREDRIK VARFJELL, getty images)
אומרת שההחלטה עולה בקנה אחד עם ערכי המדינה. שרת המשפטים הנורווגית אמילי אנגר מהל | צילום: FREDRIK VARFJELL, getty images

במוסקווה אמר דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב לכתבים כי מהלכים כאלה "לא יכולים להישאר ללא מענה". הוא הוסיף: "כמובן שההחלטה היא אפליה גמורה. אנחנו לא מקבלים החלטות כאלה. אנו מצטערים שההנהגה הנורווגית בחרה בדרך הזו להחמיר את היחסים הבילטרליים שלנו, שכבר היו באיכות ירודה לאחרונה, ולא מיוזמתנו". דוברת משרד החוץ, מריה זכרובה, אמרה כי רוסיה לא מתכוונת לאסור כניסת אזרחים נורווגים: "אבל זה לא אומר שלא יינקטו צעדי תגמול. הם יינקטו", אמרה לכתבים.

האם מדינה יכולה לעצור כניסת תיירים ממדינה שאיתה היא מנהלת יחסים דיפלומטיים?

למדינות יש סמכות להטיל הגבלות על תיירות ממדינות אחרות מסיבות שונות, כמו דאגות לגבי בריאות הציבור, ביטחון או מתיחות דיפלומטית. הגבלות אלו יכולות לנוע בין דרישת לאשרות או היתרי כניסה ספציפיים ליישום איסור מוחלט על כניסת תיירים ממדינות מסוימות. ממשלות עשויות להטיל הגבלות כאלה בתקופות משבר, כמו מגפה עולמית, כדי לצמצם את התפשטות מחלות זיהומיות. לדוגמה, במהלך מגפת הקורונה, מדינות רבות הטמיעו איסורי נסיעה או הטילו דרישות בידוד קפדניות על נוסעים נכנסים כדי להפחית את הסיכון להדבקה.

המדינה הכי בטוחה בעולם לתייר הגאה (צילום: dinozzaver, Shutterstock)
אין כניסה לתיירים מרוסיה. אוסלו, נורווגיה | צילום: dinozzaver, Shutterstock

בנוסף, מדינות עשויות להגביל תיירות ממדינות ספציפיות עקב חששות ביטחוניים, מחלוקות דיפלומטיות או סיבות גיאו-פוליטיות אחרות. הגבלות אלו עשויות להיות כרוכות במניעת ויזות לאזרחים של מדינות מסוימות או בהצבת הגבלות על נסיעות לאזורים ספציפיים ומהם. עם זאת, אמצעים כאלה כפופים בדרך כלל לחוק הבין-לאומי, להסכמים ביליטרליים ולפרוטוקולים דיפלומטיים. יישום הגבלות על תיירות ממדינות אחרות מצריך לעתים קרובות שיקול דעת מדוקדק של השלכות משפטיות, כלכליות ודיפלומטיות.

מספר מדינות אירופיות אחרות הגבילו או חסמו לחלוטין כניסה לתיירים רוסים מאז תחילת המלחמה באוקראינה. למרות שאין איסור מוחלט בכל אירופה, חלק מהמדינות שיישמו הגבלות כוללות את המדינות הבלטיות, פולין, צ'כיה, פינלנד, סלובקיה, דנמרק ובלגיה.

 האם קיימת סכנה שתיירים ישראלים לא יוכלו להיכנס למדינות בעולם?

בשבוע שעבר הצהירו נורווגיה, ספרד ואירלנד על כך שהן תומכות בהקמת מדינה פלסטינית. כתוצאה מכך היחסים עם ישראל, שבלאו הכי היו מתוחים לפני כן, קיבלו פן מתוח עוד יותר. למרות שמתקיימים יחסים דיפלומטיים בין המדינות, ונראה שהם גם ימשיכו להתקיים בעתיד הקרוב, עדיין קיימת האפשרות שהיחסים ימשיכו להתדרדר עד כדי הצבת סנקציות ובהן גם עצירת האפשרות של ישראלים מלהיכנס למדינה. עם זאת, לצעד שכזה פוטנציאל פגיעה חמור ביחסים בין המדינות, שיכול להוביל למשבר קשה, למרות שעדיין קיימת אפשרות ליישם זאת על בסיס אינדיבידואלי ולא על לאום. 

 מלדיביים  (צילום: icemanphotos, shutterstock)
לא רוצים תיירים ישראלים. האיים המלדיביים | צילום: icemanphotos, shutterstock

אחת המדינות שאיימה שתכניס הגבלה שכזו לתיירים ישראלים היא האיים המלדיביים שבאוקיינוס ההודי. מדינת האיים המוסלמית העבירה הצעה המבקשת לאסור את יבוא כל הסחורות הישראליות וכן את כניסת אזרחים ישראלים למדינה. מתוך 87 מחוקקים, 40 הצביעו בעד הצעת החוק הזו בתחילת חודש אפריל וכעת מתקיימות התייעצויות בין הוועדה הפרלמנטרית ליחסי חוץ עם משרד החוץ המלדיבי למציאת הדרך ליישום החוק.

חשוב לציין כי כבר בתחילת המלחמה פרסם המל"ל אזהרות מסע לישראלים לעשרות מדינות ברחבי העולם. למרות המתיחות עם נורווגיה, כיום לא קיימת אזהרת מסע פעילה למדינה וישראלים צריכים לנקוט באמצעי הזהירות הרגילים. עם זאת, לאיים המלדיביים קיימת אזהרת מסע ברמה 2, כשהמל"ל מדגיש כי קיימת עלייה בעוינות כלפי ישראלים ויהודים, וקיים חשש מפני פיגועי טרור נגד ישראלים.